Παρουσιάστηκε το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας - Δείτε εικόνες

Παρουσιάστηκε το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας - Δείτε εικόνες

Θα δημιουργηθεί μια νέα βιοκλιματική όψη του υπουργείου και ένα υπόγειο γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων - Τι περιλαμβάνει το έργο ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου

10152908-10-min-scaled-1020x1020
Η παρουσίαση του έργου του καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Βαρώτσου «Ανάπλαση του Περιβάλλοντος Χώρου του ΥΠΕΘΑ», πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), παρουσία του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας Νίκου Δένδια.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας Αντώνιος Οικονόμου, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος Κατάρας ΠΝ, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» υποναύαρχος ε.τ. Παναγιώτης Κ. Λασκαρίδης ΠΝ, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων κ.ά.



Κλείσιμο
Ο υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι η προσπάθεια της χώρας για να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όσον αφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι η «Ατζέντα 2030», η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, «αλλάζουν και τολμώ να πω ότι όταν αυτή η ατζέντα ολοκληρωθεί η πατρίδα θα μπορεί να παρατάξει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις στην μακραίωνη ιστορία της».

Υπογράμμισε ότι αύριο στην Επιτροπή Εξοπλιστικών στη Βουλή θα εισηγηθεί τα εξοπλιστικά προγράμματα για τα F-35 και τις φρεγάτες "Constellation" ενώ πρόσθεσε: «Οι φρεγάτες "Belharra" είναι σε πορεία ναυπήγησης. Τα ελικόπτερα "Black Hawk" έχουν αρχίσει ήδη να παραδίδονται. Η δομή θα αλλάξει σύντομα και το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας, το ΕΛΚΑΚ, έχει αρχίσει ήδη να λειτουργεί και ελπίζω τον Σεπτέμβρη να έχουμε και απτά αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του ανθρώπινου δυναμικού, επισήμανε τη σημασία του οικιστικού προγράμματος των 100 εκατομμυρίων ευρώ.

10152899-1-min-1-scaled-1020x1020


«Πιστεύω», συμπλήρωσε, «βαθύτατα στους συμβολισμούς. Και σε ό, τι αυτό εκφράζουν και στο πόσο μπορούν οι συμβολισμοί να νοηματοδοτήσουν την πορεία μας και τις προσπάθειές μας».

Όπως είπε δεν προχωρά απλώς «η αναμόρφωση του Στρατοπέδου Παπάγου, του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας αλλά ένας συμβολισμός της τεράστιας προσπάθειας που γίνεται».

«Και ο συμβολισμός αυτός έχει έναν εμπνευστή, έναν καλλιτέχνη εμπνευστή. Τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έναν γλύπτη που έχει ξεπεράσει τα στενά γεωγραφικά όρια της πατρίδας μας, τον κύριο Κώστα Βαρώτσο» πρόσθεσε.

«Οι παρεμβάσεις τις οποίες συζητάμε συνίστανται στη δημιουργία μιας νέας βιοκλιματικής όψης του υπουργείου, με ανακαινισμένο χώρο υποδοχής των υπουργών και των εκλεκτών ξένων προσκεκλημένων μας, στην κατασκευή ενός νέου κτιρίου Ηλεκτρονικού Πολέμου, στη δημιουργία ενός μνημείου κιβωτού της εθνικής μνήμης το οποίο θα έχει όλα τα ονόματα των υπέρ της πατρίδος μας πεσόντων» εξήγησε ο κ. Δένδιας.

«Θα υπάρχει φύτευση δύο αλσυλλίων ελαιών δεξιά και αριστερά του μνημείου. Η μια θα έχει 25 ελαιόδεντρα, όπως είναι η 25η Μαρτίου και η άλλη θα έχει 28 ελαιόδεντρα, για την 28η Οκτωβρίου» συνέχισε.

«Και τέλος, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός υπόγειου γκαράζ στα πρότυπα της Βουλής των Ελλήνων που θα επιτρέψει την πολύ καλύτερη, ορθολογικότερη και αισθητικά και περιβαλλοντικά υπέρτερη αξιοποίηση του χώρου του Στρατοπέδου» επισήμανε.

10152911-DAY05-min-1020x1020


Ανέφερε ότι το μεγαλύτερο τμήμα του κόστους των εργατιών θα καλυφθεί με ιδιωτικές δωρεές ενώ η ανάπλαση «αποτελεί μια πολιτιστική επένδυση στην 'Αμυνά μας».

«Αποτελεί», είπε ο κ. Δένδιας, «μια συμμετοχή της τέχνης στο εθνικό μας μέλλον. Αποδεικνύει την διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεων με την τέχνη και προσδίδει μια διαχρονική αξία σε αυτό το χώρο που είναι αφιερωμένος στην προστασία της εθνικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

10152910-DAY03-min-scaled-1020x1020


Κατά την παρουσίαση του έργου ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ο καθηγητής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Βαρώτσος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα υπάρχει φωτισμός στη βάση του έργου, το οποίο θα αυτό - φωτίζεται μέσα από τη γη. Στα γυάλινα κομμάτια που θα φτάνουν ως τα έξι μέτρα θα αναγράφονται τα ονόματα των σύγχρονων ηρώων του Έθνους.

Στο κέντρο θα υπάρχει εστία φωτιάς που θα αντανακλάται και το βράδυ θα καθρεφτίζεται στο κάτω επίπεδο των γυάλινων επιφανειών, πολλαπλασιάζοντας την εικόνα.

10152909-birdeye-min-scaled-1020x1020
10152912-DAY06-min-scaled-1020x1020


Όσον αφορά στο κτήριο του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, ο κ. Βαρώτσος ανέφερε ότι κατασκευάζεται μία μεμβράνη φτιαγμένη από κάθετους δοκούς από αλουμίνιο, η οποία θα δημιουργεί μερική ή και απόλυτη προστασία από τον ήλιο.

Πρόσθεσε ότι το κτήριο έχει βάση στο ίδιο ύψος του έργου και έχει τρία στοιχεία τα οποία αντιπροσωπεύουν τους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

10152907-9-min-scaled-1020x1020


«Νομίζω ότι καταφέραμε να κάνουμε μία ολιστική πρόταση, η οποία αγκαλιάζει όλο τον προαύλιο χώρο και δίνει ανάταση στο κτίριο κρατώντας την ιστορία του στο εσωτερικό του, καθώς και όλα τα στοιχεία της μνήμης που ήδη έχει» κατέληξε ο καθηγητής του Α.Π.Θ.

Ειδήσεις σήμερα:

Σήμερα ξεκινά η δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

Μητσοτάκης στην ΚΟ: Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια

Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης στηρίζει Δούκα για την ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ - «Χάρη πάμε;»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης