Ευρωεκλογές 2024 - Γερμανία: Θέμα για την κυβέρνηση Σολτς θέτουν οι Χριστιανοδημοκράτες μετά τα exit polls

Τα exit polls δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Afd, κυρίως όμως συντριβή και των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού

Νέα δεδομένα δημιουργεί στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό η διαφαινόμενη απο τα exit polls  εμφατική νίκη των χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) στις Ευρωεκλογές.

Ήδη ο γενικός γραμματέας του CDU (Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα), Carsten Linnemann είναι ο πρώτος που έθεσε θέμα για την κυβέρνηση Σολτς: «Το κόμμα του καγκελαρίου έχει 14%, εμείς έχουμε πάνω από το διπλάσιο. Ο καγκελάριος Scholz δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι. Θα έπρεπε στην πραγματικότητα να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Bundestag». Ο Linnemann δήλωσε επίσης στο ZDF: ότι «είναι καταστροφικό αυτό που βιώνουμε. Είτε ο κυβερνητικός συνασπισμός αλλάζει πορεία είτε πρέπει να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές».

Τα exit polls δείχνουν επίσης σημαντική άνοδο του ακροδεξιού Afd, κυρίως όμως συντριβή και των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού. Πιο συγκεκριμένα, ευρεία νίκη, όπως αναμενόταν, του συνασπισμού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) με την Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) δίνουν τα exit polls των ZDF και ARD, με ποσοστά γύρω στο 30% και δεύτερη θέση, μάλλον καθαρά για το ακροδεξιό κόμμα Afd, που ανεβάζει θεαματικά τη δύναμή του σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2021.

Επίσης, φαίνεται καθαρό προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, -που χάνει πάντως ίσως και πάνω από 10 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 2021-, έναντι των Πρασίνων που βρίσκονται σε ευθεία πτώση, σε σχέση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2019, αλλά και των εθνικών του 2021. Αλλά και ο τρίτος εταίρος, το FDP (Ελεύθεροι Δημοκράτες), του κυβερνητικού συνασπισμού, βάσει των exit polls χάνει το 50% της δύναμής του των εθνικών εκλογών.

Πιο συγκεκριμένα:

Κόμματα

ZDF

ARD

Ευρωεκλογές 2019

Εθνικές Εκλογές 2021

CDU/CSU

30%

29,5%

28,9%

24,1%

AfD

16%

16,5%

11%

10,3%

SPD

14%

14%

15,8%

25,7%

Πράσινοι

12,5%

12%

20,5%

14,8%

BSW

6%

5,5%

-

-

FDP

5%

5%

5,4%

11,5%

Αριστερά

3%

2,8%

5,5%

4,3%

Volt

3%

2,8%

0,7%

-

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον γενικό γραμματέα του SPD, Kevin Kühnert που χαρακτήρισε την επίδοση του κόμματός του στις Ευρωεκλογές “πικρή”: «Είναι μια σκληρή ήττα για εμάς σήμερα», είπε στο ARD. “Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα μας. Δεν πρέπει να αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι, αλλά το αποτέλεσμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ειλικρίνεια”.


Σχεδόν ταυτόχρονα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρθηκε με έμφαση στις επιδόσεις της CSU, που στη Βαυαρία κερδίζει το 38,5%, αν και με μικρές απώλειες σε σύγκριση με το 2019 (40,7%). Ο Βέμπερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως “μεγάλο επίτευγμα”.

Η Φον ντερ Λάιεν πανηγυρίζει τη νίκη του κόμματός της

Η πρώτη δήλωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις σημερινές ευρωεκλογές ήρθε αργά το απόγευμα, αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία. Η απερχόμενη επικεφαλής της Κομισιόν και εκ νέου υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για μια νέα θητεία στις Βρυξέλλες, χαιρέτισε το αποτέλεσμα των exit polls στη χώρα της που συμφωνούν σε εμφατική νίκη της συμμαχίας CDU/CSU και συντριβή και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σολτς: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτό που παρουσιάζει. Η πιο δυνατή δύναμη, σταθερή στις δύσκολες στιγμές - και με διαφορά».

Στην πρώτη του δήλωση εξάλλου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης (CDU-CSU) Φρίντριχ Μερτς μίλησε για «μια καταστροφή για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και μια πικρή καταστροφή για την καγκελάριο«.

Στο μεταξύ τα στελέχη του ακροδεξιού AfD ήδη πανηγυρίζουν την δεύτερη θέση του κόμματος. Ο επικεφαλής του κόμματος στη Βολυή Tino Chrupalla χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως ιστορικό: «Πετύχαμε ένα υπέροχο αποτέλεσμα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται όσο προχωρά το βράδυ. Η δεύτερη θέση σήμερα μας ανήκει», είπε ο Chrupalla. Προσθέτοντας ότι αυτή η επίδοση είναι μια «καλή αρχή για την εκλογική χρονιά που ανοίγει», καθώς τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν τρεις περιφερειακές εκλογές στην πρώην ανατολική Γερμανία (Σαξονία, Θουριγγία, Βρανδεμβούργο), όπου η ακροδεξιά βρίσκεται στην κορυφή στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου.

Επίσης, η συμπρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων Ρικάρντα Λανγκ, δήλωσε απογοητευμένη με τα εκλογικά αποτελέσματα: «Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, δεν είναι αυτός ο στόχος που είχαμε θέσει για εμάς στην αρχή της εκστρατείας, θα το αντιμετωπίσουμε όμως μαζί», δήλωσε η ίδια στο ARD.


Ειδήσεις σήμερα:

Exit poll: Από 28% έως 32% η ΝΔ, 15,2% έως 18,2% ο ΣΥΡΙΖΑ, 10,9% έως 13,9% το ΠΑΣΟΚ

Δείτε live τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών - H ροή από το υπουργείο Εσωτερικών

Δέκα μέτρα από τη θάλασσα βρέθηκε η σορός του Μόσλεϊ - Οι πρώτες εκτιμήσεις της ιατροδικαστή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr