Κασσελάκης: Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές

Κασσελάκης: Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές

Θέλουμε ξεκάθαρα μηνύματα από τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις ότι είναι προοδευτικές και θα δούμε, δήλωσε - Άνοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους

6265807
Με το βλέμμα στραμμένο στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς τοποθετήθηκε στο συνέδριο του Economist ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, καθώς δεν έλειψαν τόσο οι αναφορές του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι νύξεις για τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα.

Αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου σε κρίσιμες αλλαγές, ταυτόχρονα οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν, «προκάλεσαν την έξοδο της γενιάς μου από τη χώρα», όπως είπε, τονίζοντας ότι «τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις, για να έχουμε συγχωνεύσεις και εξαγορές». Αναφερόμενος, μάλιστα, στο θέμα της ισότητας στο γάμο, «για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε» υποστήριξε αναφορικά με τη στάση αποχής μέρους των βουλευτών του, για να καταλήξει πως «αυτό είναι το πρόβλημα όταν μιλάμε για το Κέντρο, δεν ξέρεις ποια είναι η ακριβής σου φιλοσοφία».

Ομιλία Κασσελάκη στον Economist


Κλείσιμο
Κατόπιν αυτών, «νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε με προτάσεις πολιτικής» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, για να προσθέσει ότι «δε χρειάζεται να πιέσουμε» τα πράγματα. Για τον εαυτό του εξήγησε ότι «δεν θέλω να γίνω μέρος του προβλήματος» και πως «δεν έχω κανένα θέμα να συμφωνήσω ούτε να εκχωρήσω τη θέση μου, δεν με νοιάζει ούτε το πρεστίζ, ούτε η δύναμη». «Δεν θέλω να πιέσω καμία κατάσταση από έξω» συνέχισε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ότι «η Αριστερά, οι προοδευτικές δυνάμεις ειλικρινά δέχτηκαν ένα πλήγμα σε αυτές τις εκλογές».

Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στην Ελλάδα, «πέρα από την ακροδεξιά θεωρώ ότι ουδείς στην Ελλάδα μπορεί να πει ότι κέρδισε» και πως «τα πιο συστημικά κόμματα δέχτηκαν πλήγμα». Στο πλαίσιο αυτό, «τολμώ να πω ότι είναι περήφανος που ήρθαμε δεύτεροι» με πολύ μικρότερη απόσταση από την ΝΔ σημείωσε, προσθέτοντας πως «το 28% δεν προέκυψε εν κενώ».

6265792__1_
6265793__1_
6265792
6265658
6265639
6265763
6265793


Ευρωπαϊκά… «καρφιά»

Μάλιστα, διερωτώμενος «για ποιο λόγο η δική μας χώρα είναι μέλος της ΕΕ από το 1981» αλλά ξεπεράστηκε οικονομικά από πλήθος χωρών, ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι ευθύνεται η «πολιτική ηγεσία».

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια κοινωνική πραγματική ανάγκη» είπε, σημειώνοντας πως «πρέπει οι παλιές γενιές να αφήσουν στη δική μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα», υπονοώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ίδια κατεύθυνση, αναφορικά με την ηγεσία του τους τελευταίους εννιά μήνες, «προσπάθησα να μιλήσω με τους ανθρώπους με καλή τη πίστη» υπογράμμισε, ενώ «προσπαθώ να ενσωματώσω, να ενοποιήσω κόμμα και να ξεπεράσω τα στερεότυπα που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι σε σχέση με το παρελθόν» ισχυρίστηκε, «φωτογραφίζοντας» την περίοδο Τσίπρα, αφού έκανε λόγο για δύσκολη κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους επόμενους στόχους του για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, να είμαστε η σύγχρονη Αριστερά», διευκρινίζοντας ότι «είμαστε υπέρ του ΝΑΤΟ ως συμμαχία αμυντική, δεν θέλουμε να συρθεί η χώρα μας σε περιπέτειες».

Ερωτηθείς αν υποστηρίζει την άμυνα της Ουκρανίας, «ναι την στηρίζω, ναι με όλες μου τις δυνάμεις γιατί εμείς ως λαός είχαμε βιώσει την εισβολή στην Κύπρο και εδώ δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» απάντησε ο κ. Κασσελάκης. Και πρόσθεσε: «στηρίζουμε 100% τη βοήθεια προς την Ουκρανία ταυτόχρονα όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε το κράτος της Παλαιστίνης αυτή τη στιγμή». «Η τρομοκρατία και η σφαγή των αμάχων είναι δύο διαφορετικά πράγματα», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, «έχουμε μια κρίση προοδευτικής ηγεσίας στην Ευρώπη» δυστυχώς και χρειαζόμαστε να προωθήσουμε ηγέτες, όπως περιέγραψε, λέγοντας ότι «έχω κάποια παραδείγματα ανερχόμενων ηγετών».

Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, «νομίζω η βάση του κόμματος, μιλάω για χιλιάδες του κόμματος θέλουν να δουν έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό. Δεν θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να λιώσει με κάποιου είδους αμάλγαμα» υποστήριξε ο Πρόεδρος του κόμματος, απορρίπτοντας να «υπάρξει συμβιβασμός με τα υπάρχοντα συμφέροντα για μένα αυτό είναι κόκκινη γραμμή». «Η βάση είναι ανεξάρτητος ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συμβιβασμούς». «Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα έχουμε εκλογές το 2027, τον πιστεύω» απάντησε ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ότι «έχουμε χρόνο να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες προτάσεις» και σταχυολόγησε ως «κορυφαία προτεραιότητα» του τη φορολογία.

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν»

Για τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ανέφερε πως «είχα τη δυνατότητα μετά την αποφοίτησή μου να μπω στο Λευκό Οίκο». «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν» τόνισε ο κ. Κασσελάκης και δήλωσε απογοητευμένος με τη στάση του απέναντι στην Παλαιστίνη. Ακόμη, εκτίμησε ότι δεν θα είναι εύκολο το να επανεκλεγεί, παρατηρώντας για το ζήτημα της ηλικίας του πως «από τη στιγμή που υπάρχει ένα κατώτατο όριο δεν θα πρέπει να υπάρχει και ανώτατο όριο για να γίνει κανείς πρόεδρος; Νομίζω ότι θα διευκόλυνε πολύ τα πράγματα για όλο τον κόσμο με υποψήφιο που θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτές τις αγωνίες», δήλωσε.

Γέφυρα με το συντηρητικό κοινό

Για την παρουσία του στην ελληνική πολιτική σκηνή, «προσπαθώ κάθε μέρα να γίνω πιο Έλληνας σε σχέση με αυτά που περιμένει η χώρα για μένα», ενώ άφησε και νέα αιχμή, λέγοντας ότι «είμαι περήφανος που στις τελευταίες εκλογές πήραμε την ψήφο των νεών τους είχαμε χάσει». Τέλος έκανε άνοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, λέγοντας πως «θέλω να χτίσω γέφυρες αυτούς τους ανθρώπους». «Πολιτισμικά μπορούμε να χτίσουμε μια γέφυρα προς την πρόοδο», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Γλυκά Νερά: Αυτό είναι το drone που κατέπεσε και πιθανόν προκάλεσε την πυρκαγιά - Δείτε βίντεο

Τζο Μπάιντεν: Σκέφτεται να αποσυρθεί από την κούρσα για τη προεδρία των ΗΠΑ, λένε οι New York Times

Αυγενάκης: «Εχω ασυλία», είπε στον αστυνομικό που κάλεσε ο 22χρονος υπάλληλος στο αεροδρόμιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης