Φουρτούνες στο ΠΑΣΟΚ - Η δυσαρέσκεια των στελεχών και η επόμενη ημέρα στο κόμμα

Φουρτούνες στο ΠΑΣΟΚ - Η δυσαρέσκεια των στελεχών και η επόμενη ημέρα στο κόμμα

Έχασε πάνω από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους από τις εκλογές του 2023 -Ζητούν συνεδρίαση των οργάνων «εδώ και τώρα» - Στην 7η θέση ο στενός συνεργάτης του προέδρου και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος

androulakispasok10
Στάσιμο στην τρίτη θέση και χωρίς πολλές νέες ευκαιρίες κατάκτησης της πρωτοκαθεδρίας στην κεντροαριστερά αποδεικνύεται το ΠΑΣΟΚ μετά τη μάχη των ευρωεκλογών και ενώ κορυφαία στελέχη του εμφανίζονται έτοιμα να διεκδικήσουν άμεσα «αλλαγή πορείας» και γενναίες πρωτοβουλίες από την ηγεσία.

Το γεγονός ότι, το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά μία μονάδα το ποσοστό του σε σχέση με τις περσινές εθνικές αλλά ταυτόχρονα έχασε πάνω από 100 χιλιάδες ψηφοφόρους και φυσικά τη δεύτερη θέση που διεκδικούσε, δυσκολεύει περαιτέρω την εξίσωση και τη διαχείριση της επόμενης μέρας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επικαλέστηκε την αποχή που μοίρασε «χαστούκια» και στα άλλα κόμματα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών της και μακριά από την αφετηρία της ολικής επαναφοράς που υποσχόταν στα μέλη και τους οπαδούς της. Η διεκδίκηση της εξουσίας ως εναλλακτική προοδευτική δύναμη και το άνοιγμα σε άλλες δυνάμεις θεωρείται πλέον έως και ανέφικτος στόχος, καθώς το 12,8% δεν είναι ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δίνει αέρα στα πανιά και προεξοφλεί θετικές «ανατροπές» στην πορεία. Στελέχη του κόμματος δεν απέφυγαν να θέσουν από χθες το βράδυ -την ώρα ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων- τον προβληματισμό τους και να προαναγγείλουν σειρά κινήσεων στην εσωκομματική σκακιέρα. Επί της ουσίας διαφωνούν ανοιχτά με κεντρικές επιλογές της Χαριλάου Τρικούπη και αναμένουν από το Νίκο Ανδρουλάκη «ενδείξεις» για τη σοβαρή επανεκκίνηση ακόμη και μέσα στις επόμενες μέρες. Η «εδώ και τώρα» συνεδρίαση των οργάνων αντιμετωπίζεται ως η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ακουστούν οι διαφωνίες και οι ενστάσεις και να δρομολογηθούν στη συνέχεια οι κρίσιμες αποφάσεις, πριν εκπνεύσει ο χρόνος της ουσιαστικής ανασύνταξης.

Έμπειρα στελέχη δηλώνουν με ειρωνική διάθεση ότι «χάσαμε από τον Κασσελάκη» και συμπληρώνουν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν είναι μόνο μία η αιτία που κράτησε το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση. Υπενθυμίζουν ότι τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνωνόταν από τις διασπάσεις και τις αποχωρήσεις στελεχών, ήρθε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία, αλλά πολύ σύντομα την άφησε να κατρακυλήσει και να σβήσει άδοξα στα πρώτα δημοσκοπικά ευρήματα της άνοιξης. Οι πιο αισιόδοξου περίμεναν μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι το ΠΑΣΟΚ θα ανέβαινε στη δεύτερη θέση έστω και με μία ψήφο. Βρέθηκε κάτω από τον πήχη και χωρίς το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαπιστώνει πάντως μικρές νίκες ανά την Ελλάδα. Πράγματι το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να κόψει πρώτο το νήμα στο Ηράκλειο και στο Λασίθι, επαναφέροντας το «πράσινο» σε δυο εκλογικές περιφέρειες της Κρήτης. Βοήθησε το γεγονός ότι σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αύξησε πανελλαδικά τα ποσοστά του και δυνάμωσε το κλίμα των προσδοκιών. Καταγράφηκε δεύτερο κόμμα σε 21 εκλογικές περιφέρειες, σε: Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αργολίδα, Γρεβενά, Δωδεκάνησα, Έβρο, Ευρυτανία, Ηλεία, Θεσπρωτία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κοζάνη, Λακωνία, Λάρισα, Λευκάδα, Πιερία, Ρέθυμνο, Τρίκαλα, Φλώρινα , Χαλκιδική, Χίο. Έχει περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε 23 –όπου το ΠΑΣΟΚ είναι 1ο ή 2ο κόμμα- συν σε 6 εκλογικές περιφέρειες όπου είναι 3ο κόμμα (Δράμα, Σέρρες, Κιλκίς, Ροδόπη, Πέλλα, Ημαθία).

Κλείσιμο
«Η Νέα Δημοκρατία έχει καταγράψει σαφή υστέρηση τόσο σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023 όσο και σε σχέση με τον χαμηλότερο πήχη, που η ίδια επικαλούνταν, δηλαδή τις ευρωεκλογές του 2019» υποστηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη προσθέτοντας ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε πολύ κάτω από τις προβλέψεις του.

Στο εσωτερικό σκηνικό η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι όλες οι τάσεις έδωσαν σκληρή μάχη, όμως πολλά λάθη στο σχεδιασμό ακύρωσαν την προοπτική του «άλματος» και την «αλλαγή πίστας’ στο «σταθμό» των ευρωεκλογών και με φόντο πάντα τις προσεχείς εθνικές εκλογές. «Ο στόχος μας είναι απλός: το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση και με ένα ισχυρό εκλογικό αποτέλεσμα», έλεγε την περασμένη προεκλογική εβδομάδα ο Νίκος Παπανδρέου, ένα από τα στελέχη που έθεταν εμμέσως πλην σαφώς «ζήτημα» απέναντι στη λογική του ψαλιδισμένου πήχη. Ο Νίκος Παπανδρέου εκλέχτηκε πρώτος ευρωβουλευτής και με διακριτή διαφορά σε μια μάχη που ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη και γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος δεν κατάφερε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής να περάσει μέσα στην πρώτη πεντάδα. Το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε άλλους δύο ευρωβουλευτές, το Γιάννη Μανιάτη και τον Σάκη Αρναούτογλου, ενώ ισχυρή παρουσία στη μάχη και στην πεντάδα κατέγραψαν ο Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρωτοεμφανιζόμενος Λευτέρης Καρχιμάκης. Στη δεκάδα κινήθηκαν άλλοι πέντε άνδρες ευρωβουλευτές, οι κ.κ. Θοδωρής Ζαγοράκης (η υποψηφιότητά του πρώην «γαλάζιου» προκάλεσε την αντίδραση στελεχών, όπως του Μανώλη Χριστοδουλάκη), Ανδρέας Σπυρόπουλος, Κώστας Τσουκαλάς, Γιώργος Καλλιακμάνης και Κώστας Χρυσόγονος. Πρώτη από τις γυναίκες σε σειρά κατάταξης η Όλγα Μαρκογιαννάκη που βρέθηκε στην 11η θέση.

Άνθρωποι κοντά στο επιτελείο Ανδρουλάκη υποστηρίζουν ότι η μη εκλογή του Ανδρέα Σπυρόπουλο δεν επηρεάζει το ρόλο του στη δεύτερη θέση στο κόμμα. Θα παραμείνει στη θέση του Γραμματέα; Άλλα στελέχη τονίζουν ότι το θέμα θα τεθεί σε συζήτηση και ότι δεν αποκλείεται η πρώτη εσωκομματική μονομαχία να δοθεί με αφορμή τις κάλπες για τη θέση του Γραμματέα, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο. Κρίσιμο ρόλο μπορεί να παίξει ο Παύλος Χρηστίδης και ο Στέφανος Παραστατίδης- δύο στελέχη που ανέλαβαν προεκλογικά να τρέξουν μαζί με τους «προεδρικούς» βασικά κομμάτια του σχεδιασμού. Καθοριστικής σημασίας πάντως θα είναι η στάση και οι προτάσεις στελεχών, όπως του Μ. Χριστοδουλάκη, του Παύλου Γερουλάνου, του Χάρη Δούκα (παραμένει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής) και βουλευτών του κόμματος, όπως του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τα ποσοστά», είπε χθες το βράδυ ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος χαρακτηρίζει αποτυχία τη δεύτερη θέση και λέγεται ότι θα είναι από τους παρόντες στη μάχη διεκδίκησης της ηγεσίας, που σύμφωνα με το καταστατικό θα γίνει το φθινόπωρο του 2025. Ο κ. Γερουλάνος, αφού επεσήμανε την τεράστια αποχή και την μεγάλη πτώση της ΝΔ, παραδέχθηκε σε συνέντευξή του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο του και μάλιστα παρά το γεγονός ότι ο Στ. Κασσελάκης έδειξε τα όρια του lifestyle politics. Μάλιστα σημείωσε πως «ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μην θέσει όλα τα θέματα». Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος επεσήμανε επίσης ότι «δεν πετύχαμε το πολιτικό και εκλογικό μας στόχο που ήταν η δεύτερη θέση». Σημείωσε δε ότι παραμένει το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ μεταξύ επαρχίας και αστικών κέντρων- κάτι βέβαια που αναγνώρισε και ο Νίκος Ανδρουλάκης τονίζοντας ότι θα δώσει αγώνα για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. «Ο κ. Κασσελάκης δεν είναι κεντροαριστερός ούτε προοδευτικός, είναι κάτι διαφορετικό άρα δεν μπορούν να ληφθούν πρωτοβουλίες μέσω αυτού», επιμένει ο κ. Κωσντναντινόπουλος και εξηγεί: «Θα τα συζητήσουμε και θα τα αξιολογήσουμε όλα».
Γιαννακοπούλου: Θα τα συζητήσουμε όλα στα όργανα

Η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε με νόημα πως «για να μπορέσουμε να κάνουμε μα εκτίμηση και αποτίμηση πρέπει να το συγκρίνουμε με τον στόχο που είχαμε θέσει και ο στόχος που είχαμε και ο πρόεδρος μας και εμείς, είναι ότι θέλαμε να είχαμε τη δεύτερη θέση και να ισχυροποιήσουμε τα ποσοστά μας». Ερωτηθείσα για το εάν τίθεται ζήτημα αρχηγού, η κυρία Γιαννακοπούλου σχολίασε: «Όλα μα όλα οφείλουμε να τα συζητήσουμε και όταν λέμε όλα εννοούμε όλα. Θα τα συζητήσουμε στα όργανα». Ο Μιχάλης Κατρίνης πρότεινε να γίνει ανοιχτή πολιτική συζήτηση για την αποτίμηση, διαπιστώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε μικρή άνοδο αλλά απέχει από τους στόχους που είχαν θέσει και τις προσδοκίες.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι προηγούνται στη μάχη του σταυρού για μια από τις 21 ελληνικές θέσεις στο ευρωκοινοβούλιο

Καθαρή νίκη αλλά χαμηλά και με μήνυμα για ΝΔ, κάτω από τον πήχη ο ΣΥΡΙΖΑ, στάσιμο το ΠΑΣΟΚ και αποχή - τέρας

Πολιτικό σοκ στην Κύπρο με το 20% που εξασφάλισε ο Youtuber Φειδίας Παναγιώτου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης