Τι θα πει ο Μητσοτάκης και τι θα ακούσει από τους βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

Τι θα πει ο Μητσοτάκης και τι θα ακούσει από τους βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα

«Φρένο» στη συζήτηση για δεξιά στροφή

mitsotakis-maksimoy
Αποφασισμένος για μια ανοιχτή συζήτηση με τους βουλευτές της ΝΔ θα εμφανιστεί σήμερα στη συνεδρίαση της «γαλάζιας» Κ.Ο. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που δημιούργησε προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο και είχε ως αποτέλεσμα τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει ότι το μήνυμα της κάλπης συνίσταται στο να κάνει η κυβέρνηση περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με πιο αισθητά αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τη συζήτηση που αναπτύσσεται εδώ και μέρες στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ, αλλά και ευρύτερα στο κόμμα. Αρκετοί βουλευτές και κομματικά στελέχη καταγράφουν την αποστασιοποίηση παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι ως επί το πλείστον επέλεξαν την αποχή. Από το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, απαντούν ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η αιτιολογική βάση για μια «δεξιά στροφή», καθώς οι παράγοντες της αποστασιοποίησης δεν συνίστανται μόνο στην κεντρώα στροφή των περασμένων ετών. «Δεν είναι το ζήτημα αν θα στρίψουμε δεξιά ή προς το κέντρο και πάλι, αλλά αν θα εφαρμόσουμε την πολιτική, για την οποία ψηφιστήκαμε, φέρνοντας αποτελέσματα γι' αυτά που πραγματικά αφορούν τους πολίτες», υπογραμμίζει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο protothema.gr. Από την κυβέρνηση, παράλληλα, επιμένουν ότι η ΝΔ νίκησε, όταν πήγε στη διεύρυνση.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει μια σειρά από κεφαλαιώδεις προτεραιότητες για τη ΝΔ, για τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια, με δεδομένη την «καθαρή» πολιτική περίοδο ως το 2027 που ολοκληρώνεται η τετραετία. Σε εθνικό επίπεδο, αυτές οι προτεραιότητες εστιάζονται στην ανάσχεση της ακρίβειας, στην αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος, στον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, αλλά και σε λοιπές παρεμβάσεις για την υγεία, την ασφάλεια, τα μέσα μεταφοράς, την αύξηση των μισθών, τη μείωση της ανεργίας, τις επενδύσεις κ.ο.κ. Βεβαίως, υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τον κ. Μητσοτάκη μόλις χθες να προσυπογράφει τη συμφωνία για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα ως διαπραγματευτής του ΕΛΚ, καθώς προτεραιότητα είναι οι παρεμβάσεις για την κοινή άμυνα, τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, την ΚΑΠ, αλλά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Τι θα πουν οι βουλευτές, τι θα απαντήσει ο Μητσοτάκης

Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάνω από 20 βουλευτές εμφανίζονται διατεθειμένοι να πάρουν τον λόγο, τουλάχιστον με βάση τα τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης. Σε αυτούς που θα μιλήσουν ανήκουν βουλευτές που έχουν πολιτικούς προβληματισμούς, βουλευτές που έχουν και προσωπική πικρία γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί, αλλά και βουλευτές που εκτιμούν ότι τίθεται ζήτημα στρατηγικής μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Με βάση το κλίμα που διαμορφώνεται, όμως, δύσκολα θα υπάρξουν βουλευτές που θα θελήσουν να αντιπαρατεθούν ευθέως με τον πρωθυπουργό, αν και θα ήθελαν να δουν άμεσες διορθώσεις και καλύτερη ανταπόκριση από το Μέγαρο Μαξίμου. «Θα ακουστούν αρκετά πράγματα, αν ο Μητσοτάκης αξιοποιήσει πέντε σοβαρές σκέψεις, καλό για όλους μας θα είναι», υπογραμμίζει στο protothema.gr εις εκ των προβληματισμένων βουλευτών που θέλει να μιλήσει.

Κλείσιμο
Με βάση τις ως τώρα πληροφορίες, τον λόγο αναμένεται να λάβουν, μεταξύ άλλων, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάριος Σαλμάς, ο Νότης Μηταράκης, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Θάνος Πλεύρης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, η Άννα Καραμανλή, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης κ.α. Δεν είναι όλοι οι βουλευτές στο ίδιο μήκος κύματος, ούτε όλοι οι βουλευτές έχουν τους ίδιους προβληματισμούς. Επίσης, δεν συμφωνούν όλοι στην ανάγκη δεξιάς στροφής, αν και άπαντες καταγράφουν προβληματισμούς στην παραδοσιακή βάση του κόμματος. Αντιθέτως, οι περισσότεροι καταγράφουν πρακτικές δυσκολίες και καθυστερήσεις στο κυβερνητικό έργο, ενώ αρκετοί βουλευτές αντιμετωπίζουν και τοπικά ζητήματα, των οποίων η μη αντιμετώπιση «προσθέτει» πολιτικό βάρος για την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, προσέρχεται με διάθεση να ακούσει και να καταγράψει τους προβληματισμούς των βουλευτών, καθώς θέλει η ΝΔ να βγει ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία συζήτησης. Ο ίδιος θα απαντήσει στους βουλευτές και στους προβληματισμούς που εγείρουν, ενώ ήδη τις προηγούμενες μέρες αρκετοί εξ αυτών πέρασαν από το γραφείο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη, ο οποίος λειτουργεί και ως «σύνδεσμος» του Μεγάρου Μαξίμου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, λόγω της μακράς του θητείας ως γενικός γραμματέας της Βουλής.

Ειδήσεις σήμερα:

Δείτε το τελευταίο πρωτοσέλιδο της Αυγής - Πυρ ομαδόν και κατακραυγή για την απόφαση Κασσελάκη να κλείσει η ιστορική εφημερίδα

Survivor 2024: Εκτός του μεγάλου τελικού ο Γιώργος Γκιουλέκας - Δείτε όσα έγιναν στον ημιτελικό

Βρετανία: Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για εισβολή σε ιδιοκτησία του Ρίσι Σούνακ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης