Συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο περιθώριο της Συνόδου για τα Βαλκάνια στα Σκόπια

Η συνομιλία των δύο ΥΠΕΞ διήρκησε περίπου 20 λεπτά και επικεντρώθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και στο μεταναστευτικό - Συνομίλησαν ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ακόμη μια συνάντηση, και πάλι σε ουδέτερο έδαφος, είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη Διαδικασία Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διεξάγεται στα Σκόπια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, η συνομιλία των δύο ανδρών διήρκησε περίπου 20 λεπτά και επικεντρώθηκε στις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, αναφορικά κυρίως με τη Μέση Ανατολή και ειδικά εστίασαν την πορεία των διαπραγματεύσεων επί της αμερικανικής πρότασης για εκεχειρία.

Στην ατζέντα των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν βρέθηκε και η Ουκρανία, ενόψει και της Διάσκεψης Ειρήνης που διεξάγεται το Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία, όπου και θα παραστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις 9-10 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον και όπου ενδεχομένως να υπάρξει νέο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν, αναλόγως φυσικά των προγραμμάτων που θα ακολουθήσουν οι δύο ηγέτες.

Όσον αφορά τα διμερή ζητήματα, οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν επικεντρώθηκαν στη συνεργασία των δύο πλευρών στο μεταναστευτικό, αλλά έγινε και μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της συμφωνίας των δύο πλευρών για την παροχή τουριστικής βίζας στα 10 ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με τα αποτελέσματα να είναι ενθαρρυντικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τελευταίες συναντήσεις των κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν πραγματοποιήθηκαν χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση, η πρώτη στις Βρυξέλλες και η δεύτερη στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του σκεπτικού να διατηρούνται διαρκώς ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Όσον αφορά τη Σύνοδο Κορυφής για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαχρονικός στόχος της οποίας είναι η προώθηση της ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, ο κ. Γεραπετρίτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων- ήταν άλλωστε έκτοτε η κατ’ εξοχήν επισπεύδουσα της διαδικασίας- εμμένοντας όμως στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ειδικά σε ότι αφορά τα ζητήματα δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε, άλλωστε, και η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών στην ολομέλεια της Συνόδου της Κορυφής.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η ευρωπαϊκή πορεία όλων των χωρών της Βαλκανικής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε μια περίοδο πολύ υψηλών προκλήσεων, με δύο πολέμους στην ευρύτερη γειτονιά μας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας όμως ότι «η πρόοδος θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που αφορούν το σεβασμό της δημοκρατίας, το σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την ΕΕ, το Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».


Ειδήσεις σήμερα:

Θρίλερ με απανθρακωμένη γυναίκα στα Κύθηρα - Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Χαλάνδρι: Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε «ακαθάριστο» κήπο με ...συνθετικό χλοοτάπητα – Δείτε φωτογραφίες

Θεσσαλονίκη: Συλλήψεις για κύκλωμα μαστροπείας - Μέλη του εμπλέκονται και σε εικονικά τροχαία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr