Ο Κασσελάκης κλείνει το ημερήσιο φύλλο της «Αυγής»

Για την αναστολή της έκδοσης έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι - Η εφημερίδα έχει ιστορία 72 χρόνων και έχουν εργαστεί σε αυτήν προσωπικότητες όπως ο Μανώλης Γλέζος, ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Γρηγόρης Γιάνναρος - Όλο το παρασκήνιο

Αναστέλλεται η έκδοση του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας Αυγή, με επίκληση οικονομικών προβλημάτων από την πλευρά της Κουμουνδούρου. Η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται να συνεχίσει μόνον με την κυριακάτικη έκδοση, ενώ δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα γίνουν κινήσεις για την ανάπτυξη του site της εφημερίδας.

Ο υπεύθυνος οικονομικών  του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης μετέφερε τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στην «Αυγή», για τους εργαζόμενους που εργαζόταν στο καθημερινό φύλλο, αλλά θα απορροφηθούν στον Όμιλο.

Το παρασκήνιο

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Εκτελεστικού γραφείου του κόμματος, πριν ο Στέφανος Κασσελάκης αναχωρήσει για τις ΗΠΑ, παρουσιάστηκε από τον οικονομικό διευθυντή η συνολική οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία περιγράφεται ως οριακή.

Πάνω σε αυτό το πρόβλημα, ακολούθησαν σειρά από προβληματισμοί για τυχόν πηγές εξοικονόμησης πόρων, ανάμεσα στα οποία ήταν και τα κομματικά ΜΜΕ, των οποίων η μηνιαία μισθοδοσία είναι διπλάσια σε σχέση με εκείνη των εργαζομενων του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε να δοθεί μια λύση,  όπως η αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου, χωρίς ωστόσο να ληφθεί τελική απόφαση, σε εκείνη  την συνεδρίαση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται στα κομματικά όργανα επί εποχής Κασσελάκη, το θέμα της αναδιάρθρωσης των κομματικών ΜΜΕ.

Όμως, το θέμα της αναστολής του καθημερινού φύλλου παραπέμφθηκε εντέλει στο ΔΣ της «Αυγής», προκειμένου να ανάψει ή όχι το «πράσινο φως», ενώ οι εργαζόμενοι του μέσου ενημερώθηκαν αιφνιδιαστικά σήμερα για τις εξελίξεις.

Εφημερίδα με μεγάλη ιστορία

Η εφημερίδα Αυγή εκδόθηκε τον Αύγουστο του 1952, με πρώτο διευθυντή τον Βασίλη Ευφραιμίδη, τον οποίον διαδέχθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Η έκδοσή της απαγορεύτηκε από την χούντα των συνταγματαρχών και επανακυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1974 από το ΚΚΕ εσ. 

Στον πρώτο κύκλο συνεργατών συνυπήρχαν προσωπικότητες όπως οι Ηρακλής Τζάθας, Τάσος Βουρνάς, Λεωνίδας Κύρκος, Σπύρος Λιναρδάτος, Θανάσης Τσουπαρόπουλος, Ασημάκης Γιαλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Έλλη Αλεξίου, Τάσος Λειβαδίτης, Τίτος Πατρίκιος, Αρης Αλεξάνδρου, Γιάννης Ιμβριώτης, Ρόζα Ιμβριώτη και άλλοι.

Σύντομα ακόμα περισσότεροι άνθρωποι του πνεύματος βρέθηκαν στην εφημερίδα, ενώ στο δημοσιογραφικό εργαστήρι, όπως αποδείχθηκε η «Αυγή», μαθήτευσαν εκατοντάδες νέοι και νέες, αρκετοί από τους οποίους διέπρεψαν και θα στελέχωσαν άλλα έντυπα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr