Κεντροαριστερά: Μύλος μετά τις ευρωεκλογές - Ο Κασσελάκης τα γυρίζει για το ΠΑΣΟΚ, κύμα υπέρ συνεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ

Κεντροαριστερά: Μύλος μετά τις ευρωεκλογές - Ο Κασσελάκης τα γυρίζει για το ΠΑΣΟΚ, κύμα υπέρ συνεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόσκληση στο ΠΑΣΟΚ για συνεργασία στη Βουλή απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξέχασε τις προεκλογικές επιθέσεις του - Θέμα προσφυγής στη βάση για εκλογή ηγεσίας βάζουν στον Ανδρουλάκη κορυφαία στελέχη

arthrou-kasselakis-gerovasili
Σε περιδίνηση είναι ο  ΣΥΡΙΖΑ από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις νέες απώλειες ποσοστών που είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Σε θέση άμυνας μπροστά στην πίεση για «προοδευτικές συνεργασίες», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης άφησε σήμερα, για πρώτη φορά μετά από 8 μήνες, ανοιχτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι πιέσεις που δέχεται για μια τέτοια σύμπραξη εντός ΣΥΡΙΖΑ, αγγίζουν ακόμη και τον στενό του πυρήνα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά FM, είπε: «να συνεργαστούμε με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για προτάσεις νόμου για το καλό της κοινωνίας. Υπάρχουν μερικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Κάνω πρόσκληση να συνεργαστούν για προτάσεις νόμου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου. Δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά. Αυτό που βλέπω στην Αθήνα θα είναι προμετωπίδα, θα χτίσουμε πυρήνες στην Αθήνα, είναι το πρώτο στοίχημα που γυρνάει το κύμα από το μείγμα δεξιάς-ακροδεξιάς. Σε αυτή τη διαδικασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου».

Δείτε βίντεο:
Ο Στέφανος Κασσελάκης στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 | Parapolitika

Κλείσιμο
Από την εκλογική βραδιά ήδη οι: Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Βασιλειάδης, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης και Διονύσης Τεμπονέρας έθεσαν θέμα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, τη στιγμή που δημοψήφισμα στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με διακύβευμα την πρωταγωνιστική συμμετοχή του κόμματος στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, ζητούν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και άλλα στελέχη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να καταθέσουν πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όταν συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα, με πιθανότερη ημερομηνία σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής, τα τέλη του μήνα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ζητούμενο θα είναι το εάν επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά να μετέχει, αλλά να πρωταγωνιστήσει στην ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ώστε ο φορέας που θα προκύψει, να διεκδικήσει επάξια την νίκη στις εθνικές εκλογές του 2027. 

Παράλληλα, ώριμο εμφανίζεται το ίδιο αίτημα και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς σειρά βουλευτών, όπως οι Γιώργος Καραμέρος, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ μιας σύμπραξης των δύο κομμάτων, εξέλιξη που δημιουργεί συνθήκες απομόνωσης στην ηγεσία της Κουμουνδούρου, με τον κ. Κασσελάκη να επιτίθεται με σφοδρότητα χθες στην Νέα Αριστερά.

Η «μεγάλη Κεντροαριστερά», ωστόσο, φαίνεται να βρίσκει απέναντι τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επιτέθηκε σε υψηλούς τόνους χθες στην Νέα Αριστερά, με αφορμή δημοσιεύματα που ήθελαν την κοινοβουλευτική συμπόρευσή της με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Σε μια «πύρινη» ανάρτησή του, ο κ. Κασσελάκης έκανε λόγο για ένα «απονομιμοποιημένο μόρφωμα», ονοματίζοντας έτσι τους πρώην συντρόφους του. Την ίδια ώρα, η επίθεση Κασσελάκη κατά των στελεχών της Νέας Αριστεράς είχε περισσότερους αποδέκτες, καθώς κύκλοι της Κουμουνδούρου επισήμαναν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «απέκλεισε παταγωδώς τα σενάρια για σύγκλιση με τη Νέα Αριστερά, απαντώντας έτσι εμμέσως πλην σαφέστατα και στην ανάλογη πρόταση Τεμπονέρα- Κοτσακά, πρόταση για την συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου των προοδευτικών κομμάτων, με στόχο την έναρξη του προγραμματικού διαλόγου για την ανασύνθεση του χώρου.


Κοπιάρει το rebranding Τσίπρα ο Κασσελάκης

Σημειώνεται πως, στη λογική της «δημιουργικής μίμησης» κινείται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας Ιδρύματος κατά της Ακροδεξιάς, στον απόηχο της ίδρυσης του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε χθες με επιστολή του και στους ηγέτες των προοδευτικών κομμάτων, πολλοί εκ των οποίων θα βρίσκονται την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, για να μιλήσουν στη Διεθνή Διάσκεψη του πρώην Πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο Χ ο κ. Κασσελάκης, «Ώρα ευθύνης για τις προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Χθες πήρα την πρωτοβουλία να στείλω επιστολή στους Προέδρους του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Walter Baier, του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Stefan Lövfen και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Thomas Waitz και Mélanie Vogel».


Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αυξάνονται τα στελέχη που στηρίζουν την πρόταση Κωνσταντινόπουλου

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ οι εξελίξεις τρέχουν με την επιστολή Κωνσταντινόπουλου να έχει κινητοποιήσει στελέχη τα οποία συντάσσονται με τον βουλευτή Αρκαδίας στο ενδεχόμενο εκλογής νέου προέδρου από τη βάση μετά την αποτυχία να βρεθεί το κόμμα στη δεύτερη θέση, έναν στόχο που είχε θέσει ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος σημειωτέον, χθες με ανάρτησή του αμφισβήτησε την εκτίμηση Ανδρουλάκη πως τα κομματικά στελέχη στην Αττική δεν απέδωσαν όσο αυτά της επαρχίας, συντάχθηκε με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, έκανε λόγο για «καλοδεχούμενη πρωτοβουλία».

«Η επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» υποστήριξε από την πλευρά του ο βουλευτής Χαλκιδικής, Αποστόλης Πάνας, τονίζοντας πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα, ή αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».

Ο Απόστολος Πάνας μιλά στο Talk Radio


Από πλευράς του, «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο» παρατήρησε ο Μιχάλης Κατρίνης, λέγοντας ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και ΄τωρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

«Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους», ανέφερε στο protothema.gr η Μιλένα Αποστολάκη, διευρύνοντας τον κύκλο των βουλευτών που έχουν τοποθετηθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ολόκληρη η επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

Αθήνα, 12 Ιουνίου 2024

Αγαπητέ Γραμματέα

Φίλες και Φίλοι του Πολιτικού Συμβουλίου

Λίγες μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, αποφάσισα να μοιραστώ μερικές σκέψεις μαζί σας για το μέλλον της παράταξης.

Χωρίς προσωπικό άγχος για το μέλλον, αλλά με αγωνία για την παράταξη.

Τα μηνύματα των Ευρωεκλογών ήταν ξεκάθαρα προς όλους.

• Η Νέα Δημοκρατία όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της, αλλά το εκλογικό αποτέλεσμα υπήρξε γι’ αυτήν μήνυμα αποδοκιμασίας για τις πολιτικές και τις συμπεριφορές της. Την κρατά ζωντανή, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πείσει τον κόσμο.

• Το κόμμα του κ. Κασσελάκη που μετά την αποχώρηση στελεχών δημοσκοπικά έπιανε μονοψήφιο ποσοστό, κατέγραψε στις ευρωεκλογές ποσοστό 14,9% έχοντας ένα διαφορετικό πολιτικό ακροατήριο που καμία σχέση δεν έχει με τον προοδευτικό χώρο.

• Η ακροδεξιά στο σύνολό της ξεπερνάει σε ποσοστά το δεύτερο κόμμα “εγκλωβίζοντας” 700.000 ανθρώπους, και ετοιμάζεται να ακολουθήσει το δρόμο των άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, προς την εξουσία.

Η παράταξη έδωσε μία ακόμα κρίσιμη εκλογική μάχη. Και την έδωσε με ένα καθαρό πολιτικό διακύβευμα: ότι το ΠΑΣΟΚ – αρνούμενο να εγκλωβιστεί στην πολιτική περιχαράκωση ενός κόμματος διαμαρτυρίας ή στείρου αρνητισμού, δηλαδή να μετατραπεί σε ένα «ΚΚΕ του κέντρου» –όπως εύστοχα είχε επισημάνει ο πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης– επιδιώκει προοπτικά, και με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, να κοιτάξει στα μάτια τη ΝΔ και να αντιπαραβάλλει μία πειστική εναλλακτική αντιπρόταση διακυβέρνησης του τόπου.

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή ανάλυση των ποσοστών από το 2015:

Τον Ιανουάριο του 2015 στις Εθνικές Εκλογές η παράταξή μας λαμβάνει 4,7% (με 290.000 ψήφους) και όλοι μιλούν για το τέλος του ΠΑΣΟΚ.

Όμως στις Εθνικές Εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 λαμβάνει 6,3% (με 342.000 ψήφους, δηλαδή με 52.000 περισσότερες ψήφους).

Στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 το ΠΑΣΟΚ με 8,1% αύξησε τους ψηφοφόρους κατά 115.000 σε σχέση με το 2015 σε 458.000 (αύξηση της τάξης του 34%) όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 145.000 ψηφοφόρους, ενώ και η Νέα Δημοκρατία αύξησε μαζικά τους ψηφοφόρους της κατά 725.000 φτάνοντας τα 2.250.000 ψηφοφόρους.

Στις εκλογές του 2023 είχαμε εκ νέου αύξηση που επιβεβαιώνει τη σταθερά ανοδική πορεία της παράταξης, αφού πήραμε πάλι διψήφιο ποσοστό.

Ωστόσο οι 160.000 επιπλέον ψηφοφόροι τον Ιούνιο του 2023 σε σχέση με το 2019 υπολείπονται πολύ έναντι των 851.000 ψηφοφόρων που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και των 136.000 που έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία, που συνολικά αθροίζουν 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους.

Επιπλέον είναι εξαιρετικά προβληματικό ότι στις Ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ έχασε 168.000 ψηφοφόρους.

Όταν Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασαν το 50% των ψηφοφόρων τους, περίπου 2 εκατομμύρια.

Η Νέα Δημοκρατία έχασε περίπου 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους από τα 2,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 592.000 ψηφοφόρους από το 1 εκ. 184 χιλιάδες ψηφοφόρους του Μαΐου 2023.

Η οριακή άνοδος με 0,95% δεν υποτιμάται από κανέναν. Όμως δε δείχνει σε καμία περίπτωση τάση που θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά.

Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση υπό τη σημερινή ηγεσία που τα αστικά κέντρα έχουν την ίδια εικόνα ως προς τα ποσοστά.

Η παρέμβαση των κομμάτων στα αστικά κέντρα γίνεται κυρίως μέσω της κεντρικής πολιτικής εικόνας που εκπέμπεις και δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο οργανωτικά. Έχει μεγάλη σημασία η καμπάνια, το σύνθημα και σε ποια μέσα το αναπαράγεις.

Ο στόχος του κόμματός μας για τη δεύτερη θέση, στις Ευρωεκλογές, δεν επετεύχθη. Το μεγάλο διακύβευμα παραμένει;

Φυσικά. Είναι πολιτική υποχρέωση όλων των προοδευτικών πολιτών, όλων των ενεργότερα εμπλεκόμενων στελεχών, και ακόμα περισσότερο των συγκροτημένων και με ιστορικό πολιτικό φορτίο χώρων, όπως το ΠΑΣΟΚ, να εξακολουθούν να επιμένουν ότι:

• Οι Έλληνες, η πατρίδα και η δημοκρατία μας αξίζουν μία διαφορετική σε πρόσημο και προτεραιότητες αντιπρόταση διακυβέρνησης.

• Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, η συντεταγμένη μετεξέλιξη των πολιτικών συστημάτων της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρώπης, αναδεικνύοντας σε κυρίαρχες δυνάμεις αυτές της ακροδεξιάς, της μισαλλοδοξίας και του ευρωσκεπτικισμού, να συντελεστεί με εμφατικό τρόπο και στη χώρα μας. Δεν θα αφήσουμε απέναντι στη δεξιά να βρεθεί η ακροδεξιά, και για αυτό δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Η παράταξη πρέπει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο και να μην τον σπαταλήσει έως τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας το 2025. Παράλληλα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για τη διεύρυνση στο χώρου της κεντροαριστεράς.

• Η διεύρυνση και η ένωση δυνάμεων στο χώρο της κεντροαριστεράς πρέπει να έχει χαρακτηριστικά βάσης που θα την ενώνουν. Προοδευτικές και πατριωτικές πολιτικές.

• Η διεύρυνση δεν είναι πρόσθεση αριθμών, ποσοστών ή βουλευτών, που θα έρχονται σε αντίθεση με τη νωπή λαϊκή βούληση.

• Για να πετύχει, πρέπει να κινείται βάσει αρχών και αξιών. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστεί ως μία συμφωνία «καρεκλών».

Ξεκαθαρίζω ότι για εμένα ο κ. Κασσελάκης δεν έχει σχέση με τον χώρο της κεντροαριστεράς. Υπάρχουν όμως δεκάδες στελέχη σε κεντρικό επίπεδο και χιλιάδες στη βάση που θα μπορούσαμε να «περπατήσουμε» μαζί. Κυρίως όμως είναι τα πάνω από 2 εκ. πολιτών που δεν πήγαν να ψηφίσουν και είναι ο κόσμος του κέντρου, μέχρι την ανανεωτική αριστερά.

Όλα αυτά, για να γίνουν, χρειάζονται καθαρές λύσεις, αλλά και ηγεσία που να έχει χρόνο μπροστά της.

Ας είμαστε ειλικρινείς, υπάρχουν στελέχη, που καλώς υπάρχουν, και έχουν φιλοδοξίες να ηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ και στην Κεντροαριστερά. Συνέβαινε στο παρελθόν, συμβαίνει και τώρα. Γνωρίζουμε οτι μια μακρά προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια.

Με την πρότασή μου, η ηγεσία που θα επιλεγεί θα έχει μπροστά της όλο το χρόνο να προχωρήσει τις διεργασίες με νωπή τη λαϊκή βούληση.

Θα ήθελα να θυμίσω το παράδειγμα της Φώφης Γεννηματά που εξελέγη τον Ιούλιο του 2015 και στην προσπάθεια να μεγαλώσει την παράταξη έθεσε την εντολή της μετά από 2 χρόνια τον Νοέμβριο του 2017 στη διάθεση των πολιτών, με τη συμμετοχή τότε και του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, ενώ είχε ένα θετικό, για την εποχή αποτέλεσμα, 6,29%, από το 4,6%.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να μην αφήσουμε να λιμνάσουν τα νερά και να μη βαλτώσουμε.

Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις.

Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων.

Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!

Φίλες και φίλοι

Ήρθε η ώρα να αντικρίσουμε την αλήθεια. Όχι με υπεκφυγές, αλλά με πραγματική προοπτική. Μόνο τότε θα δούμε καθαρά πλέον το μέλλον της παράταξης. «ΚΚΕ του Κέντρου» ή Κυβερνητική πρόταση που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις και θα γίνει πλειοψηφία.

Η επιλογή είναι στα χέρια μας

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος



Ειδήσεις σήμερα:

Υεμένη: Χτυπήθηκε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο από τους Χούτι

Κρήτη: Δύο άτομα κρατούνται για τον καβγά μετά τον οποίο έπεσε νεκρός ο 20χρονος ναυαγοσώστης

Η αδημοσίευτη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «Στην Ελλάδα ό,τι κάνεις πρέπει να το κάνεις γρήγορα, αλλιώς σαπίζει»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης