ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία - Ποιοι άλλοι θα μπουν στην κούρσα

ΠΑΣΟΚ: Σε θέσεις μάχης οι πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία - Ποιοι άλλοι θα μπουν στην κούρσα

Οι επόμενες κινήσεις των διεκδικητών της ηγεσίας - Τι θα κάνουν Διαμαντοπούλου και Γιανακοπούλου - Τι δίνουν οι στοιχηματισμένος

pasok-arthroy800
Όλο και περισσότερα στελέχη και μέλη του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των υποψήφιων αρχηγών και μπαίνουν στον «αστερισμό» της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης, επιλέγοντας πλευρά και ρόλους.

Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους και άλλα στελέχη, ενώ Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης και ο νυν αρχηγός, Νίκος Ανδρουλάκης οργανώνουν με τα επιτελεία τους το πλάνο των «επιθέσεων» μέχρι τον πρώτο γύρο της μάχης στις 6 Οκτωβρίου.

Νάντια Γιαννακοπούλου και Άννα Διαμαντοπούλου φαίνεται ότι μπαίνουν επίσης στο κάδρο των υποψήφιων αρχηγών, χωρίς να αποκλείονται νέες «εκπλήξεις» μέχρι την επίσημη παρουσίαση των υποψηφιοτήτων στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Ο Χάρης Δούκας ο οποίος εμφανίστηκε πρώτος και δυναμικά στην κούρσα, σχεδιάζει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, διευρύνοντας τόσο το επιτελείο του όσο και τις συμμαχίες του με βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί μέσω βίντεο στο υπό διεύρυνση ακροατήριό του, ενώ από το γραφείο του στο Δημαρχείο θα συνδυάσει κινήσεις που προκύπτουν από το διπλό του ρόλο. Ως Δήμαρχος προσπαθεί κάθε μέρα να επιταχύνει ρυθμούς για να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για την Αθήνα και ταυτόχρονα να ηγηθεί της εκστρατείας με στόχο την κυβερνητική προοπτική του ΠΑΣΟΚ. «Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα που βάζει με αισιοδοξία και πίστη στο στόχο του», λέει στενός του συνεργάτης. Τα πονταρίσματα των στοιχηματικών εταιρειών εν τω μεταξύ αρχίζουν και δείχνουν Δούκα στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- αμέσως μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τη Stoiximan, είναι να δούμε τον Χάρη Δούκα ως νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του παίζεται με απόδοση μόλις 1,45. Αυτό σημαίνει ότι, αν κάποιος ποντάρει ένα ευρώ και αναδειχθεί νικητής ο Δήμαρχος Αθηναίων στις εσωκομματικές κάλπες, τότε θα πάρει πίσω ένα ευρώ και 45 λεπτά. Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει απόδοση 3,50 και αυτή του Παύλου Γερουλάνου δίνει 6,00 που είναι και η υψηλότερη. «Καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες», προσθέτουν από την πλατεία Κοτζιά, βλέποντας να συμπληρώνεται εν τω μεταξύ το πράσινο κάδρο και με άλλες υποψηφιότητες. Στο ίδιο κλίμα και η Χαριλάου Τρικούπη που «διαβάζει» τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της υποψηφιότητας Δούκα, ακονίζει τα «μαχαίρια» και παράλληλα αναλαμβάνει να σχεδιάσει με άρτιο τρόπο την εκλογική διαδικασία. Η συμφωνία για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα την Κυριακή θεωρείται πλέον η δυναμική αφετηρία για την «αλλαγή σελίδας» και δίνει στους υποψηφίους τη δυνατότητα να προγραμματίσουν βήμα-βήμα, χωρίς καθυστερήσεις, τις κινήσεις τους στην εσωκομματική σκακιέρα.

«Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα έπρεπε να οδηγηθούν σε ένα καθαρό αποτέλεσμα ηγεσίας- καλώς γίνονται εκλογές», δήλωσε χθες το βράδυ από το δελτίο του ΕΡΤNews η Άννα Διαμαντοπούλου. Η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στη Ε.Ε. επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της καθόδου της στην εκλογική αναμέτρηση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «αυτές οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ έχουν μεγάλη σημασία για τη χώρα” κι ότι καλώς αποφασίστηκαν να γίνουν τώρα, ενώ σημείωσε ότι το αντίπαλο δέος πρέπει από την πρώτη στιγμή να έχει χαρακτηριστικά πρωθυπουργού και θετική ατζέντα.

Κλείσιμο
Για το ενδεχόμενο να καταθέσει η ίδια υποψηφιότητα απάντησε συγκεκριμένα η επικεφαλής σήμερα του Δικτύου για τις Μεταρρυθμίσεις, Άννα Διαμαντοπούλου ότι: “Με ενδιαφέρει πάρα πολύ και από πολλές πλευρές. Θα προσπαθήσω να συμμετέχω στο να οργανωθεί αυτό το πολιτικό πλαίσιο γιατί βλέπω ότι δεν υπάρχει χρόνος και ότι υπάρχει κίνδυνος πολύ γρήγορα και πριν την τριετία, να φτάσουμε σε μια διαδικασία πολλών μικρών κομμάτων τα οποία δεν θα κάνουν κυβέρνηση. Ο καθένας λοιπόν από τη δική του πλευρά νομίζω ότι πρέπει να βοηθήσει. Γι’ αυτό και λέω ότι και με ενδιαφέρει και θα βοηθήσω, με όλες τις δυνάμεις που έχω. Μπορεί να είναι πολλαπλοί οι ρόλοι με τους οποίους θα συμμετέχω”.

Από την πλευρά της, η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε χθες ότι «θα ανακοινώσω άμεσα την απόφασή μου- είμαι παρούσα στην πρώτη γραμμή» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ εξήγησε ότι στόχος της είναι να εκφράσει «το χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής κεντροαριστεράς». Η κυρία Γιαννακοπούλου επισήμανε ότι οι πολλές υποψηφιότητες δεν σημαίνουν πλασάρισμα για την επόμενη μέρα, αλλά το ότι το κάθε στέλεχος που βγαίνει μπροστά κομίζει τη δική του διαφορετική άποψη για ένα σύγχρονο πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε. Δεν προσθέτει στην προσπάθεια να πούμε «φύγε εσύ, έλα εσύ», αλλά να μιλήσουμε με καθαρές πολιτικές προτάσεις για τη συγκρότηση ενός στιβαρού σχεδίου διακυβέρνησης», υποστήριξε επίσης η κυρία Γιαννακοπούλου, ενώ το επιτελείο Ανδρουλάκη έλεγε ότι είναι «θεμιτές όλες οι φιλοδοξίες και οι υποψηφιότητες».

Ο Παύλος Γερουλάνος που χαρακτηρίζει σενάρια επιστημονικής φαντασίας σε αυτή τη φάση τις συνεργασίες και τις συμπράξεις στην κεντροαριστερά, όταν ρωτήθηκε την ίδια στιγμή για την απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων να διεκδικήσει και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όντας στην πλατεία Κοτζιά, απάντησε με έμμεσες αιχμές στο Χάρη Δούκα: «Δεν σχολιάζω κανέναν. Μπορώ να μιλήσω για εμένα . Όταν ήμουν στην αντιπολίτευση του Δήμου Αθήνας, έμεινα εκεί και δεν διεκδίκησα κάτι άλλο». Ο κ. Γερουλάνος με συνέντευξή του στο OPEN χαρακτήρισε χρέος του ΠΑΣΟΚ «να γίνει δυνατό και να πείσει τους πολίτες» και άσκησε κριτική και προς τη Χαριλάου Τρικούπη και το Νίκο Ανδρουλάκη υποστηρίζοντας ότι «δεν αξιοποιήθηκαν όλοι», ότι «υπήρξαν οργανωτικά προβλήματα» κι ότι έγιναν και επικοινωνιακά λάθη. Στο ONE CHANNEL στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι μιλά συχνά με το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μία εβδομάδα πριν από την Κεντρική Επιτροπή συνάντηση με τον Χάρη Δούκα για να τον καλέσει στο Συμπόσιο της Σύμης που συνεχίζεται στη Σάμο. Ποιο θα είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος, εφόσον κατακτήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ; «Θα ανοίξω τις πόρτες του κόμματος. Πρέπει να βρούμε την κοινωνία. Να συμμετέχει ξανά στις διαδικασίες που διαχρονικά μεγάλωναν την παράταξη».

Για τη Μιλένα Αποστολάκη η επανεκκίνηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι αναγκαία αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή. «Το μοντέλο διακυβέρνησης και η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας πρέπει και μπορούν να ηττηθούν», υποστηρίζει η κυρία Αποστολάκη ανακοινώνοντας χθες την υποψηφιότητά της και καλώντας τον προοδευτικό κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες την 6η και την 13η Οκτωβρίου, στον πρώτο και δεύτερο εσωκομματικό γύρο για την εκλογή ηγεσίας. Η Μιλένα Αποστολάκη προανήγγειλε την υποψηφιότητά της με την ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή. Άσκησε κριτική στην ηγεσία, πρότεινε ένα «αναβαπτισμένο κόμμα με συλλογική λειτουργία, καθαρό πολιτικό μήνυμα, μαχητική και υπεύθυνη αντιπολίτευση στη Βουλή, που είναι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, επαφή με τους φορείς, τα συνδικάτα και τα κινήματα και άνοιγμα στους πολίτες του κατακερματισμένου προοδευτικού χώρου, ώστε να γεννηθεί ξανά ελπίδα και προσδοκία».

Στο κάδρο των υποψηφίων και ο Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχτηκε στην ηγεσία πριν μπει και στο εθνικό κοινοβούλιο. «Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρει με τη δήλωσή του ο κ. Κατρίνης, ο οποίος τάσσεται υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι και όλες που κατεβαίνουν διεκδικώντας την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται υπέρ των συνεργασιών των κεντροαριστερών δυνάμεων, με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν διαφορές στο κάθε αφήγημα, αλλά είναι κοινός ο παρονομαστής. «Να ενώσουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία», επιμένει για παράδειγμα ο κ. Δούκας, καλώντας σε συστράτευση και βάσει του μοντέλου που ακολούθησε στο Δήμο. «Δεν έγινε συνένωση παρατάξεων στο Δήμο», θυμίζει και στηρίζει την ένωση δυνάμεων για ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Ειδήσεις σήμερα:

Η ευθεία επίθεση Σαμαρά, οι αιχμές Καραμανλή και η απάντηση του Μαξίμου - Το σκηνικό μιας προδιαγεγραμμένης ρήξης

Μάχη με τα πύρινα μέτωπα σε Κω, Χίο και Κρήτη - Πάνω από 50 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

Αντίστροφη μέτρηση για τον β' γύρο των γαλλικών εκλογών - Η στρατηγική των κομμάτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης