Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί δεν σηκώνει το γάντι των πρώην- Επιμονή στην καθημερινότητα παρά τους…πειρασμούς

Είναι πρώτη υποχρέωση της κυβέρνησης η στροφή στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, είπε ο πρωθυπουργός από το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη σήμερα το πρωί

Η εύκολη οδός για το Μέγαρο Μαξίμου και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα ήταν αυτή της οξείας αντίδρασης μετά τις ευθείες βολές του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου προσωπικά, από το Πολεμικό Μουσείο. Εντούτοις, το «κανένα σχόλιο» έμεινε για τα καλά ως κυβερνητική γραμμή, με μια σειρά κορυφαίων στελεχών (Π. Μαρινάκης, Α. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.α.) που εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ να την τηρούν απαρέγκλιτα.

Σε μια επίδειξη κομματικής νομιμοφροσύνης, παράλληλα, ακόμα και βουλευτές που βρέθηκαν προχθές στο Πολεμικό Μουσείο και έχουν διαφωνίες πάνω στην ασκούμενη πολιτική της κυβέρνησης, δεν τόκισαν στην οξεία κριτική των πρώην. Ειδικά σε αυτή του Αντώνη Σαμαρά, η οποία «φλέρταρε» με τη… βεντέτα.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, στρατηγικά επέλεξε να μην απαντηθεί η πρόκληση στον ίδιο τόνο, προκειμένου να μην κάνει μια συζήτηση με τους όρους που ο ίδιος δεν επιθυμεί. Από την άλλη, μια οξεία απάντηση του Μαξίμου θα επέφερε μια οξεία ανταπάντηση της άλλης πλευράς και πριν περάσουν λίγες ώρες θα είχαμε μια οξεία πολιτική κρίση. Συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να ρίξει νερό στον μύλο της εσωστρέφειας, όταν ήταν σαφές ότι η ένταση της επίθεσης, ιδίως από τον κ. Σαμαρά, είχε φέρει σε αμηχανία ακόμα και βουλευτές του δικού του κλίματος, οι οποίοι απέφυγαν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους να υιοθετήσουν την ίδια ρητορική.

Όταν, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν μπει σε ένα βαθύ σπιράλ εσωστρέφειας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κανέναν λόγο να παίξει στην ίδια πίστα που απωθεί τους «πολλούς», περιορίζοντας τη συζήτηση σε ένα αμιγώς εσωκομματικό ακροατήριο. Ενδεικτικό του γεγονότος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και στον πρωινό καφέ του Μαξίμου χθες δεν έγινε ευρεία συζήτηση, ούτε «ανατομία» της βραδιάς στο Πολεμικό Μουσείο. «Ήταν αυτό που ήταν και δεν χρειαζόταν καμία περαιτέρω επεξήγηση», έλεγε στο protothema.gr, μέλος του «καφέ».

Η απάντηση από το Γκολφ Γλυφάδας

Χθες, πάντως, στις ροτόντες που στήθηκαν στο Γκολφ της Γλυφάδας για το δείπνο του Economist, η εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ήταν κυρίαρχο θέμα συζήτησης. Από έναν χώρο ιστορικά συνυφασμένο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε τον πειρασμό να απαντήσει ευθέως στις εσωκομματικές βολές. «Το 2023 είχαμε δύο εθνικές εκλογές, καταφέραμε να φτάσουμε στο 41%. Κατορθώσαμε να αποδείξουμε ότι είναι εφικτό ένα κεντροδεξιό κόμμα να έχει πολύ ευρεία απήχηση και τη δυνατότητα να συσπειρώσει τόσο πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως δεξιοί, όσο και πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί κεντρώοι», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, σε συζήτηση με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα. Με άλλα λόγια, η νικηφόρος ΝΔ είναι η ΝΔ που ανοίγεται εκτός των παραδοσιακών ορίων της, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Βεβαίως, η ισορροπία, η δοσολογία των ανοιγμάτων είναι πλέον στο τραπέζι.



Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η κυβέρνηση θα κριθεί στον βωμό της αποτελεσματικότητας. «Πιστεύω ότι το μήνυμα ήταν «δουλέψτε σκληρά και κάντε αυτό που μας είπατε ότι θα κάνετε, διότι αυτός ήταν το λόγος που σας επανεκλέξαμε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, επιμένοντας ότι εκλογές θα γίνουν το 2027. Εξ ου και ο ίδιος, μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, όπου επισκέφθηκε τα ΤΕΠ και συζήτηση με γιατρούς, σήμερα θα βρεθεί στο υπουργείο Υγείας για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία, ενώ την Πέμπτη σειρά έχει η επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός βρέθηκε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στου Ρέντη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαγγέλει ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχει ανανεωθεί πλήρως ο στόλος των λεωφορείων στην Αθήνα

Η «πρέσα» Σαμαρά

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά εμφανίζεται διατεθειμένη να μην αφήσει το θέμα που άνοιξε εδώ, με τον πρώην πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως η «δεξιά ψυχή» της ΝΔ. Ένας αυτόνομος δεξιός πόλος εντός της ΝΔ, με άλλα λόγια, που επηρεάζει τις εξελίξεις. Μπορεί, βεβαίως, ο ίδιος να εξέπεμψε σε υψηλούς τόνους, δεν βρήκε, όμως, πρόθυμους βουλευτές να εκπέμψουν χθες σε ανάλογους. Τον ρόλο του «πολλαπλασιαστή» για το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού, συνεπώς, αναλαμβάνει σε μια σπάνια δημόσια παρέμβασή του ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Νίκος Τσιούτσιας, ο οποίος θα δώσει ραδιοφωνική συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90.1 σήμερα το πρωί. Είναι προφανές ότι ο κ. Τσιούτσιας θα κινηθεί στις γραμμές του κ. Σαμαρά, σε μια προσπάθεια επαναφοράς των μηνυμάτων. Μένει να φανεί, αν αυτή τη φορά θα βρεθούν έτεροι πολλαπλασιαστές.

Είναι δεδομένο, πάντως, ότι οι τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά δεν προκάλεσαν αίσθηση μόνο για την οξύτητα, η οποία ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως, αλλά και για το κοινό, στο οποίο απευθύνθηκε. «Να πω την αμαρτία μου θα αισθανόμουν λίγο άβολα να κάθομαι δίπλα με την κα Θάνου», είπε με νόημα χθες ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (Παραπολιτικά 90,1). 

Ειδήσεις σήμερα:

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η «δράκαινα» της Μάνης, η πρώτη Ελληνίδα serial killer

Ο Κασσελάκης δείχνει την έξοδο στον Τσίπρα: Τα διαπιστευτήρια που ζήτησε και οι νέοι υπαινιγμοί για «μαύρο χρήμα»

Χρανιώτης: Χωρίς να έχω σεξουαλικό ενδιαφέρον, έχω φλερτάρει με άνδρες που δεν ήταν ομοφυλόφιλοι - Τελευταίος ένας άνδρας με τρία παιδιά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr