Άγρια αντιπαράθεση Πολάκη με καθηγητή Φυσικής για το εάν συμμετείχε στην επιτροπή θεματοδοσίας στις Πανελλαδικές

«Δεν παίρνω πίσω τίποτα και όποιος θέλει να μου κάνει μήνυση» ξεκαθαρίζει ο Πολάκης - «Θα κινηθώ νομικά εάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει», διαμηνύει ο καθηγητής Φυσικής

Με αφορμή την καταγγελία του Παύλου Πολάκη, πρώην υπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Φυσικός του Βαρβακείου Προτύπου Γενικού Λυκείου, Θοδωρής Παπασγουρίδης συμμετείχε στην επιτροπή θεματοδοσίας των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση. Ο καθηγητής διαψεύδει, ο πρώην υπουργός αρνείται να ανακαλέσει.

Ξεκάθαρη θέση υπέρ του καθηγητή παίρνουν μέσα από τις ανακοινώσεις τους, τόσο ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων όσο και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ), όπως επίσης και η Διεύθυνση του Προτύπου Βαρβακείου ΓΕΛ.

Πιο αναλυτικά, ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε πως ο Φυσικός του Βαρβακείου Προτύπου Γενικού Λυκείου, Θοδωρής Παπασγουρίδης, «που μάλλον είναι και στην Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή, είχε δώσει στις ενδοσχολικές εξετάσεις του σχολείου (Βαρβάκειο) δυο από τα τέσσερα θέματα που μπήκαν στις πανελλαδικές εξετάσεις στο μάθημα της φυσικής».

Ο κ. Παπασγουρίδης διέψευσε άμεσα την καταγγελία και ζήτησε από τον κ.Πολάκη να την ανακαλέσει, διαφορετικά θα ακολουθήσει τη νομική οδό.

Η δήλωση του κ.Παπασγουρίδη:

«Δηλώνω λοιπόν προς αποκατάσταση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ ότι ΔΙΑΨΕΥΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ του κου ΠΟΛΑΚΗ, η οποία ευθέως με αφορά, ως απολύτως ψευδή και ξένη με το πρόσωπό μου, καθ’ ότι δεν συμμετείχα στην επιτροπή θεματοδοσίας του μαθήματος της φυσικής, κάτι που ευχερώς θα μπορούσε και όφειλε να διασταυρώσει ο κος Πολάκης και που ευθέως αποδεικνύεται από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων».

Η απάντηση του κ. Πολάκη:

ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Η ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΠΕΙΛΕΣ:
1) Δεν παίρνω πίσω τίποτα και όποιος θέλει να μου κάνει μήνυση!
Θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να σπάσει το απόστημα των Πανελλαδικών που ήρθε (λιγο) στην επιφάνεια με αφορμή τα ΕΛΕΕΙΝΑ θέματα της Φυσικής φέτος και τις μετέπειτα αποκαλύψεις του Τομέα Διαφάνειας του Συριζα και της ΕφΣυν!

2)Η κεντρική Επιτροπή των εξετάσεων με την απάντηση της προδίδει τεράστια αμηχανία και γι αυτό ΑΠΑΙΤΩ να δημοσιοποιήσει τα φετινά ονόματα της επιτροπής Θεματοδοσίας της Φυσικής με ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ της επιτροπής με ΤΙΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ που εξέδωσαν την απόφαση!
ΑΛΛΙΩΣ η ανακοίνωση τους ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ ,απλώς προσπαθούν να καλύψουν ένα στεγανό του μηχανισμού του Υπ Παιδείας και βέβαια τον Πιερρακάκη.

Περιμένω λοιπόν!!

3) Ο κύριος Παπασγουρίδης με την απάντηση του , απλά επιβεβαίωσε πως το θέμα των ενδοσχολικών της Βαρβακείου ήταν ακριβώς το ίδιο με των Πανελλαδικών !!!!

Κύριε Παπασγουρίδη στην επιτροπή της θεματοδοσίας της φυσικής πέρυσι και πρόπερσι δεν ήσασταν μέλος;;;;
Τους φετινούς (αν δεν ήσασταν) δεν τους γνωρίζετε;;
Οι ίδιοι άνθρωποι περίπου δεν ανακυκλώνεστε ;;
Δεν μιλάτε μεταξύ σας;
ΑΠΑΙΤΩ λοιπόν και θα το ζητήσουμε με την κοινοβουλευτική οδό τα ονόματα της επιτροπής θεματοδοσίας της Φυσικής τα τελευταία δέκα χρόνια να δοθούν στη δημοσιότητα!! (λέω να ζητήσουμε και για άλλα μαθήματα….)

Για να δούμε πόσο ανοιχτό ή κλειστό είναι το «κύκλωμα» των συμμετεχόντων βρε αδερφέ!!

Φυσικά θέλω να δω και ποιοι υπηρεσιακοί υπάλληλοι του Υπ Παιδείας είναι αυτοί που διορίζουν την επιτροπή …..

Μετά που θα πάρουμε στα χέρια μας τον κατάλογο θα ψάξουμε κι άλλα πράγματα…..

ΑΝΑΜΕΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ που θα δώσει τη δυνατότητα για τον ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ!!!



Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων

Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας παίρνει σαφή θέση για το θέμα, υποστηρίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή του πως «δεν συμμετείχε κανένας καθηγητής από Πρότυπο Σχολείο».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Το θέμα Γ ́ των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων της Φυσικής των Γενικών Λυκείων συνιστά θεωρία που βρίσκεται στις σελίδες 46 και 47 του τεύχους Γ ́ του σχολικού βιβλίου της Φυσικής (έκδοση Διόφαντος, 2023). Εξάλλου, όλα τα θέματα προέρχονται από το ίδιο σχολικό βιβλίο και περιλαμβάνονται στην ύλη, όπως καθορίστηκε με βάση το ΦΕΚ5371/τ.Β ́/07.09.2023.

2. Τα θέματα επιλέγονται και διαμορφώνονται από μηδενική βάση από Επιτροπή που τα εισηγείται στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων το βράδυ που προηγείται της εξέτασης. Η Επιτροπή συνέρχεται και συνεδριάζει απαρέγκλιτα σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και ασφάλειας που περιλαμβάνουν ατομική και ηλεκτρονική απομόνωση των εμπλεκομένων μελών από το προηγούμενο απόγευμα μέχρι την έξοδο των εξεταζομένων από τις αίθουσες.

3. Στην Επιτροπή συμμετέχουν τέσσερις (4) καθηγητές που δίδαξαν το μάθημα κατά τα τελευταία έτη, ένας (1) Σύμβουλος Εκπαίδευσης και ένας (1) καθηγητής ΑΕΙ. Τα μέλη της Επιτροπής επιλέγονται λίγο πριν τις εξετάσεις σύμφωνα με τον νόμο και με αυστηρά επιστημονικά και εκπαιδευτικά κριτήρια. Πριν την αποστολή των θεμάτων προς τα εξεταστικά κέντρα, τα θέματα επιλύονται και σχολιάζονται κριτικά από έναν (1) ακόμα καθηγητή που αναφέρεται ως «λύτης».

4. Στην Επιτροπή των θεματοδοτών της φετινής εξέτασης για τη Φυσική δεν συμμετείχε ως μέλος κανένας καθηγητής από συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο που αναφέρεται στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

5. Τέλος, σημειώνουμε ότι η σωστή λειτουργία της εξεταστικής διαδικασίας, η διασφάλιση του κύρους, της αξιοπιστίας και του αδιάβλητου των εξετάσεων και ο σεβασμός της προσπάθειας των μαθητών και μαθητριών αποτελούν κύριο μέλημα κάθε ατόμου που συμμετέχει σε αυτήν την εξαιρετικά χρονοβόρα και κοπιώδη διαδικασία. Αυτά ακριβώς είναι που διασφαλίζει ο θεσμός των εξετάσεων εδώ και δεκαετίες.

Η θέση του Προτύπου ΓΕΛ της Βαρβακείου Σχολής

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πρότυπου Γενικού Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής με ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται έντονα για το γεγονός ότι δυσφημίζεται ο καθηγητής τους και υπερασπίζονται το αδιάβλητο των Πανελλαδικών.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση:

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πρότυπου ΓΕΛ της Βαρβακείου Σχολής εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη δυσφήμιση του ονόματός του και των καθηγητών/-τριών του. Καταγγέλλει ως ανυπόστατα τα δημοσιεύματα που υπονοούν εμπλοκή του σχολείου σε φημολογούμενη παραβίαση του αδιάβλητου των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Η ιστορία του Σχολείου μας και η ακεραιότητα των καθηγητών/-τριών του ουδέποτε θα επέτρεπαν μια τέτοιου είδους ενέργεια, η οποία θα έπληττε την αξιοπιστία των Πανελλαδικών Εξετάσεων και το κύρος των Δημόσιων Σχολείων.
Παραθέτουμε και τη σχετική ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων: «Στην Επιτροπή των θεματοδοτών της φετινής εξέτασης για τη Φυσική δεν συμμετείχε ως μέλος κανένας καθηγητής από το συγκεκριμένο Πρότυπο Σχολείο όπως αναφέρεται στον Τύπο και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.»

Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Πρότυπου ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής

Η θέση της ΟΙΕΛΕ

Στο πλευρό του φυσικού του Πρότυπου ΓΕΛ της Βαρβακείου Σχολής, Θοδωρή Παπασγουρίδη τίθεται η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με δημόσια ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ

Προς υπεράσπιση ενός συναδέλφου της δημόσιας εκπαίδευσης
Πριν από λίγες ημέρες ένας συνάδελφός μας κατονομάστηκε ως «καταδολιευτής» των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διότι, λέει, ένα από τα θέματα που έθεσε στο σχολείο του (Βαρβάκειος Σχολή) στις ενδοσχολικές εξετάσεις «έπεσε» στις Πανελλαδικές κι ότι αυτός το πρότεινε ως «μέλος της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής»…

Είναι γεγονός ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις, με όλα τους τα σοβαρότατα προβλήματα, είναι ένας από τους ελάχιστους θεσμούς της χώρας που είναι διαφανείς. Απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας που θεωρεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι το μοναδικό πεδίο που ένα φτωχό παιδί έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει και να «κερδίσει» ακόμη και παιδιά από τα υψηλά κοινωνικά στρώματα. Κάθε είδηση, επομένως, που θέτει σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των εξετάσεων προκαλεί οργή.

Αυτή την συνθήκη εκμεταλλεύτηκε πολιτικός που ασχολείται με ζητήματα «διαφάνειας» για να καταγγείλει δημόσια και ονομαστικά έναν συνάδελφό μας της δημόσιας εκπαίδευσης. Ποια ήταν η κατηγορία; Ότι ένα θέμα που τέθηκε στις εξετάσεις της Φυσικής (και που δικαιολογημένα συγκέντρωσαν την μήνι παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων) είχε επιλεγεί στις εξετάσεις της Βαρβακείου Σχολής. Ότι ο υπεύθυνος καθηγητής ήταν «μάλλον» μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Άρα, νόθευση. Άρα, κάποιος/κάποιοι επιχειρούν με δόλια μέσα να παραβιάσουν το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιοι (;).

Υπάρχουν περιπτώσεις που μας βάζουν σε σκέψη για τις Πανελλαδικές; Ναι, και η ΟΙΕΛΕ έχει διαχρονικά αναδείξει κάποιες τέτοιες (όπως η πρόσφατη υπόθεση με κάποιους «φυσικώς αδυνάτους» που μάλλον ήταν μια χαρά στην υγεία τους). Περιπτώσεις για τις οποίες η πολιτεία και το Υπουργείο οφείλουν να ασκήσουν αυστηρότερη εποπτεία. Ποια όμως είναι η αλήθεια για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Πρώτον (ίσως και σημαντικότερον): Ο συνάδελφός μας δεν συμμετείχε στην Επιτροπή Θεματοδοσίας του μαθήματος της Φυσικής, γεγονός που βεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων. Ο πολιτικός, πριν τον διαπομπεύσει δημόσια, θα έπρεπε να διασταυρώσει τις πηγές του.

Δεύτερον: Ο συνάδελφος την ημέρα εξέτασης της Φυσικής, βρισκόταν σε εξεταστικό κέντρο και εργαζόταν μαζί με άλλους συναδέλφους.

Τρίτον: Το περίφημο «θέμα» που τέθηκε, στην πραγματικότητα ήταν ένα «υποθέμα», το οποίο έδινε 5 από τις 100 (!!) μονάδες.

Τέταρτον: Το «θέμα» που ήταν ένα ερώτημα (Γ2) από τα τέσσερα συνολικά ερωτήματα του θέματος Γ, ήταν μία ερώτηση θεωρίας. Πιο συγκεκριμένα αφορούσε την απόδειξη της εξίσωσης του κύματος σε γραμμικό μέσο, κάτι που αποτελεί το θεμέλιο κατανόησης της έννοιας του «κύματος». Πρόκειται για μία εξίσωση που αναδεικνύει την «ιδιαιτερότητα» των χαρακτηριστικών των κυμάτων ως «διαταραχή που διαδίδεται έτσι ώστε να μεταφέρεται ΕΝΕΡΓΕΙΑ και ορμή ΧΩΡΙΣ να συμβαίνει ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΖΑΣ».

Επίσης, όπως μας αναφέρουν συνάδελφοι Φυσικοί, ήταν ένα από τα λίγα θέματα των οποίων η εξέταση κάθε άλλο παρά θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη. Αντιθέτως όφειλε να είναι ζητούμενο ως θεμελιώδης προϋπόθεση κατανόησης φυσικών φαινομένων και όχι στείρας απομνημόνευσης «τεχνικών» επίλυσης ασκήσεων.

Επομένως, εδώ δεν έχουμε καμιά προσπάθεια νόθευσης του αδιάβλητου των εξετάσεων. Έχουμε, όμως, μια άδικη, άθλια διαπόμπευση ενός αθώου συναδέλφου για «αντιπολίτευση», για μερικές χιλιάδες likes και clicks. Επειδή ήδη το συγκεκριμένο νέο έχει «παίξει» σε δεκάδες ΜΜΕ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εσφαλμένη ενημέρωση.

Αναρωτιόμαστε: ποιος θα αποκαταστήσει την φήμη και την ακεραιότητα του συναδέλφου που διασύρθηκε στο όνομα μιας μικροκομματικής σύγκρουσης; Γνωρίζουμε ότι καμιά δικαστική απόφαση και καμιά διάψευση δεν επαρκούν για να θεραπευτεί η ζημιά που υπέστη ο εκπαιδευτικός, οι οικείοι του, το σχολείο. Η ρετσινιά μένει…

Ξέρουμε ότι δεν ζούμε σε έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο. Έχουμε όμως την ελάχιστη απαίτηση ο πολιτικός (που θεωρεί ότι υπηρετεί έναν πολιτικό χώρο αξιών και δικαιοσύνης) να αποσύρει το σχόλιό του και να ενημερώσει τους χιλιάδες followers του ότι είχε κακή ενημέρωση. Και, φυσικά, να ζητήσει από το θύμα του μια συγνώμη…



Ειδήσεις σήμερα

Απόστολος Λύτρας: Ομολόγησε τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, δήλωσε ότι έχει ψυχολογικά και αφέθηκε ελεύθερος! Δείτε τις δηλώσεις του

Εξώδικο Μαζωνάκη: Ματαίωση να εμπιστεύεσαι τους κοντινούς σου και να σε βλέπουν μόνο ως αντικείμενο εκμετάλλευσης

Πανελλαδικές 2024: Πού πάνε οι βάσεις - Πέφτουν κάτω από 18.000 μόρια οι Ιατρικές, χαμηλώνει 500 μόρια και το Πολυτεχνείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr