Αφετηρία εξελίξεων η Διάσκεψη Τσίπρα: Ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ», το παράδειγμα Παπανδρέου και η Νέα Αριστερά

Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα της 1ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, όλες οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πρώην και νυν βουλευτές, κομματικά στελέχη και υπουργοί των κυβερνήσεων Τσίπρα, αλλά και προσωπικότητες από τα Βαλκάνια και την Ευρώπη κατέκλυσαν από νωρίς χθες το Ωδείο Αθηνών, σαν σε ένα flash back των τελευταίων χρόνων για την αξιωματική αντιπολίτευση με έντονο το… άρωμα Γαλλίας.

Απόλυτος πρωταγωνιστής στην πρώτη «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» ήταν ο οικοδεσπότης και πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υποδέχτηκε εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, αρχηγούς κρατών και κομμάτων, υπουργούς και βουλευτές από την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και πλήθος προσώπων με αναφορά στην εγχώρια προοδευτική παράταξη στην πρεμιέρα του Ινστιτούτου του, με στόχο την παραγωγή πολιτικής και την προώθηση λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις.




Οι τελευταίες είναι, άλλωστε, πολλές, καθώς μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές και με τα ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθηλωμένα σε μέτρια επίπεδα, «πρέπει να γίνει κάτι» μονολογούσαν στελέχη του ευρύτερου χώρου στο δροσερό αίθριο του Ωδείου Αθηνών, όπου οι προοδευτικές ζυμώσεις μεταξύ των στελεχών είχαν αρχίσει από πολύ νωρίς χθες το πρωί.

Επίθεση Πολάκη «με το καλημέρα»

Από την πρώτη που έδωσε το παρόν στους χώρους της Διάσκεψης ήταν η «προεδρική φρουρά», δηλαδή βουλευτές και στελέχη με αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, όπως οι: Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Διονύσης Καλαματιανός, Αθηνά Λινού, Γιώργος Βασιλειάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χρήστος Σπίρτζης κά, όπως και σχεδόν όλοι οι βουλευτές και Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που άρχισαν να καταφθάνουν από το μεσημέρι και μετά, πλην του Παύλου Πολάκη.

Ζάεφ, Γεροβασίλη, Τσίπρας

Ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την άφιξή του


Ο Βουλευτής Χανίων προτίμησε να εξαπολύσει μια σκληρή επίθεση κατά του κ. Τσίπρα και του νεοπαγούς Ινστιτούτου του, λέγοντας «όχι» σε «άλλα ινστιτούτα και στρογγυλα τραπεζια προβληματισμου και "βιωσιμης αναπτυξης"», ενώ κατέληξε την ανάρτησή του πως «μην κολλαμε διπλα στην αποτιμηση και προβολη της συμφωνιας απο τους αρχιτεκτονες της που ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ,τα φληναφηματα περί «βιώσιμης αναπτυξης» με ομιλητες και συμμετεχοντες σαν αυτους που προανεφερα για να υπηρετηθουν σεναρια ελεγχομενων «συγκλισεων» ….».



Αμηχανία και αντιφάσεις Κασσελάκη

Η προοπτική, άλλωστε, της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ταράζει τη γαλήνη της Κουμουνδούρου, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη να δίνει δύο φορές χθες το παρόν στο Ωδείο Αθηνών, κινούμενος γύρω από τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα.

Η χειραψία Τσίπρα-Κασσελάκη



Και αυτό, γιατί ο νυν Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συνάντησε χθες κατ’ ιδίαν τους περισσότερους από τους ομιλητές της Διάσκεψης, προσήλθε – εκτός επίσημου προγράμματος- και για λίγη ώρα το πρωί στο Ωδείο Αθηνών, για να συναντήσει τον Βραζιλιάνο πολιτικό, Χουμπέρτο Κόστα, ακολούθως έφυγε, για να επιστρέψει για τη βράβευση του Μάθιου Νίμιτς και στο ενδιάμεσο απολύθηκε, λόγω των αλλαγών που επιχειρεί, όπως είπε, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, ο κ. Κασσελάκης δεν έμεινε να παρακολουθήσει την ομιλία του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, καθώς είχε προγραμματίσει την ίδια ώρα συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όπου και δήλωσε πως «εάν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι αυτό το νέο σχήμα, προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση… Ακόμη και αν είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας».

Εντέλει, αργά χθες το βράδυ με μια ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ευχήθηκε «Καλή Αρχή» στον κ. Τσίπρα για το Ινστιτούτο του, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στην παρουσία του ίδιου, στις Πρέσπες, στις αρχές της κούρσας για την ηγεσία του κόμματος. Παρά τις ευχές, όμως, η Κουμουνδούρου έχει ανακοινώσει συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου για σήμερα στις 10:30 το πρωί και ενώ οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης συνεχίζονται από νωρίς και για δεύτερη ημέρα.



Παπανδρέου: Πιλότος η Γαλλία

Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης δήλωσε παρών για την επόμενη ημέρα της Κεντροαριστεράς, η συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου φαίνεται να απασχολεί σοβαρά και το ΠΑΣΟΚ, του οποίου βουλευτές και στελέχη βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες χθες, στο Ωδείο Αθηνών. Ανάμεσά τους οι βουλευτές Παύλος Χρηστίδης και Ιλχάν Αχμέτ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θανάσης Γλαβίνας από μέρους του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως και η πρώην Υπουργός, Κατερίνα Μπατζελή.

Ο πρώην Πρωθυπουργός, ωστόσο, θέλησε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα με την έναρξη της τοποθέτησής του, μεταφέροντας τη συζήτηση νοερά, στη Γαλλία. Με φόντο την συγκρότηση εκεί ενός «Λαϊκού Μετώπου», όπου μετέχουν αριστεροί, πράσινοι, σοσιαλιστές και κομμουνιστές, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε πως «είναι παράδειγμα για όλους», για να εξηγήσει στην συνέχεια πως «οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν το ιστορικό χρέος απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ολες οι δυνάμεις, σοσιαλδημοκρατικές, αριστερές, πράσινες. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνσή μας».


Τις εργασίες της Διάσκεψης παρακολούθησαν στην πρώτη γραμμή ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόραν Ζάεφ αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου
Η χειραψία Παπανδρέου-Μπαζιάνα σε θερμό κλίμα

Χειραψία με Χαρίτση – Αχτσιόγλου

Πάντως, ο κ. Τσίπρας υποδέχθηκε θερμά τον Πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, με τον οποίο είχε έναν θερμό εναγκαλισμό, ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός καλοδέχτηκε και τα υπόλοιπα στελέχη της Νέας Αριστεράς που προσήλθαν για την ομιλία του, ανάμεσα στα οποία οι: Έφη Αχτσιογλου, Πετη Πέρκα, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζουφη, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Κωστής Καρποζηλος, αλλά και ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ στην έναρξη του συνεδρίου έδωσε το παρών ο τέως πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αντάλλαξε χειραψία με τον κ. Χαρίτση και την κ. Αχτσιόγλου, στέλνοντας μήνυμα ενότητας του χώρου.

Στελέχη της Νέας Αριστεράς στην εκδήλωση όπως η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης


Στο στόχαστρο Νοτοπούλου, Σπίρτζης, Τεμπονέρας

«Η σημερινή εκδήλωση ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη γραμμή ανασύνθεσης του Αριστερού και Προοδευτικού χώρου», δήλωσε προσερχόμενος στο Ωδείο Αθηνών ο Διονύσης Τεμπονέρας, το όνομα του οποίου βρίσκεται, κατά πληροφορίες, στη λίστα των όσων η Κουμουνδούρου παρακολουθεί στενά, ενόψει των αλλαγών που έχει εξαγγείλει στο κόμμα ο κ. Κασσελάκης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανάμεσα στα οποία η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Διονύσης Τεμπονέρας φαίνεται να τελούν «υπό διαγραφή» σε διαρροές στον Τύπο, φορτίζοντας ακόμη περισσότερο την εσωκομματική ατμόσφαιρα.




Ήδη, το κλίμα βάρυνε απότομα χθες, όταν έγινε γνωστή η απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για δεύτερη φορά, επί ημερών Κασσελάκη. Σημειωτέον ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος είχε απομακρυνθεί άκομψα από τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ με το που ανέλαβε ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σε αναγνώριση του λάθους, του είχε ζητηθεί να παραμείνει στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και να αναλάβει Υπεύθυνος Προγράμματος, μέχρι που απομακρύνθηκε ξαφνικά χθες, προκαλώντας την οργή πολλών στελεχών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης.

Αναλυτικά, η δήλωση του Θανάση Θεοχαρόπουλου:

Μετά την αντικαταστατική απομάκρυνσή μου από τη θέση του Διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τον περασμένο Σεπτέμβριο, την επομένη της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη ως Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, δυστυχώς σήμερα και πάλι αιφνιδίως, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, ενημερώθηκα εκ μέρους της ΚΟ από την Γιώτα Πούλου ότι η συνεργασία που είχα με την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παύει να ισχύει με εντολή του Προέδρου Στέφανου Κασσελάκη.

Επισημαίνεται ότι το νέο στοιχείο αυτής της εβδομάδας ήταν η πρόταση που έχω καταθέσει - όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι - για την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Είναι αδιανόητο, η απάντηση σε αυτούς τους προβληματισμούς, που απασχολούν σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη, να είναι αυτή.

Είναι πρωτοφανής απόφαση για οποιοδήποτε δημοκρατικό κόμμα.

Τραγική ειρωνεία. Πριν λίγα χρόνια, ορισμένοι αναλάβαμε προσωπικό και πολιτικό κόστος, στηρίξαμε και ψηφίσαμε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και κόντρα στις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία. Η ενημέρωσή μου σήμερα έγινε τη στιγμή που συνομιλούσα με τον Ζόραν Ζάεφ στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Διεθνούς Διάσκεψης των Ινστιτούτων Τσίπρα και Ζάεφ για εκείνες της ιστορικές στιγμές της ψήφισης και την ανάγκη σήμερα τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε αυτό το κλίμα, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου στο τέλος του μήνα αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να τοποθετηθούν οι βουλευτές, κάτι που δεν έγινε προχθές, προκαλώντας οξείες αντιδράσεις.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά προανήγγειλε χθες νέες πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά από τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θα πάρει ούτως ή άλλως πρωτοβουλίες. Καλό θα ήταν σε αυτές τις πρωτοβουλίες να έχουμε την αρωγή ή και τη συμπόρευση και άλλων, όμορων πολιτικών σχηματισμών». «Γι’ αυτό και έχουμε απευθύνει την πρόσκληση για συνεργασία σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για από κοινού κατάθεση προτάσεων νόμων, για συνεργασία σε εκλογικές αναμετρήσεις, στα επιμελητήρια για παράδειγμα, ούτως ώστε να πιεστεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», υπογράμμισε η κυρία Κεχαγιά.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση:


Ειδήσεις σήμερα:

Συμφωνία... προσεχώς για τα αξιώματα στην ΕΕ - Το «αγκάθι» με τη μισή θητεία Κόστα

Euro 2024: Η Γαλλία λυτρώθηκε μ' ένα αυτογκόλ, πρώτη έκπληξη από την Σλοβακία, επιβλητική η Ρουμανία - Δείτε τα γκολ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χειρουργείο στον Εμπαπέ - Σε κίνδυνο η παρουσία του στο Euro 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr