Δούκας - Μήνυμα στον Ανδρουλάκη: Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα

Στις χθεσινές απειλές Ανδρουλάκη περί διαγραφής των «αμφισβητιών» από το ΠΑΣΟΚ απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ο δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα

Η «διαφορετική άποψη είναι πλούτος, δεν είναι τοξικότητα», απαντά ο Χάρης Δούκας εμμέσως πλην σαφώς στο Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος χθες απείλησε τους «αμφισβητίες» με τη διαγραφή τους από το ΠΑΣΟΚ.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας μιλώντας στη Διάσκεψη του Ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα συνέχισε τη συζήτηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Πόλεων λέγοντας ότι οι σχετικές πολιτικές για είναι αποτελεσματικές, δίκαιες, συμπεριληπτικές και αποτελεσματικές πρέπει να είναι προοδευτικές. Εμείς – πρόσθεσε- το έχουμε αποδείξει στην Αθήνα, όπου συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στη βάση μιας συγκεκριμένης προοδευτικής ατζέντας. «Όμως όπως είδαμε και στις ευρωεκλογές οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν. Πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», υπογράμμισε ο κ. Δούκας και επέμεινε στο σκεπτικό των συνεργασιών: «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη».

«Η Ευρώπη μπήκε πρώτη σε σχέση με τις άλλες ηπείρους σε αυτόν τον σχεδιασμό» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Αθηναίων, αναφορικά με την ενεργειακή μετάβαση, προσθέτοντας ότι «για είμαστε ειλικρινείς, η πράσινη μετάβαση δεν έχει πετύχει, διότι δεν έχει καταφέρει να είναι συμπεριληπτική».

«Δεν ψάχνουμε δικαιολογίες, αλλά το παλεύουμε» εξήγησε, αλλά «όλες αυτές οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα δεν είναι ουδέτερες πολιτικές. Είναι πολιτικές που έχουν προοδευτικό πρόσημο» τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Στην κατεύθυνση αυτή, στην Αθήνα συνεχίζουμε και συνεργαζόμαστε με δυνάμεις που έχουν τα ζητήματα αυτά ως προτεραιότητα, επισήμανε ο κ. Δούκας με στόχο προτάσεις αποτελεσματικές, δίκαιες και δημοκρατικές. Για το λόγο αυτό, «να είναι καλοτάξιδο το Ινστιτούτο» και να μπορούμε να προχωράμε σε αυτό συνέχισε, λέγοντας ότι «είναι προοδευτικές πολιτικές, αλλά ταυτόχρονα οι προοδευτικές δυνάμεις υποχωρούν».

Για την ενεργειακή μετάβαση, «τι θα έπρεπε να γίνει; Αυτό που λέμε ενεργειακή δημοκρατία, οι ίδιοι οι πολίτες να αισθάνονται και να είναι στην πράξη συμμέτοχοι, να είναι ενεργειακοί πολίτες στο νέο περιβάλλον, να μπορούν δηλαδή οι ίδιοι να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», όχι για κερδοφορία και κερδοσκοπία, αλλά για να καλύψουν τις ίδιες τους τις ανάγκες και να έχουν μια άλλη προοπτική, επισήμανε ο Δήμαρχος Αθηναίων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εγώ είμαι δήμαρχος Αθηναίων αλλά δεν έχω τον ηλεκτρικό χώρο διαθέσιμο για να δώσω ηλεκτρικό ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά».

Εδώ είναι και ένα θέμα ισονομίας, αν θα μπορέσουμε να φτιάξουμε δίκτυα, αποθήκευση παρατήρησε ο κ. Δούκας, συμπληρώνοντας πως δεν είναι ανθεκτικότητα το πως θα μοιράσουμε κάποια έργα σε εργολάβους. Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμαρχος Αθηναίων εστίασε σε έργα που θα αφορούν τους πιο ευάλωτους και πιο ευπαθείς, ζητώντας «να ενισχύσουμε και τον πρώτο βαθμό εγγύτητας που είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».

Ως ανάλογη περιέγραψε την εικόνα ο Δήμαρχος Αθηναίων και στο επίπεδο της ψηφιακής μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι δίνεται η εντύπωση ότι αυτή αφορά ορισμένες μόνο μεγάλες εταιρίες. Στο δήμο Αθηναίων βρήκαμε ένα κονδύλι και προσφέραμε έξυπνα ρολόγια σε κάποιους ηλικιωμένους, για να τους παρακολουθούμε, ανέφερε ο κ. Δούκας, ενώ παρατήρησε ότι «η Ευρώπη πρέπει να βρει αυτές τις μεταβάσεις όχι ως μια ευκαιρία τεχνολογική», αλλά «το πως θα αλλάξεις το μοντέλο σου πως θα γίνει πιο συμπεριληπτικό», διαφορετικά οι δυνάμεις αυτές που τις στηρίζουν θα χάνουν διαρκώς έδαφος, δήλωσε.

«Να μπουν χρήματα στα ταμεία των Δήμων»

Την ανάγκη να λάβει η τοπική αυτοδιοίκηση χρήματα που προορίζονται για αυτήν από τα τέλη για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη επανέλαβε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Το ποσό που αφήνει κάθε τουρίστας στο δήμο Αθηναίων είναι 0,4 ευρώ. Από αυτά τα περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει ο δήμος μέχρι τώρα, στο ταμείο έχουν μπει μηδέν ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.

«Υπάρχει το τέλος διαμονής, το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε τέλος ανθεκτικότητας. Αυτό είναι ένα τέλος για των επισκεπτών στα πεντάστερα ξενοδοχεία της τάξεως των 10 ευρώ την ημέρα. Από αυτά επιστρέφουν στην πόλη… μηδέν ευρώ. Όλα πάνε στο κράτος και στον δήμο τίποτα» πρόσθεσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

«Εμείς ζητάμε, το είπαμε και στην ΚΕΔΕ, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον 50% να επιστρέφει στην πόλη» συμπλήρωσε ο κ. Δούκας και εξήγησε πως: «Γιατί είναι σημαντικό αυτό; Θα σας δώσω ένα πολύ απλό παράδειγμα: Υποδεχόμαστε 7,5 εκατομμύρια τουρίστες, όμως οι πόροι που έχω για την καθαριότητα είναι για 700.000 ανθρώπους. Με ποιον τρόπο θα μπορώ να κρατάω την πόλη καθαρή, όταν έχω 10πλάσια και 20πλάσια νούμερα να καλύψω».


Ειδήσεις σήμερα:

Το panic button πήγε και εγκατέστησε σήμερα η σύζυγος του Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμό της

Στροφή 180 μοιρών από τη Μαρίν Λεπέν για την αποχώρηση της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και τη σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία


Έρευνα PISA: Στην ομάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη δημιουργική σκέψη οι Έλληνες μαθητές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr