Βρυξέλλες: Συμφωνία για Κόστα και Κάλας, συνεχίζεται το παζάρι των «27» στη Σύνοδο Κορυφής για Φον ντερ Λάιεν

Βρυξέλλες: Συμφωνία για Κόστα και Κάλας, συνεχίζεται το παζάρι των «27» στη Σύνοδο Κορυφής για Φον ντερ Λάιεν

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσβλέπουν σε μία γρήγορη συμφωνία, όμως η Ιταλία και η Ουγγαρία έχουν... αντίθετη γνώμη - Τι ζητούν Γαλλια και Γερμανία για τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ

arthrou-sinodos
Με την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σχετικά γρήγορα σε συμφωνία, δίχως η διαπραγμάτευση να εξελιχθεί σε θρίλερ, συνεχίζονται οι ζυμώσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει «deal» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αργά το βράδυ, λίγο μετά τις 23:00, ξεκίνησε το «παζάρι» για τα ανώτατα αξιώματα, αφού έκλεισαν τη συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει... λευκός καπνός, καθώς η Ιταλία της Μελόνι δεν πρόκειται να είναι ένας εύκολος συνομιλητής, μιας κι έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για τις διαπραγματεύσεις που δεν την περιελάμβαναν και επιθυμεί να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτό το Συμβούλιο.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έγινε γνωστό πως οι 27 κατέληξαν σε συμφωνία για Κόστα και Κάλας, συνεχίζεται το ντιμπέιτ για την Φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με το Politico η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι απέχει από την ψήφο για την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ήθελε να καταψηφίσει την Κάγια Κάλλας και τον Αντόνιο Κόστα.

Κλείσιμο
Δίνοντας νωρίτερα το στίγμα των προθέσεών του, ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Φιάλα, τάχθηκε με ανάρτησή του στο Twitter υπέρ της τριάδας Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας, δηλώνοντας ότι οι υποψηφιότητές τους πληρούν τόσο πολιτικά, όσο και γεωγραφικά κριτήρια, από την άποψη της τήρησης των ισορροπιών. Παράλληλα, μετέφερε τη θετική του εμπειρία από τη συνεργασία μαζί τους, γεγονός που αξιολογείται ως σημαντικό, καθώς η Τσεχία ανήκει στο ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές) της Μελόνι.



Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι ευελπιστεί πως οι επιλογές της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας ως Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ θα γίνουν αποδεκτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν εντός του μήνα Ιουλίου, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της περασμένης Τρίτης και σε τηλεδιάσκεψη των έξι διαπραγματευτών, των Μητσοτάκη και Τουσκ για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σολτς και Σάντσεθ για λογαριασμό των Σοσιαλιστών και των Μακρόν και Ρούτε για λογαριασμό των Φιλελευθέρων, υπήρξε συναίνεση των τριών πολιτικών «οικογενειών» όσον αφορά στα πρόσωπα, κάτι όμως που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες.

Από την πλευρά της, η Ουγγαρία δεν είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ και η Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί ότι η επιλογή αυτών των προσώπων ήταν προαποφασισμένη.

Απρόσμενη κίνηση από Γαλλία και Γερμανία

Νωρίτερα, πάντως, η Γαλλία και η Γερμανία αιφνιδίασαν τους ηγέτες των άλλων κρατών στις Βρυξέλλες, καθώς με έγγραφό τους, την ώρα που ξεκινούσε η συζήτηση για τη στρατηγική ατζέντα, ζήτησαν από κοινού ένα ευρύ φάσμα τροπολογιών πάνω σε αυτήν για την επόμενη πενταετία.

Πρόκειται, σύμφωνα με το Politico, για ένα έγγραφο που προετοιμαζόταν εδώ και μήνες από τον Σαρλ Μισέλ και συζητήθηκε μεταξύ αξιωματούχων των κρατών της ΕΕ. Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται να εξόργισε τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια πρωτοβουλία που πήραν τα δύο κράτη την τελευταία στιγμή, χωρίς προφανώς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι.

Το κλίμα δεν ήταν ιδιαίτερα καλό μετά από αυτό, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές στην ιστοσελίδα, λίγο πριν η κουβέντα πάει στο ζήτημα των τριών προσώπων που θ' αναλάβουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρώπη.

Παρίσι και Βερολίνο πρότειναν μία σειρά από αλλαγές στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ΕΕ  για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα κύρια σημεία που θέλουν να προσθέσουν οι δύο χώρες στα συμπεράσματα της Συνόδου, είναι τα εξής:

- Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

- Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

- Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

- Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Την ίδια στιγμή, οι δύο χώρες θέλουν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Τα πρώτα λόγια του αστυνομικού στους συναδέλφους του - «Ένιωθα να καίγομαι»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αδελφός Κασσελάκη επιτίθεται στους 87 - Βουλευτές, μέλη, ξαδέλφια και τρολ στον εμφύλιο

Σπέτσες: Απόβαση celebrities - Καρντάσιαν, Χάντσον, Γκόλντι Χόουν, Κερτ Ράσελ κάνουν διακοπές στο νησί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης