ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει από την Αμερική ο Κασσελάκης, αγωνιούν οι «Κασσελίστας»

Το βράδυ ανοίγει τα χαρτιά του στον Alpha - Αντίστροφη μέτρηση για τη συνεδρίαση των οργάνων

Στην σημερινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη ποντάρει η Κουμουνδούρου μετά την πολυήμερη παραμονή του επικεφαλής της στην Αμερική, προκειμένου να αποσαφηνιστούν πλήρως τα όσα ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ως αιχμές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, βάζοντας «φωτιά» στην ενότητα του κόμματος.

Από πλευράς τους, πηγές της Κουμουνδούρου μετέδιδαν χθες πως η σημερινή τοποθέτηση του κ. Κασσελάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha αναμένεται «με ιδιαίτερο ενδιαφέρον» ενόψει «των κρίσιμων», όπως τις χαρακτήρισαν, συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας στις 4 Ιουλίου και της Κ.Ε. του κόμματος στις 7 Ιουλίου αντίστοιχα, όπου εκτιμάται ότι θα έρθει στην επιφάνεια σε όλο της το μέγεθος η σωβούσα εσωκομματική ένταση των τελευταίων ημερών.

Στο σκηνικό εμφυλίου που έχει πλέον στηθεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αυτή η κατάσταση εσωστρέφειας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι συνεδριάσεις των οργάνων αυτή την εβδομάδα, θα βάλουν ένα τέλος σε αυτό. Το μήνυμα είναι ότι χρειάζονται καθαρά λόγια ούτως ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά, για το καλό της κοινωνίας», υπογράμμισε χθες η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, με την Κουμουνδούρου να μην αποκλείεται να προκρίνει μέχρι και «καθαρή λύση», φτάνοντας δηλαδή ως την αναβάπτιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από εσωκομματική κάλπη.

Ο τελευταίος φέρεται να έχει επιλέξει μια κατευναστική τακτική τις τελευταίες ώρες, ρίχνοντας γέφυρες επικοινωνίας με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το κεφάλαιο αξιοπιστίας που διαθέτει, ωστόσο, όσον αφορά τους εσωκομματικούς χειρισμούς δεν μοιάζει ικανό να ανατρέψει άρδην την εικόνα εσωστρέφειας, που εκπέμπει το κόμμα.

Όχι μόνο για την «μονομαχία» του με τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, μετά από την πρόκληση που του απηύθυνε περί «μαύρων ταμείων» και «Αυγής», αλλά κυρίως γιατί αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αισθάνονται πλέον ότι τα όσα παρατηρεί στα κοινωνικά δίκτυα η ηγεσία του κόμματος προκαλούν «ανήκεστο βλάβη», όπως επισημαίνουν, στην κοινωνική απήχηση και την έξωθεν καλή μαρτυρία του κόμματος.

Την ίδια ώρα, διευκρινίσεις για το κείμενο κριτικής των «87» έδωσε χθες για άλλη μια φορά η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να επαναλάβει ότι τα στελέχη που συνυπογράφουν το κείμενο δε θέτουν «θέμα ηγεσίας», αλλά «θέμα λειτουργίας» του κόμματος. Όπως είπε η κυρία Γεροβασίλη, ο κ. Κασσελάκης άνοιξε μόνος του ζήτημα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι κανείς άλλος δεν έβαλε τέτοιο θέμα.

Γεροβασίλη: «Ή δεν θα μιλάτε, ή είστε υπονομευτές;»

«Ο ίδιος ο πρόεδρος μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο ίδιος είπε πως αν ανοίξουν κάλπες στην Κεντροαριστερά θα είναι υποψήφιος, την επόμενη μέρα είπε πως πάλι θα είναι υποψήφιος αν είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέχεια βέβαια είπε κι ένα "Αλέξη, πάμε;"", ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεροβασίλη, ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να τίθενται τεχνητά διλήμματα όπως αυτό που έθεσε ο κ. Κασσελάκης "ή δεν θα μιλάτε ή είστε υπονομευτές"». Ταυτόχρονα, άφησε «αιχμές» για το λουκέτο στην «Αυγή», ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφαση πράγματι λήφθηκε τον Ιανουάριο του 2022 επί ηγεσίας Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο δεν αφορούσε κλείσιμο της εφημερίδας, αλλά  συνέχεια της λειτουργίας της με συγκεκριμένο πλάνο εξυγίανσης της Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων εθελουσίων αποχωρήσεων και μείωσης προσωπικού.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, η Όλγα Γεροβασίλη σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για μια συζήτηση που άνοιξε μετά τις Ευρωεκλογές. Όπως τόνισε, «οφείλουμε όλοι αν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στη χώρα μας να πάρουμε θέση και να απαντήσουμε μακριά από μικροκομματικά και ηγεμονισμούς. Δεν είναι θέμα προσώπων, πρέπει να εστιάσουμε στο πώς και όχι στο ποιος». «Εγώ το κόμμα μου θέλω να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», πρόσθεσε.

Με φόντο τα εσωκομματικά, η Αντιπρόεδρος της Βουλής σχολίασε επιπλέον για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου πως «εκείνη τη στιγμή είχα την άποψη πως δεν ήμασταν στη σωστή τροχιά και τη διατύπωσα με την ομιλία μου», καταλήγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα πως «μόνο ο ίδιος θα αποφασίσει πότε και πώς θα κινηθεί για το οτιδήποτε».
Από την Πύλο, στη Γαλλία

Παρά την επικέντρωση του δημόσιου λόγου στην απάντησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Στέφανος Κασσελάκης επανήλθε χθες στην πλατφόρμα του για την Κεντροαριστερά μέσα από το μοτίβο της κοινοβουλευτικής συνεργασίας των κομμάτων, όπως στην περίπτωση της Πύλου, αλλά και μνημονεύοντας τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία.

Για την τελευταία, «με  γνώμονα την γραμμή που ο ίδιος έχει χαράξει για συνεργασίες  και συνέργειες των προοδευτικών δυνάμεων σε όλα τα πεδία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ότι « η προσπάθεια των δυνάμεων που συγκροτούν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο «αποτελεί μοναδική πηγή έμπνευσης για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε μια περίοδο που η Ακροδεξιά επελαύνει, με την ανοχή της Δεξιάς», συντηρώντας τη σχετική συζήτηση.
Αγωνία στους Κασσελίστας

Η υπόμνηση της «ενιαίας Κεντροαριστεράς», ακόμη και σε αμιγώς κοινοβουλευτικό επίπεδο, παραμένει στο τραπέζι για τον κ. Κασσελάκη, με δεδομένο ότι υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις έχουν ταχθεί αναφανδόν οι δύο βασικοί του, εσωκομματικοί σύντροφοι, δηλαδή ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Παππάς. Ο μεν πρώτος με αστερίσκους, δηλαδή στη βάση μιας προγραμματικής πρότασης που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων αλλαγές και στη Δικαιοσύνη, ο δε Νίκος Παππάς υπερθεματίζοντας του εκλογικού σχήματος των προοδευτικών κομμάτων, στη Γαλλία.

Η επιστροφή, άλλωστε, του κ. Κασσελάκη τον βρίσκει μπροστά στην ανάγκη επαναπροσέγγισης των εσωκομματικών υποστηρικτών του, αφενός μετά τα ρήγματα που αποτυπώθηκαν στις υπογραφές του κειμένου των «87» και αφετέρου μπροστά στην κριτική που του άσκησε δημόσια ο Παύλος Πολάκης, μιλώντας για μια ηγετική ομάδα νομιμοποιημένη από την κομματική βάση, στη λογική ότι «η πολιτική δεν είναι one man show», όπως είπε ο Βουλευτής Χανίων.

Αποτυπώνοντας την αγωνία, αλλά και το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των Κασσελίστας, ο στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, Γιάννης Μπουρνούς ζήτησε χθες «να στηριχθεί ο πρόεδρος του κόμματος, να συζητήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η δομή και η λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε όλοι μαζί» σε μια πιο ενωτική εκδοχή, τη στιγμή που «καλόπιστη η κριτική από τον Παύλο Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης προφανώς έκανε και λάθη» δήλωσε στα Παραπολιτικά fm o Βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, συμπληρώνοντας για την πλατφόρμα Πολάκη πως «μια τέτοια κριτική πρέπει να γίνεται και είναι εποικοδομητική και μας πάει μπροστά. Προφανώς έγιναν λάθη, θεωρώ ότι είναι αυτονόητο ότι θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και καλύτερα παρόλο που η προσπάθεια στηρίχτηκε από πολύ λίγους».

Στην ίδια κατεύθυνση, «δεν θεωρώ ότι ήταν πάντα ή σε μεγάλο βαθμό επιλογή του προέδρου να προβάλλει την προσωπική του ζωή αλλά ναι εκ του αποτελέσματος πρέπει να υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία της προσωπικής ζωής γιατί τελικά ο κόσμος ο οποίος υποφέρει, προκαλείται. Δεν ενδιαφέρεται να ακούσει για την προσωπική ζωή ενδιαφέρεται επιτέλους να ακούσει πολιτικές, να ακούσει προτάσεις», κατέληξε ο κ. Παππάς. 


Ειδήσεις σήμερα:

Τα μυστήρια της Yδρας: KGB, πετρέλαια και κροτίδες στην παραλία

Η ιστορία της γλώσσας των Σκοπίων και γιατί δεν πρέπει να λέγεται μακεδονική

Η τενίστρια Τζίνι Μπουσάρντ φόρεσε μπικίνι για δουλειές στον κήπο και αποθεώθηκε: Η καλύτερη ανάρτηση που έχω δει, της γράφουν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr