ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Αλέξης Τσίπρας: Πρεμιέρα σήμερα για το Ινστιτούτο με τον Ζάεφ - Τα μηνύματα, οι εκπλήξεις και η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Πρεμιέρα σήμερα για το Ινστιτούτο με τον Ζάεφ - Τα μηνύματα, οι εκπλήξεις και η αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ

Με ένα «μήνυμα για σένα» η πρόσκληση Τσίπρα - Πληθαίνουν οι παρεμβάσεις υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων

tsipras-m
Όλοι οι δρόμοι για τους νυν, πρώην και αεί φίλους, συντρόφους και ψηφοφόρους του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα οδηγούν σήμερα στο Ωδείο Αθηνών, όπου ξεκινούν οι εργασίες της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνει το νεοιδρυθέν Ινστιτούτο του από κοινού με το Ίδρυμα Ζάεφ.

Σε «ένα ταξίδι» που μόλις ξεκινά, το σάλπισμα έδωσε χθες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, με ένα μήνυμα σε προσωπικό τόνο στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου, το οποίο αποτέλεσε ανοιχτή πρόσκληση για το κοινό, αλλά και μια πρώτη πρόκληση για τις πολιτικές εξελίξεις στο προοδευτικό τοπίο, που κινούνται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, «φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης» ανέφερε o πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας που δεν πρόκειται να μείνει απαθής θεατής με ορίζοντα τα μελλούμενα.

Κλείσιμο


Διάλογος που «αναζητά το νέο»

Συγκεκριμένα, στην παρέμβαση του με τίτλο «Ένα Μήνυμα Για Σένα», ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε πως «σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς». «Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο», κατέληξε ο πρώην Πρωθυπουργός, σε μια στιγμή, ωστόσο, που όλα φαίνεται να αρχίζουν στην Κεντροαριστερά.

Αναλυτικά, το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Ένα Μήνυμα Για Σένα»

Έβλεπα τώρα
Πόσα κρυμμένα τιμαλφή έπρεπε να σώσω
Πόσες φωλιές νερού να συντηρήσω μέσα στις φλόγες.

Οι στίχοι του Μανόλη Αναγνωστάκη συμπυκνώνουν το νόημα της δημιουργίας αυτού του Ινστιτούτου.

Μια «φωλιά νερού» στην άνυδρη εποχή μας.

«Φωλιά» ιδεών, σκέψης, διαλόγου, αλλά και πρωτοβουλίας και πράξης για τα κρίσιμα ζητήματα που συγκροτούν σήμερα τη μεγάλη εθνική και υπερεθνική αγωνία: Την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη, τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, την Ισότητα λαών και ανθρώπων.

Σε ένα κόσμο που τον κατακερματίζουν οι πόλεμοι, το χάσμα ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις ελίτ, η συστηματική καταστροφή του περιβάλλοντος και εσχάτως η έφοδος της άκρας Δεξιάς, το Ινστιτούτο μας θέλει να δώσει το δικό του μήνυμα: Δεν πρέπει και δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Οφείλουμε να δώσουμε χώρο στη σκέψη, τον προβληματισμό, το διάλογο που αμφισβητεί τα στερεότυπα και αναζητά το νέο.

Που μελετά την πραγματικότητα με στόχο να προτείνει ρεαλιστικούς τρόπους και να ανοίξει δρόμους για την αλλαγή της.

Σχεδιάζοντας, αποφασίζοντας, καλλιεργώντας, διεκδικώντας, αναπτύσσοντας, προστατεύοντας, οικοδομώντας, αγκαλιάζοντας, ενώνοντας. Οι ενεργητικές αυτές μετοχές εκφράζουν τη διάθεση και την απόφαση να μετέχουμε ενεργά, με το δικό μας τρόπο και τα δικά μας μέσα, στη μεγάλη προσπάθεια, που εκδηλώνεται με πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που οραματίζεται και επιδιώκει μια άλλη αντίληψη και ένα άλλο πρότυπο για την ανάπτυξη, που πρέπει να είναι βιώσιμη και να καρπώνεται από όλους και όλες, με δικαιοσύνη.

Μια ηθική προσέγγιση στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της εποχής μας, τις κοινωνικές αντιθέσεις, τα ζητήματα ειρήνης και πολέμου, τις κυρίαρχες πρακτικές, που απειλούν ακόμα και τη ζωή στον πλανήτη.

Καλωσορίζουμε και φιλοξενούμε τον πλούτο των απόψεων, την ενέργεια του διαλόγου, την κινητήρια δύναμη της διαφορετικότητας και της αντιπαράθεσης. Γιατί φιλοδοξούμε να εκφράζουμε με όρους ιδεών, αλλά και πρωτοβουλίας, τη λογική της αισιοδοξίας, από την οποία έχει ανάγκη η εποχή μας. Την αισιοδοξία της βούλησης, που ξέρει και μπορεί να συνδυάζεται με την απαισιοδοξία της νόησης.

Αλέξης Τσίπρας

Κύμα ενθουσιασμού

Τόσο το περιεχόμενο της παρέμβασης, όσο όμως και η χρονική συγκυρία που αυτή εκδηλώνεται, δηλαδή, μια εβδομάδα μετά τις Ευρωεκλογές, σήκωσαν κύμα ενθουσιασμού στα κοινωνικά δίκτυα, όπου πληθαίνουν ώρα με την ώρα οι παρεμβάσεις υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

Εκτός από τα ισχνά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στις Ευρωεκλογές, που προβληματίζουν στελέχη των δύο χώρων, είναι κυρίως η έλλειψη οράματος και ελπίδας για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης, που φαίνεται να απελευθερώνει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ήταν μόνο η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Χρήστος Σπίρτζης κ.α. που χαιρέτησαν το εγχείρημα Τσίπρα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά και πρόσωπα με μακρά διαδρομή στο χώρο.

IMG_5674


Ως «άμεση ανάγκη» χαρακτήρισε το δημοκρατικό διάλογο και τις κοινές δράσεις του η Κίνηση ΠΡΑΤΤΩ υπό τον Νίκο Κοτζιά, ενώ λαϊκό μέτωπο αλά Γαλλία ζήτησε και ο πρώην βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, πλάι σε πολλά άλλα στελέχη του χώρου. Επιπλέον, παρούσα στην σημερινή εκδήλωση γνωστοποίησε πως θα είναι και η βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, την ώρα που στο Ωδείο Αθηνών θα βρεθούν πολύ κοντά και μετά από καιρό, στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και της Νέας Αριστεράς.

IMG_5659
IMG_5660


Πανστρατιά για την Κεντροαριστερά

Άλλωστε, το πόσοι και ποιοι εκ των τριών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά θα συνθέτουν το σημερινό κοινό στο Ωδείο Αθηνών συνιστά το κατεξοχήν ζητούμενο, έτσι όπως το ανέλυσε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Σπίρτζης.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στους ομιλητές της Διάσκεψης περιλαμβάνονται ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου καθιστά, εκ των πραγμάτων, τη Διεθνή Διάσκεψη ένα ζωντανό φόρουμ, προωθητικό των συνεργασιών, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικού προβληματισμού για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ζητήματα, που «τρέχουν» σε πολλά μέτωπα.

Αμήχανη η Κουμουνδούρου

Πάντως, το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε πρώτος την συμμετοχή του στη Διάσκεψη Τσίπρα αντανακλά την αγωνία της Κουμουνδούρου μήπως προσπεραστεί από τα… γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κασσελάκης σπεύδει να συναντήσει σήμερα κατ’ ιδίαν πολλά από τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Διάσκεψης καταθέτοντας τις απόψεις τους. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στο Ωδείο Αθηνών νωρίς το απόγευμα, για να παραχωρήσει στην συνέχεια συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε δια του προέδρου του υπέρ της συνεργασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά ο κ. Κασσελάκης σκοπεύει να αδράξει την ευκαιρία, αν στηθούν κάλπες για την ηγεσία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, να μπει στην κούρσα, ώστε να κινητοποιήσει την προοδευτική βάση υπέρ του.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το προοίμιο του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρεται «σε κοινωνικές δυνάμεις και όχι κόμματα» ως συντελεστές της αλλαγής, υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση χθες ο Γραμματέας Οργανωτικού, Γιάννης Βουλγαράκης, με την Κουμουνδούρου να αναζητά τώρα λεπτές ισορροπίες με ορίζοντα την επόμενη ημέρα του ευρύτερου χώρου.

IMG_5676

Ειδήσεις σήμερα

«Φέρει κατάγματα, εκχυμώσεις και αίματα» - Η αναφορά-σοκ του γιατρού για τα τραύματα που προκάλεσε ο ποινικολόγος στη σύζυγό του

Ξεκινά το μεγάλο ευρωπαϊκό παζάρι για τα αξιώματα στην ΕΕ: Ο κεντρικός ρόλος Μητσοτάκη - Τι χαρτοφυλάκιο συζητά η Ελλάδα

Βίντεο: Πελάτης πέταξε καφέ σε εργαζόμενη επειδή του φάνηκε ακριβός και εκείνη του έσπασε το παρμπρίζ με σφυρί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης