Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην Διάσκεψη για την Ειρήνη - Βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην Διάσκεψη για την Ειρήνη - Βίντεο

Η χειραψία Τσίπρα-Κασσελάκη - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε πριν από την ομιλία Τσίπρα - Απονεμήθηκε το «Βραβείο των Πρεσπών» στον Μάθιου Νίμιτς

kassel-tsipr
Με την παρουσία πλειάδας στελεχών της Κουμουνδούρου αλλά και της Νέας Αριστεράς - δηλαδή του «όλου ΣΥΡΙΖΑ» - ξεκίνησε η πρώτη μέρα της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ, με ομιλητές περισσότερες από 50 διεθνείς προσωπικότητες.

Το παρών έδωσε για λίγο ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος αποχώρησε λίγο πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για να παραχωρήσει συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ενώ το παρών έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση:

Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη - Μέρα 1η

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις όπως των δημάρχων της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης, αλλά και των επικεφαλής διακεκριμένων ινστιτούτων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και για την πράσινη ατζέντα.

6254098
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ στο ίδιο πάνελ


Νίμιτς: Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο πρώην ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, κατά τη βράβευσή του από τους πρώην πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο κύριος ρόλος που έπαιξα, ήταν να ακούω τα δύο μέρη, να προσπαθώ να διατηρήσω την εμπιστοσύνη τους, να κατανοώ τις ανησυχίες τους και να τα βοηθώ να εξερευνούν λύσεις» ανέφερε, παραλαμβάνοντας το βραβείο, προσθέτοντας ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα καλό μοντέλο για μικρές χώρες, ιδιαίτερα στην περιοχή, για την επίτευξη διμερών συμφωνιών».

vraveio-nimits__1_
Οι πρώην πρωθυπουργοί, Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, στην απονομή του βραβείου των Πρεσπών στον πρώην ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς
vraveio-nimits__2_
Εμφανώς συγκινημένος ο Μάθιου Νίμιτς στην ομιλία του
vraveio-nimits__3_


«Είναι από τις λίγες συμφωνίες, που ήταν διμερώς διαπραγματευθείσα και, ναι, υπήρξε ένας διαμεσολαβητής, αλλά δεν είχε καμία εξουσία» σημείωσε ο κ. Νίμιτς, λέγοντας ότι η Συμφωνία εξελίχθηκε σε μια διαδικασία.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σημαντική για τις δύο χώρες και την περιοχή, την όλη περιοχή και πέρα από την περιοχή». Επισήμανε ότι είναι ένας συμβιβασμός και σχολίασε πως «οι συμβιβασμοί είναι δύσκολο να επιτευχθούν και από τη στιγμή που επιτυγχάνεται ένας συμβιβασμός είναι πολύ εύκολο για τους ανθρώπους και απ' τις δύο πλευρές να πουν "αν ήμουν εγώ εκεί θα είχα κάνει καλύτερη δουλειά, θα είχα καλύτερο αποτέλεσμα, ο συμβιβασμός είναι υπέρ της άλλης πλευράς και τα λοιπά", αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε». Τόνισε ότι «όλες οι συμφωνίες που είναι σημαντικές τείνουν να είναι συμβιβασμοί», φέρνοντας ως παράδειγμα το αμερικανικό Σύνταγμα, τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τον χάρη των Ηνωμένων Εθνών».

Πρόσθεσε ότι όλα αυτά είναι συμβιβασμοί «και επειδή είναι συμβιβασμοί είναι ατελής και οι άνθρωποι μπορούν πάντα να βρουν κάποια σημεία αρνητικά, αλλά σκεφτείτε πώς θα ήταν η ζωή χωρίς αυτές τις συμφωνίες». «Αυτές οι συμφωνίες είναι το πλαίσιο του πολιτισμού μας, αν δεν τις ακολουθήσουμε, αν δεν την σεβόμαστε τότε αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Κάνω έκκληση λοιπόν σήμερα προς όλους, όλες οι πλευρές, να μην υπονομεύουν αυτές τις συμφωνίες και ιδιαιτέρως τη συμφωνία των Πρεσπών. Ζούμε σε μία πολύ επικίνδυνη περιοχή, ζούμε στον πραγματικό κόσμο και στον πραγματικό κόσμο έχουμε συμφωνίες που βρίσκονται εκεί ώστε αυτοί που είναι στην εξουσία να τις ακολουθούν», ανέφερε σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση της διοργάνωσης.

Σχολίασε ότι «δεν ζούμε στο Metaverse» όπου είναι ωραία, «αλλά στο τέλος πρέπει να βγάλεις τα γυαλιά (σ.σ. της εικονικής πραγματικότητας) και να επιστρέψεις στο πραγματικό κόσμο, ο όποιος έχει πραγματικούς κινδύνους». «Κάνω έκκληση σε όλους να ακολουθήσουν και να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών και να δουλέψουν σκληρά για την υλοποίηση της και αν υπάρχουν σημεία στην συμφωνία που χρειάζονται εργασία τότε να καθίσουν από κοινού και να βρουν τη λύση», είπε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Κοτζιάς: Δεν άρεσε στη Ρωσία η Συμφωνία των Πρεσπών

Με ευχαριστίες στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Τσίπρα και Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Για τον Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε πως «τον γνώρισα στην αντιπολίτευση» και του είπε «θα γίνω Πρωθυπουργός και θα κάνουμε συμφωνία».

6254013
Στο πάνελ οι πρώην ΥΠΕΞ Ελλάδος και Βόρειας Μακεδονίας, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ
6254010
Ο Νϊκος Κοτζιάς



«Υπήρχε μεγάλη δυσκολία να ξεφύγουμε από την επιρροή των οπαδών της αδράνειας» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, λέγοντας πως οι φασίστες και οι χουνταίοι μας έφεραν κοντά και κατάφεραν να γίνει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τον κ. Κοτζιά, «η συμφωνία λέει κάτι. Λέει «εμπιστεύομαι την Ελλάδα» και θα προωθήσουμε τη θετική ατζέντα αν κάνουμε σοβαρές υποχωρήσεις».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην Υπουργού Εξωτερικών για τη Ρωσία, λέγοντας πως «όταν έχουμε πρόβλημα, η Ρωσία είναι πολύ καλός συμπαραστάτης της Ελλάδας, όταν το λύνουμε είναι εχθρική», συμπληρώνοντας πως «και για αυτό δεν της άρεσε και η Συμφωνία των Πρεσπών».

Έφυγε ο Κασσελάκης πριν την ομιλία Τσίπρα

Αποχώρησε λίγο πριν τις 18:30 από τη Διεθνή Διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα ο Στέφανος Κασσελάκης και ενώ σε εξέλιξη ήταν το πάνελ με ομιλητές τους πρώην υπουργούς Εξωτερικών Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ, αλλά και τον Μάθιου Νίμιτς.

Ο κ. Κασσελάκης προσήλθε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της ημέρας στη Διάσκεψη στις 17:30, για να είναι παρών στη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς από το Ινστιτούτο Τσίπρα, αλλά με διαφορά ούτε πέντε λεπτών προσήλθε στην συνέχεια ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να συμπέσουν κατά την είσοδο.

Σημειωτέον ότι ο κ.Κασσελάκης αποχώρησε για να παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, που είναι προγραμματισμένη για την ίδια ώρα, στο επίσημο πρόγραμμα της Διάσκεψης.

Το «παρών» στις εργασίες της Διάσκεψης έδωσε και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Παπανδρέου: Παράδειγμα το προοδευτικό μέτωπο στη Γαλλία

Ευχόμενος «καλή επιτυχία» στον πρώην πρόεδρο τη Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, «το προοδευτικό μέτωπο που δημιουργήθηκε στη Γαλλία απέναντι στο φασισμό», απέναντι στην ανάδυση του συντηριτισμού, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: «νομίζω ότι είναι παράδειγμα».

Ο ίδιος, αστειευόμενος, θύμισε το «Ολαντρέου» στον Αλέξη Τσίπρα, τασσόμενος καθαρά, ωστόσο, υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων.

gap-tsipras__2_
Τις εργασίες της Διάσκεψης παρακολούθησαν στην πρώτη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόραν Ζάεφ αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου
gap-tsipras__3_
gap-tsipras__1_
Η χειραψία Παπανδρέου-Μπαζιάνα σε θερμό κλίμα

 
Από τη Διάκεψη δεν έλειψαν και μέλη της Νέας Αριστεράς, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Έφη Αχτσιόγλου, η Πέτη Πέρκα, ενώ την εμφάνισή του και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. 

6254051
Στελέχη της Νέας Αριστεράς στην εκδήλωση όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης
6254058
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φτάνοντας στην εκδήλωση
6254051
Στελέχη της Νέας Αριστεράς στην εκδήλωση όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης
6254058
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης φτάνοντας στην εκδήλωση



Η δήλωση Τεμπονέρα και το μήνυμα για τον Αλεξη Τσίπρα και την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια εμβληματική μορφή για την αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, συνεχίζει απ'εκεί που σταμάτησε ως πρωθυπουργός. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της ανασύνθεσης του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου στη βάση μίας νέας προγραμματικής συμφωνίας που θα απαντάει στις αγωνίες και στις ανάγκες των πολιτών. Η σημερινή Διάσκεψη είναι εξαιρετική ενδιαφέρουσα, κινούμενη ακριβώς σε αυτήν την προοπτική» δήλωσε το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας. 

Ο Διονύσης Τεμπονέρας στην 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

 

6253906
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την άφιξή του
kasselakis-diaskepsi__4_
Η χειραψία Κασσελάκη-Νίμιτς
kasselakis-diaskepsi__1_
Η χειραψία Κασσελάκη-Ζάεφ
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__11_
Ο Αλέξης Τσίπρα με τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα και τον Μάθιου Νίμιτς παρακολουθούν τις εργασίες της Διάσκεψης
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__13_
Ο Αλέξης Τσίπρας στην 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με τη σύντροφό του, Μπέττυ Μπαζιάνα προσήλθε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης.

Οι πρώτες αφίξεις στην 1η Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Χαμογελαστός, όπως φαίνεται και στο βίντεο, προσήλθε ο νυν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. 

diaskepsi-viosimi-anaptiksi__15_
Ο Στέφανος Κασσελάκης χαμογελαστός κατά την άφιξή του
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__10_
Ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάχνει τη γραβάτα του


Προτού αρχίσουν οι ομιλίες, ο κ.Τσίπρας προχώρησε σε χειραψίες, όπως και η σύντροφός του κ.Μπαζιάνα. Σε θερμό κλίμα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετήθηκε και συνομίλησε για λίγο με τον κ.Κασσελάκη. 

tsipras__2_
Οι χειραψίες Τσίπρα προτού αρχίσουν οι ομιλίες
tsipras__3_
Η χειραψία Τσίπρα-Κασσελάκη
tsipras__4_
Οι συνομιλίες της Μπέττυ Μπαζιάνα στις χειραψίες
tsipras__1_


Σε φωτογραφίες αποτυπώνεται η μεγάλη προσέλευση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος όπως του Νίκου Παππά, του πρώην υπουργού Εξωτερικών επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Κοτζιά, που επί των ημερών του υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών, του εν αποστρτεία ναυάρχου, Ευάγγελου Αποστολάκη, του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, του Σωκράτη Φάμελλου και του Χρήστου Σπίρτζη. 

Δείτε φωτογραφίες από τις αφίξεις στην εκδήλωση:

6253907
Ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την άφιξή του


diaskepsi-viosimi-anaptiksi__2_
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Θρασκιά κατά την άφιξή της
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__3_
Ο Μάθιου Νίμιτς με τον Νίκο Κοτζιά
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__4_
Ο ναύαρχος εν αποστρατεία και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστολάκης
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__5_
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__6_
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__7_
Ο Σωκράτης Φάμελλος
diaskepsi-viosimi-anaptiksi__9_
Χαμογελαστός ο Νίκος Παππάς πριν από τις ομιλίες της Διάσκεψης


Νωρίτερα, την ευκαιρία να τα πουν από κοντά στην επέτειο της Συμφωνίας των Πρεσπών είχαν Αλέξης Τσίπρας, πρώην ομόλογος του, Ζόραν Ζάεφ και ο ειδικός μεσολαβητής για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς, απολαμβάνοντας έναν καφέ στο περιθώριο της Διάσκεψης.
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__4_

Το παρών στην εκκίνηση των διεργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης έδωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης παρέμεινε στο Ωδείο Αθηνών κατά την εισαγωγική τοποθέτηση, ενώ συνομίλησε για λίγο στα πηγαδάκια με τους ομιλητές από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες και αναχώρησε, για να επιστρέψει εκ νέου το απόγευμα.

kasselakis_odeion

Στο Ωδείο Αθηνών βρέθηκαν, άλλωστε, βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην στελέχη της Κουμουνδούρου, αλλά και μέλη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπως οι: Πέτρος Κόκκαλης, Νίκος Βούτσης, Γιάννης Δραγασακης, Παύλος Χρηστίδης, Κατερίνα Μπατζελή και Γιώργος Λιάνης.

Ακόμη, παρόντες ήταν οι Ολγα Γεροβασίλη, Αθηνά Λινού, Διονύσης Καλαματιανός, Γιωργος Τσίπρας, Αλέκος Φλαμπουραρης, Φώτης Κουβέλης, Στέφανος Τζουμάκας, Χάρης Μαμουλάκης, Δημήτρης Βίτσας, Δημήτρης Λιάκος, Μαρία Γιαννακάκη, Κωστας Πουλάκης, Θύμιος Γεωργόπουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Γιώργος Χουλιαράκης, Εφη Μιχελάκη, μέλη από την Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παρόντες από τον δημοσιογραφικό κόσμο είναι οι Όλγα Τρέμη, Αλέξης Παπαχελάς, Μανώλης Κωστίδης, Πόπη Τσαπανιδου, Παναγιώτης Παναγιώτου, Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

Επιπλέον, παρόντες ήταν διπλωμάτες από πολλές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών και επιστημονικών φορέων.
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__3_
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__5_
Τσίπρας, Λούκα Κατσέλη και Φώτης Κουβέλης
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__7_
Ζάεφ, Γεροβασίλη, Τσίπρας
Επιπλέον, τον Νίκο Ανδρουλάκη εκπροσώπησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανασης Γλαβίνας, ενώ νωρίς το απόγευμα αναμένεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Πλην του κ. Τσίπρα, με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Χάρη Δούκα από το ΠΑΣΟΚ, όπως και των Μαργαρίτη Σχοινά και Θόδωρου Ρουσόπουλου που έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση.
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__8_
diaskepsi-viosimi-anaptyksi__9_

Παρών ο Χαρίτσης: Ποια στελέχη της Νέας Αριστεράς θα παρευρεθούν

Μετά από πρόσκληση του Ινστιτούτου Τσίπρα, ο Πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαριτσης θα παρευρεθεί, κατά πληροφορίες, στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι εργασίες της οποίας ξεκίνησαν σήμερα.

Το παρών θα δώσουν και άλλα κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς, ανάμεσα στα οποία οι: Νίκος Βούτσης, Πέτη Πέρκα, Σία Αναγνωστόπουλου, Μερόπη Τζούφη, αλλά και ο Εκπρόσωπος Τυπου, Κωστής Καρπόζηλος.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Διάσκεψης
ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
12.30 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

13.15 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ - ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Μαρία Νικόλτσιου, Παρουσιάστρια Διάσκεψης, Δημοσιογράφος, Alpha TV
Ευάγγελος Καλπαδάκης, Συντονιστής, Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα
Venko Filipče, Διευθυντής, Ίδρυμα Ζάεφ – Μια Κοινωνία για Όλους

13.30 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1

Πού πορεύεται η Ευρώπη (και η Ελλάδα); Προκλήσεις ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.

Paolo Gentiloni, Επίτροπος Οικονομίας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρωθυπουργός της Ιταλίας (2016-2018)
Γιώργος Χουλιαράκης, Οικονομικός Σύμβουλος, Τράπεζα της Ελλάδος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (2015-2019)
Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φαίη Μακαντάση, Διευθύντρια Ερευνών, διαΝΕΟσις
Ευγενία Φωτονιάτα, Συντονίστρια Κύκλου Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάλυσης, Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών, ΕΝΑ

Συντονισμός: Αντώνης Παπαγιαννίδης, Δικηγόρος - Δημοσιογράφος

15.00 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2

Περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ποιες είναι οι προοπτικές για ειρήνη και σταθερότητα μετά τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία;

Angelina Eichhorst, Γενική Διευθύντρια, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ)
Jens Plötner, Διπλωματικός Σύμβουλος Καγκελαρίου Γερμανίας
Mustafa Aydin, Πρόεδρος, Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων Τουρκίας, Greek-Turkish Forum
Σωτήρης Ρούσσος, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων για τη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο
Βarak Ravid, Δημοσιογράφος και Πολιτικός αναλυτής, CNN (online)

Συντονισμός: Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής και Διευθυντής, ACG Institute of Global Affairs, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

16.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

17.30 ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ

Antonio Guterres, Γενικός Γραμματέας, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) (video message)

Απονομή του Βραβείου Ειρήνης των Πρεσπών από τους πρώην Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev, στον
Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)

17.45 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

Η διαπραγμάτευση της Συμφωνίας και η εφαρμογή της έξι χρόνια μετά. Αποτελεί η Συμφωνία των Πρεσπών πρότυπο για την ειρηνική επίλυση διαφορών;

Johannes Hahn, Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video message)
Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών (2015-2018)
Nikola Dimitrov, Πρόεδρος, Balkan Center for Constructive Policies-Solution, Αναπλ. Πρωθυπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (2017-2020), Βόρεια Μακεδονία
Matthew Nimetz, Ειδικός διαμεσολαβητής ΟΗΕ για το ονοματολογικό (1994-2019)

Συντονισμός: Μαριλένα Κοππά, Καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής, Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο

19.15 ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2015-2019)
Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2017-2022)


Συντονισμός: Νίκη Λυμπεράκη, Δημοσιογράφος, MEGA TV

19.45 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 4

Η ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η σημασία της για το μέλλον της Ευρώπης. Βρισκόμαστε σε περίοδο στασιμότητας ή νέας δυναμικής;

Milos Vucevic, Πρωθυπουργός της Σερβίας
Γιώργος Παπανδρέου, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2009-2011)
Vlado Bučkovski, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2004-2006)
Igli Hasani, Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών της Αλβανίας
Miroslav Lajcak, Ειδικός Απεσταλμένος Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια

Συντονισμός: Νεκταρία Σταμούλη, Αρχισυντάκτρια στην «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Αγγλική έκδοση», Ανταποκρίτρια Ανατολικής Μεσογείου, POLITICO Europe

21.15 ΤΕΛΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024
11.30 ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ

12.30 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5

Γεωπολιτικές εξελίξεις και ο ρόλος των διεθνών οργανισμών στη διαχείριση κρίσεων και την εξασφάλιση της ειρήνης

Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος, Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, Συμβούλιο της Ευρώπης
Riyad al-Maliki, Ειδικός Απεσταλμένος και Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων του Προέδρου του Κράτους, Mahmoud Abbas, Υπουργός Εξωτερικών (2007-2024), Παλαιστίνη
Humberto Costa, Αντιπρόεδρος, Εργατικό Κόμμα, Πρόεδρος, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Γερουσίας, Βραζιλία
Μενέλαος Μενελάου, Ελληνοκύπριος Διαπραγματευτής για το Κυπριακό, Κύπρος
Ilina Mangova, Country Director, International Republican Institute, Βόρεια Μακεδονία

Συντονισμός: Κάκη Μπαλή, Δημοσιογράφος, Η ΑΥΓΗ

14.00 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 6

Κλιματική κρίση και βιώσιμη ανάπτυξη. Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στη δίκαιη μετάβαση προς την πράσινη ατζέντα;

Maroš Šefčovič, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (video message)
Ekrem Imamoglu, Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Τουρκία (video message)
Χάρης Δούκας, Δήμαρχος Αθηναίων
Julian Popov, Ερευνητής, European Climate Foundation, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων (2023-2024), Βουλγαρία
David Livingston, Σύμβουλος Ειδικού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κλίμα, John Kerry, ΗΠΑ (online)
Μανώλης Πλειώνης, Διευθυντής και Πρόεδρος του ΔΣ, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Μαρία Βασιλάκου, Ιδρύτρια, Vienna Solutions, Αντιδήμαρχος και Δημοτική σύμβουλος της Βιέννης (2010-2019), Αυστρία

Συντονισμός: Χάρης Τζήμητρας, Διευθυντής, Cyprus Center, Peace Research Institute Oslo, Κύπρος

15.15 Συνομιλία του Χάρη Τζήμητρα με τον Geoffrey Pyatt, Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ενεργειακών Πόρων (online)

15.30 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 7

Ευρώπη και η άνοδος ακροδεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων. Ποιες πολιτικές μπορούν να τις αντιμετωπίσουν;

Έρευνα Metron Analysis και Choose Strategic Communications Partner, Παρουσίαση Στράτος Φαναράς, Γιάννης Μπαλαμπανίδης

Συντονισμός: Μαρία Νικόλτσιου, Δημοσιογράφος, Alpha TV


16.00 Martin Schulz, Πρόεδρος, Friedrich-Ebert Foundation (FES), Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2012-2017) (online)
Elly Schlein, Γενική Γραμματέας, Δημοκρατικό Κόμμα (PD), Ιταλία (online)
Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε., ΑΚΕΛ, Κύπρος
Walter Baier, Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Υποψήφιος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ska Keller, Μέλος, Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Magnús Skjöld, Υπεύθυνος για Διεθνείς Υποθέσεις, Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία, Ισλανδικό Κοινοβούλιο, Ισλανδία
Alice Barbe, Πρόεδρος, Académie Des Futurs Leaders, Γαλλία

Συντονισμός: Elaine Papoulias, Διευθύντρια, Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg (CES), Harvard University, ΗΠΑ

17.30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

19.00 ΑΦΙΞΗ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ

20.00 ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 8 - ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Το μέλλον της Ευρώπης

Francois Hollande, Πρόεδρος της Γαλλίας (2012-2017)
Stefan Löfven, Πρωθυπουργός της Σουηδίας (2014-2021)
Υοlanda Diaz, Β’ Αναπλ. Πρωθυπουργός, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Πρόεδρος,
Sumar, Ισπανία (video message)
Zoran Zaev, Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας (2017-2022)
Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας (2015-2019)

Συντονισμός: Δώρα Αναγνωστοπούλου, Δημοσιογράφος, MEGA TV

21.30 ΛΗΞΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ειδήσεις σήμερα:

Τατόι: Δείτε τις εργασίες, ποια κτήρια αποκαθίστανται και πότε παραδίδονται – Φωτογραφίες

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Η τελευταία συναυλία και το συγκινητικό αντίο - Κρατήστε τα τραγούδια και ξεχάστε με, είπε

Πάτρα: Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 34χρονου που προσπάθησε να αποσπάσει 175.000 ευρώ από ηλικιωμένη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης