ΣΥΡΙΖΑ: Αναταραχή για τη «μεγάλη Κεντροαριστερά» - Θετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, αρνητικός ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Αναταραχή για τη «μεγάλη Κεντροαριστερά» - Θετικά στελέχη της Κουμουνδούρου, αρνητικός ο Κασσελάκης

«Απονομιμοποιημένο μόρφωμα» χαρακτήρισε τη Νέα Αριστερά ο Κασσελάκης - Ο φόβος της μη επανεκλογής αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στο 14,9% των ευρωεκλογών, επηρεάζει τη στάση των στελεχών του κόμματος

kasselakis-s
Απόπειρα να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μετεκλογικά πραγματοποίησε χθες από τις Σπέτσες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς η χαμηλή εκλογική επίδοση του κόμματος στις ευρωεκλογές επαναφέρει το φόβο περαιτέρω κοινωνικής -και δημοσκοπικής- συρρίκνωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει ένα καθοδικό σερί τα τελευταία πέντε χρόνια, χωρίς η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του και η λάμψη του κ. Κασσελάκη να το αναχαιτίσουν, δεν είναι λίγα εκείνα τα κομματικά στελέχη που καλοβλέπουν το ενδεχόμενο ανασύνθεσης της προοδευτικής παράταξης στη λογική ενός νέου και ενιαίου πολιτικού φορέα, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την προοπτική κυβερνητικής επιστροφής του ευρύτερου χώρου.

Αρνητικός ο Κασσελάκης

Η «μεγάλη Κεντροαριστερά», ωστόσο, φαίνεται να βρίσκει απέναντι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους χθες στην Νέα Αριστερά, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν την κοινοβουλευτική συμπόρευσή της με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Σε μια «πύρινη» ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα «απονομιμοποιημένο μόρφωμα», ονοματίζοντας έτσι τους πρώην συντρόφους του. Την ίδια ώρα, η επίθεση Κασσελάκη κατά των στελεχών της Νέας Αριστεράς είχε περισσότερους αποδέκτες, καθώς κύκλοι της Κουμουνδούρου επισήμαναν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «απέκλεισε παταγωδώς τα σενάρια για σύγκλιση με τη Νέα Αριστερά, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφέστατα και στην ανάλογη πρόταση Τεμπονέρα- Κοτσακά, πρόταση για την συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου των προοδευτικών κομμάτων, με στόχο την έναρξη του προγραμματικού διαλόγου για την ανασύνθεση του χώρου.



Η προοπτική, άλλωστε, της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» ενδέχεται να αφαιρούσε από τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αντίστοιχα τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εξέλιξη που θα περιόριζε τόσο τις πολιτικές κινήσεις, όσο και τις προσωπικές επιθυμίες των Προέδρων των δύο προοδευτικών κομμάτων.

Φλερτάροντας με το «γάμο»

Ταυτόχρονα, ωστόσο, η ιδέα της «μεγάλης Κεντροαριστεράς» δεν αφήνει ασυγκίνητους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι οσμίζονται ως ανυπέρβλητη τη δυσκολία επανεκλογής τους, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ παραμείνει στα ποσοστά της περασμένης Κυριακής. Για παράδειγμα, αν η αξιωματική αντιπολίτευση παραμείνει στάσιμη στο 14,9% και τους επόμενους μήνες, τότε αρκετά από τα προβεβλημένα στελέχη θα βλέπουν να απειλείται ευθέως επανεκλογή τους, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ήδη, η έδρα της Πέλλας, την οποία κατέχει η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη ήταν η τελευταία που κέρδισε η Κουμουνδούρου μεταξύ των εκλογών του Μάϊου και του Ιουνίου του 2023, ενώ αν τα ποσοστά του κόμματος κατρακυλήσουν περισσότερο, τότε κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής κυρίως βουλευτές τριεδρικών περιφερειών, όπως ο Πέτρος Παππάς στο Κιλκίς, η Κυριακή Μάλαμα στη Χαλκιδική και αρκετοί άλλοι.

«Κανείς δεν μπορεί μόνος του»

Διαβλέποντας το αδιέξοδο, «κανείς δεν μπορεί μόνος του» εκτίμησε ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Γιώργος Καραμέρος στον ΣΚΑΪ. Στο ίδιο πλαίσιο, «επαναλαμβάνω όπως το είχα πει και στην κεντρική επιτροπή το Νοέμβριο του 2023, πρέπει να ανοίξει ο διάλογος Σοσιαλδημοκρατίας, Αριστεράς και του χώρου της Οικολογίας όπως εκφράζεται» τόνισε ο κ. Καραμέρος, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να τεθεί στα όργανα γιατί αλλιώς γίνεται μια συζήτηση δημόσια και αλλιώς γίνεται μια συζήτηση μεταξύ συνεργατών».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1wywpcsb3e1)


«ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο Κασσελάκης και Ανδρουλάκης» ξεκαθάρισε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o βουλευτής, Χρήστος Γιαννούλης. Κληθείς να ερμηνεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα, «όταν λέμε ο λαός είναι σοφός στα μηνύματα που εκπέμπει, τα εκπέμπει και προς τις ηγεσίες» παρατήρησε ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης. «Ο λαός λοιπόν θέλει να συνενωθούν αυτές οι δυνάμεις και να δώσουν ένα μονομέτωπο αγώνα για αλλαγή κυβέρνησης» κατέληξε ο κ. Γιαννούλης, αφού ενέταξε στην παραπάνω ένωση τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλες κινήσεις του ευρύτερου χώρου.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1wyl865wgo9)


Ανοιχτός στην συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε χθες και ο Τομεάρχης Οικονομικών, Νίκος Παππάς, στο Ναυτεμπορική TV. Ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη υποστήριξε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως συγκροτημένα κόμματα οφείλουν να ανοίξουν διαδικασίες διαλόγου οι οποίες να εκκινούν από βασικές προγραμματικές κατευθύνσεις», με ορίζοντα και στόχο μια εκλογική συμπόρευση. Όπως είπε, «θεωρώ προφανές το μήνυμα που έστειλε ο κόσμος», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χρειάζεται μια ευρύτατη συμπόρευση δυνάμεων για να μπορέσει να ανοίξει σύντομα η προοπτική της πολιτικής αλλαγής».

Με κατατεθειμένο σε ένα πρώτο επίπεδο τον προβληματισμό των κοινοβουλευτικών στελεχών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απόγευμα της Πέμπτης, όπου αναμένεται να αναλύσει την ανάγνωσή του επί του εκλογικού αποτελέσματος. Προλαβαίνοντας, ωστόσο, μερικά από τα ερωτηματικά των συντρόφων του, ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε χθες πως «ήρθα, για να μείνω» σε ανάρτησή του στο Χ, επιχειρώντας αφενός να φρενάρει τυχόν διεργασίες για την ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου ερήμην του και αφετέρου να σταθεροποιήσει την ηγετική του παρουσία στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη βαριά ήττα.



«Ήρθα για να μείνω, για να κάνουμε μαζί την προοδευτική παράταξη και πάλι πλειοψηφία στον τόπο. Τώρα χτίζουμε την προοδευτική αριστεία που έχει ανάγκη η Ελλάδα - αλλά πλέον και η Ευρώπη. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν από τώρα. Προχωράμε ακάθεκτοι» αποφάνθηκε ο κύριος Κασσελάκης κι ενώ το φως της δημοσιότητας είδαν ξαφνικά πληροφορίες για τη δημιουργία ενός πολιτικού Ιδρύματος από τον ίδιο.

Ινστιτούτο αλά Τσίπρα

Μολονότι δεν είθισται εν ενεργεία πολιτικοί αρχηγοί να συστήνουν ιδρύματα, παρά μόνο όταν «αποστρατεύονται», ο κ. Κασσελάκης προχωρά στην ίδρυση του Ινστιτούτου κατά της ακροδεξιάς. Όπως έγινε γνωστό το Ινστιτούτο με την ονομασία Center for European Progress, θα έχει έδρα στην Αθήνα και στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί υπάρχει, σύμφωνα με κύκλους της Κουμουνδούρου, ένα ισχυρό προοδευτικό δυναμικό αποδήμων που θέλει να συμβάλει στη μάχη κατά της ακροδεξιάς, ενώ θα συμμετέχουν και μέλη της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας με καταγωγή από την Ευρώπη. Επίσης στο Ινστιτούτο Κασσελάκη θα συμμετέχουν και μέλη των think-tank τα οποία συγκρότησε στον ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό ο πρόεδρος του κόμματος, κατά τους ίδιους κύκλους.

Μολονότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει Ινστιτούτο και κρατικά επιχορηγούμενο, δηλαδή το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς», εντούτοις το ινστιτούτο Κασσελάκη είναι ήδη έτοιμο και απομένουν κάποιες λεπτομέρειες προκειμένου να μπει σε λειτουργία, ώστε να πραγματοποιεί δράσεις σε όλη την Ευρώπη, αλλά και να λειτουργεί και ως κέντρο ερευνών. Το γεγονός, πάντως, ότι η ίδρυσή του γνωστοποιήθηκε χθες, λίγο αφότου εστάλησαν οι προσκλήσεις του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη στους πολιτικούς αρχηγούς, έβαλε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιές σκέψεις για την μελλοντική σχέση που θα επιδιώξει ο κ. Κασσελάκης με τον προκάτοχό του.

Ειδήσεις σήμερα:

Αμοργός: Εξαφανίστηκε Αμερικανός συνταξιούχος αστυνομικός - Είχε πάει για πεζοπορία σε δύσβατο σημείο

Κέβιν Σπέισι στον Πιρς Μόργκαν: «Άπλωνα το χέρι μου παραπάνω» - «Έχω τεράστια χρέη, δεν ξέρω πού θα ζήσω»

Ναυαγοσώστης εξέπνευσε στο Νοσοκομείο Χανίων μετά από άγριο επεισόδιο στις Καλύβες Αποκορώνου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης