Ευρωεκλογές: Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ - Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός - Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών

Ευρωεκλογές: Η επόμενη ημέρα για τη ΝΔ - Στο τραπέζι ο ανασχηματισμός - Πώς θα αντιδράσει ο Μητσοτάκης στο μήνυμα των πολιτών

Στον πρωινό καφέ του Μαξίμου η πρώτη ανάλυση των προβληματικών σημειών των κυβερνητικών πολιτικών

mitsotakis-dilwseis-mak2
«Ακούω τη φωνή τους και την εντολή τους και την ακούω δυνατά: Σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Και αυτό θα κάνουμε, ώστε να βαδίσουμε πιο γρήγορα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Με αυτή τη φράση χθες το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσδιορίσει το κατ’ αυτόν μήνυμα που επέλεξαν να στείλουν οι πολίτες στις ευρωεκλογές, «προσγειώνοντας» τη ΝΔ σε ποσοστά κάτω του 30%, έστω και αν οι ευρύτεροι πολιτικοί συσχετισμοί μάλλον σε κατακερματισμό παραπέμπουν. Με άλλα λόγια, υπογράμμισε ότι οι πολίτες που στήριξαν τη ΝΔ σε περιβάλλον εθνικών εκλογών τώρα επέλεξαν είτε να απέχουν είτε να ψηφίσουν κάποιο μικρότερο κόμμα, θέλοντας να «ακουστούν» στο Μαξίμου για μια σειρά από λόγους.

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών


Το ερώτημα της επόμενης μέρας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός στην εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν κόντρα στις προσδοκίες του ιδίου, αλλά και των στενότερων συνεργατών του. Και μπορεί η μεγάλη αποχή να τίναξε στον αέρα κάθε υπολογισμό, τα πολιτικά συμπεράσματα, όμως, βγαίνουν από τη διαμόρφωση της κάλπης.

Η ανάλυση και ο ανασχηματισμός

Το πρώτο που θα γίνει στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν ότι είναι πρώτο κόμμα, μακράν του δεύτερου, με άθροισμα του δεύτερου και του τρίτου κόμματος που δεν ισούται με αυτό της ΝΔ. Και αυτό σε ένα περιβάλλον ευρύτερου κατακερματισμού στην Ευρώπη, με τον Μακρόν στη Γαλλία να προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές και τον Ντε Κροο στο Βέλγιο να διαλύει τη Βουλή. Τα παραπάνω, όμως, δεν είναι «άλλοθι» για τη ΝΔ, η οποία κατέγραψε σημαντικές απώλειες σε μια σειρά κατηγοριών ψηφοφόρων και ειδικά σε αυτές που ήταν γι’ αυτή προνομιακές σε όλες τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εν λόγω ανάλυση αναμένεται να γίνει σε δύο επίπεδα. Αφενός, στον σημερινό πρωινό καφέ θα γίνει μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς χθες η κατάσταση στον τρίτο όροφο της οδού Πειραιώς δεν προσφερόταν για εις βάθος ανάλυση. Παράλληλα και σε επίπεδο κόμματος θα γίνει μια ποιοτική και ποσοτική ανάλυση των αριθμητικών στοιχείων που προκύπτουν από το exit poll, αλλά και ανά γεωγραφικές περιφέρειες.

Ο κ. Μητσοτάκης θα σταθμίσει, παράλληλα, και άλλες πρωτοβουλίες, προκειμένου να δώσει με τη σειρά του το μήνυμα ότι άκουσε τους πολίτες. Μια από αυτές τις επιλογές στο τραπέζι είναι ο ανασχηματισμός, ίσως νωρίτερα από όσο θα επιθυμούσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ήθελε να πάρει τέτοιες αποφάσεις εντός του καλοκαιριού. Αυτό που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει είναι τι έκτασης θα είναι μια τέτοια παρέμβαση και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει και το Μέγαρο Μαξίμου που έχει μείνει με ένα μάλλον «μεταβατικό» σχήμα, μετά την έξοδο των κ. Μπρατάκου και Παπασταύρου προ μηνών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι φανατικός των ανασχηματισμών και αποφεύγει τις δομικές παρεμβάσεις στο σχήμα. Μένει να φανεί, αν θα εμμείνει σε αυτή τη λογική και τώρα.

Κανείς, βεβαίως, δεν μπορεί να προοικονομήσει τον χρόνο των πρωτοβουλιών του κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά λένε ότι, αν πάρει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν μπορεί να αργήσει. Ακόμα και αν χρειάζεται ανασχεδιασμός στρατηγικών προτεραιοτήτων, πέρα από απλές αντικαταστάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται αύριο το πρωί στην Ιορδανία, ενώ το Σαββατοκύριακο έχει υποχρεώσεις στην Ελβετία και στις Βρυξέλλες. Ένα ορόσημο αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να είναι το εκκρεμές υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής που έχει μείνει «κάβα» από τον Μάιο.

Δείτε τη ροή αποτελεσμάτων από το υπουργείο Εσωτερικών:





Οι «μαύρες τρύπες»

Αυτό που έλεγαν χθες συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη στο protothema.gr, πέραν του αστάθμητου παράγοντα της υψηλότατης αποχής που εξέτρεψε όλες τις προβλέψεις, είναι ότι η ανάλυση της ψήφου θα δείξει και τα προβληματικά σημεία για την κυβέρνηση. Φερ ειπείν, ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι η υπόθεση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών κόστισε πολιτικά στην κυβέρνηση. Ως «πυροκροτητής» όμως λειτούργησε η ακρίβεια, αλλά ίσως και η αίσθηση αρκετών πολιτών ότι η κυβέρνηση δεν πορεύεται με τη μεταρρυθμιστική ορμή που θα έπρεπε σε μια σειρά ζητημάτων, παρά την ισχυρή της εντολή. Παράλληλα, μια πρώτη ανάγνωση που έκαναν χθες στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, έδειχναν ισχυρές απώλειες, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στις τάξεις των αγροτών, των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και των ελευθέρων επαγγελματιών. Η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, η ακρίβεια, το εισοδηματικό τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κ.α. φαίνεται ότι έπαιξαν τον ρόλο τους.

Μένει να φανεί, επίσης, ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, όπως για το κόστος ζωής, την υγεία, τη στήριξη της οικογένειας κ.ο.κ. Εφόσον ο κ. Μητσοτάκης «πατήσει» το κουμπί του ανασχηματισμού, οι παρεμβάσεις αυτές λογικό είναι να αντανακλούν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα δουλέψει με μεγαλύτερη ένταση σε αυτές τις κατευθύνσεις. «Οι πολίτες μας ψήφισαν πέρυσι για να κυβερνήσουμε και αυτό πρέπει να το κάνουμε με μεγαλύτερη ένταση», έλεγε χθες με νόημα κορυφαίος υπουργός, προσθέτοντας ότι και ανασχηματισμός να γίνει, αυτό δεν θα λύσει αυτοστιγμεί όλα τα προβλήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού για μια από τις 21 ελληνικές θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο

Καθαρή νίκη αλλά χαμηλά και με μήνυμα για ΝΔ, κάτω από τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ και αποχή - τέρας

Πολιτικό σοκ στην Κύπρο με το 20% που εξασφάλισε ο Youtuber Φειδίας Παναγιώτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης