Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό - Στα τηλέφωνα υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό - Στα τηλέφωνα υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ

Ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα, αναμένεται από μέρα σε μέρα

mitsotakis-ypourgiko-2
Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να αναμένεται από μέρα σε μέρα, τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» από υπουργούς και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που προσπαθούν να αντλήσουν πληροφορίες, καθώς η ροή...πληροφόρησης από το Μέγαρο Μαξίμου είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Στην πραγματικότητα, ελάχιστοι εξ απορρήτων συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν τις σκέψεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει ραντεβού αυτές τις μέρες και συζητά τις επιλογές του.

Πάντως, ένα από τα συμπεράσματα που κόμισε στον κ. Μητσοτάκης προχθές το απόγευμα ο γενικός διευθυντής της ΝΔ Γιάννης Σμυρλής, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού τις περασμένες εβδομάδες, ήταν η αίσθηση ότι αρκετοί νεοδημοκράτες, παραδοσιακοί ψηφοφόροι του κόμματος, έμειναν το σπίτι τους για μια σειρά από λόγους. Με άλλα λόγια, δεν ήταν μόνο κεντρώοι ψηφοφόροι που επέλεξαν την οδό της αποχής, αλλά και αρκετοί διαχρονικοί ψηφοφόροι της κυβερνώσας παράταξης που αισθάνθηκαν ότι είτε η κάλπη δεν τους αφορά είτε δεν πείστηκαν ότι η κάλπη είναι κομματικά σημαντική.

Με αυτό το δεδομένο, άπαντες εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός που είναι στα σκαριά θα έχει έντονο «γαλάζιο» χρώμα. Δεν θα είναι μόνο ένας ανασχηματισμός με γνώμονα την καθημερινότητα, αλλά ένας ανασχηματισμός που θα ενισχύει το κομματικό στοιχείο της κυβέρνησης. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης δεν αποφασίζει με κομματικά ή γεωγραφικά κριτήρια, αλλά θα σταθμίσει ποιοι βουλευτές της ΝΔ μπορούν να κάνουν τη δουλειά κατά το κοινώς λεγόμενον. Διότι, ο πρωθυπουργός είπε και στη συνέντευξή του στον Alpha ότι δεν εκλαμβάνει το μήνυμα της κάλπης ως μια εντολή η κυβέρνηση να στρίψει πιο δεξιά, αλλά ως την παραίνεση να λειτουργήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Βουλευτές εν αναμονή

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναλύουν πιο προσεκτικά τα νούμερα και τα exit polls και βλέπουν ότι οι μεγαλύτερες απώλειες της ΝΔ -περί τις 300.000 από το 1 εκατ. λιγότερες ψήφους που πήρε- πήγαν σε κόμματα πιο αριστερά της ΝΔ.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες στον ανασχηματισμό δεν φαίνεται να κάνει στροφή προς τα Δεξιά.

Αρκετοί αναμένεται να είναι οι βουλευτές σε θέσεις υφυπουργών, όπως ο Χρήστος Κέλλας (Λάρισα), ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, η Άννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη) και η Κατερίνα Παπακώστα (Τρίκαλα).

Ο Κώστας Τσιάρας (Καρδίτσα), ίσως να μετακινηθεί στη θέση του Λευτέρη Αυγενάκη. Στο Εσωτερικών πληροφορίες κάνουν λόγο ότι Θόδωρος Λιβάνιος πάει για υπουργός και αναζητείται θέση για τη Νίκη Κεραμέως, ενώ αν υπουργοποιηθεί ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης θα είναι εκτός Μεγάρου Μαξίμου. Στους εκτός, προστέθηκε από το χθεσινό ρεπορτάζ και ο Χρήστος Στυλιανίδης. Όπως φαίνεται κλείδωσε στη θέση του Δημήτρη Καιρίδη ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ άγνωστο είναι τι θα γίνει με τη Δόμνα Μιχαηλίδου. Γρίφος παραμένει τι θα γίνει με τον Γιώργο Φλωρίδη.

Δεν έχει κλείσει ακόμα ποιος θα πάει στη θέση του Κώστα Σκρέκα, αν δηλαδή θα μπει ο Νότης Μηταράκης ή θα γίνει η επιλογή του Βασίλη Σπανάκη. Επίσης ο Κυριάκος Μητσοτακης, σύμφωνα με πληροφορίες, σκέφτεται ένα σχήμα πιο πολιτικό, τύπου κυβερνητικής επιτροπής, που συχνά θα συζητάει με κορυφαίους υπουργούς τα κυβερνητικά προβλήματα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κλείσιμο
Στα πολιτικά παρασκήνια συζητούνται και τα ονόματα των βουλευτών Κώστα ΚατσαφάδουΚώστα Καραγκούνη και Μακάριου Λαζαρίδη. Επίσης, υπάρχουν νέοι βουλευτές, για τους οποίους το Μέγαρο Μαξίμου έχει πολύ καλή άποψη και πάντα σε έναν ανασχηματισμό μπορεί να προκύψουν καραμπόλες που να επιφέρουν αξιοποίηση.

Το... αμήχανο υπουργικό

Αν, πάντως, ο πρωθυπουργός δεν κάνει την έκπληξη σήμερα να ανακοινώσει τις παρεμβάσεις του στο κυβερνητικό σχήμα, τότε το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής αναμένεται να είναι εξαιρετικά αμήχανο, καθώς αρκετοί υπουργοί θα «κάθονται σε αναμένα κάρβουνα», ενώ λίγες ώρες ή μέρες μετά μπορεί να μην είναι στη θέση τους. Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις προθέσεις του, ενώ είναι κοινώς παραδεκτό ότι αρκετοί υπουργοί έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» εν αναμονή αποφάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του ανασχηματισμού αναμένεται να μονοπωλήσει τη σημερινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει μια επίσημη βραδινή υποχρέωση, να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ με τον νέο πρόεδρο Γιάννη Παράσχη. Κάτι που σημαίνει ότι ως τις 20:00 έχει αρκετή ώρα για επαφές και σχεδιασμό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ασημένιος ο Καραλής στον τελικό του επί κοντώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα - Δείτε βίντεο

Ο Παναθηναϊκός 88-85 τον Ολυμπιακό μέσα στο ΣΕΦ και ο τίτλος θα κριθεί σε 5ο ματς στο ΟΑΚΑ

Κλείδωσαν οι τρεις μονομάχοι, αλλάζουν οι ασυλίες στο Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης