Ανασχηματισμός: Το τελευταίο υπουργικό για τους... αδύναμους κρίκους - «Πυρετός» σεναρίων για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Ανασχηματισμός: Το τελευταίο υπουργικό για τους... αδύναμους κρίκους - «Πυρετός» σεναρίων για την πρωτοβουλία Μητσοτάκη

Στις 11 συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ενδεχομένως και σήμερα το απόγευμα οι ανακοινώσεις

mitsotakis-ypourgiko-2
Με τον ανασχηματισμό να είναι...ante portas εδώ και μέρες, το κυβερνητικό πρόγραμμα σήμερα περιλαμβάνει μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ήταν σε εκκρεμότητα από τον Μάιο, πριν από τις ευρωεκλογές. Με τα παρόντα δεδομένα και αν δεν έχουμε...πρωινές εκπλήξεις με ανακοινώσεις των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι η τελευταία για μια σειρά μελών του υπουργικού συμβουλίου, γενικώς ή στο υφιστάμενο πόστο τους. Και αυτό γιατί κάποιοι «κορυφαίοι» υπουργοί φλερτάρουν με την έξοδό τους από το σχήμα, ενώ άλλοι μπορεί να βρεθούν σε άλλο πόστο.

Τις τελευταίες μέρες και ώρες είναι κοινό μυστικό ότι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα υπουργικά μολύβια έχουν κατέβει και όλοι περιμένουν τις ανακοινώσεις των προθέσεων του κ. Μητσοτάκη. Την ίδια ώρα και στη δημοσιογραφική "πιάτσα" οι πληροφορίες δίνουν και παίρνουν, με αρκετούς να εκτιμούν ότι η σημερινή μπορεί να είναι μια μέρα ανακοινώσεων. Το πιο πιθανό σενάριο είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν σήμερα το απόγευμα, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού.


Σε αντίθετη περίπτωση, με την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από Ελβετία και Βρυξέλλες (αργά το βράδυ της Δευτέρας), ο χρόνος που θα απομένει στην κλεψύδρα για ανακοινώσεις θα είναι ελάχιστος. Στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πάντως, ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε προετοιμασία για ορκωμοσία.

Οι αμήχανοι υπουργοί

Όπως είναι προφανές, αρκετοί υπουργοί εμφανίζονται άκρως αμήχανοι και προβληματισμένοι για την εξέλιξη των πραγμάτων, καθώς προσπαθούν να αλιεύσουν πληροφορίες για την πολιτική τους τύχη. Στους σημερινούς εισηγητές του υπουργικού περιλαμβάνονται ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας. Παρ' ότι δεν έχουν όλοι ίδιας βαρύτητας θέματα να εισηγηθούν, εκτιμάται ότι άπαντες θα βρίσκονται στο υπουργικό σχήμα και μετά τις παρεμβάσεις που θα γίνουν.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε χθες μακρά συνάντηση με τον Κ. Χατζηδάκη, γεγονός που πυροδότησε εκ νέου το σενάριο περί μετακίνησής του στο υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα επιστρέψει στην παλιά του θέση στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στο Οικονομικών θα βρεθεί ο κ. Σκυλακάκης. Ενα ακόμη σενάριο που «παίζει» είναι η μετακίνηση Βορίδη στο Δικαιοσύνης. 

Μένει να φανεί, αν κατά την εισήγησή του στο υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να δώσει κάποιο στίγμα προθέσεων για το «από εδώ και πέρα» του κυβερνητικού σχήματος. Σε κάθε περίπτωση θα γίνει και μια πολιτική συζήτηση στο κυβερνητικό όργανο προς αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς ομολογουμένως η ατζέντα δεν είναι ούτε μακρά, ούτε ιδιαίτερα σύνθετη. Περισσότερο προτάχθηκε ως... έξωθεν καλή μαρτυρία, προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να μην καλέσει τους υπουργούς του σε ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς ατζέντα.

Ως προς το Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα, δεν προκρίνονται ιδιαίτερες αλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο σύμβουλος επικοινωνίας Θωμάς Βαρβιτσιώτης που είχε ενεργό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο, βολιδοσκοπήθηκε, προκειμένου να «μετακομίσει» στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό δεν τελεσφόρησε και μένει να φανεί, αν θα αξιοποιηθεί άλλως πώς. Πέραν του Μάκη Βορίδη, Στέλιος Κουτνατζής, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης και Θανάσης Κοντογεώργης παραμένουν στις θέσεις τους και με "χρεωμένες" αποστολές.


Ειδήσεις σήμερα:

Politico: Ο Σαρλ Μισέλ θέλει τον Μητσοτάκη στη θέση της Φον ντερ Λάιεν - Το διαψεύδει ο ίδιος

Τζένιφερ Λόπεζ: Πήγε στο σπίτι που νοικιάζει ο Άφλεκ - Μαζί της ήταν η πρώην σύζυγος του ηθοποιού, Γκάρνερ

Κέρκυρα: Επιχείρηση για τον εντοπισμό 55χρονου Αμερικανού που εξαφανίστηκε στο Μαθράκι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης