Όσα έγιναν στη Διάσκεψη Τσίπρα: Η ενιαία Κεντροαριστερά, τα πρόσωπα και τα επόμενα βήματα

Όσα έγιναν στη Διάσκεψη Τσίπρα: Η ενιαία Κεντροαριστερά, τα πρόσωπα και τα επόμενα βήματα

Προοδευτική συνεργασία, αλλιώς θα μας ξεπεράσει η ζωή, διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός

tsipras0
Με μια συνεκτική πλατφόρμα προοδευτικής διακυβέρνησης και σημαίνουσες πολιτειακές και πολιτικές παρουσίες στο ακροατήριο ολοκληρώθηκε χθες η διήμερη Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα. Με ορόσημο τους νωπούς πολιτικούς συσχετισμούς των Ευρωεκλογών, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία άνοιξε χθες τα χαρτιά του και μαζί την πόρτα του διαλόγου μεταξύ των εγχώριων προοδευτικών δυνάμεων, δίνοντας νέα υπόσταση στο εγχείρημα μιας ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Αιτία για την προωθητική κίνηση του κ. Τσίπρα στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αποτέλεσαν οι επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, της Νέας Αριστεράς και του Κόσμου υπό τον Πέτρο Κόκκαλη στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, η οποία κατά τον πρώην Πρωθυπουργό συνιστά «σημείο καμπής» αναφορικά με την απαξίωση της πολιτικής και μαζί και του προσωπικού της.

tsiprasdiask1
Ο Παναγιώτης Φασούλας με τον Αλέξη Τσίπρα
tsiprasdiask2


Κλείσιμο
«Οι ευθύνες για την εξέλιξη αυτή μας αφορούν όλους. Όλο το πολιτικό σύστημα. Με καθοριστικές ναι, αλλά όχι αποκλειστικές, τις ευθύνες της δεξιάς κυβέρνησης» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις όμως, δεν μπορούν στις συνθήκες αυτές να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους». Ήδη, η τοποθέτηση του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος παρατήρησε πως λόγω των έκτακτων συνθηκών, «χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες, πολύ ευρείς συνασπισμούς για να αντιμετωπίσουμε την άκρα Δεξιά», θέρμανε το κλίμα στην ιδέα της μεταφοράς του γαλλικού μοντέλου και επί ελληνικού εδάφους.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d23dbfbl261d)


Νέα δημοκρατική ισορροπία

Με πιλότο τη γαλλική οπτική, για τις εγχώριες προοδευτικές δυνάμεις «είναι πρωτίστως δικό τους καθήκον, κατά τη γνώμη μου, να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες. Για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης. Αλλά και για να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό μας σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και του προκατόχου της, Προκόπη Παυλόπουλου.

tsiprasdiask3
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Αθηνά Λινού


Προοδευτικός Πληθυντικός

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αν αυτή η δημοκρατική ισορροπία δεν αποκατασταθεί, ο κίνδυνος να ενταθεί στην Ελλάδα η ώσμωση Δεξιάς και Ακροδεξιάς που παρακολουθούμε στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι παραπάνω από ορατός», όπως ισχυρίστηκε ο πρώην Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι «την ίδια ώρα οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της». Στην ίδια κατεύθυνση και στέλνοντας καθαρά μηνύματα προς τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι «η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας, επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό».

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παρακάτω ο ίδιος κάλεσε τις ηγεσίες των προοδευτικών κομμάτων «να μάθουνε πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ» όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας».

Άλλωστε, ο πρώην Πρωθυπουργός έχει επισημάνει μήνες τώρα πως «αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών. Και όποιος το αγνοήσει, αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνούν η ζωή και οι εξελίξεις», για να προσθέσει ότι «είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη, κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και το φασισμό».

Ποσοστά – ρεκόρ υπέρ της σύγκλισης

Το κοινωνικό αίτημα για σύγκλιση του προοδευτικού χώρου ήρθε να υπογραμμίσει χθες και δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία παρουσιάστηκε στη διάρκεια της Διάσκεψης, σύμφωνα με την οποία στο ερώτημα αν «θα πρέπει να υπάρξει σύγκλιση σε ένα ενιαίο σχήμα», το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 83% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής απαντούν θετικά, ενώ ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι θετική ανταπόκριση έχει ένα τέτοιο δυνητικό εγχείρημα και από το 54% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Δούκας: Πλούτος η διαφορετικότητα

Την ανάγκη οι προοδευτικές δυνάμεις να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου υποστήριξε χθες και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκα και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στο εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς, απέναντι στην κριτική που δέχεται από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Όπως είπε ο κ. Δούκας, «πρέπει, τώρα, να είμαστε ρεαλιστές και να βάλουμε δύο θέματα. Το πρώτο είναι να προσπαθήσουμε πάρα πολύ και να συζητάμε ανοιχτά και καθαρά για όλα τα ζητήματα, για να έχουμε την άποψή μας και να καταλήγουμε σε μια κοινή συνισταμένη. Η διαφορετική άποψη είναι πλούτος, η διαφορετική άποψη δεν είναι τοξικότητα», απαντώντας στις αιτιάσεις της Χαριλάου Τρικούπη. «Πρέπει να προσπαθούμε σε κάθε βήμα να δημιουργούμε προοδευτικές συγκλίσεις για να είμαστε αποτελεσματικοί- διότι το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια “πλατφόρμα” αλλά πως θα δώσουμε λύσεις σε ένα πρόβλημα πχ στην Κυψέλη», κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηναίων, η εκλογή του οποίου υπήρξε, κατά πολλούς από τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη, το πρώτο εφαρμοσμένο αποτέλεσμα της «ενιαίας Κεντροαριστεράς».

Άλλωστε, το γεγονός ότι στο Ωδείο Αθηνών συνυπήρξαν για περίπου δύο εικοσιτετράωρα ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο «όλος ΣΥΡΙΖΑ» πλην Παύλου Πολάκη, αλλά και η Νέα Αριστερά σχεδόν στο σύνολό της απέδειξε ότι η επιλογή της χρονικής συγκυρίας από τον Αλέξη Τσίπρα υπήρξε η πλέον κατάλληλη, προκειμένου να απελευθερωθούν δυνάμεις, αλλά και να πέσουν ορισμένα από τα κομματικά τείχη.

tsipras67
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Προκόπη Παυλόπουλο


Περιχαράκωση και στεγανά

Υπό την προοπτική, μάλιστα, το μήνυμα Τσίπρα να κατακλύσει την προοδευτική βάση της χώρας τις επόμενες ημέρες, η Κουμουνδούρου φέρεται να στηρίζει την πρόταση που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός, Νίκος Παππάς, ούτως ώστε να διατηρήσει την αυτονομία, αλλά και το status quo σε επίπεδο ηγεσίας. «Η πρόταση του Νίκου Παππά για κοινό ψηφοδέλτιο και κοινό υποψήφιο αποτελεί επέκταση της παραπάνω θέσης, είναι το επόμενο βήμα» ανέφερε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Βούλα Κεχαγιά, καθώς το κοινωνικό ρεύμα υπέρ της ενιαίας Κεντροαριστεράς δεν αποκλείεται να εκβάλει στις όχθες της Κουμουνδούρου.

Κείμενο – προσκλητήριο

Ήδη, μέχρι την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτρογιπής και την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, τα πράγματα δεν αποκλείεται να έχουν εξελιχθεί αρκετά στο μέτωπο της ενιαίας Κεντροαριστεράς, προς την οποία εργάζονται τόσο η «προεδρική φρουρά» (Γεροβασίλη, Σπίρτζης, Νοτοπούλου, Βασιλειάδης, Φλαμπουράρης κτλ), όσο και στελέχη που προήλθαν από τη διεύρυνση (Ραγκούσης, Θεοχαρόπουλος), αλλά και η ομάδα Τεμπονέρα (Τεμπονέρας, Κοτσακάς, Τσιόκας), η οποία δεν αποκλείεται να επανέλθει τις επόμενες ώρες, εξελίσσοντας το πλαίσιο που έθεσε την επομένη των Ευρωεκλογών, με ένα κείμενο – προσκλητήριο για την ενιαία Κεντροαριστερά, μετά το νεύμα Τσίπρα.

Η λογική της διαμόρφωσης μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης με κυβερνητική προοπτική έχει συνεπάρει, κατά πληροφορίες, και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτές και Υπουργούς των κυβερνήσεων του Ανδρέα και του Γιώργου Παπανδρέου αντίστοιχα, όπως και στελέχη τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είναι θέμα ωρών να τοποθετηθούν απέναντι σε ένα νέο και συλλογικό εγχείρημα.

Σαρωτικές αλλαγές στο κόμμα

Μπροστά σε αυτήν την νέα πραγματικότητα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εμφανίστηκε χθες στη διάρκεια του Εκτελεστικού Γραφείου έτοιμος να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στα κομματικά ΜΜΕ, τους εργαζόμενους στο κόμμα, αλλά και την συνολική οικονομική διαχείριση, μετά και τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης.

Σε μια δομή απολύτως ελεγχόμενη, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να προωθήσει πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός του, παραγκωνίζοντας τα κομματικά όργανα, ενώ, κατά πληροφορίες, παρά λίγο αποτράπηκε χθες και η απόλυση του Κώστα Ζαχαριάδη από επιστημονικός συνεργάτης του βουλευτή, Γιώργου Καραμέρου.

Ο έλεγχος του κόμματος σε επίπεδο κορυφής δεν αποκλείει και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά στελεχών που έχουν διαφωνήσει ανοιχτά με τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος μετέβη στις ΗΠΑ για να διερευνήσει τις δυνατότητες συνεργασιών, αλλά και εξεύρεσης πόρων για το ίδρυμά του. Δεν είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι η Κουμουνδούρου κατέβαλε προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων ακόμη και στην προεκλογική περίοδο, καθώς η οικονομική της κατάσταση δεν φαίνεται να αφήνει και πολλά περιθώρια.

Χωρίς να τον κατονομάσει, πάντως, και αποφεύγοντας την επίκληση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε χθες υπαινιγμούς για το διάδοχό του από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, ευχαριστώντας όσους «αναζητούν κάτι πέρα από τα συνθήματα και την επικοινωνία. Την ουσία της πολιτικής», όπως είπε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ο Μητσοτάκης στη μάχη της καθημερινότητας: «Γκάζι» για το ψηφιακό ΑΣΕΠ, σύσκεψη για την ακρίβεια στο Ανάπτυξης

Ο Άρειος Πάγος πατά το panic button για τον Λύτρα - Η υπερασπιστική γραμμή του ποινικολόγου

Πάνω από 550 μουσουλμάνοι πέθαναν από τον καύσωνα κατά τη διάρκεια προσκυνήματος στη Μέκκα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης