ΣΥΡΙΖΑ: Απολύσεις, αργομισθίες και γκρίνια για αδιαφάνεια - Μοντέλο «Διαύγειας» ζητούν στελέχη

Aπολύσεις, απομακρύνσεις και… εκκαθαρίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που σειρά στελεχών θέτουν πλέον -δημόσια και επιτακτικά- θέμα διαφάνειας στην εσωκομματική λειτουργία

Σε διαδικασίες «αποπαρασίτωσης», κατά τη ρήση του γνωστού στιχουργού, Νίκου Μωραΐτη, οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εντείνεται η διαδικασία «εξορθολογισμού» των οικονομικών του κόμματος με απολύσεις, απομακρύνσεις και… εκκαθαρίσεις, τη στιγμή που σειρά στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτουν πλέον -δημόσια και επιτακτικά- θέμα διαφάνειας στην εσωκομματική λειτουργία, την μισθοδοσία, αλλά και τα ταμεία του κόμματος.

Αιχμή και για τις Προκριματικές

Μετά την απόλυση του Θανάση Θεοχαρόπουλου και την παρά λίγο απομάκρυνση του Κώστα Ζαχαριάδη, στην αιφνίδια διακοπή της σύμβασής του επανήλθε χθες ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Γιώργος Τσίπρας, καταγγέλλοντας τις διαρροές της Κουμουνδούρου περί «αργομισθίας». Ο ίδιος έκανε λόγο για «κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων» αφήνοντας, ωστόσο, δημόσια έναν υπαινιγμό περί διαβλητότητας των εσωκομματικών εκλογών για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «Αναμένω ακόμη, όπως και άλλοι συνυποψήφιοι και ψηφοφόροι, τα αναλυτικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες παγκοσμίως «εκλογές» για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, παρά μόνο μια στεγνή ανακοίνωση για το ποιοι προκρίνονται, κατά το «πίστευε και μη ερεύνα».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Σχετικά με δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου κ. Βούλας Κεχαγιά. Όλα όσα της είπαν να δηλώνει και με αφορούν είναι απολύτως ψευδή. Το γνωρίζει και η ίδια. Οι αθλιότητες για «αργομισθία», για δήθεν αίτημά μου για «κατ’ εξαίρεση μισθοδοσία», για δήθεν αίτημά μου για «ασφαλιστική κάλυψη» κλπ, είναι εκ των υστέρων κατασκευές νοσηρών εγκεφάλων. Θα ήταν απλώς για γέλια αν δεν σηματοδοτούσαν το ήθος του «νέου ΣΥΡΙΖΑ» της Κουμουνδούρου που προκαλεί το λιγότερο αηδία.

Είμαι εσωκομματικά «κομμένος» εδώ και πολλούς μήνες όχι γιατί ασκούσα εσωκομματική αντιπολίτευση αλλά γιατί απλώς δεν ανήκω και δεν ανήκα ποτέ μου στους «Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει!». Εκεί καταντήσαμε. Το γνωρίζει και η κ. Βούλα Κεχαγιά. Ότι το «κόψιμό» μου θα το ακολουθούσε η επιχείρηση δολοφονίας χαρακτήρα, ήταν επίσης αναμενόμενο. Ότι αυτή η επιχείρηση είναι τόσο παιδαριώδης και πρόδηλα στον καθένα κακεντρεχής, απλώς δείχνει την ποιότητα των νέων αφεντικών της Κουμουνδούρου. Και επικίνδυνοι και πολύ «λίγοι».

Αναμένω ακόμη, όπως και άλλοι συνυποψήφιοι και ψηφοφόροι, τα αναλυτικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρώτες παγκοσμίως «εκλογές» για τις οποίες δεν ανακοινώθηκαν αποτελέσματα, παρά μόνο μια στεγνή ανακοίνωση για το ποιοι προκρίνονται, κατά το «πίστευε και μη ερεύνα». Κι αυτό, την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ, σωστά, ζητά περισσότερη διαφάνεια από την κυβέρνηση, αλλά και διεθνείς παρατηρητές για τις εκλογές στην Ελλάδα…»



Σε αυτό το κλίμα, να εφαρμοστεί το μοντέλο της «Διαύγειας» και στα οικονομικά των κομμάτων ζήτησε ο Γιάννης Ραγκούσης. Αναφερόμενος στη λήξη της επαγγελματικής σχέσης στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το κόμμα για πολιτικούς λόγους, όπως είπε, ο πρώην Υπουργός μίλησε για την ανάγκη θεσμοθέτησης κι επέκτασης της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ και στα οικονομικά των κομμάτων, καθώς οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι δημόσιο χρήμα και προέρχονται από τη φορολογία των πολιτών κι απαιτείται πλήρης διαφάνεια στη διαχείρισή τους.

Στο φως η μισθοδοσία

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ραγκούσης πρότεινε η επέκταση της ΔΙΑΥΓΕΙΑΣ στα κόμματα να αποτελέσει πολιτική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το επόμενο διάστημα με πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή, αλλά μέχρι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Πρόεδρός του, κ. Κασσελάκης, πρέπει πρώτοι να δώσουν στη δημοσιότητα το σύνολο των μισθοδοτούμενων στο κόμμα και στα ινστιτούτα του καθώς και πόσοι από αυτούς προσλήφθηκαν επί της Προεδρίας του, σημείωσε. Ιδίως, όταν «οι εκκαθαρίσεις έγιναν επειδή οι απόψεις των τριών εν ενεργεία πολιτικών στελεχών έγιναν επειδή δεν συμφωνούσε ο κ. Κασσελάκης», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Σπίρτζης: Κόμμα και όχι μονοπρόσωπη ΙΚΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος, «η μη πολιτική και η άκρατη επικοινωνία» απέτυχαν, τόνισε χθες στον ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος χαρακτήρισε ως «πολιτικής δίωξης» τις απολύσεις στελεχών του κόμματος, με τελευταία αυτή του Γιώργου Τσίπρα, λέγοντας ότι το κόμμα «δεν έπρεπε να λειτουργεί ως μονοπρόσωπη ΙΚΕ».

«Εγώ ξέρω ότι κατέθεσα την πρόταση στο προηγούμενο συνέδριο να μην μετέχουν τα εκλεγμένα σε όργανα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αμειβόμενες θέσεις στο κόμμα. Αυτή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία και από τους στενούς συνεργάτες του κ. Κασσελάκη. Από τη στιγμή που δεν άνοιξε μια κουβέντα αν πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί, γιατί αυτό διασφαλίζει πολλά πράγματα στο πώς κινείται ένα κόμμα, οι απολύσεις είναι καθαρά πολιτικής δίωξης. Όποιος διαφωνεί με την ομάδα Κασσελακη στην Κουμουνδούρου, φεύγει» δήλωσε ο κ. Σπίρτζης, συμπληρώνοντας πως «οφείλει ο κ. Κασσελάκης να ενημερώσει ποιοι είναι σε αμοιβόμενες θέσεις, ποιοι ήταν πριν και προσλήφθηκαν στις ημέρες του».

Κληθείς, ακόμη, να απαντήσει στις διαρροές περί επικείμενης διαγραφής του, ο πρώην Υπουργός τις περιέγραψε ως «άθλιες», για να καταλήξει πως «από τους κύκλους Κασσελάκη ότι μετά τον Θεοχαρόπουλο που ήταν και πρόεδρος κόμματος, θα διαγραφεί ο Σπίρτζης. Δεν είχα ποτέ καμία αμειβόμενη θέση ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, αυτή είναι άθλια συμπεριφορά που δεν βοηθάει κανέναν».

Μπροστά στην τεταμένη, εσωκομματική ατμόσφαιρα, «δεν μπορεί να μιλάμε για την ενότητα του χώρου, δεν μπορεί να μιλάμε για την ανασυγκρότηση της παράταξης και να δίνουμε ένα σήμα προς τα έξω, ότι προς τα μέσα είμαστε τρακαρισμένοι και στραπατσαρισμένοι. Αυτό έχουμε ευθύνη όλοι να το διαφυλάξουμε. Πώς θα ενώσεις τον χώρο αν δεν μπορείς να ενώσεις το κόμμα;» διερωτήθηκε ο Κώστας Ζαχαριάδης, σχολιάζοντας για τις απολύσεις πως «το οργανόγραμμα του κόμματος πρέπει να αποφασίζεται στα όργανα του κόμματος, στην Πολιτική Γραμματεία και εκεί να γίνεται η διάταξη των δυνάμεων με βάση τις αποφάσεις που παίρνει το κόμμα».

Γεροβασίλη: «Δεν καρατομούνται πολιτικά»

Την πολιτική διάσταση των απολύσεων Κασσελάκη υπογράμμισε στο ΟΝΕ η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, εξηγώντας πως «πρόκειται για δύο πολιτικά στελέχη μέλη της ΚΕ. Ο σ. Θεοχαρόπουλος είναι και μέλος της πολιτικής γραμματείας. Είναι εκλεγμένοι με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, με κάλπη δηλαδή από τα μέλη του κόμματος. Επομένως δεν καρατομούνται πολιτικά». «Επειδή είναι πολύ πρόσφατα αυτά τα γεγονότα και επειδή και ο πρόεδρος είναι στην Αμερική περιμένω ότι θα συζητήσουμε για τα υπόλοιπα. Κάθε σχέδιο ανασύνταξης των οργανωτικών δομών πρέπει να είναι μια συλλογική απόφαση», κατέληξε η κυρία Γεροβασίλη.

«Νοικοκύρεμα» στους «αντιφρονούντες»

Από πλευράς της, η Κουμουνδούρου παραδέχεται την οικονομική στενότητα, η οποία κατέστη εντονότερη μετά τις Ευρωεκλογές, με την Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά να περιγράφει χθες πως «ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ένα στόχο. Να νοικοκυρέψει το κόμμα και να μπούμε σε μία σειρά. Αυτό πρέπει να γίνει με μία σειρά κινήσεων».

Σύμφωνα με την κ. Κεχαγιά, «ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2023 έχασε τη μισή του εκλογική δύναμη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Έχασε τη μισή κρατική επιχορήγηση του. Τα έξοδα παρέμειναν τα ίδια, μπορεί και μεγαλύτερα. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε να νοικοκυρευτούμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά». Η επίκλησή, ωστόσο, από την Εκπρόσωπο Τύπου μιας «σειράς κινήσεων» πυροδότησε χθες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σενάρια και για νέο κύμα απολύσεων, στον απόηχο και της εκτενούς συζήτησης που έγινε σχετικά, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου.

Εκτός από το προσωπικό του κόμματος, από το «νοικοκύρεμα» δεν θα εξαιρεθούν και τα κομματικά μίντια, το κόστος των οποίων προκάλεσε το δανεισμό τους από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη.

«Αργομισθίες»… Κασσελάκη

Την ίδια ώρα, η Κουμουνδούρου διαμηνύει το τέλος των «αργομισθιών» με φόντο την περίπτωση του Γιώργου Τσίπρα, την στιγμή που στελέχη αντιτείνουν πως πρόκειται για επιλογή της ηγεσίας Κασσελάκη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Για το λόγο αυτό, είναι αρκετοί όσοι βλέπουν «ρεβανσιστικές πρακτικές», όπως λένε, στις απολύσεις Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες, με δεδομένο ότι πληροφορίες θέλουν τουλάχιστον δύο υποψήφιες Ευρωβουλεύτριες να κατέχουν έμμισθη θέση επιστημονικού συνεργάτη σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αλλά αντί της Βουλής, «όργωναν» την Ελλάδα προς άγρα ψήφων.

Ειδήσεις σήμερα:

Μήνυμα των ΗΠΑ για τις απειλές της Χεζμπολάχ για Κύπρο: Καταστροφική για τον Λίβανο οποιαδήποτε κλιμάκωση

Επεισόδιο με δύο συλλήψεις πίσω από τα προσφυγικά στην Αλεξάνδρας - Ένας ελαφρά τραυματίας αστυνομικός

Ντόναλντ Σάδερλαντ: Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός στα 88 του χρόνια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr