Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο σχόλιο για το exit poll - «Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση»

 «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης» αναφέρουν πηγές του κόμματος

Για «ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» και μια «σαφή αποδοκιμασία των πολιτικών του» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τo exit poll που ανακοινώθηκε στις 7 το απόγευμα της Κυριακής 9/6, αμέσως μόλις έκλεισαν οι κάλπες των ευρωεκλογών.

Όπως υποστηρίζουν, «ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται ως η πρωταγωνιστική δύναμη της ευρύτερης Κεντροαριστερής παράταξης, διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες που μέχρι πρότινος προέβλεπαν την κατάρρευσή του» και τονίζοντας πως «είναι σαφές ότι είναι πλέον στο χέρι του να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου».






Τέλος, αναφέρθηκε στον Νίκο Ανδρουλάκη, σχολιάζοντας ότι «είναι σαφές πως δεν επιβραβεύτηκε η τακτική του για μόνομέτωπη στόχευση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη».

Σημειώνεται πως ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε λίγο πριν τις 19.30 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου μαζί με τον σύζυγο του Τάιλερ Μακμπεθ και τη σκυλίτσα τους, Φάρλει και πήγε το σκυλί στην απογευματινή του βόλτα, γύρω από τα γραφεία του κόμματος. Κατόπιν ανέβηκε στα γραφεία χωρίς να κάνει κάποια δήλωση στους δημοσιογράφους.

Χαμηλότερη των προσδοκιών η τελική εκτίμηση 

Ωστόσο, η εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  σύμφωνα με την τελική εκτίμηση αποτελέσματος είναι χαμηλότερη από εκείνη που διαμορφώθηκε αρχικά και ενέπνευσε αισιοδοξία στα στελέχη του κόμματος που βρίσκονταν καλεσμένοι εκείνη τη στιγμή στα στούντιο των καναλιών. 

Συγκεκριμένα, η τελική εκτίμηση των αναλυτών φέρνει την αξιωματική αντιπολίτευση σε ποσοστά 14,7%  χαμηλότερα από ό,τι  αρχικά έδειξαν τα έξιτ-πολ, μειώνοντας και τη διαφορά της Κουμουνδούρου από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Σωτήρια για την Κουμουνδούρου αποδείχθηκε η Περιφέρεια Αττικής, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία κρατήθηκε στη δεύτερη θέση, αντίθετα με τις επιδόσεις του ακόμη και σε προοδευτικά προπύργια, όπως η Κρήτη και η Αιτωλοακαρνανία, όπου η Κουμουνδούρου τερματίζει τρίτη.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μειώσουν την μεταξύ τους διαφορά, τότε τα περιθώρια ελιγμών για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς μειώνονται αισθητά για την Κουμουνδούρου, που έσπευσε να προαναγγείλει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου.


Έσωσε τον ΣΥΡΙΖΑ το λεκανοπέδιο της Αττικής: Χαμηλές πτήσεις στη Θεσσαλία, τρίτος στην Κρήτη


Οι εκλογικές περιφέρειες του νομού Αττικής “κλείδωσαν” τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στη δεύτερη θέση, καθώς η Κουμουνδούρου έλαβε ασφαλές προβάδισμα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, έναντι της επαρχίας.

Αντίθετα, στο βόρειο τόξο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι τέταρτο κόμμα στον νομό Έβρου, Καβάλας, Σερρών και Δράμας, πέμπτος στη Ροδόπη και τρίτος στην Ξάνθη και στο Κιλκίς, ενώ στην τρίτη θέση κατατάσσεται με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης.

Στη Θεσσαλία, παρά την ιδιαίτερη βαρύτητα που δόθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέταρτο κόμμα στη Λάρισα και δεύτερο στην Μαγνησία, τρίτο στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Ανάλογη εικόνα και στα παραδοσιακά δημοκρατικά προπύργια, αφού η Κουμουνδούρου έρχεται τρίτη στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλους τους νομούς της Κρήτης.



Νωρίτερα, μόλις έφυγε από το σπίτι του, δήλωσε στις κάμερες πως θα σχολιάσει τα επίσημα αποτελέσματα τονίζοντας πως «αύριο δεν αλλάζει η ανασφάλεια, η φτώχεια που βιώνει τόσος κόσμος, ας έχουμε στο μυαλό μας την πυξίδα της πολιτικής, δεν πρέπει να το κάνουμε για την καρέκλα». Επίσης, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στους ρεπόρτερς αλλά σταμάτησε για να απαντήσει σε περαστικό. «Με τη νίκη!» του φώναξε και απάντησε: «Θα γίνει και αυτό!».


Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ποσοστό 23,75% στις ευρωεκλογές του 2019 και ποσοστό 17,83% στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Νωρίτερα, αισιόδοξα δήλωναν τα στελέχη της Κουμουνδούρου για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, εκτιμώντας ότι θα είναι σε υψηλά επίπεδα, παρά τα προβλήματα που είχε το κόμμα το προηγούμενο διάστημα, όπως τα φαινόμενα διάσπασης και τις έντονες εσωκομματικές συγκρούσεις.

Όπως εξήγησαν, η μεγάλη αποχή είναι κάτι που προβληματίζει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος ώστε να πείσουν τους πολίτες να συμμετέχουν και να ψηφίζουν.

Σύμφωνα με ό,τι αναφέρουν, όσοι σήμερα δεν ψήφισαν, δεν πρόκειται για απολιτίκ άτομα αλλά για απογοητευμένους ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι ήταν μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη να πείσουν τους ψηφοφορούς και τους πολίτες ότι είναι απαραίτητο να συμμετέχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές: Με σκυλιά, ποδήλατα και... τρακτέρ πήγαν να ψηφίσουν - Δείτε φωτογραφίες

Ευρωεκλογές 2024: Κλείνουν σε δύο ώρες οι κάλπες, στο 26,1% η συμμετοχή έως τις 14:30 - Δείτε live όλες τις εξελίξεις

«Ξύπνα Δύση!» - Μετά την Ουκρανία, ο Πούτιν θα κηρύξει τον πόλεμο στο ΝΑΤΟ, λέει ο Πετρέους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr