Ευρωεκλογές: Τα… μαθηματικά του Μαξίμου για την κάλπη - Ο πήχης και η επόμενη μέρα

Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Μαξίμου τοποθετούν τη ΝΔ στην περιοχή του 33%, ωστόσο το κυβερνών κόμμα φιλοδοξεί να αντλήσει και από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Με τις σημερινές ευρωεκλογές κλείνει ένας μακρύς εκλογικός κύκλος που κράτησε…απασχολημένη την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και παρήγαγε εξελίξεις. Η σημερινή κάλπη είναι η πέμπτη μέσα σε έναν χρόνο, καθώς προηγήθηκαν οι δύο εθνικές εκλογές του 2023, αλλά και οι δύο γύροι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Εν προκειμένω, μπορεί η κυβέρνηση να μην αλλάξει αύριο, για το Μέγαρο Μαξίμου όμως είναι κρίσιμο η ΝΔ να κινηθεί στην περιοχή του 33%, όσο είχε πάρει και στις ευρωεκλογές του 2019, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μπορεί με άνεση να πει ότι δεν έχει «γκριζάρει» η πολιτική εντολή μεταρρυθμίσεων που έλαβε προ έτους. Και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι, όμως, υπαρξιακή η κάλπη, καθώς ο μεν ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη θα «καεί» αν δεν είναι στη δεύτερη θέση, με ένα ποσοστό κοντά σε αυτό των εθνικών εκλογών να εξασφαλίζει στον πρόεδρο του πίστωση χρόνου, το δε ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως στόχο τη δεύτερη θέση, προκειμένου να φανεί ότι στον συσχετισμό δυνάμεων της Κεντροαριστεράς έχει το πάνω χέρι.

Αποχή και αναποφάσιστοι

Στο επίκεντρο της προσοχής της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο φινάλε της προεκλογικής μάχης, είναι το μέγεθος της αποχής, αλλά και οι αναποφάσιστοι. Τα δύο αυτά στοιχεία θεωρούνται αλληλένδετα, καθώς οι έρευνες αποδεικνύουν τις τελευταίες μέρες μικρό βαθμό ενδιαφέροντος των πολιτών για την ευρωκάλπη, κάτι που μπορεί να αυξήσει το ποσοστό της αποχής. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρόσφατη έρευνα της MARC για τον ΑΝΤ1 το ποσοστό των πολιτών που δεν θεωρούν τις ευρωεκλογές σημαντικές αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ το λογικό θα ήταν το ποσοστό να βαίνει μειούμενο καθώς πηγαίνουμε προς την Κυριακή των εκλογών. Παράλληλα, υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων πολιτών, καθώς σε όλες τις έρευνες ήταν μεταξύ 8-10% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές. Πέρα από το γεγονός, όπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» έμπειρος δημοσκόπος, ότι αρκετοί πολίτες τείνουν να αποφασίζουν την τελευταία στιγμή, όπως έδειξε και η ανάλυση του exit poll των πρόσφατων εθνικών εκλογών, εκτιμάται ότι ένα μέρος της «μάζας» των αναποφάσιστων μπορεί εν τέλει να…ψηφίσει παραλία.

Αυτά τα δεδομένα λαμβάνει υπόψιν και το Μέγαρο Μαξίμου στις τελικές αναλύσεις που κάνει για τη σημερινή μέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξος σε συνομιλητές του, εκτιμώντας ότι στο τέλος το αποτέλεσμα της ΝΔ, έστω και σε περιβάλλον χαμηλότερης συμμετοχής, δεν θα αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης των κυβερνητικών επιλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που έκαναν στο Μέγαρο Μαξίμου πριν το φινάλε της προεκλογικής περιόδου, η ΝΔ εμφανίζεται πέριξ του πήχη του 33%, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να πει με ασφάλεια πού θα «κάτσει» η μπίλια, καθώς το κυβερνών κόμμα φιλοδοξεί να αντλήσει μια μονάδα από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν «φρενάρισμα» του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αποκαλύψεις για τα περιουσιακά στοιχεία του Στέφανου Κασσελάκη και ελαφρά κάμψη του κόμματος της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να «τσιμπάει» μισή μονάδα και να κλείνει κάπως την ψαλίδα στη μάχη της δεύτερης θέσης.

Εφόσον αυτά τα νούμερα επιβεβαιωθούν λίγο έως πολύ, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η συζήτηση στις αποψινές, αλλά και στις αυριανές συζητήσεις, θα αφορούν περισσότερο την πορεία της Κεντροαριστεράς και λιγότερο την ισχύ του μηνύματος που έλαβε η κυβέρνηση. Στο ίδιο πλαίσιο, στη ΝΔ εκτιμούν ότι το κόμμα θα κινηθεί μεταξύ 7-8 εδρών και η μεγάλη μάχη της Κυριακής θα είναι αν θα κρατήσει την όγδοη έδρα του 2019 ή αν αυτή θα πάει σε κάποιο μικρότερο κόμμα, λόγω της πολυδιάσπασης της ψήφου και του «συνωστισμού» κομμάτων πέριξ του 3%.

Η εκστρατεία Μητσοτάκη

Ομολογουμένως, ο κ. Μητσοτάκης ως το «βαρύ χαρτί» της ΝΔ βγήκε μπροστά και πήρε πάνω του την προεκλογική καμπάνια τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες. Έκανε πολλές περιοδείες σε περιοχές, όπου υπήρχε η ανάγκη συσπείρωσης δυνάμεων και μέχρι την Παρασκευή απευθυνόταν στο παραδοσιακό εκλογικό ακροατήριο της ΝΔ, στη ραχοκοκαλιά της παράταξης, καλώντας αυτούς τους ψηφοφόρους να μην προτάξουν πρόσκαιρες δυσαρέσκειες, αλλά να δουν τη μεγάλη εικόνα και να επαναβεβαιώσουν την πολιτική εντολή που έδωσαν στην κυβέρνηση έναν χρόνο πριν.

Παράλληλα, ειδικά τις τελευταίες μέρες έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στα ευρωπαϊκά ζητήματα και στη σημασία των εξελίξεων στην Ε.Ε. για τη χώρα μας, εξηγώντας με απτά παραδείγματα τι σημαίνει η ΝΔ και άρα η κυβέρνηση να είναι ισχυρή στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων. Επίσης, αυτές τις εβδομάδες ανέλαβε και δύο σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με τις δύο επιστολές, τη μια για την ακρίβεια και τις αθέμιτες πρακτικές πολυεθνικών εταιριών στην κ. Φον Ντερ Λάιεν και την άλλη μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ για την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για ευρωπαϊκά projects. Σημειωτέον, η εν λόγω πρωτοβουλία μοιάζει ήδη να καρποφορεί, καθώς η σύσταση ενιαίου ευρωπαϊκού αμυντικού ταμείου θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η επόμενη μέρα

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης απόψε, αύριο κυβέρνηση θα είναι η ΝΔ και θα έχει μπροστά της «καθαρό ορίζοντα» τριετίας, καθώς ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει αποφασισμένος να εξαντλήσει τη δεύτερη τετραετία, ενώ ήδη έχει αρχίσει να κάνει…νύξεις και για μια τρίτη. Μετά την εκλογική «ανάπαυλα», πάντως, σε πρώτο πλάνο μπαίνει και πάλι η κυβερνητική καθημερινότητα με τα ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ εκκρεμεί και μια συνεδρίαση υπουργικού συμβουλίου.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης έχει και διεθνείς υποχρεώσεις, καθώς την Τετάρτη θα βρεθεί στην Ιορδανία για τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Γάζα, ενώ στις 16 του μήνα θα βρεθεί στην Ελβετία, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία.


Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Η μάχη παραλίας - κάλπης και τα θρίλερ – Πού αναμένεται να κινηθεί η αποχή, «κλειδί» για τις έδρες οι αναποφάσιστοι

Γάζα: Βίντεο από τη στιγμή της διάσωσης των Ισραηλινών ομήρων

Συναγερμός στο Φάληρο – Εντοπίστηκε στη θάλασσα σορός νέου άνδρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr