ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και ο Βλάσης Τσιόγκας

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή και ο Βλάσης Τσιόγκας

Με αιχμές κατά Κασσελάκη η παραίτηση Τσιόγκα από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

tsiogkas_1
Την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλλε ο Βλάσης Τσιόγκας, αφήνοντας, σε ανακοίνωσή του, αιχμές κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Όλοι οι πετυχημένοι και μεγάλοι ηγέτες γράφτηκαν στην ιστορία γιατί κατάφεραν να ενώσουν και να συνθέσουν παρά τις διαφωνίες, η τιμωρία με κλείσιμο μέσων που ασκούν κριτική και απολύσεις όσων έχουν μία άλλη οπτική ανήκει σε άλλους χρόνους και χώρους» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο κ. Τσιόγκας.

Αναλυτικά, ανέφερε:

«Σε ένα κόμμα που ο πρόεδρος του αποδομει την προηγούμενη ηγεσία και την ιστορία του κόμματος
Σε ένα κόμμα που τιμωρείται με απόλυση ή αποκλεισμό η διαφορετική γνώμη
Σε ένα κόμμα που τα όργανα έχουν διακοσμητικό ρόλο
Σε ένα κόμμα που αναζητά μόνο χειροκροτητες για μέλη
Σε ένα κόμμα που ο πρόεδρος του αναζητά μονίμως αόρατους εχθρούς
Σε ένα κόμμα που έφυγαν τα "βαρίδια" για να πάρουν θέση άλλα "βαρίδια"
Σε ένα κόμμα που χάνει 300.000 ψήφους μέσα σε έναν χρόνο και πανηγυρίζει
Σε ένα κόμμα που μονίμως διαιρεί και δεν συνθέτει.
Σε ένα κόμμα που συνεχίζει ο πρόεδρος να συντηρεί την τοξικότητα
Σε ένα κόμμα που τα όργανα για να συνεδριάσουν πρέπει να μαζεύουν υπογραφές τα μέλη.

Όλοι οι πετυχημένοι και μεγάλοι ηγέτες γράφτηκαν στην ιστορία γιατί κατάφεραν να ενώσουν και να συνθέσουν παρά τις διαφωνίες, η τιμωρία με κλείσιμο μέσων που ασκούν κριτική και απολύσεις όσων έχουν μία άλλη οπτική ανήκει σε άλλους χρόνους και χώρους.

Σε ένα τέτοιο κόμμα και όργανα δεν έχω καμία θέση πλέον. Υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος της Κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Υ.Γ.: Υπηρέτησα το ΣΥΡΙΖΑ από πολλά πόστα όταν μου ζητήθηκε, είτε ως υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2019 είτε από αμμισθες κομματικές και κυβερνητικές θέσεις πάντα με γνώμονα την συλλογική προσπάθεια και για το καλό του χώρου και της κοινωνίας».

Τα «μαύρα ταμεία» πλήθυναν τις υπογραφές κατά Κασσελάκη

Αρκούσε, στο μεταξύ, ένα προσχέδιο κειμένου ως βάση συγκέντρωσης υπογραφών βουλευτών, νυν και πρώην, αλλά και κομματικών στελεχών, για να συγκεντρωθεί χθες ένας σημαντικός αριθμός ονομάτων, προκειμένου να συνεδριάσουν τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αυτό τουλάχιστον διαφάνηκε, όταν νωρίς το απόγευμα το αρχικό κείμενο των υπογραφών άρχισε να διακινείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σημαίνοντας συναγερμό στο επιτελείο Κασσελάκη. Δεν μεσολάβησε πολύς χρόνος, μέχρις ότου πηγές της Κουμουνδούρου να γνωστοποιήσουν πως τόσο η Πολιτική Γραμματεία, όσο και η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσουν στις 4 και 7 Ιουλίου αντίστοιχα, απαντώντας στο κυρίως ζητούμενο του κειμένου, δηλαδή «την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα», όπως ανέφεραν οι συντάκτες του.

Κλείσιμο
Ωστόσο, η εκδοχή του κειμένου που κυκλοφόρησε χθες δεν είναι η τελική, καθώς ανέκυψε, κατά πληροφορίες, η ανάγκη για επιμέρους παρατηρήσεις, προκειμένου να συνυπογράψουν το κείμενο διαμαρτυρίας και στελέχη «υπεράνω πάσης υποψίας», δηλαδή πρόσωπα που ούτε είχαν τοποθετηθεί ανοιχτά κατά των επιλογών Κασσελάκη, αλλά ούτε είχαν λάβει ως τώρα θέση στα εσωκομματικά. Με αυτά τα δεδομένα, ενδέχεται μια πρώτη δέσμη υπογραφών να έχει πλαισιώσει το τελικό κείμενο μέχρι το μεσημέρι και παρά τις προσπάθειες της ηγετικής ομάδας να ανασκευάσουν εν μέρει, τα όσα ειπώθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Σημείο καμπής, ωστόσο, για να φουντώσει για τα καλά το «κίνημα» αμφισβήτησης σειράς επιλογών του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη αποτέλεσαν οι υπαινιγμοί του για «μαύρο χρήμα» στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τους οποίους «απογείωσε» με τις δηλώσεις του ο Ναύαρχος, Βαγγέλης Αποστολάκης. Μολονότι αμφότεροι οι κ. Κασσελάκης και Αποστολάκης επιχείρησαν χθες να «ρίξουν την μπάλα στην εξέδρα», εξαιρώντας δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από κάθε σχετικό τους συνειρμό, εντούτοις ακόμη και μετριοπαθή κομματικά στελέχη βρίσκονται σε…. σημείο βρασμού. Τα ίδια στελέχη περιγράφουν πως με τις αποστροφές των κ. Κασσελάκη και Αποστολάκη «θίγεται βάναυσα η ακεραιότητα του κόμματος και των ανθρώπων του όλα αυτά τα χρόνια», όπως επισημαίνουν.

Αναδίπλωση για το «μαύρο χρήμα»

Μπροστά στις ισχυρές αντιδράσεις εντός κόμματος για τους ισχυρισμούς περί «μαύρων ταμείων», σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, μεταξύ των οποίων οι: Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Νοτοπούλου και Γιώργος Βασιλειάδης κάλεσαν χθες αμφότερους τους καταγγέλλοντες, δηλαδή τους κυρίους Κασσελάκη και Αποστολάκη να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, καταθέτοντας στοιχεία στον Εισαγγελέα, για να ακολουθήσει λίγες ώρες μετά η αναδίπλωσή τους.

Πρώτος, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες χθες, ο Ναύαρχος Αποστολάκης τόνισε πως «εκτιμώ, εγώ λέω φαντάζομαι, ούτε ότι το ξέρω, ούτε ότι τα έχω διαχειριστεί. Για τους άλλους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτίθεται ότι είναι πέραν πάσης υποψίας σε αυτά. Αφού δεν χρωστάει, δεν υπάρχει θέμα» σημείωσε ο Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, θέλοντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις.

Κληθείς, μάλιστα, να σχολιάσει χθες τις δηλώσεις του στενού του συνεργάτη, του Ναυάρχου Αποστολάκη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης απάντησε πως «δεν θυμάμαι ακριβώς ποια είναι η ακριβής δήλωση του κυρίου Αποστολάκη», παρά το σάλο που προκλήθηκε.

Στην ίδια κατεύθυνση, «πάντως το θέμα του «μαύρου χρήματος» προσωπικά το είχα αναφέρει και προεκλογικά αρκετά και το έλεγα αυτό προεκλογικά τις περασμένες εβδομάδες. Πώς μπορείτε να περιμένετε αλλαγή στη χώρα μας όταν εκλέγετε τους ίδιους και τους ίδιους και δεν θέλετε διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα;» διερωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης και πρόσθεσε πως «ας αρχίσουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Εάν δείτε το χρέος της Νέας Δημοκρατίας, κάθε χρόνο αυξάνεται κατά 30 περίπου εκατομμύρια, τους τόκους τους, το συνολικό, πανωτοκίζεται, τέλος πάντων, αυξάνεται. Θα σας κάνω μια ερώτηση. Εσείς έχετε ποτέ πάρει υποθήκη σε σπίτι, σωστά; Έχετε πάρει. Το βασικό κεφάλαιο δεν μειώνεται με την πάροδο του χρόνου;».

Άνοιξε περπατησιά ο Τεμπονέρας

Για τους πιο μυημένους στα εσωκομματικά, πάντως, η σπουδή του Στέφανου Κασσελάκη να επανεμφανιστεί από την Αμερική, απαντώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό για το «μαύρο χρήμα», αλλά και το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων ήρθαν ως αποτέλεσμα της εσωκομματικής έντασης, η οποία γνώρισε ένα κρεσέντο χθες το πρωί, όταν παραιτήθηκαν από τα κομματικά όργανα οι Διονύσης Τεμπονέρας, Αντώνης Κοτσακάς και Χάρης Τσιόκας.

Μπορεί το κλείσιμο του ημερήσιου φύλλου της «Αυγής» μετά και την ανάρτηση - «μανιφέστο» του Στέφανου Κασσελάκη στα κοινωνικά δίκτυα να πυροδότησαν το φυτίλι της εξόδου των τριών σημαντικών στελεχών, ωστόσο, το κείμενο παρέμβασής τους προβλημάτισε μεγαλύτερη μερίδα συντρόφων τους, με τους αποχωρήσαντες να λαμβάνουν εκατοντάδες τηλέφωνα συμπαράστασης.

Όπως επισημαίνουν οι κύριοι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας στο κείμενό τους, «παραμένουμε λοιπόν στρατευμένοι με στόχο την ανασύνθεση του προοδευτικού και αριστερού χώρου με βάση το αξιακό μας πλαίσιο», εκφράζοντας την αποφασιστικότητά τους μπροστά στο εγχείρημα της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Την ίδια στιγμή, μεγάλης απήχησης εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτυχε η αποστροφή τους πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι του λαού και των ψηφοφόρων του και είναι τουλάχιστον άκομψες οι αναφορές για «τον δικό μου ΣΥΡΙΖΑ», απαντώντας ευθέως στο αρχηγοκεντρικό μοντέλο κόμματος που δρομολογεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στον αντίποδα, «ευχόμαστε και θα συμβάλουμε όπως και χιλιάδες στελέχη σ όλη τη χώρα, ώστε η κοινωνική αντιπολίτευση να αποκτήσει πολιτική έκφραση προς όφελος του λαού σε ευκρινή ορίζοντα κυβερνησιμοτητας» κατέληξαν οι κύριοι Τεμπονέρας, Κοτσακάς και Τσιόκας, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ρόλο τους στο εξής, με δεδομένο ότι φουντώνει το κύμα αμφισβήτησης κατά της «μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», όπως την έχει εξαγγείλει ο κ. Κασσελάκης, καθώς φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει με γρήγορα βήματα σε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ.



Ειδήσεις σήμερα:

Ξεσπά η σύζυγος Λύτρα: Δεν ήταν η κακιά η ώρα, ήταν έγκλημα - Υστερόβουλη η συγγνώμη του, καμία μεταμέλεια

Φωτιά στην Ύδρα: Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος της θαλαμηγού

Survivor 2024: Ο Ντάνιελ Νούρκα είναι ο νικητής - Δείτε όσα έγιναν στον Μεγάλο Τελικό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης