Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Οι αρχηγοί αλλάζουν, τα ποσοστά πέφτουν - Έκτη συνεχόμενη πτώση από το 2015

Ευρωεκλογές 2024 - ΣΥΡΙΖΑ: Οι αρχηγοί αλλάζουν, τα ποσοστά πέφτουν - Έκτη συνεχόμενη πτώση από το 2015

Παρά την αλλαγή ηγεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ είδε τα ποσοστά του να πέφτουν σε χαμηλό 10ετίας με συνεχή πτώση για έκτη εκλογική αναμέτρηση

tsipras-kasselakis-syriza-41
Τα αποτελέσματα της χθεσινής ευρωκάλπης προκάλεσαν αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ αφού η έκτη συνεχόμενη πτώση των ποσοστών του κόμματος σε εκλογική αναμέτρηση είναι γεγονός, παρά το κλίμα ευφορίας και αισιοδοξίας που είχε επιχειρήσει να καλλιεργήσει ο νέος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δια στόματος Κασσελάκη είχε θέσει ως στόχο το ποσοστό της τελευταίας εθνικής κάλπης που είχε λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή το 17,83%, κάτι που δεν κατάφερε να πετύχει αφού το 14,92%, του εξασφαλίζει μεν πως παραμένει δεύτερο κόμμα, βλέπει όμως τη Νέα Δημοκρατία να πετυχαίνει double score στο προβάδισμά της.

Όπως έγραφε νωρίτερα το protothema.gr οι εκτιμήσεις στελεχών ότι θα διατηρηθεί το 17% των εθνικών εκλογών έπεσαν στο κενό, με πολλούς να αναφέρουν αργότερα χθες σε πηγαδάκια ότι το κόμμα δεν έχει περάσει και λίγα τον τελευταίο καιρό. Από την μια οι εσωκομματικές συγκρούσεις, οι διασπάσεις ακόμη και η ένταση στο συνέδριο λειτούργησαν ως τροχοπέδη.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τα όσα δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέλοντας να δώσει μία θετική νότα στο αρνητικό αποτέλεσμα, η κάλπη έφερε αμηχανία στο κτήριο «Μίμης Δαρειώτης». Κάτι που ήταν αρκετά εμφανές και από την άφιξη του προέδρου ο οποίος δεν έκανε δηλώσεις στα κανάλια, αλλά αντ αυτού εισήλθε στο κτήριο με το σκυλάκι του αφού πρώτα το έκανε μία βόλτα.

Η κάλπη έδειξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ανακάμψει εκλογικά και πως από τον Σεπτέμβριο του 2015 βρίσκεται σε μία συνεχή πτώση αδυνατώντας να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά και μη μπορώντας να προσελκύσει κοινά τα οποία τον εγκαταλείπουν. Σημειώνεται δε πως το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ χθες, είναι το χαμηλότερο από το 2012.

Δείτε αναλυτικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις από το 2014 έως σήμερα:

Ευρωεκλογές 2014: 26,56%, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά στην πρώτη θέση

Κλείσιμο
euroekloges-2014


Εθνικές Εκλογές, Ιανουάριος 2015: 36,34%, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση, συμμαχεί με τους ΑΝΕΛ
ianouarios_2015


Εθνικές Εκλογές, Σεπτέμβριος 2015: 35,46 %, ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει εκ νέου κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, μικρή πτώση ποσοστών
septemvrios-2015


Ευρωεκλογές, Μάιος 2019: 23,75%, ο ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά από τις ευρωεκλογές του 2014
euroekloges-2019


Εθνικές εκλογές, Ιούλιος 2019: 31,53%, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τη διακυβέρνηση της χώρας

ioulios-2019


Εθνικές εκλογές, Μάιος 2023: 20,07%, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δεύτερο κόμμα, αλλά η διαφορά από τη ΝΔ εκτοξεύεται σε 20 μονάδες

maios2023


Εθνικές εκλογές, Ιούνιος 2023: 17,83%, νέα πτώση, αυξάνεται η διαφορά της ΝΔ – Ο Τσίπρας παραιτείταιτον ίδιο μήνα

iounios-2023


Ευρωεκλογές 2024: 14,92%, ο ΣΥΡΙΖΑ με Κασσελάκη αρχηγό δεν καταφέρνει να ανακόψει την καθοδική πορεία

euroekloges-2024_2

Η αντίδραση Κασσελάκη μετά τις ευρωεκλογές

Στην δήλωση του, χθες, ο Στέφανος Κασσελάκης, στάθηκε μπροστά από το τροχόσπιτο του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο περιόδευσε σε όλη την επικράτεια κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το συγκεκριμένο τροχόσπιτο, το οποίο λειτουργούσε ως ένα κινητό βάθρο, το οποίο στηνόταν σε πλατείες ανά την επικράτεια και από εκεί μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του κόμματος, κοσμείται κυρίως από το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και το προεκλογικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ, «καλύτερη ζωή τώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατέβηκε από το γραφείο του στον τελευταίο όροφο του κόμματος με τους συνεργάτες και τα στελέχη, κυρίως της νέας γενιάς, να τον υποδέχονται με ένα ζεστό χειροκρότημα, το οποίο παρόλα αυτά δεν είχε την ένταση των εσωκομματικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης, είπε πως η χθεσινή βραδιά, «
είναι το πρώτο βήμα για ένα κόμμα που εξελίσσεται και αλλάζει εν κινήσει, για έναν νέο άνθρωπο, άγνωστο σε αυτή τη χώρα, που ήρθε εδώ, στέκεται μπροστά σας με την καθαρότητά του, για να μπορέσει να φέρει πρόοδο και αλλαγή και αξιοκρατία στην πατρίδα μας».

«Δεν έχω τύψεις για τίποτα. Ο ελληνικός λαός μου έχει δώσει ξεκάθαρα τον χρόνο να χτίσω κυβερνητική εναλλακτική πρόταση», σημείωσε και συνέχισε ότι «ξέρω και συνειδητοποιώ απόλυτα τη σημασία αυτής της ευθύνης, και ακριβώς αυτό θα κάνω, όπως τo είχαμε πει και προεκλογικά. Συνεχίζουμε, εκσυγχρονιζόμαστε, θα στήσουμε κοιτίδες γνώσης και προσφοράς και θα εμπνεύσουμε τον κόσμο.» «Και αυτό το κίνημα, το οποίο παρά τις αντίξοες συνθήκες άντεξε, μόνο πάνω έχει να πάει από εδώ και πέρα. Και είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όλους και όλες σας», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ήρθε πρώτο το μειονοτικό ΚΙΕΦ σε Ξάνθη και Ροδόπη - Τα «μυστικά» της Θράκης και η έμμεση πριμοδότηση

Ευρωεκλογές 2024 - Κύπρος: Πολιτικό σοκ με το 20% που εξασφάλισε ο Youtuber Φειδίας Παναγιώτου

Ινδία: Αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μουμπάι την ώρα που άλλο αεροσκάφος απογειωνόταν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης