ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο του «ευγενικού» σφυροκοπήματος στην Πολιτική Γραμματεία - Τι είπαν φρουρά Τσίπρα και Κασσελίστας

Τα περισσότερα μέλη του οργάνου έβγαλαν λογαριασμό στον Stefanos- Αύριο η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Επιστροφή στο… πουμαρό με τις «ευλογίες» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη έλαβε χώρα χθες στην Κουμουνδούρου, καθώς η επτάωρη και πλέον συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος περιείχε ισχυρές δόσεις κριτικής προς την ηγεσία και μάλιστα από όλα τα μέτωπα.

Και αυτό, γιατί το καθοδηγητικό όργανο συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από μήνες, οπότε μοιραία ο κ. Κασσελάκης ήρθε μετωπικά αντιμέτωπος με μια αναδρομική και όχι μόνο κριτική, η οποία εκφράστηκε ήπια και πολιτισμένα, αλλά «έσφαζε με το γάντι», όπως περιέγραφε κάποιος από τους παρόντες, τα λάθη, τις παραλείψεις και τις επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα στο τραπέζι

Η βεντάλια, άλλωστε, της κριτικής που άνοιξαν πρωτίστως τα στελέχη της «φρουράς Τσίπρα», δηλαδή οι Όλγα Γεροβασίλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου τα είχε όλα: από τις αντιρρήσεις για τη θετική αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, παρατηρήσεις για τα αίτια της ήττας, κριτική για την προεκλογική καμπάνια και την υπερπροβολή του προέδρου και της δραστηριότητάς του, μέχρι τον «ξαφνικό θάνατο» της «Αυγής», σφοδρές αντιδράσεις για τα… τρολς–«χούλιγκανς του διαδικτύου», τις αιτιάσεις για τα οικονομικά και τα «μαύρα ταμεία», αλλά και τα «αμερικανικά πόστ» του Στέφανου Κασσελάκη, που πυροδότησαν κατακόρυφα την εσωστρέφεια.

Παρότι όλες οι πλευρές επιδίωξαν να υπάρξουν χαμηλοί τόνοι, «ευγενική» συζήτηση και πολιτισμένο κλίμα, ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Κασσελάκης άκουσε τον «λογαριασμό» των επιλογών του συγκεντρωτικά, για αυτό και επιχείρησε σε μια κατευναστική λογική, να τοποθετηθεί ενωτικά.

«Μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις και ενότητα» ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του, για να συμπληρώσει πως «είμαι στη διάθεση σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι».

9 υπέρ, 7 κατά

Εκφράζοντας ρητά, πάντως, τη διαφωνία τους με την εισήγηση της Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου τα 7 στελέχη της «φρουράς Τσίπρα» τοποθετήθηκαν εφ’ όλης της ύλης, τη στιγμή που κριτική στον κ. Κασσελάκη άσκησαν, πιο μετρημένα, ωστόσο, και κάποια από τα 9 στελέχη των Κασσελίστας, ενώ απουσίαζαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Μαρία Κουβέλη κά.

Κατά πληροφορίες, οι θέσεις του κειμένου για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, που η Κουμουνδούρου διαβάζει ως ικανοποιητικό, η πολιτική ανάλυση για την ακροδεξιά, αλλά και την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς δεν κρίθηκαν επαρκή από τους αντιδρώντες, ενώ εξέλειπαν στοιχεία αυτοκριτικής για την στρατηγική του κόμματος από μέρους της ηγεσίας. Ζητούμενο, άλλωστε, υπήρξε για τη «φρουρά Τσίπρα» υπήρξε το «να ειπωθούν όλα με ειλικρίνεια», ενώ «αν δεν τα λέμε στα όργανα, τα λέμε στα κανάλια» σχολίασε στέλεχος του καθοδηγητικού οργάνου.

«Αδιαμεσολάβητη νομιμοποίηση»

Απευθυνόμενη στον Στέφανο Κασσελάκη, και εμείς έχουμε εκλεγεί πολύ πριν αδιαμεσολάβητα ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας και κυρίως αδιαμεσολάβητα από τον ελληνικό λαό ως βουλευτές, φέρεται να είπε προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη ως προς την στρατηγική και τη λειτουργία του κόμματος, ενώ η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, έχει πληγώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και πρέπει να ανακληθεί, τόνισε, κατά πληροφορίες, και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

Πρέπει να υπάρξει μια πρόταση για τη «Διαύγεια» και για τα κόμματα. Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα για τα οικονομικά του κόμματος μας, σημείωσε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ η Κατερίνα Νοτοπούλου παρατήρησε ότι η πολιτική δεν είναι καριέρες, αλλά υπηρετούμε τη δημοκρατία και κοινωνία. Δεν είμαστε εδώ για τις καρέκλες. Η ίδια στάθηκε στη δυνατότητα να γίνει «υβριδικά» η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αφού το κόμμα θα μετατραπεί σε «ψηφιακό», καθώς αρκετά στελέχη από την περιφέρεια δεν θα καταφέρουν να συμμετάσχουν στην συνεδρίαση λόγω εξόδων, πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Στην ανάγκη ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς και χωρίς τη ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος έγινε δέκτης υποστηρικτικών μηνυμάτων απέναντι στη «δολοφονία χαρακτήρα» εναντίον του και από στελέχη που πρόσκεινται στην ηγεσία, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Νίκος Παππάς. Ο τελευταίος αναφέρθηκε, κατά πληροφορίες, στην αδρανοποίηση των κομματικών οργάνων, στην ανάγκη να υπάρξουν τολμηρές πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης και άσκησε κριτική για τα λεχθέντα περί «μαύρων ταμείων».

Την κριτική που διατύπωσε και δημόσια περί υπερπροβολής του προέδρου, της δραστηριότητάς του και της προσωπικής του ζωής επανέλαβε και ο Παύλος Πολάκης, επικαλούμενος και το εκλογικό αποτέλεσμα αναφορικά με τις επιφυλάξεις του απέναντι στην ψήφο της επαρχίας για την ισότητα στο γάμο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άκουγε με προσοχή τα κομματικά στελέχη χωρίς να παρεμβαίνει, ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα, ρίχνοντας απότομα τους τόνους και αποτίμησε παράλληλα τη συζήτηση ως «μια παρά όλα παραγωγική και ευγενική συνεδρίαση». «Θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα, γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Κασσελάκης, δίνοντας ραντεβού στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Έλλειμμα εμπιστοσύνης

Ωστόσο, για τα στελέχη των «87», αλλά και ορισμένους από τους Κασσελίστας η «μπάλα είναι στο γήπεδο του κ. Κασσελάκη», όπως περιέγραφε στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή διαδικασία, καθώς το βασικό ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και η επαναφορά του κόμματος σε ένα status συλλογικότητας. Εναπόκειται στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «να δείξει ότι εννοεί την ενότητα» ανέφερε έτερο κομματικό στέλεχος, καθώς η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν αποκλείεται να εκλάβει «οπαδικά χαρακτηριστικά», τα οποία ήταν… παρόντα στο 4ο Συνέδριο του κόμματος, πολώνοντας το κλίμα.

Ο οδικός χάρτης

Από πλευράς της, η Γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου κάλεσε πάντως όσους διαφωνούν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να ενσωματωθούν στην εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ενώ η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητηθούν τα οργανωτικά ζητήματα, ενώ θα γίνει άλλη μια συνεδρίαση μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Για την επεξεργασία των καταστατικών αλλαγών ορίστηκε επιτροπή που απαρτίζεται από τους εξής: Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τάκης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Μαντζουράνης, Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσοπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη.

Ως προς τον οδικό χάρτη για το συνέδριο του Φθινοπώρου αποφασίστηκαν τα εξής:

-Η Κεντρική Επιτροπή ορίζει Επιτροπή για τις Καταστατικές Αλλαγές για το συνέδριο του Οκτωβρίου.

- Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει αρχές Σεπτέμβρη για να εγκρίνει το σχέδιο των καταστατικών αλλαγών και να ορίσει Επιτροπή απόφασης και ΚΟΕΣ, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για τον προσυνεδριακό διάλογο, την εκλογή συνέδρων και την ημερομηνία συνεδρίου.

- Η εκλογή νέων οργάνων θα λάβει χώρα αμέσως μετά το Συνέδριο, το οποίο ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτέμβρη.

Οι δύο δρόμοι για την «Αυγή»

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι της εφημερίδας «Αυγή» πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Κουμουνδούρου, τους οποίους έσπευσε να συναντήσει ο κ. Κασσελάκης κατά την άφιξή του. Οι εργαζόμενοι του έθεσαν θέμα ως προς τον αιφνιδιασμό τους για το λουκέτο στο καθημερινό φύλλο, την απαξίωση του Μέσου και τα δεδουλευμένα τους, με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει mea culpa για την έλλειψη ενημέρωσής τους για τις εξελίξεις. Ο ίδιος κάλεσε τους εργαζόμενους σε συνάντηση, όπερ και εγένετο με την συμμετοχή μελών της Πολιτικής Γραμματείας, ενώ αναμένεται να μεταβεί σήμερα στα γραφεία της «Αυγής».

Στη συζήτηση με την αντιπροσωπεία των εργαζομένων φαίνεται να προτάθηκε η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, αλλά και η αυτοδιαχείριση του μέσου από τους εργαζόμενους, με το κόμμα να παραδίδει την «Αυγή» καθαρή από χρέη, με τη σχετική συζήτηση να συνεχίζεται σήμερα, στην έδρα της ιστορικής εφημερίδας.


Ειδήσεις σήμερα:

Κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια οι Εργατικοί στη Βρετανία, καταποντίζονται οι Συντηρητικοί - Ο Στάρμερ πάει για 405 από τις 650 έδρες

Τραγωδία στην Πάρο: Δύο νεκροί και δύο τραυματίες από σύγκρουση οχημάτων

Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ που θα γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας - Η πορεία του μέχρι τη Ντάουνινγκ Στριτ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr