ΣΥΡΙΖΑ: Blame game μετά τις Ευρωεκλογές - Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, άγχος για την «μεγάλη Κεντροαριστερά»

Η μαζική απώλεια ψήφων άφησε αναστοχαζόμενα πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν η σταυροδοσία  υπήρξε, κατά πολλούς, αποκαλυπτική των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εναπομείναντος εκλογικού σώματος

Ένα πέπλο προβληματισμού έχει καλύψει από το βράδυ της Κυριακής το στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το χαμηλό εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές προσγείωσε απότομα την Κουμουνδούρου στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, τις οποίες απέτυχε να εκφράσει πλειοψηφικά, παρά το ιστορικό ρεκόρ αποχής και τις σημαντικές απώλειες της ΝΔ.

Η αμηχανία είναι ακόμη πιο εμφανής στα στελέχη του «στενού κύκλου» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, καθώς οι «Κασσελίστας», δηλαδή στελέχη του περιβάλλοντός του, είχαν την πρωτοκαθεδρία στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η οποία, ωστόσο, κάθε άλλο παρά απέδωσε τα αναμενόμενα. Σε θέση άμυνας, η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Νίκος Παππάς, Έλενα Ακρίτα και Παύλος Πολάκης επιτέθηκαν χθες κατά της Νέας Αριστεράς, ζητώντας την επιστροφή των 11 βουλευτικών εδρών τους πίσω στην αξιωματική αντιπολίτευση, μολονότι δεν έλειψαν και κάποια αυτοκριτικά σχόλια για την εκλογική επίδοση του κόμματος, που δεν ενθουσίασε ούτε τους πλέον κοντινούς στην ηγεσία.



Επίθεση λόγω… άμυνας από τους Κασσελίστας

Σε ανάρτησή του, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε πως «η αποχη δεν ειναι μονο δεξια ειναι και μιας τεραστιας μαζας δημοκρατικου κοσμου που απο το 15 το 19 και το 23 απεχει γιατι δεν πειθεται!!», για να προσθέσει ότι «εδώ πρεπει να απευθυνθουμε με γραμμη κοινωνικων συμφεροντων». «Εμεις χρειαζομαστε βαθειες αλλαγες σε επιπεδο γραμμής, στη συλλογικη λειτουργια και στην ΟΡΓΑΝΩΣΗ του ΚΟΜΜΑΤΟΣ και άλλους ορους στην εμφανιση και επικοινωνια μας!!» υποστήριξε ο κ. Πολάκης, στη σκιά και της εσωκομματικής κριτικής για επιλογές τύπου Σπηλιωτόπουλου, καταλήγοντας πως «πήραμε τον κορμό αλλά δεν πεταχτήκαμε μπρος!».



Υπέρ μιας δέσμης αλλαγών, προκειμένου ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε, τάχθηκε χθες στον ΣΚΑΪ και η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει δύο φορές, για το εάν και κατά πόσο χρειάζονται αλλαγές και στην ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου. «Στον κύριο Κασσελάκη πιστώνεται το 15% και χρεώνεται ότι δεν πέτυχε τους στόχους του 19%» ανέφερε χαρακτηριστικά και ο Γιάννης Μαντζουράνης μιλώντας στο Mega, για να προσθέσει πως «όμως τώρα ο κύριος Κασσελάκης έχει ελεύθερα τα χέρια του».



Την ίδια ώρα, τα βέλη των ένθερμων υποστηρικτών που προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν όλο και περισσότερο στην καρδιά των κομματικών Κασσελίστας. «Καλά έκανε και έφυγε για Σπέτσες, να σκεφτεί. Γλιτώνει έτσι ένα κάρο κομματικούς που θα τον έπιαναν σήμερα και θα προσπαθούσαν να τον πείσουν ότι το 14,9% είναι επιτυχία. «Προεδρικοί γλείφτες», αυτή η μάστιγα σε όλα τα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε ανάρτησή του στο Χ ο γνωστός στιχουργός, Νίκος Μωραϊτης, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης μετέβη στο αρχοντικό του, στις Σπέτσες, προκειμένου να αποκρυσταλλώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.



Παρά το blame game, όμως, στις τάξεις των υποστηρικτών της ηγεσίας, η εκτός στόχων παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές συνιστά για τα περισσότερα κομματικά στελέχη αποτέλεσμα της στρατηγικής του ίδιου του κ. Κασσελάκη, ασχέτως αν πολλοί αποδίδουν τις τελευταίες ώρες μερίδιο ευθύνης της ήττας και σε εκείνα τα στελέχη του «στενού κύκλου» του, που τροφοδότησαν «κλίμα τοξικότητας και πολεμικής» στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όπως αναφέρεται.

Δραματικές απώλειες ψήφων

Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου εστιάζει στο γεγονός ότι η ΝΔ κατέγραψε επί Μητσοτάκη τον μικρότερο αριθμό ψήφων, ακόμη και από την εποχή Σαμαρά, ενώ κύκλοι της μετέδιδαν χθες πως «το μέτρο σύγκρισης για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, δεδομένου ότι μετά από δύο οδυνηρές ήττες, αποχώρηση Τσίπρα και δύο διασπάσεις, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης βρέθηκε δημοσκοπικά σε μονοψήφια νούμερα μεταξύ 8 και 9,5%». «Ο Κασσελάκης», λένε χαρακτηριστικά, «παρέλαβε ένα κόμμα διαλυμένο και μέσα σε λίγους μήνες διπλασίασε τα ποσοστά του, μειώνοντας θεαματικά και την διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. σε σχέση με το 2023, από τις 23 μονάδες στις 13».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, το 14,9% που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής γύρισε την Κουμουνδούρου 13 χρόνια πίσω, καθώς αντίστοιχα ποσοστά λάμβανε στις δημοσκοπήσεις της περιόδου 2011-2012, πριν αρχίσει η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με αφετηρία τις διπλές εθνικές εκλογές του 2012. Επιπλέον, ακόμη και αν η ΝΔ έλαβε προχθές 1.125.000 ψήφους, όταν ο Αντώνης Σαμαράς είχε λάβει στις εθνικές εκλογές του Μάη του 2012 ποσοστό 18,85% και 1.192.000 ψήφους, εντούτοις μόλις ένα χρόνο πριν, δηλαδή τον Μάιο του 2023 ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στις κάλπες 1.184.000 ψήφους και παραιτήθηκε, λόγω του κακού αποτελέσματος.

Οι απώλειες σε απόλυτο αριθμό ψήφων υπήρξαν, άλλωστε, καθοριστικό μέτρο λήψης αποφάσεων για την Κουμουνδούρου όλα τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε από το ίδιο βράδυ την άμεση προσφυγή στις κάλπες στις Ευρωεκλογές του 2019, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τότε 1.343.000 ψήφους, δηλαδή τριπλάσιες από τις 593.133 ψήφους, που έλαβε στην πρώτη ευρωκάλπη του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υπό αυτό το πρίσμα, υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη αναρωτιόταν πόσες έδρες θα έβγαζε ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 14,9% και 590.000 ψήφους, όταν προχθές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέστη μείωση κατά 340.000 ψήφους από αυτές που έλαβε τον Ιούνιο του 2023, μείωση η οποία ανέρχεται στο 37% του συνόλου της εκλογικής δύναμής του. «Που να τις βρει τις 11 έδρες;» ο ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθηκαν τα ίδια στελέχη.

Ακτινογραφία η σταυροδοσία

Πάντως, τόσο η αστοχία της Κουμουνδούρου ως προς τον πήχη που είχε θέσει προεκλογικά, όσο και η μαζική απώλεια ψήφων άφησαν άυπνα και αναστοχαζόμενα πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως όταν η σταυροδοσία στους ευρωβουλευτές του κόμματος υπήρξε, κατά πολλούς, αποκαλυπτική των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εναπομείναντος εκλογικού σώματος.

Και αυτό, γιατί και οι τέσσερις νεοκλεγέντες ευρωβουλευτές του κόμματος (Κώστας Αρβανίτης, Νικόλας Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά) αποτελούν στελέχη με μακρά και διακριτή κομματική διαδρομή, αλλά και με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, του οποίου υπήρξαν σε μεγάλο βαθμό προσωπικές επιλογές. Ακόμη, δηλαδή, και ο μπασκετμπολίστας, Νίκος Παππάς υπήρξε η πρόταση Τσίπρα για το δήμο Αθηναίων στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του 2023, πριν από την εκλογική συντριβή των εθνικών εκλογών.

Αντιθέτως, υποψηφιότητες με ευθεία αναφορά στο περιβάλλον της νέας ηγεσίας, όπως οι: Δώρα Αυγέρη, Γιώργος Τσίπρας, Βασίλης Κασσελάκης κα. δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν καν την πρώτη πεντάδα, αποτυπώνοντας την αδυναμία της νέας ηγεσίας να προσελκύσει νέο κοινό, εκτός από το στενό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ, στις κάλπες.

Εκκίνηση για τις ζυμώσεις

Με αυτά τα δεδομένα, η επόμενη ημέρα του κόμματος, αλλά και του προοδευτικού χώρου συνολικά, βρίσκεται στο επίκεντρο των εσωκομματικών συζητήσεων από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και εξής, καθώς το αναιμικό για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ποσοστό και η μικρή διαφορά με το ΠΑΣΟΚ, έχουν ανησυχήσει το δυναμικό του κόμματος. Καθόλου τυχαία, η Κουμουνδούρου επιτέθηκε χθες, μέσω κύκλων της, στη Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας πως «το ΠΑΣΟΚ ας μη βιάζεται να πανηγυρίσει για τα ποσοστά του σε δύο ή τρεις συγκεκριμένες επαρχίες. Είναι γνωστό ότι η περιφέρεια ακολουθεί πάντα τα αστικά κέντρα, τα οποία είναι συγκριτικά πιο ευαίσθητα και καταγράφουν γρηγορότερα τις πολιτικές μετακινήσεις».

Παρά τα πυρά της Κουμουνδούρου, κάνοντας χθες την αρχή, κοινή πρωτοβουλία κατέθεσαν οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς, προειδοποιώντας πως δεν «μπορεί να αφεθούμε σε προσωπικές στρατηγικές, σχεδιασμούς και επιδιώξεις επί μέρους προσώπων». Αμφότεροι προτείνουν ένα «συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπησης από όλους τους πολιτικούς φορείς, αναλογικά με τη δύναμη που κατέγραψαν στις πρόσφατες εκλογές» και με στόχο έναν «διάλογο επικεντρωμένο στην προγραμματική θεματική για την διαμόρφωση minimum συμφωνίας», καταλήγοντας πως τα εκλογικά αποτελέσματα «οδήγησαν πολλά στελέχη, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ και λοιπών, να διατυπώσουν δημόσια θετική γνώμη για αυτήν την προοπτική». Σε ανάλογο κλίμα κυμάνθηκε και ο Χάρης Τσιόκας, επισημαίνοντας πως «πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες ανασύνθεσης, έτσι ώστε να επιστρέψει η ελπίδα στους πολίτες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που τους αφορούν», συμπληρώνοντας πως «λέμε λοιπόν «όχι» σε υπεκφυγές με συνέδρια επιβεβαίωσης των κομματικών γραφειοκρατικών μηχανισμών που προκάλεσαν κοινωνική απόρριψη».

Την πρωτοβουλία των κυρίων Κοτσακά και Τεμπονέρα σχολίασε δηκτικά ο στιχουργός και ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, Νίκος Μωραϊτης αναφέροντας σε ανάρτησή του πως «Έλα, Τεμπονέρα, πες το μου και δε θα το πω πουθενά. Αυτή την επιστολή πόσες μέρες πριν από τις εκλογές την είχες γράψει, προσευχόμενος να μην πιάσει το 17% ο Κασσελάκης;».



Στο τέλος της ημέρας, «στην αριστερά πρέπει να κλείνουμε τα μάτια στην αλήθεια των αριθμών και των γεγονότων» σχολίασε σε ανάρτησή του χθες ο πρώην Υπουργός, Νίκος Κοτζιάς, Όπως τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ πέραν του γεγονότος ότι δεν μπόρεσε να αποκομίσει κέρδη από την φθορά της Κυβέρνησης έχασε και ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων του», παραθέτοντας στην συνέχεια αναλυτικά και σε απόλυτους αριθμούς, το μέγεθος της ήττας.





Ειδήσεις σήμερα:

Μάριος Ηλιόπουλος, ο ισχυρός της ακτοπλοΐας: Τα μεγάλα πάθη και ένα ασφαλιστικό θρίλερ

Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ παντρεύτηκε - Από τους «δαίμονες» στην αγκαλιά της ωραίας Ελένης με βαριά κληρονομιά

«Την πήγα στο χωράφι και τη σκότωσα» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 11χρονης στην Ηλεία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr