Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι»

vouli_2
Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το σχεδίου νόμου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, κρατική αρωγή και προστασία, στεγαστική συνδρομή, διατάξεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλες διατάξεις». Επί της αρχής του νομοσχεδίου «ναι» ψήφισε η ΝΔ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν «όχι»

Μαζί με το νομοσχέδιο, ψηφίστηκαν επίσης:

-η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που προβλέπει - μεταξύ άλλων- την παράταση της δυνατότητας των απόρων και ανασφαλίστων αιμοκαθαιρόμενων να πηγαίνουν σε ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης και να πληρώνει τα έξοδά τους ο ΕΟΠΥΥ, αλλά και τη μοριοδότηση του νοσηλευτικού και λοιπού -πλην ιατρών- προσωπικού που συμμετέχει στις διάφορες διαδικασίες του ΑΣΕΠ, («ναι» η ΝΔ, «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, και η Πλεύση Ελευθερίας, «όχι» η Ελληνική Λύση, η Νίκη και η ΚΟ Σπαρτιάτες)

-η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που προβλέπει σημαντική αύξηση των προστίμων για την παράβαση των διατάξεων του πλαφόν και για παράβαση των διατάξεων περί απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών όταν έχει προηγηθεί ανατίμηση («ναι» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, «παρών» το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και η ΚΟ Σπαρτιάτες, «όχι» η Νίκη) και

-η τροπολογία που προβλέπει - μεταξύ άλλων - τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από εκτεταμένες φυσικές καταστροφές («ναι» η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «όχι» το ΚΚΕ και η ΚΟ Σπαρτιάτες, «παρών» η Ελληνική Λύση, η Νέα Αριστερά, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Κλείσιμο
Ο παριστάμενος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλος είπε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης διαμορφώνει το πεδίο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών έτσι ώστε να συμπορευτεί αρμονικά με την Κρατική Αρωγή, και με το κράτος να παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις. Είναι μία πρωτοβουλία, σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος, που είναι μέρος μιας νομοθετικής τριλογίας ώστε να ολοκληρωθεί μέσα από την προσαρμογή στα νέα δεδομένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη στήριξη και αποκατάσταση μετά από μια φυσική καταστροφή, που κάνει πράξη τη φιλοσοφία που έχουμε εδραιώσει με συχνή παρουσία στο πεδίο και συνεργασία με τους πολίτες από την πρώτη στιγμή, δηλαδή αρωγή του κράτους να φτάνει όσο πιο γρήγορα γίνεται σε όλους όσους τη δικαιούνται μετά από μία φυσική καταστροφή.

Η βουλευτής Πέλλας και γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙZΑ-ΠΣ, Θ. Τζάκρη σημείωσε ότι, ενώ οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν αδρά για να έχουν ένα αξιόμαχο και αποτελεσματικό τρίπτυχο ενόπλων δυνάμεων, σωμάτων ασφαλείας και πυρόσβεσης, η κυβέρνηση λειτουργεί ως όργανο των funds παραδίδοντας τις περιουσίες των Ελλήνων στις κερδοσκοπικές ορέξεις τους, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ν. Παππάς μίλησε για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο βρεφικό γάλα και στον καφέ take away: «'Αρα κατά τη φιλοσοφία της κυβέρνησης, ο μειωμένος ΦΠΑ περνά στον καταναλωτή όταν μιλάμε για τον καφέ και το βρεφικό γάλα αλλά δεν περνά όταν μιλάμε για κρεατικά και γαλακτοκομικά».

«Είμαστε απέναντι στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα και της επιβάρυνσης των πολιτών με επιπλέον έξοδα στη φιλοσοφία της ατομικής ευθύνης» τόνισε ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ, Α. Πουλάς.

Το νομοσχέδιο δίνει νέα προνόμια στα «κοράκια» των ασφαλιστικών εταιρειών που καραδοκούσαν εδώ και χρόνια να βάλουν χέρι στο λαϊκό εισόδημα, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Μεταξάς.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείτε να αποποιηθείτε των ευθυνών σας, της ανεπάρκειάς σας και της επιπολαιότητάς σας και να μετακυλήσετε τις ευθύνες σας στους πολίτες είπε η βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μ. Αθανασίου.

Για απραξία της κυβέρνησης απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και για μετακύλιση των ευθυνών στους πολίτες, μίλησε η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Π. Πέρκα.

Καταψηφίζουμε το νομοθέτημα διότι δεν προτάσσει το συμφέρον του πολίτη, αλλά αντίθετα τον καθιστούν ανυπαίτια υπεύθυνο εξαιτίας της ανικανότητας του κράτους να τον προστατεύσει είπε ο βουλευτής της Νίκης, Κ. Δελβερούδης.

Το νομοσχέδιο είναι προβληματικό, διότι αποσύρει τον ρόλο του κράτους από ζωτικούς τομείς παροχής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών για μεγάλες κατηγορίες του πληθυσμού είπε ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλ. Καζαμίας.

Τέλος, ο βουλευτής της ΚΟ Σπαρτιάτες Π. Δημητριάδης είπε ότι το νομοσχέδιο είναι αποσπασματικό και δεν καλύπτει τα βασικά προβλήματα αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Εφ' όλης της ύλης επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση για γάμο ομοφύλων, διεύρυνση ΝΔ, εθνικά θέματα και ΦΠΑ

Νορβηγία: Ποια είναι η υπουργός που έδειξε το στήθος της πάνω στη σκηνή του Pride

Πανελλήνιες: Δίδυμες στην Πάτρα πέτυχαν την ίδια ακριβώς βαθμολογία και του χρόνου δίνουν και οι δίδυμοι αδελφοί τους
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης