Αλεξανδρούπολη: Η Σακελλαροπούλου στο συνέδριο για την κλιματική ανθεκτικότητα και την τοπική κοινωνία

Αλεξανδρούπολη: Η Σακελλαροπούλου στο συνέδριο για την κλιματική ανθεκτικότητα και την τοπική κοινωνία

Ο στόχος του συνεδρίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση και περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας ως προς τις ευρείες επιρροές της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο για τις περιβαλλοντικές αλλά και για τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες

sakellaropoulou-alexandroupoli
Στο βορειότερο μέρος της χώρας, σε μια περιοχή με ιδιαίτερες ιδιομορφίες και βιοποικιλότητα διεξάγεται το διήμερο συνέδριο για την κλιματική κρίση, με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και τοπική κοινωνία».

Η πρωτοβουλία της Προέδρου της Δημοκρατίας να διεξαχθεί το συνέδριο που διοργανώνει το Ίδρυμα Ευγενίδου στην Θράκη έχει εναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το συνέδριο γίνεται με τη συμβολή του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι σπουδαίοι ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας. Το συνέδριο εγκαινιάζει με την ομιλία της η Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συζήτηση:

Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία | 28/6/2024
Κλείσιμο

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου, Λεωνίδας Δημητριάδης – Ευγενίδης, τόνισε ότι η επιλογή να γίνει το συνέδριο στην Θράκη, με πρωτοβουλία της κ. Σακελλαροπούλου, «αντικατροπτίζει την ευαισθησία της στο κρίσιμο θέμα της κλιματικής κρίσης». Όπως εξήγησε, οι προκλήσεις της νέας εποχής, φέρνουν την ανάγκη για νέα επαγγέλματα. Τόνισε ότι «σαν ίδρυμα δηλώνουμε παρόντες. Μπορούμε να συμβάλλουμε στην εξειδίκευση και κατάρτιση σε συνεργασία με επαγγελματικούς φορείς, για την αντιμετώπιση και δίκαιη μετάβαση στην Θράκη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου και σε ένα μεγάλο αγκάθι, το brain drain. «Βλέπουμε τι σημαίνει να φεύγουν νέα παιδιά. Μέσα από αυτές τις προσπάθειες η Θράκη μπορεί να εξασφαλίσει ένα βιώσιμο μέλλον, προστατεύοντας το περιβάλλον και αποθαρρύνοντας την μετανάστευση».

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, μίλησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές που αποτέλεσαν μια από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1957. «Η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο για case study για τις πυρκαγιές» τόνισε εξηγωντας ταυτόχρονα ότι οι νέες πυρκαγιές, που ξέσπασαν μόλις πριν μια εβδομάδα, του προκαλούν αμηχανία. «Αναρωτιέμαια ν έχουν γίνει όσα όσα θα μπορούσαν να γίνουν μέσα σε έναν χρόνο για να αποτρέψουμε την επανάληψη ίδιων εικόνων».

Από την πλευρά του, θέλησε να μεταφέρει την αγωνία για την επόμενη μέρα που απαιτεί η πόλη και οι άνθρωποι της. Ο κ. Ζαμπούκης, κατέληξε λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων για άλλα θέματα λέγοντας για τις διακρίσεις νέων της πόλεις σε μαθητικούς και αθλητικούς διαγωνισμούς.

Σακελλαροπούλου: Να γίνει η Θράκη ένα σύμβολο ομορφιάς και ποικιλομορφίας για τις επόμενες γενιές

Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας στο συνέδριο με τίτλο «Κλιματική Ανθεκτικότητα και Τοπική Κοινωνία» στην Θράκη. Πρόκειται για τη γενέτειρα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η περιοχή είχε πληγή σφοδρότητα πέρσι από καταστροφικές φωτιές. «

Κάθε φορά που βρίσκομαι στη Θράκη, τον τόπο της καταγωγής μου, αισθάνομαι την ιδιαιτερότητά της. Το μοναδικό αποτύπωμα που φέρει ως τόπος πολιτισμού, συνύπαρξης και ηθικής δύναμης. Το σπάνιο φυσικό κάλλος αυτής της ξεχωριστής γέφυρας ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και το υψηλό της φορτίο για τον ελληνισμό. Το βάρος της, που συμπυκνώνει και εκπέμπει μια συναρπαστική και διδακτική ιστορία. Η Θράκη υπήρξε σταυροδρόμι συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών και προϊόντων. Μια επικράτεια που χαρακτηρίζεται από τους ανοικτούς της ορίζοντες και την αρμονική συμβίωση ανάμεσα σε κοινότητες διαφορετικής πολιτισμικής προέλευσης. Εδώ διδάχτηκα από παιδί ότι, ανεξάρτητα από φυλή, θρήσκευμα ή άλλη διάκριση, είναι με την καρδιά σου που θα γνωρίσεις τον γείτονα, τον συνάνθρωπο, τον άλλον· αυτό που σήμερα αποκαλούμε συμπεριληπτική κοινωνία» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

«Η Θράκη βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής, μιας από τις μεγάλες απειλές της εποχής μας. Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στον Έβρο, κυρίως στο δάσος της Δαδιάς, είναι το καταστροφικό και θλιβερό αποτύπωμα μιας ανθρωπογενούς κρίσης με πολύπλευρες συνέπειες στο φυσικό οικοσύστημα και την οικονομία της περιοχής. Το πλήγμα που δέχθηκαν η υλοτομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και άλλα επαγγέλματα ήταν εξαιρετικά βαρύ και η στήριξη των ανθρώπων της Θράκης είναι επείγουσα προτεραιότητα τόσο για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, όσο και για τη συγκράτηση των νέων στον τόπο καταγωγής τους. Επείγει η ενίσχυση της ανθεκτικότητας, δηλαδή της ικανότητας επανόδου σε μια κανονική λειτουργία όταν παρέλθει η κρίση», υπογράμμισε η κ. Σακελλαροπούλου προσθέτοντας ότι «ζούμε πια σε εποχές υψηλής διακινδύνευσης, γεγονός που επιτάσσει την προσαρμογή του κρατικού μηχανισμού, καθώς και την εγρήγορση της κοινωνίας των πολιτών. Το μέγεθος της φυσικής καταστροφής είναι ανάλογο και της ευθύνης που μας αναλογεί».

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, «ανατρέχει στην μακρά θητεία μου ως δικαστή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ιδιαίτερα στο Ε΄ Τμήμα, αρμόδιο για την εκδίκαση των περιβαλλοντικών υποθέσεων. Εκεί συνειδητοποίησα τη συνθετότητα των ζητημάτων που θέτει η εφαρμογή της αρχής της βιώσιμης ή αειφόρου ανάπτυξης, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμά μας. Η συμφιλίωση της περιβαλλοντικής προστασίας με την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή απαιτεί λεπτές σταθμίσεις και κρίσιμες επιλογές που θα πρέπει να υλοποιούνται με γνώμονα όχι μόνο τη σημερινή γενιά, αλλά και εκείνες που θα ακολουθήσουν».. «Για πολύ καιρό, θεωρούσαμε την κλιματική αλλαγή ως περιβαλλοντικό πρόβλημα, προκρίνοντας τεχνικές λύσεις. Είναι πλέον βέβαιο ότι πρόκειται επίσης για ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπου οι λύσεις διευρύνονται και περιλαμβάνουν οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές και θεσμικές αλλαγές», θέλησε να τονίσει.

«Στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, η Θράκη συνιστά ένα εργαστήριο πολιτικών και εμπειριών που μπορεί και πρέπει να μετατραπεί σε παράδειγμα προοδευτικής εξέλιξης και συμβίωσης για την υπόλοιπη Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη μικρή της κλίμακα συμπυκνώνονται κρίσιμα ερωτήματα του καιρού μας, με καθολική εμβέλεια. Το πλούσιο θρακιώτικο βίωμα, το ήθος και το πνεύμα των ανθρώπων του τόπου, αυτό της απαράμιλλης αυταπάρνησης και του ξεχωριστού ακριτικού πατριωτισμού, της ειρηνικής και δημιουργικής συνύπαρξης με τη διαφορετικότητα, της βαθιάς ευαίσθητης και οικολογικής επαφής με τη φύση, είναι πολύτιμη παρακαταθήκη και ελπίδα μας για το μέλλον. Ας συμβάλλουμε όλοι ώστε η Θράκη να αναγεννηθεί και να παραμείνει σύμβολο ομορφιάς, ποικιλομορφίας και ανθεκτικότητας για τις επόμενες γενιές», κατέληξε η κ. Σακελλαροπούλου.




Ειδήσεις σήμερα:

«Καταστροφή»: Πάγωσαν οι Δημοκρατικοί με την εμφάνιση Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ - Δείτε βιντεο

Χειροπέδες σε αστυνομικό για εκβίαση συναδέλφου της - Γνωρίστηκαν μέσω Facebook, του απέσπασε χρήματα όταν εκείνος ήθελε να διακόψουν

Οι εργαζόμενοι της «Αυγής» διαψεύδουν τον Κασσελάκη: Ποτέ δεν μας έγινε πρόταση να αναλάβουμε την εφημερίδα

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης