Ευρωεκλογές 2024: Τρίτη θέση με «στάσιμα» ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ - Γιατί δεν κατάφερε να κάνει το «άλμα»

Ευρωεκλογές 2024: Τρίτη θέση με «στάσιμα» ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ - Γιατί δεν κατάφερε να κάνει το «άλμα»

Παρά το γεγονός ότι προηγείται σε Ηράκλειο και Λασίθι και είναι δεύτερο κόμμα σε αρκετές περιφέρειες, μένει στην 4η - 5η θέση στο Λεκανοπέδιο

pasok
Η τρίτη θέση με «στάσιμα» ποσοστά είναι το εκλογικό αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές 2024, αφού δεν καταφέρνει να κάνει το «άλμα» αυξάνοντας σημαντικά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις επιδόσεις του στις εθνικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023.

Από μια πρώτη «ματιά» των ποσοστών που καταγράφει το ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα φαίνεται ότι ότι κινείται με αντιφάσεις και ως κόμμα ...επαρχίας, αφού ανεβάζει δυνάμεις σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, είναι πρώτο κόμμα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, συνεχίζει τις πολύ χαμηλές πτήσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής (πίσω από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση), όπως και σε άλλα αστικά κέντρα, ενώ δημιουργεί ισχυρές νησίδες στην Πελοπόννησο.

Στο Ηράκλειο Κρήτης συγκεκριμένα προηγείται, με βάση την πρώτη ενσωμάτωση, με 28% και πλέον, ενώ η κυβερνητική παράταξη ακολουθεί και την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο Λασίθι καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 34,36 (με ενσωμάτωση 14,01%), στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπου προηγείται η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα. Στην Α’ Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην Ηλεία και στην Αρκαδία είναι δεύτερο κόμμα (περίπου δύο μονάδες κάτω από τη Νέα Δημοκρατία). «Στην Κρήτη ο χάρτης αρχίζει πάλι και βάφεται πράσινος», λέει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη και επιμένει ότι όταν έχουμε το τελικό αποτέλεσμα τότε θα φανεί η σοβαρή κάμψη των δυνάμεων της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και «οι διάσπαρτες πράσινες νίκες στην περιφέρεια».

Η σημερινή μάχη είναι αναμφίβολα καθοριστικής σημασίας για το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η δεύτερη θέση θα σήμαινε ισχυροποίηση του ρόλου του και ευκαιρία ανοίγματος στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Η τρίτη θέση συνδέεται αναπόδραστα και με σενάρια εσωκομματικών συγκρούσεων, ακόμη και αν το ποσοστό (σίγουρα πάνω από 12,5%) επιτρέπει πιο ευέλικτες κινήσεις για τον περιορισμό των αντιδράσεων και των πιθανών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Υπάρχει βέβαια μια σειρά στελεχών με φιλοδοξίες που αναζητεί συμμαχίες και ενδέχεται να ασκήσει πιέσεις για την άμεση προσφυγή στη βάση του κόμματος- αν και κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συμβεί με πρωτοβουλία του νυν αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Άλλοι θεωρούν ότι κατάλληλος χρόνος για αξιολογικές κρίσεις από τη βάση είναι αυτός που προσιδορίζει το καταστατικό- δηλαδή το φθινόπωρο του 2025.

Η Χαριλάου Τρικούπη πάντως εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει από την επομένη να αποτελέσει τον καταλύτη των εξελίξεων στον χώρο της κεντροαριστεράς, με το Νίκο Ανδρουλάκη να παίρνει πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Νέα Αριστερά και ίσως τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο παραμονής γύρω στο 12 -13 % δεν είναι φυσικά για το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ ιδανικό που ούτως ή άλλως έχει μπροστά του τη διαχείριση της στασιμότητας στη τρίτη θέση. «Οι εξελίξεις δεν θα είναι ευθύγραμμες», πρόβλεπαν στελέχη αναλύοντας όλα τα σενάρια στα κομματικά «πηγαδάκια» την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός ότι ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πρόσφατα από την Κρήτη ότι η τρίτη θέση θα είναι αποτυχία αποτελεί εν τω μεταξύ μια καθαρή δήλωση για όσους προσανατολίζονται σε γοργές και ευθύβολες κινήσεις . Μάλιστα έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σημείωνε ότι αν η ήττα δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμη ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μείνει σε πρωτοβουλίες του τύπου «ανασχηματισμός στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα» αλλά θα κάνει το βήμα και θα θέσει εαυτόν στη κρίση της βάσης του κόμματος. Ο ένας λόγος είναι ότι έτσι θα πετάξει το γάντι σε άλλα στελέχη έτοιμα να το σηκώσουν και να αντιπαρατεθούν μαζί του. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι αισθάνεται οργανωτικά ισχυρότερος όσον αφορά στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ κι ότι οι πιθανοί αντίπαλοί του δεν διαθέτουν ικανές δυνάμεις για να συγκρουστούν μαζί του και να κερδίσουν. Επιπλέον – όπως συμπληρώνει το έμπειρο στέλεχος- ποντάρει στο ότι τα πρόσωπα που ακούγεται ότι μπορεί να διεκδικήσουν την ηγεσία δύσκολα θα βρουν το κλειδί των συμμαχιών και της συγκρότησης ενός ισχυρού μπλοκ δυνάμεων απέναντι στον Ανδρουλάκη.

Κλείσιμο
«Δεν μπορεί να μείνουν κλειστά τα στόματα μετά από τις εκλογές», είχε δε, σπεύσει να «στοιχηματίσει» έμπειρος κοινοβουλευτικός προβλέποντας πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρει σε αρκετές περιοχές της περιφέρειας, όπως στην Κρήτη και τη Βόρεια να κάνει την έκπληξη.

Δύσκολη χαρακτήρισε για το ΠΑΣΟΚ τη σημερινή ημέρα των ευρωεκλογών ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ αμέσως μετά το exit poll υπενθύμισε ότι κεντρικός στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση. «Σήμερα είναι μια δύσκολη μέρα. Δεν πιάσαμε τον πολιτικό μας στόχο που ήταν η δεύτερη θέση», υποστήριξε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της βουλής βάζοντας επί της ουσίας τον “τίτλο” της συζήτησης που θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες στο κόμμα του. «Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είχε μια ελπίδα που δεν εκπληρώθηκε. Δεν απευθυνόμαστε στο ίδιο ακροατήριο με τον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Live όλες οι εξελίξεις

Τέσσερα παιδιά τραυματίσθηκαν σε λούνα παρκ που λειτουργούσε παράνομα στο Κορωπί

Ευρωεκλογές 2024: Διπλή εικόνα στην Ευρώπη – Υψηλή συμμετοχή στην Ουγγαρία, χαμηλή σε Ισπανία, Πορτογαλία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης