Σύνοδος Κορυφής: Αντίδραση Μητσοτάκη στη γαλλογερμανική πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας

Σύνοδος Κορυφής: Αντίδραση Μητσοτάκη στη γαλλογερμανική πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας

Η Στρατηγική Ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε σήμερα λαμβάνει υπόψη και όλες τις σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες, τόνισε ο πρωθυπουργός - Τι είπε για τα Σκόπια

MixCollage-28-Jun-2024-01-22-AM-8001
Την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε η γαλλογερμανική πρόταση σημαντικών τροποποιήσεων την τελευταία στιγμή στο κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας που είχε συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε έντονα εγείροντας θέμα αρχής και θεσμικής διαδικασίας, υπενθυμίζοντας ότι το κείμενο είχε συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και ζήτησε να μείνει ως έχει.

Η κ. Μελόνι στήριξε αμέσως την πρόταση αυτή και ζήτησε να παραμείνει το κείμενο ως έχει.

Η παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του κειμένου χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις υποστηρίχθηκε από την πλειονότητα των εταίρων, μεταξύ των οποίων της Κύπρου, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας, του Λουξεμβούργου, της Φινλανδίας, της Εσθονίας, της Τσεχίας, της Λιθουανίας και του Βελγίου.

Τα κύρια σημεία που ήθελαν να προσθέσουν οι δύο χώρες στα συμπεράσματα της Συνόδου, ήταν τα εξής:

Κλείσιμο
- Για την πολιτική για το κλίμα: «Να συνεχίσουμε την εφαρμογή και την περαιτέρω ανάπτυξη της Πράσινης Συμφωνίας».

- Για την άμυνα: «Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας για τα μέλη του».

- Για την πολιτική ανταγωνισμού: «Πρέπει να αναθεωρήσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές ανταγωνισμού και να επιτρέψουμε τη σύσταση κοινοπραξιών και ενοποίησης σε βασικούς τομείς, προκειμένου να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανθεκτικότητα».

- Σχετικά με τη διεύρυνση: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθούν οι απαραίτητες εσωτερικές βάσεις και μεταρρυθμίσεις για την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων φιλοδοξιών της Ένωσης και την αντιμετώπιση βασικών ερωτημάτων που σχετίζονται με τις προτεραιότητες και τις πολιτικές της, καθώς και την ικανότητά της να ενεργεί έναντι μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και όλο και πιο περίπλοκες προκλήσεις».

Οι δύο χώρες ήθελαν να διαγραφεί μία παράγραφος σχετική με την άμυνα: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, συμπεριλαμβανομένων των προσώπων που θα αναλάβουν την ηγεσία της ΕΕ και της «Στρατηγικής Ατζέντας» για την πενταετία 2024-2029.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μήνυμά του στο Χ συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κάγια Κάλας και Αντόνιο Κόστα, τονίζοντας πως «υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε μαζί».



Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι πάρθηκε η απόφαση σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις θέσεις ευθύνης σε επίπεδο ΕΕ. Όπως γνωρίζεται ήμουν ένας από τους δύο διαπραγματευτές για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Πρόταση του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να συνεχίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να διοριστεί ο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια και να επιλεγεί η Κάγια Κάλας ως Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Να τονίσω το γεγονός ότι η Στρατηγική Ατζέντα η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνει υπόψη και όλες τις σημαντικές ελληνικές προτεραιότητες. Την μεγαλύτερη έμφαση πρέπει να δώσουμε στα θέματα της άμυνας, της μετανάστευσης και της εξωτερικής φύλαξης των συνόρων, την ανάδειξη ζητημάτων ανταγωνιστικότητας. Είναι ζητήματα κρίσιμα για την πατρίδα μας, τα οποία βρήκαν την θέση τους και στην Στρατηγική Ατζέντα της επόμενης πενταετίας.

Δεν υπάρχει σήμερα συμφωνία για κοινή χρηματοδότηση ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα γίνει στο μέλλον. Εγώ θα εξακολουθώ να επιμένω σε αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας, όμως η κοινή αμυντική συνεργασία σε πολλά επίπεδα νομίζω για πολλούς στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί μονόδρομο.

Ενημέρωσα τους συναδέλφους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα τεκταινόμενα στην Βόρεια Μακεδονία και το γεγονός ότι τόσο η πρόεδρος, όσο και ο εντολοδόχος πρωθυπουργός παραβιάζουν ευθέως της Συμφωνία τω Πρεσπών, επιλέγοντας να χρησιμοποιούν άλλο όνομα. Κατέστησα σαφές ότι αν τα Σκόπια επιμείνουν σε αυτή τη γραμμή θα ακυρώσουν στην πράξη οποιαδήποτε διαδικασία άμεσης σύγκλισης με την ευρωπαϊκή οικογένεια».


Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα συνεδριάσουν αύριο, όπως ήταν αρχικά προβλεπόμενο.




Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση στο σπίτι της προέδρου του Αρείου Πάγου: Τα πρώτα λόγια του αστυνομικού στους συναδέλφους του - «Ένιωθα να καίγομαι»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο αδελφός Κασσελάκη επιτίθεται στους 87 - Βουλευτές, μέλη, ξαδέλφια και τρολ στον εμφύλιο

Σπέτσες: Απόβαση celebrities - Καρντάσιαν, Χάντσον, Γκόλντι Χόουν, Κερτ Ράσελ κάνουν διακοπές στο νησί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης