Ανασχηματισμός: Με κλειστά χαρτιά ο Μητσοτάκης - Κανονικά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Ανασχηματισμός: Με κλειστά χαρτιά ο Μητσοτάκης - Κανονικά η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου

Για τις 11 το πρωί έχει προγραμματισθεί η συνεδρίαση, δείτε την ατζέντα - Δύο σενάρια για το χρόνο των αλλαγών στην κυβέρνηση: Πιθανό να ανακοινωθούν το απόγευμα (αλλά μοιάζει δύσκολο) ή να γίνει ο ανασχηματισμός μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες

arthrou-mitsotakis-maximou1
Κλειστά εξακολουθεί να κρατά τα χαρτιά του για τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 11 το πρωί έχει προγραμματισθεί να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο υπό την παρούσα σύνθεσή του, στη σκιά ωστόσο, των πληροφοριών, του παρασκηνίου και των σεναρίων για τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός. Δύο είναι τα σενάρια, αυτή την ώρα, ως προς τον χρόνο ανακοίνωσης των αποφάσεων του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Το πρώτο σενάριο, θέλει ως πιθανή την ανακοίνωση αύριο το απόγευμα. Ωστόσο, οι πιθανότητες θεωρούνται μικρές, με δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί, λίγες ώρες νωρίτερα, συνεδρίαση του υφιστάμενου υπουργικού συμβουλίου. Το δεύτερο σενάριο, είναι ο χρόνος των ανακοινώσεων να μετατεθεί μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Ελβετία και τις Βρυξέλλες όπου μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε η ατζέντα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που περιλαμβάνει:


-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

Κλείσιμο
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.


Με βάση το ανακοινωθέν πρόγραμμα ένα συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι οι υπουργοί που έχουν «ύλη» για το υπουργικό παραμένουν αμετακίνητοι. Βεβαίως, το κυβερνητικό σκηνικό αυτές τις μέρες θυμίζει κινούμενη άμμο, αν και έχει αρχίσει να φαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ» ως προς τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη. Παρεμβάσεις που μπορεί να γίνουν έως και αύριο, αλλιώς από βδομάδα, μετά την επιστροφή Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες.

Τα ονόματα που ακούγονται 

Με το παρασκήνιο να έχει «πάρει φωτιά», δύο ονόματα που ακούγονται έντονα προς έξοδο από το σχήμα είναι αυτό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα. Τόσο η ένταση με τον αγροτικό κόσμο, όσο και η ακρίβεια άλλωστε μέτρησαν για το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ. Μάλιστα, έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Τσιάρα για την προοπτική μετακίνησης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ονόματα που επίσης ακούγονται και μπορεί να βρεθούν εκτός σχήματος είναι αυτά του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη και του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη. Μάλιστα, για τα επίμαχα πόστα ακούγονται εκ νέου δύο ονόματα «πρώην», του Τάκη Θεοδωρικάκου και του Νότη Μηταράκη, αν και κανείς δεν έχει κάνει επαφή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος συζητά με έναν πολύ στενό κύκλο συνεργατών του.

Στο επίκεντρο της σεναριολογίας είναι και το υπουργείο Εσωτερικών, με την υπουργό Νίκη Κεραμέως να «ακούγεται» είτε προς μετακίνηση σε άλλο πόστο είτε και προς έξοδο εκτός σχήματος. Μάλιστα, ένα όνομα που θα μπορούσε να αναβαθμιστεί και σε θέση υπουργού στο Εσωτερικών είναι ο νυν αναπληρωτής, ο «εκλογολόγος» του Μαξίμου Θεόδωρος Λιβάνιος.

Ένα όνομα που μπαίνει στην εξίσωση, κατά πάσα πιθανότητα για υπουργικό πόστο και όχι για το Μέγαρο Μαξίμου, όπως αρχικά λεγόταν, είναι αυτό του συμβούλου επικοινωνίας Θωμά Βαρβιτσιώτη. Επίσης, σύμφωνα με μια γραμμή πληροφόρησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης θα μπορούσε να εμπλακεί σε «καραμπόλες» μετακίνησης. Κάποιοι, επίσης, βάζουν στην εξίσωση και το όνομα της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, αν και ανέλαβε στο εν λόγω υπουργείο πριν από μερικούς μήνες.

Βουλευτές προς αξιοποίηση

Αυτή τη στιγμή επικρατεί σιγή ιχθύος ως προς το αν θα υπάρξουν αλλαγές στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου δεν έχει βρεθεί ένα πρόσωπο με ισχυρά πολιτικά χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει την υπάρχουν σύνθεση.

Από εκεί και πέρα, ευρείες αλλαγές θα υπάρξουν και στους υφυπουργούς, με αρκετούς νυν να βγαίνουν εκτός σχήματος και άλλους να επιστρατεύονται από την Κ.Ο. Στα «δεξαμενή» που διαμορφώνεται περιλαμβάνονται τα ονόματα του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), Ευριπίδη Στυλιανίδη (Ροδόπης), Κατερίνας Παπακώστα (Τρικάλων), Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας), Κώστα Καραγκούνη (Αιτωλοακαρνανίας), Κώστα Κατσαφάδου (Α’ Πειραιώς) και Κώστα Γκιουλέκα (Α’ Θεσσαλονίκης).



Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Οι 8 «κόκκινες» περιοχές με τις υψηλότερες θερμοκρασίες σήμερα - Πώς η αφρικανική σκόνη κάλυψε τη χώρα

Ηλεία: Aθωώθηκε ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Σοβαρό ατύχημα στην Πρέβεζα: 16χρονος πήγε να αποφύγει επίθεση σκύλου και έπεσε πάνω σε διερχόμενο όχημα – Φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης