Αλέξης Τσίπρας: Τα μηνύματα από την Τουρκία μετά την πρόκληση Κασσελάκη – Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Τα μηνύματα από την Τουρκία μετά την πρόκληση Κασσελάκη – Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ

Διατεθειμένος να μην επιτρέψει σκιές και υπονοούμενα για την ηθική και την ακεραιότητα της διακυβέρνησής του ο Τσίπρας – Καθαρές λύσεις φέρεται να προκρίνει η πλευρά Κασσελάκη που δεν αποκλεί κάλπες αναβάπτισης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras_koc
Διθυραμβικών δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο έτυχε ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακηρύχθηκε χθες επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Koc, αφού τοποθετήθηκε ως κεντρικός ομιλητής της τελετής αποφοίτησης του τουρκικού πανεπιστημίου. Η διεθνής απήχηση του πρώην Πρωθυπουργού, όπως αποτυπώθηκε σε εκτενή δημοσιεύματα της γειτονικής χώρας δεν υπερκέρασε, ωστόσο, τη σοβούσα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, η οποία έχει θέσει σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης τον Αλέξη Τσίπρα με το διάδοχό του, Στέφανο Κασσελάκη, απειλώντας την ενότητα του κόμματος.

Πριν καν συμπληρωθεί εικοσιτετράωρο από την ανάρτηση – πρόκληση του διαδόχου του, Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Τσίπρας έστειλε πολλαπλά μηνύματα προς την ηγεσία και το εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, πυκνώνοντας εντυπωσιακά τις πολιτικές παρεμβάσεις του για πρώτη φορά μετά την παραίτησή του, για την οποία δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε.

Ο «χρησμός» του Πάρκου

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πριν από ακριβώς έναν χρόνο, ανακοίνωσε δημόσια την απόφασή του να παραιτηθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, μετά από 15 συναπτά έτη ως αρχηγός του κόμματός του. «Είναι μια απόφαση για την οποία δεν μετανιώνω», σημείωσε. «Λίγες μέρες αργότερα, ενώ περπατούσα σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένας νεαρός Τούρκος με πλησίασε και με ξάφνιασε λέγοντάς μου να μην τα παρατήσω. Μου είπε ότι οι Τούρκοι έχουν ένα ρητό: Boyun eğme. -Κράτα το κεφάλι σου ψηλά, είπε. Αυτό είναι κάτι που θα το θυμάμαι πάντα», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι «έτσι σήμερα, έναν χρόνο μετά, καθώς σας συγχαίρω για την αποφοίτησή σας, θα ήθελα να θυμάστε αυτά τα λόγια. Για όλες τις μεγάλες στιγμές και όλες τις σπουδαίες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά σας. Για όλα όσα θα χρειαστεί να αγωνιστείτε -στη ζωή σας, για τη χώρα σας, τις οικογένειές σας ή το μέλλον σας. Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε, διατηρώντας τις αρχές σας. Και να θυμάστε πάντα: boyun eğme».

Η τελευταία φράση, άλλωστε, αποτέλεσε σημαία των κινητοποιήσεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στις μαζικές κινητοποιήσεις του 2013 στη γειτονική χώρα, όταν η διαμάχη για το Πάρκο Γκεζί έφερε στην επιφάνεια μια πρωτόγνωρη κινηματική δυναμική, ιδίως της νεολαίας απέναντι στην ηγεμονία Ερντογάν. Τότε, εκατομμύρια διαδηλωτές στη γειτονική χώρα διαλαλούσαν «Boyun eğme» («Κράτα το κεφάλι σου ψηλά»), έκφραση που έχει μείνει ανεξίτηλη στη συνείδηση των Τούρκων πολιτών, όπως διαφάνηκε από το θερμό χειροκρότημα που δέχτηκε ο κ. Τσίπρας χθες από το ακροατήριο, όταν την υπενθύμισε, μεταφέροντας τον συμβολισμό της και στην τρέχουσα κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Κλείσιμο
Αφενός, γιατί ο ίδιος έδειξε διατεθειμένος να μην επιτρέψει σκιές και υπονοούμενα για την ηθική και την ακεραιότητα της διακυβέρνησής του και αφετέρου γιατί το Πάρκο Γκεζί αποτέλεσε την αφετηρία προβληματισμού για την αναζήτηση κοινού σχήματος για τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας, ακόμη και αν η προσπάθεια ακόμη δεν τελεσφόρησε.

Απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους, ο πρώην Πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμη πως το πτυχίο που κρατούν στα χέρια τους, τους δίνει τα εφόδια να κατανοήσουν τις νέες ευκαιρίες που φέρνει αυτή η επανάσταση στην ιατρική, το εμπόριο, την πληροφορική, την επικοινωνία και την ενέργεια. «Αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσετε και να δείτε ότι αυξάνονται οι δυνατότητες κατάχρησης αυτών των τεχνολογιών σε σχέση με τις ελευθερίες των πολιτών και την εμβάθυνση των ανισοτήτων», είπε, σημειώνοντας ότι «η παγκόσμια φτώχεια, η μετανάστευση, ο πόλεμος, η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων του πλανήτη δεν είναι “φυσικές καταστροφές”: είναι συνέπειες ανθρώπινων επιλογών». «Επιλογές σαν αυτές που θα βρείτε και εσείς μπροστά σας. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να εξελίσσεστε σε έναν κόσμο που αλλάζει, διατηρώντας παράλληλα τις αρχές και τις αξίες σας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μαθήματα… ηγεσίας

Σε αυτή τη διδακτικού περιεχομένου αποστροφή του, ο πρώην Πρωθυπουργός υπενθύμισε με νόημα ένα απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν, σύμφωνα με το οποίο «αν θες να δοκιμάσεις το χαρακτήρα ενός ανθρώπου, δώσε του εξουσία» χωρίς να εξαιρεί και την… εσωκομματική, ενώ «πιστεύω ότι όλοι εδώ εσείς που σήμερα αποφοιτάτε, μια μέρα θα κατέχετε εξουσία, με κάποια ιδιότητα. Ως σπουδαίοι επιστήμονες, ως επιχειρηματίες, ως πολιτικοί ή ως ηγέτες στους τομείς που θα δραστηριοποιηθείτε», συνέχισε. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην Πρωθυπουργός επισήμανε πως το να έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τα πράγματα είναι μεγάλη πρόκληση, και τόνισε πως «η συνειδητοποίηση των στόχων σας στη ζωή είναι σπουδαία υπόθεση, αλλά η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις, είναι το πώς θα αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη που έχετε: Θα έχετε την υπομονή να ακούσετε;», πυροδοτώντας ποικίλους συνειρμούς για την σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του διαδόχου του, Στέφανου Κασσελάκη.

Αναφερόμενος στην ελληνοτουρκική ατζέντα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «χρειάζεται να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, για την επανένωση του νησιού προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», συμπληρώνοντας ότι «και σε αυτή την περίοδο σχετικής ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να παραπέμψουμε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης». Είπε ότι «οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, αξίζουν ένα μέλλον ειρήνης στη βάση του διεθνούς δικαίου» και πως «με βάση αυτά τα κρίσιμα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε την προοπτική για την αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας στο σύνολό τους» σχολίασε. Τέλος, ανακάλεσε τον στίχο του Ναζίμ Χικμέτ, δηλαδή ότι «η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει», που για τον πρώην Πρωθυπουργό είναι η Ανατολική Μεσόγειος ως «μια θάλασσα αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας».

Φίλια πυρά και καθαρές λύσεις

Την ίδια ώρα, «καθαρές λύσεις» φέρεται να προκρίνει η πλευρά Κασσελάκη, οι οποίες δεν αποκλείεται να εκβάλλουν μέχρι και σε κάλπες αναβάπτισης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό την μορφή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, καθώς το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος παραμένει ηλεκτρισμένο, όπως διαφάνηκε και από σειρά τοποθετήσεων κορυφαίων στελεχών, χθες. Ο κ. Κασσελάκης επιστρέφει αύριο από την Νέα Υόρκη, αφού συναντηθεί με το δήμαρχο της πόλης, ενόψει των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, που προεξοφλούνται ως «πολεμικές».

«Φοβάμαι ότι ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις χθεσινές (προχθεσινές) του δηλώσεις», ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Διονύσης Τεμπονέρας, σχολιάζοντας την μεταμεσονύκτια ανάρτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την οποία προκάλεσε τον κ. Τσίπρα, ενώ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως «ο Κασσελάκης εάν δεν έχει παραιτηθεί ήδη, θα πρέπει να το κάνει», υποστηρίζοντας ότι η βάση θα πρέπει να μιλήσει για όλα. «Οφείλει να οδηγήσει τον χώρο, την παράταξη, να αποφασίσει για όλα τα γεγονότα. Ο ίδιος θέτει ζήτημα, δεν το θέτω εγώ», ανέφερε σχολιάζοντας τις αναρτήσεις του το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας ότι δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει. «Μου φάνηκε παραληρηματικό», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αυτό που δεν ερμηνεύονται».

Με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση νευρικής κρίσης, «η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί και αν δεν υπάρξει πρωτοβουλία κατευναστική θα πάμε στα βράχια. Καθαρά πράγματα» προειδοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, το μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μαντζουράνης σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πριν είναι αργά για την συνοχή της.





Ειδήσεις σήμερα:

Aπόσπασμα από το νέο βιντεοκλίπ των Coldplay στο Ηρώδειο

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αποφασίζουν τον οδικό χάρτη για εκλογή προέδρου - Τα τραπέζια λίγες ώρες πριν

Θυελλώδεις βοριάδες και σήμερα - Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 11 περιοχές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης