Νίκος Παπανδρέου στο protothema.gr: Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό, πρωτίστως όμως συγκεκριμένες προτάσεις

Νίκος Παπανδρέου στο protothema.gr: Οι πολίτες ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό, πρωτίστως όμως συγκεκριμένες προτάσεις

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μιλάει στο protothema.gr για τη δράση του στην ευρωβουλή, τους στόχους του εάν επανεκλεγεί και το διακύβευμα της ευρωκάλπης

papandreou-nikos-14
Για τις προτεραιότητες στην Ευρωβουλή, το διακύβευμα των ευρωεκλογών αλλά και τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πολιτική σκηνή της χώρας μιλάει μεταξύ άλλων ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Νίκος Παπανδρέου στο protothema.gr.

Όπως λέει μεταξύ άλλων αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια των περιοδειών του συνάντησε πολίτες, «χιλιάδες περήφανους ανθρώπους που έδωσαν μεγάλες μάχες στη ζωή τους για να τα βγάλουν πέρα. Και σήμερα νιώθουν ηττημένοι, απογοητευμένοι, εξαπατημένοι πολλές φορές» συμπληρώνοντας πως στόχος του είναι να φέρει μικρές και μεγάλες νίκες «που θα βελτιώσουν εδώ και τώρα την ποιότητα ζωής τους».

Αναφερόμενος στη δράση του στο ευρωκοινοβούλιο ο ίδιος μίλησε μεταξύ άλλων για τις μάχες που έδωσε για τους Έλληνες αγρότες και το ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να προστατευθούν από τρίτες χώρες. Μιλώντας δε για τις διεθνείς εξελίξεις ο κ. Νίκος Παπανδρέου σημείωσε πως το Ισρα΄λ εδώ και μήνες έχει ξεπεράσει τα όρια της άμυνας αναφέροντας επίσης πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που «εγκαινίασε και διαμόρφωσε ιστορικά μία σχέση εκτίμησης και σεβασμού με τον αραβικό κόσμο κι αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί εξαιτίας ευρύτερων γεωπολιτικών συσχετισμών και υπολογισμών».

Αναλυτικά ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παπανδρέου στο protothema.gr:

Τι αποκομίσατε από τις περιοδείες σας ανά την επικράτεια καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου; Τι ζητούν από εσάς οι πολίτες;

Αγωνία για το αύριο, αλλά και αγωνία για συμμετοχή. Οι πολίτες που συναντώ θέλουν εδώ και τώρα λύσεις τόσο από το κεντρικό κράτος, όσο και από την Ευρώπη. Σε κοιτούν στα μάτια και σου απευθύνουν πολύ απλά ερωτήματα, όπως το πότε θα έχουν ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο νοσοκομείο, πότε θα έχουν έναν αξιόπιστο σιδηρόδρομο, πότε τα σχολεία τους θα έχουν δασκάλους και καθηγητές, πώς θα μπορέσουν να βγάλουν το μήνα με τις τιμές στα ύψη και τους μισθούς και τις συντάξεις καθηλωμένες. Ζητούν αξιοπρέπεια και σεβασμό, πρωτίστως όμως συγκεκριμένες προτάσεις. Και βεβαίως διαρκή λογοδοσία.

Συνάντησα στην περιοδεία μου χιλιάδες περήφανους ανθρώπους που έδωσαν μεγάλες μάχες στη ζωή τους για να τα βγάλουν πέρα. Και σήμερα νιώθουν ηττημένοι, απογοητευμένοι, εξαπατημένοι πολλές φορές. Απέναντι σε αυτούς του μαχητές της ζωής δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα κάνω ό,τι περνά από τις δυνάμεις μου για να φέρω μικρές και μεγάλες νίκες που θα βελτιώσουν εδώ και τώρα την ποιότητα ζωής τους και να νιώσουν επιτέλους ισότιμοι με τον μέσο Ευρωπαίο.

papandreou-nikos-15
Κλείσιμο


Αυτόν τον σχεδόν ένα χρόνο που είστε ευρωβουλευτής τι καταφέρατε συγκεκριμένα να πετύχετε για τη χώρα σας;

Πρόσφατα έκανα δημόσιο απολογισμό της μονοετούς θητείας μου στην Ευρωβουλή. Πιστεύω ότι κατάφερα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα να φανώ χρήσιμος για την πατρίδα μου. Μίλησα πρώτος στις αρχές του 2024 για την ακρίβεια. Ανέλαβα την πρωτοβουλία να έρθει τον Σεπτέμβριο του 2023 στη Θεσσαλία η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιράτσε Γκαρσία, ώστε να γίνει αντιληπτό όχι μόνο το μέγεθος της καταστροφής από τη θεομηνία του Daniel, αλλά και να καταστεί σαφές ότι η αποκατάσταση της Θεσσαλίας δεν είναι απλά εθνική υπόθεση, αλλά ένα ευρωπαϊκό στοίχημα.

Παράλληλα έδωσα μάχη για τους Έλληνες αγρότες και το ποιες τροποποιήσεις πρέπει να γίνουν στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, προκειμένου τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να προστατευθούν από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής, πώς η ευφυής γεωργία θα γίνει προσβάσιμη σε όλους και τέλος το πώς θα προσαρμοστούν οι μικροί αγροτικοί κλήροι στην κλιματική αλλαγή. Ξέρετε, σε κάποιες περιπτώσεις, τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα συνδυάζονται με την οικονομική διπλωματία και της εξωτερικές σχέσεις. Για παράδειγμα, επεσήμανα στην Επιτροπή τις μορφές αθέμιτου ανταγωνισμού της Τουρκίας στο θέμα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών. Πέραν τούτων έκανα καίριες παρεμβάσεις υπέρ των εθνικών μας θεμάτων. Κατέθεσα 22 τροπολογίες στην έκθεση για την Τουρκία που αφορούσαν τα συμφέροντα της Ελλάδος, επέκρινα την εισβολή του Αζερμπαιτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δίωξη των γηγενών Αρμενίων, ενώ ανέδειξα αμέσως την υπόθεση της φυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη. Οφείλω βέβαια να σας πω ότι διαφωνώ με την υποψηφιότητα Μπελέρη με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ διότι κομματικοποιεί ένα εθνικό ζήτημα.

Σε όρους λογοδοσίας, θεωρώ ότι προσπάθησα να παραμείνω σε διαρκή επαφή με τους συμπολίτες μου. Δε σταμάτησα όλο αυτό το διάστημα να πραγματοποιώ εκδηλώσεις ενημέρωσης και προβληματισμού ανά την επικράτεια για μία σειρά μείζονων ζητημάτων της εποχής μας, όπως το δημογραφικό, την πράσινη μετάβαση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Και μάλιστα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, εφόσον οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την εμπιστοσύνη τους, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω στην ίδια κατεύθυνση.

Εφόσον την Κυριακή εκλεγείτε ευρωβουλευτής, ποιες είναι θα είναι οι προτεραιότητές σας για τα επόμενα πέντε χρόνια;

Πρώτη μου προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση και η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα κινητοποιήσω και θα φέρω στην πατρίδα μου ευρωπαϊκούς πόρους γιατί η Θεσσαλία αποτελεί μείζον στοίχημα για την περιφερειακή συνοχή και σύγκλιση της Ευρώπης. Αν η Ευρώπη δείξει ότι δεν μπορεί με τα δικά της χρηματοδοτικά μέσα και εργαλεία να ανασυγκροτήσει τη Θεσσαλία, τότε θα στείλει το μήνυμα πανερωπαϊκά ότι δεν μπορεί να προστατεύσει τις περιφέρειες της από φυσικές καταστροφές, που δυστυχώς πυκνώνουν χρόνο με το χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όμως δεν χρειάζονται μόνο χρήματα, αλλά και σχέδιο και συγκεκριμένος μηχανισμός κι αυτή πρέπει να είναι η συζήτηση από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου.

Η δεύτερή μου προτεραιότητα είναι να προωθήσω την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης ΙΙ, αφού το ήδη υπάρχον λήγει το 2026. Η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλή απορροφητικότητα πόρων και χαμηλές επιδόσεις στην εκπλήρωση των οροσήμων. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε ευκαιρίες αναβάθμισης των υποδομών μας και εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του κράτους γι αυτό και πρέπει την επόμενη πενταετία να εξασφαλίσουμε ότι στην Ελλάδα θα εξακολουθούν να έρχονται πόροι, είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από την Πολιτική Συνοχής, πάντοτε με διαφάνεια και λογοδοσία. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αποκτήσουμε μόνιμους αναπτυξιακούς μηχανισμούς που θα εγγυώνται τη σύγκλιση και θα μειώνουν τις περιφερειακές ανισότητες. Και τρίτη μου προτεραιότητα είναι το περιβάλλον. Έχω δηλώσει ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι ο νέος πατριωτισμός γι αυτό και πρέπει την επόμενη πενταετία να δημιουργήσουμε ένα Πανευρωπαϊκό Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο θα διασφαλίζει και τη δίκαιη μετάβαση, αλλά και την τήρηση τον στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050. Αυτό το Ταμείο θα έχει ως κύριο στόχο να καταστεί η πράσινη μετάβαση εφικτή για όλους από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, μέχρι τις μεταφορές και τις βιομηχανίες.

papandreou-nikos-1


Είστε ικανοποιημένος από τους μέχρι τώρα διπλωματικούς χειρισμούς της Ε.Ε. στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και ποιος πιστεύετε ότι πρέπει να είναι ο ευρύτερος γεωπολιτικός ρόλος της Ε.Ε. τα επόμενα χρόνια;

Μέχρι στιγμής βλέπουμε μία Ε.Ε. περισσότερο σε ρόλο καλόπιστου παρατηρητή, παρά ενεργού δρώντα στην επίλυση της σύγκρουσης. Να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή και στην άμεση κατάπαυση του πυρός και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστινίους που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή. Να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμη: Το Ισραήλ εδώ και μήνες έχει ξεπεράσει τα νόμιμα όρια άμυνας από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου 2023. Όμως αυτό δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση Νετανιάχου να διαπράττει ωμότητες σε βάρος αμάχων Παλαιστινίων και ουσιαστικά να δημιουργεί συνθήκες γενοκτονίας. Οι πρόσφατες εξελίξεις με την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Πρωθυπουργού Νετανιάχου και του ηγέτη της Χαμάς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει άμεσα διπλωματικές πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο και προς σε αυτή την κατεύθυνση θα πιέσω με όλα τα μέσα πίεσης που διαθέτω.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινίασε και διαμόρφωσε ιστορικά μία σχέση εκτίμησης και σεβασμού με τον αραβικό κόσμο κι αυτή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαρραγεί εξαιτίας ευρύτερων γεωπολιτικών συσχετισμών και υπολογισμών. Η Ευρώπη δεν πρέπει να περιμένει μονάχα τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πρέπει και η ίδια να αναλάβει δράση καταθέτοντας το δικό της ρεαλιστικό σχέδιο ειρήνευσης διότι πολύ απλά εκείνη είναι στην πρώτη γραμμή των δυσμενών πολιτικών συνέπειών του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Για να γίνει αυτό βεβαίως χρειαζόμαστε ακόμη γενναιότερα βήματα, ιδιαίτερα στην Κοινή Αμυντική Πολιτική. Βεβαίως ακόμη πρέπει να μας εξηγήσει η Νέα Δημοκρατία γιατί δεν προχώρησε το Ευρωομόλογο για την Κοινή Αμυντική Πολιτική και γιατί απέσυρε την υποστήριξη της.

Τι είναι τελικά αυτό που διακυβεύεται την Κυριακή σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Είναι μία μάχη για την ψυχή της Ευρώπης. Ως Σοσιαλιστές και Δημοκράτες δεν θέλουμε τα επόμενα πέντε χρόνια να την παραδώσουμε σε έναν υπερσυντηρητικό συνασπισμό δυνάμεων, που αγνοεί τις ανισότητες, και ενθαρρύνει τον ευρωσκεπτικισμό και τον λαϊκισμό. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα θα περάσει κι άλλες κρίσεις και μεταβάσεις, αλλά για να μπορέσει να αντέξει θα χρειαστεί δυνάμεις προωθητικές και όχι ακυρωτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ως Ευρωπαίοι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και ότι ισχυροί είμαστε μόνο ενωμένοι. Θα παλέψουμε για την Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθεκτικότητας, με ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση και ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή και διαβούλευση. Χρειάζονται τολμηρές αλλαγές και όχι διαχείριση, μπορούμε να πετύχουμε την Ευρώπη της μίας ταχύτητας για όλους και όχι των πολλαπλών ταχυτήτων. Και για να γίνει αυτό πρέπει όλοι μας, ως Έλληνες και Ευρωπαίοι, να γίνουμε συνιδρυτές και συνυπογράφοντες ενός νέου πανευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου που θα αφορά την καθημερινότητα του πολίτη και ζητήματα όπως η ακριβεια, η στέγη και η υγεία. Αυτό, θα δώσει και πάλι πνοή στην Ευρώπη.

Ειδήσεις σήμερα:

Βρετανία: Παντρεύτηκε ο billionaire και πιο περιζήτητος εργένης - Ο ρόλος του πρίγκιπα Ουίλιαμ

Μητέρα Τσιτσιπά για Μπαντόσα: Είναι ένα κορίτσι χωρίς αυτοπεποίθηση, δεν με ρώτησε κανείς για την επανασύνδεση

Σύμη: Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό του παρουσιαστή του BBC - Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν και δύτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης