ΠΑΣΟΚ: Η μάχη για τους «παπανδρεϊκούς» μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου και η «σφήνα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου

ΠΑΣΟΚ: Η μάχη για τους «παπανδρεϊκούς» μεταξύ Δούκα και Γερουλάνου και η «σφήνα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου

Οι αλληλοεπιθέσεις θα κλιμακωθούν από την... 4η Σεπτεμβρίου

geroulanos-doukas
Σε πρόβα σκληρής αναμέτρησης, όσο και αν αποφεύγουν σε πρώτη φάση τις δημόσιες αντιπαραθέσεις, βρίσκονται οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ, με φόντο την επίσημη έναρξη της κορυφαίας εσωκομματικής μάχης τον Σεπτέμβριο.

Κεντρική επιλογή -ειδικά για αυτούς που στα «στοιχήματα» έχουν αρκετές πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο- είναι η αποδόμηση του προφίλ των βασικών τους αντιπάλων και ταυτόχρονα η εξασφάλιση συμμάχων με ιδιαίτερη απήχηση στον κομματικό και ευρύτερο εκλογικό χάρτη. Ο Χάρης Δούκας εξασφάλισε για παράδειγμα από την αφετηρία του αγώνα τη στήριξη του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του πανελλαδικού του δικτύου. Ο Παύλος Γερουλάνος ποντάρει σε μια ενδεχόμενη στήριξη με δημόσια δήλωση από το Νίκο Παπανδρέου, ενώ ο νυν πρόεδρος επενδύει στην ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού που τον οδήγησε το 2021 στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γερουλάνος και Ανδρουλάκης επιχειρούν να πλήξουν την υποψηφιότητα Δούκα θυμίζοντας ότι εκτός από υποψήφιος αρχηγός είναι και Δήμαρχος στην αρχή της θητείας του, ενώ ο Δήμαρχος ξεκινά να απαντήσει λέγοντας ότι οι δύο ρόλοι δεν είναι αντιπαραθετικοί. «Ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία», είναι το μότο του Δημάρχου που παραπέμπει ευθέως στην αδυναμία της σημερινής ηγεσίας να πετύχει το διακηρυγμένο στόχο για τη δεύτερη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Η «σφήνα» της Νάντιας Γιαννακοπούλου, μετά από την ανακοίνωση υποψηφιότητας από τη Μιλένα Αποστολάκη και το Μιχάλη Κατρίνη, έρχεται να ταράξει αρχικά τους συσχετισμούς στο λεκανοπέδιο Αττικής. Η ίδια εκλέγεται στη Δυτική Αθήνα, Δούκας και Γερουλάνος έχουν την έδρα τους στην Α’ Αθήνας, η Μιλένα επέστρεψε ως βουλευτής ένα χρόνο πριν στη Βόρεια Αθήνα- αν μπει τελικά στο «παιχνίδι» και η Άννα Διαμαντοπούλου η μάχη στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας θα αποδειχθεί ενδιαφέρουσα και σίγουρα καθοριστική. Την ίδια ώρα πάντως η αναμέτρηση είναι εξίσου κρίσιμη στην περιφέρεια για το σύνολο των υποψηφίων- ο Γιάννης Κανελλάκης που ανακοίνωσε χθες την υποψηφιότητά του δείχνει άλλωστε ότι όσο καθυστερεί η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών δεν θα σταματήσουν οι εκπλήξεις στην κούρσα.

Κλείσιμο
Εκτός από την Αττική, η Κεντρική Μακεδονία με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, είναι η περιοχή, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ καταγράφουν μια ιδιαίτερη κινητικότητα. Προχθές έκανε ένα ταξίδι- αστραπή για συναντήσεις με Δημάρχους και άλλους αυτοδιοικητικούς ο Παύλος Γερουλάνος. Σήμερα είναι η ημέρα του Χάρη Δούκα, οποίος στις 8.30 το βράδυ θα έχει συνάντηση με στελέχη, φίλους και νεολαίους σε κεντρικό καφέ-μπαρ της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Δούκας θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη αφού θα έχει κινητοποιηθεί η ομάδα του Μανώλη Χριστοδουλάκη και του άλλοτε ανδρουλακικού Αντώνη Σαουλίδη για την επιτυχία της εκδήλωσης. Θα συνεχίσει – την Παρασκευή το πρωί- τις συναντήσεις με εκπροσώπους του επιχειρείν και διάφορων φορέων, ενώ στη συνέχεια θα «κατηφορίσει» προς Λάρισα και Τρίκαλα.

Το παπανδρεϊκό μπλοκ ήταν και είναι κρίσιμος παράγοντας εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου η στήριξή του προς τον έναν ή τον άλλο υποψήφιο θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου «αγκυροβόλησε» στο Συμπόσιο της Σύμης τις ώρες της Κεντρικής Επιτροπής, όπου συμφωνήθηκε η διεξαγωγή εκλογών στις 6 και τις 13 Οκτωβρίου. Οι καλά γνωρίζοντες ισχυρίζονται ότι ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε από τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την απόφασή του να μην εμπλακεί με διακριτό ρόλο στην εσωκομματική μάχη. Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια παρατηρούν κομμάτια του παπανδρεϊκού μπλοκ να κινούνται ήδη διερευνητικά προς τις υποψηφιότητες Δούκα και Γερουλάνου, ενώ οι παπανδρεϊκοί της Ηλείας και της Αχαίας «σταυρώνουν» πιο εύκολα τον Μιχάλη Κατρίνη (βουλευτή Ηλείας). Κάποιοι παπανδρεϊκοί ενοχλούνται ακόμη από την απόφαση Γερουλάνου να κατέβει το 2021 κόντρα στον Γιώργο Παπανδρέου, που έδωσε και έχασε τη μάχη στο δεύτερο γύρο από το Νίκο Ανδρουλάκη.

Έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η 3η του Σεπτέμβρη θα είναι η τελευταία «ενωτική» εικόνα κι ότι από την επομένη και για ένα μήνα οι υποψήφιοι θα κλιμακώσουν τις μεταξύ τους επιθέσεις με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τα συνθήματά τους. Μέσα στο καλοκαίρι θα περιορίσουν τη ένταση στην οργάνωση περιοδειών και «καταδρομικών» κινήσεων, στο λεκανοπέδιο και την περιφέρεια. Μέσα από τις περιοδείες «ζεσταίνουν» το κλίμα και συλλέγουν υπογραφές- το κυνήγι υπογραφών θα γίνει πιο άγριο όταν φτάσει η ώρα της κατάθεσης των υπογραφών από τους υποψηφίους στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Χρειάζεται ή το 1/3 της Κεντρικής Επιτροπής ή περίπου πέντε χιλιάδες υπογραφές από μέλη του κόμματος.

Το ερώτημα στο οποίο εν τω μεταξύ καλούνται να δώσουν πειστικές απαντήσεις οι υποψήφιοι αφορά στην επόμενη μέρα- δηλαδή στις πρωτοβουλίες που προτίθενται να λάβουν για τη διαμόρφωση της συνθήκης των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Στο «παρέλαβα κόμμα και δεν θα παραδώσω συνιστώσα» του Νίκου Ανδρουλάκη τόσο ο Χάρης Δούκας, όσο και ο Παύλος Γερουλάνος (που κατεβαίνει σήμερα Κρήτη) απαντούν ότι μόνο με κορμό το ΠΑΣΟΚ μπορεί να διευρυνθεί η προοδευτική παράταξη και να αποκτήσει κυβερνητική προοπτική. «Σέβομαι και τιμώ τη συνεισφορά του Νίκου Ανδρουλάκη που πέτυχε το διψήφιο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, αλλά κρίνω ότι αυτή τη στιγμή χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο ως άλμα. Θεωρώ ότι πρέπει να διεισδύσουμε σε ευρύτερα κοινωνικά ακροατήρια και να τα πείσουμε ότι υπάρχει σχέδιο και όραμα. Έχουμε μια τεράστια ευκαιρία μπροστά μας που αφορά την παράταξη και όχι συγκεκριμένα πρόσωπα», τονίζει και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σπεύδοντας να εξηγήσει ότι ούτε ο κ. Δούκας, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζει, κινείται σε άλλο πλάνο από αυτό της ανάγκης διεύρυνση και ενίσχυσης του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Μάλιστα ο κ. Δούκας έχει δηλώσει ότι στόχος του είναι να κάνει αυτό που ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά με το ΚΙΝΑΛ: να καλέσει δυνάμεις εντός του ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία για την επόμενη μέρα. Επί του παρόντος επενδύει στο στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στις εσωκομματικές κάλπες, φιλοδοξώντας ότι η προσέλευση θα ξεπεράσει τις 270 χιλιάδες κόσμου που ψήφισε το 2021 στον πρώτο γύρο.



Ειδήσεις σήμερα:

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για την κακοκαιρία που ξεκίνησε από τα βόρεια και θα χτυπήσει και την Αττική

Έκλεψαν το γαλλικό «Εξκάλιμπερ» που βρισκόταν για 1.300 χρόνια καρφωμένο σε βράχο της πόλης Ροκαμαντούρ - Δείτε βίντεο

Από μπαλωθιά ο θάνατος του 32χρονου στο γλέντι για την κουρά στο Λασίθι - Ψάχνουν το όπλο της δολοφονίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης