Τακτική πασπαρτού από Κασσελάκη: Τα 3 σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Βουλή και την Κεντροαριστερά - Αντιδράσεις από βουλευτές

Τακτική πασπαρτού από Κασσελάκη: Τα 3 σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Βουλή και την Κεντροαριστερά - Αντιδράσεις από βουλευτές

«Προχωράμε μόνοι μας, δεν θα γίνουν συμφωνίες κορυφής», είπε στο Mega o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  - Χώρο και ρόλο σε όλα τα πιθανά σενάρια μετεξέλιξης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου διεκδικεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 

kasselakis12__2_
Με ένα σενάριο που θα τον συμπεριλαμβάνει σε κεντρικό ρόλο, απέναντι σε κάθε πιθανή εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και την Κεντροαριστερά εμφανίστηκε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του ενώπιον των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το δυσμενές, εκλογικό αποτέλεσμα του 14,9%.
KAS2

Δημιουργικά μαθηματικά

Χωρίς μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής, «δεν πετάω από τη χαρά μου» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την εκλογική του επίδοση, αφού εστίασε στην μερική μείωση της ψαλίδας από την ΝΔ, δηλαδή από τις 23 στις 13 μονάδες. Παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απώλεσε 340.000 ψήφους, δηλαδή το 37% της εκλογικής δύναμής του από τις περυσινές, εθνικές εκλογές, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε χθες πως «αν συνυπολογίσει κανείς την εκροή προς το μόρφωμα των κλεμμένων εδρών, που τελικά είχε ελάχιστη απήχηση στην κοινωνία παρά τις 11 έδρες του στη Βουλή. Και αν συνυπολογίσει τις τεράστιες απώλειες στην Ροδόπη και την Ξάνθη σε σχέση με πέρυσι, για λόγους που πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε απόλυτα το εθνικό ποσοστό του από πέρυσι», αφήνοντας «απορημένους» αρκετούς βουλευτές.

«Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ»

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας αναλώθηκε στην περιγραφή της προσωπικής στρατηγικής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο οποίος φαίνεται να διεκδικεί χώρο και ρόλο σε όλα τα πιθανά σενάρια μετεξέλιξης του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Επί της αρχής, ο κ. Κασσελάκης φάνηκε να ομνύει στην «αυτοτέλεια» του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κόμματος εξουσίας, λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Και δεν πάμε πουθενά μέχρι να αλλάξουμε τη χώρα». Επιχειρηματολογώντας, δηλαδή, υπέρ της διαρκούς ενδυνάμωσης του κόμματός του στο εξής, με διακηρυγμένο στόχο την νίκη επί της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2027.
KAS1

Μαζί στη Βουλή, χωρίς αλλαγή

Στην συνέχεια, ωστόσο, και στον απόηχο των διαδοχικών εξελίξεων στο πεδίο της Κεντροαριστεράς, ο κ. Κασσελάκης έτεινε για πρώτη φορά χείρα φιλίας προς το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, αλλά και προς την Πλεύση Ελευθερίας υπό τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καλώντας αμφότερους σε κοινοβουλευτική συνεργασία. Συγκεκριμένα, «παροτρύνω λοιπόν τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας να συνεργαστούν μαζί μας στην παραγωγή προτάσεων νόμου» τόνισε ο κ. Κασσελάκης, ο οποίος είχε αρχικά χαρακτηρίσει κοκορομαχία και σόου την πρόταση μομφής που κατέθεσε προ μηνών το ΠΑΣΟΚ, πριν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την υπερψηφίσει.

Παράλληλα, αρνητική σε κάθε είδους συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη έχει δηλώσει η Πλεύση Ελευθερίας, με την Πρόεδρό της, Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει προεκλογικά πως «ο κ. Κασσελάκης, ο άνθρωπος αυτός είναι ουρανοκατέβατος. Έχει έρθει παρά πολύ πρόσφατα στην Ελλάδα. Έχει έτσι μία εικόνα πολιτικού “τουρίστα”, ανθρώπου που τον ξεναγούν στην πολιτική ζωή και στην ζωή της Ελλάδας». Υπό αυτό το πρίσμα, για ορισμένους βουλευτές δεν πέρασε απαρατήρητο το προσκλητήριο προς την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν έχει προσκληθεί από το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ αποτελεί πρόσωπο που πληγώνει το θυμικό πολλών εκ των στελεχών με αναφορά στον πρώην Πρωθυπουργό.

Παρών και στο νέο κόμμα

Παρόλα αυτά, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ενθάρρυνε την συνεργασία του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ και την Πλεύση Ελευθερίας εντός Βουλής, κάνοντας μεν ένα βήμα πίσω ως προς τις πιέσεις που δέχεται και εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις διεργασίες για τον προοδευτικό πόλο, αλλά χωρίς να διαταράσσεται το status quo των κομμάτων, δηλαδή η δομή και κυρίως η ηγεσία τους.

Ακόμη περισσότερο, όμως, στην πιθανότητα οι διεργασίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς να τρέξουν με το ρυθμό που έχουν εκκινήσει, δηλαδή τάχιστα, τότε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δε φαίνεται διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα, δηλώνοντας προκαταβολικά παρών στην κούρσα για την ηγεσία του νέου φορέα. «Και αν είναι προϋπόθεση να υπάρχει εκ νέου εκλογή Προέδρου από το επανιδρυμένο κόμμα, από τον μεγαλύτερο προοδευτικό χώρο, τότε με ταπεινοφροσύνη και αίσθημα ευθύνης, θα ανταποκριθώ σε αυτή την προϋπόθεση και θα θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγεσία. Διότι όντως συμφωνώ, ότι οι ηγεσίες πρέπει πάντα να έχουν τη σφραγίδα της βάσης», όπως εξήγησε χθες ο κ. Κασσελάκης, γνωστοποιώντας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega πως πρόκειται να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη των κ. Τσίπρα και Ζάεφ, παρά τη φημολογία που τον ήθελε απόντα.

«Βράζει» η ΚΟ

Οι σχεδιασμοί, ωστόσο, του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απαντώνται αναγκαστικά με τις προτεραιότητες αρκετών βουλευτών, καθώς εσωτερικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επιλογή του κ. Κασσελάκη να ολοκληρώσει την ομιλία του, χωρίς να επακολουθήσει διάλογος με τους παρόντες βουλευτές.

Μάλιστα, μόλις ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας σήμα στους βουλευτές για τη λήξη της συνεδρίασης, η Βουλευτής, Κατερίνα Νοτοπούλου φώναξε, κατά πληροφορίες, στον Διευθυντή της ΚΟ, Θάνο Μωραΐτη, «να συζητήσουμε τώρα. Διαφορετικά να ορίσετε την ημερομηνία τώρα» για νέα συνεδρίαση, ενώ αντίστοιχο αίτημα διατύπωσε ηχηρά και έτερος βουλευτής.

«Ποιος ο λόγος να μιλήσει σήμερα, χωρίς να δοθεί ο λόγος στους βουλευτές; Τι είδους αποτίμηση είναι αυτή;» διερωτήθηκε βγαίνοντας από την αίθουσα άλλος βουλευτής, ενώ αρκετοί συνάδελφοί τους θα επιθυμούσαν η συνεδρίαση να είχε προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία και ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να τοποθετηθούν αναλυτικά για το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως είχαν προετοιμαστεί.

Γρίφος ο Πολάκης

Σε αυτήν την ατμόσφαιρα, αίσθηση προκάλεσε η απουσία του Παύλου Πολάκη από την αίθουσα της Γερουσίας, ιδίως όταν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός επέλεξε να προβάλει ταυτόχρονα με την ομιλία Κασσελάκη τα έργα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κρήτη.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ο κ. Πολάκης υπήρξε ένας από τους λίγους βουλευτές που στηρίζουν με τόση ένταση τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ποικίλα σενάρια για την μελλοντική στάση του Βουλευτή Χανίων πυροδότησε και η αποστροφή του κ. Κασσελάκη πως «σε αυτό το μεγάλο κόμμα της κεντροαριστεράς, δεν θα υπάρχουν αποχές από ζητήματα ηθικής που ανήκουν στην σωστή πλευρά της ιστορίας, όπως είναι η ισότητα στον γάμο ή η άμεση αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης», «φωτογραφίζοντας» κατά ορισμένους τον άλλοτε θερμότερο υποστηρικτή του.

«Προχωράμε μόνοι μας, δεν θα γίνουν συμφωνίες κορυφής»

«Δεν μπορώ να ελέγξω τι πρόθεση έχει ο υπόλοιπος δημοκρατικός κόσμος. Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε προσωπικές ατζέντες. Συμφωνίες κορυφής για τη συγκρότηση ενός νέου φορέα στη Κεντροαριστερά δεν θα κάνουμε. Προχωράμε μόνοι μας αλλά έχουμε ανοικτές τις πόρτες μας» υπογράμμισε πριν από λίγο ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Mega. 

Στην πρώτη τηλκεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η συγκρότηση ενός τέτοιου φορέα είναι ένα θεωρητικό σενάριο και απαντώντας στην ερώτηση αν θα μπορούσε να ηγηθεί σε έναν τέτοιο φορέα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι αυτά είναι σενάρια για την κεντροαριστερά που γράφονται και θα συνεχίσουν να γράφονται... Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε μάλιστα ότι ο πρώην πρωθυπουργός πήρε ο ίδιος την πρωτοβουλία να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον ωθήσει κανείς.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1z1tk52v0zt)


Ο κ. Κασσελάκης ανέφερε για μια ακόμη φορά ότι μετά και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς θα πρέπει να παραδώσουν τις έδρες τους στην Κουμουνδούρου. Ερωτηθείς εάν θεωρεί ανήθικη την στάση τους, ο κ. Κασσελάκης υπενθύμισε ανάλογες δηλώσεις που είχε κάνει πριν από έναν χρόνο η Σία Αναγνωστοπούλου και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον και στη δική της εκλογική περιφέρεια μεγάλα ποσοστά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε απαντήσει και για την εκτίμησή του ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εθνικές εκλογές και σημείωσε ότι αυτό που συνέβη για τον ίδιο στις εκλογές είναι μη αναστρέψιμο καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει διάθεση να αλλά ξει την πολιτική που ακολουθεί. 

Όσον αφορά τα ποσοστά που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές ο κ. Κασσελάκης ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος «δεν πανηγυρίζει ούτε πετάει από την χαρά του» αλλά σημείωσε πως η ΝΔ δεν έχει πλέον διπλάσιο σκορ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι μετά από δύο διασπάσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κρατηθεί στις ίδιες δυνάμεις που είχε πέρυσι. Ανακτήσαμε τις δυνάμεις μας στις λαϊκές συνοικίες  και κερδίσαμε δυναμικά κοινά είπε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.  

Έντονος διάλογος Κασσελάκη - Πρετεντέρη: «Διαστρεβλώνετε όσα λέω» - «Τα ελληνικά μας δεν είναι ίδια»

Από τη συνέντευξη Κασσελάκη στο ΜEGΑ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης με τους δημοσιογράφους. Ο κ. Κασσελάκης απαντώντας σε ερώτηση για παλαιότερες δηλώσεις του στο Down Town, ανέφερε πως «δεν είπε ποτέ ότι σε αυτές τις εκλογές το κόμμα του θα έβγαινε πρώτο». «Διαστρεβλώνετε όσα λέω» ανέφερε απευθυνόμενος στον Γιάννη Πρετεντέρη με τον δημοσιογράφο να του απαντά: «τα ελληνικά μας δεν είναι ίδια». 

«Είπα ότι είναι εφικτό» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε: «Λέω ξεκάθαρα ότι θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές...». 

Δείτε το βίντεο

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1z2vg872rbd)


«Είμαι περήφανος που δεν αλλάξαμε την πυξίδα μας. Βγάλαμε για πρώτη φορά θετική ατζέντα με φιλολαϊκές πολιτικές. Μας έλεγαν “λεφτόδεντρα”... τους έχω προκαλέσει τώρα ξεκάθαρα να πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Δεν είναι δυνατόν να λένε προεκλογικά λεφτόδεντρα και λεφτόδεντρα και μετά…» επισήμανε επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ανέφερε επίσης ότι η υπόθεση του «Πόθεν Έσχες» άφησε μια άσχημη γεύση στον κόσμο για την πολιτική... 

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d1z34424pv5t)

«Ο ελληνικός λαός με τίμησε και εμένα και τον ΣΥΡΙΖΑ και το εξαιρετικό ψηφοδέλτιό μας, να είμαστε και πάλι στις ευρωεκλογές αξιωματική αντιπολίτευση» υπογράμμισε ακόμα ο Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι μια διαδικασία εθνικών εκλογών, είναι ευρωεκλογές και το πλαίσιο της Ευρώπης μετράει. Είναι ένα πλαίσιο στο οποίο καλπάζει η ακροδεξιά και η αποχή. Όλη η Ευρώπη, με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχει πάει προς τη δεξιά και τις εθνικιστικές κορώνες. Γιατί οι Βρυξέλλες δεν εμπνέουν πλέον, έχουν γίνει διευθυντήριο συμφερόντων ».

Ειδήσεις σήμερα:

Το τελευταίο υπουργικό για τους... αδύναμους κρίκους - «Πυρετός» σεναρίων για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη με τον ανασχηματισμό

Μπουρίνια στη βόρεια Ελλάδα, 38άρια και σκόνη στη νότια - Κίνδυνος πυρκαγιάς σε 8 περιοχές

Επεισόδια τα ξημερώματα στα Εξάρχεια – Τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και προσήχθησαν 22 άτομα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης