Η συντονισμένη επίθεση Σαμαρά και Καραμανλή και η αντίδραση της κυβέρνησης - Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επίσκεψη στο Λαϊκό

Η συντονισμένη επίθεση Σαμαρά και Καραμανλή και η αντίδραση της κυβέρνησης - Το μήνυμα Μητσοτάκη με την επίσκεψη στο Λαϊκό

Η φράση «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών» δεν κατάφερε να κρύψει την ενόχληση από τις τοποθετήσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών και πρόεδρων της ΝΔ

karamanlis-samaras-3
Όλα τα αποθέματα της ψυχραιμίας που διαθέτουν επιστράτευσαν στο Μέγαρο Μαξίμου για να αντιμετωπίσουν τα όσα διόλου ευχάριστα για τους ίδιους ακούστηκαν στο Πολεμικό Μουσείο από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι αξιοποίησαν την παρουσία τους σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου, που αφορά την κυβερνητική θητεία του πρώτου εξ αυτών, για να εξαπολύσουν σφοδρή και σχεδόν εφ΄ όλης της ύλης κριτική κατά της σημερινής κυβέρνησης.

Η στερεότυπη έκφραση, σύμφωνα με την οποία «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», η οποία επελέγη τελικά ως ανεπίσημη αντίδραση της κυβερνητικής ηγεσίας, δεν κατάφερε να κρύψει την προφανή ενόχληση και την έκδηλη αμηχανία για τα όσα επικριτικά ειπώθηκαν τόσο για νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως ο νόμος για την ισότητα στον γάμο, όσο και για την ευρύτερη κυβερνητική πολιτική με αιχμή τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Μπορεί οι δύο πρώην πρωθυπουργοί να κινήθηκαν σε διαφορετικούς τόνους, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ήταν περισσότερο καυστικός προς την κυβέρνηση, συγκριτικά με τον Κώστα Καραμανλή, ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι τα πυρά που εξαπέλυσαν έδιναν την εντύπωση ότι ήταν συντονισμένα και κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση της αμφισβήτησης ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εντός του παραδοσιακού ιδεολογικού πλαισίου της Ν.Δ.

Συνέκλιναν, εξάλλου, και οι δύο τους στις επικριτικές αναφορές σε ό,τι αφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις κατηγορώντας συλλήβδην τις ευρωπαϊκές ηγεσίες -και συνεκδοχικά τον Έλληνα πρωθυπουργό- ότι δεν έλαβαν υπόψιν τους τα μηνύματα που έστειλαν οι πολίτες στις πρόσφατες ευρωκάλπες, χωρίς, πάντως, να υποδείξουν οι ίδιοι κάποια διαφορετική πρόταση. Αν εξαιρέσει φυσικά κανείς την απαίτηση του Μεσσήνιου πρώην πρωθυπουργού για αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής με άσκηση «βέτο» στην ευρωενταξιακή πορεία της Αλβανίας, προετοιμασία απεμπλοκής από τη Συμφωνία των Πρεσπών και αναθεώρηση της «φιλίας» προς την Τουρκία. Όπως έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, «αν ακούγαμε τον Αντώνη, αύριο κιόλας θα κηρύσσαμε ταυτόχρονα τον πόλεμο στην Αλβανία, στη Βόεια Μακεδονία και στην Τουρκία…».

Ομιλία Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο


Στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν σχετικά προετοιμασμένοι για την άσκηση κριτικής, καθώς και στο παρελθόν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν πάρει αποστάσεις. Η ένταση, ωστόσο, των επικρίσεων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν του αναμενομένου και γι΄ αυτό οι λιγοστοί υπουργοί και υφυπουργοί που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση -ανάμεσά τους και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης- απέφυγαν τις τηλεοπτικές κάμερες όταν αποχωρούσαν από την αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, καθώς ήταν δύσκολο να σχολιάσουν τα όσα είχαν διαμειφθεί λίγα λεπτά πριν.

Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε ότι συντελεστές της εκδήλωσης, μεταξύ των οποίων ο συγγραφέας του βιβλίου, το οποίο ήταν η αφορμή για την εκδήλωση, Μανώλης Κοττάκης, στις τοποθετήσεις τους που προηγήθηκαν των ομιλιών των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή εμφανίζονταν βέβαιοι ότι οι παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών θα ήταν αυτές που θα φιλοξενούνταν στα πρωτοσέλιδα του Τύπου της επόμενης ημέρας, δηλαδή της σημερινής.

Ομιλία Κώστα Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο


Νωρίτερα, πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας να στείλει το δικό του μήνυμα του, που είναι ότι εστιάζει το ενδιαφέρον του στο να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, επέλεξε την ίδια ώρα να επισκεφθεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες που είτε περίμεναν να εξεταστούν, είτε συνόδευαν ασθενείς, ενώ συναντήθηκε με εργαζόμενους στο νοσοκομείο από τους οποίους άκουσε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες και τα προβλήματα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι το ενδιαφέρον των πολιτών εξαντλείται στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας τους και ότι αυτή είναι η βασική υποχρέωση της κυβέρνησης, όπως προέκυψε και από την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία των ευρωεκλογών.

mitsotakis_laiko_1
mitsotakis_laiko_3
mitsotakis_laiko_4
mitsotakis_laiko_6
mitsotakis_laiko_2


Ειδήσεις σήμερα:

Τα μυστήρια της Yδρας: KGB, πετρέλαια και κροτίδες στην παραλία

Η ιστορία της γλώσσας των Σκοπίων και γιατί δεν πρέπει να λέγεται μακεδονική

Η τενίστρια Τζίνι Μπουσάρντ φόρεσε μπικίνι για δουλειές στον κήπο και αποθεώθηκε: Η καλύτερη ανάρτηση που έχω δει, της γράφουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης