ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα θα ζητήσουν οι «87» - Ξεκίνησε η δευτερολογία Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφοφορία για τα δημοψηφίσματα θα ζητήσουν οι «87» - Ξεκίνησε η δευτερολογία Κασσελάκη

«Παραβιάζεις το Καταστατικό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον Θύμιο Γεωργόπουλο - «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με καθαρά χέρια» δήλωσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής - Τι τόνισαν στις ομιλίες τους Πολάκης και Παππάς

kasselakis-m
Κορυφώνονται οι διεργασίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ψηφοφορία για δύο δημοψηφίσματα αναμένεται να ζητήσουν οι «87» που ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη.

Μετά τις προτάσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τις Καταστατικές αλλαγές, οι «87» προτίθενται να καταθέσουν δύο τροπολογίες στη βασική εισήγηση που θα αφορούν την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων από τη μια και τις καταστατικές αλλαγές από την άλλη, ζητώντας για τα όποια επόμενα βήματα την έγκριση από τη βάση του κόμματος, δηλαδή μέσω δημοψηφισμάτων.

Στο μεταξύ, ένα «θερμό επεισόδιο» σημειώθηκε νωρίτερα πέριξ της αίθουσας. Ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, συνομιλούσε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της ομιλίας του, όταν, περνώντας για να μπει στην αίθουσα, ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, του είπε, εμφανώς ενοχλημένος: «Στα όργανα τα λέμε, Θύμιο».

«Τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου, πρόεδρε» απάντησε ο Θύμιος Γεωργόπουλος. «Το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό;» επανήλθε ο κ. Κασσελάκης, με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντά πως «τους λέω αυτά που είπα μέσα».

Κλείσιμο
Τότε, μια γυναίκα-μέλος της Κεντρικής Επιτροπής σχολίασε ότι «δεν μας είπες πως διορίστηκες σύντροφε», με τον κ. Γεωργόπουλο να απαντάει πως διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής.

Γεωργόπουλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με καθαρά χέρια»

«Μαύρα ταμεία; Μαύρα χρήματα; Πώς μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοιου είδους επίθεση; Τι αγάπη δείχνει για το κόμμα μας η ίδια του η ηγεσία;» διερωτήθηκε, κατά την τοποθέτησή του εντός της αίθουσας της συνεδρίασης, ο πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, επισημαίνοντας ότι «φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε».

Ανέφερε συγκεκριμένα: 

Έχω επιτέλους την ευκαιρία να «απολογηθώ» στην ΚΕ και στα μέλη του κόμματος. Γιατί έγινε το πρωτοφανές, όχι μόνο να απολυθώ με απόφαση Κασσελάκη από τη θέση που η Γραμματεία και η ΚΕ μου είχαν εμπιστευτεί. Αλλά και να βρεθώ κατηγορούμενος με ποινικούς όρους. Να συνδεθεί το όνομά μου με μαύρα ταμεία και ύποπτες συναλλαγές, όχι από τον αδίστακτο πολιτικό μας αντίπαλο, αλλά από την ηγεσία του ίδιου μας του κόμματος.

Δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, ένας άτυχος χειρισμός κλπ. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αγγίζει όλη την αριστερά, αμφισβητεί τα ηθικά της χαρακτηριστικά εκ των ένδον, έδωσε και δίνει όπλα στους «απέναντι» να πλήξουν το σκληρό πυρήνα της ηθικής μας. Με πρώτο και κύριο στόχο τον πυρήνα της ηθικής του Αλέξη Τσίπρα.

Μαύρα ταμεία; Μαύρα χρήματα; Πώς μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοιου είδους επίθεση; Τι αγάπη δείχνει για το κόμμα μας η ίδια του η ηγεσία; Τι είδους συναίσθηση ευθύνης και ειλικρίνειας; Και πόσο βοηθάει τις μάχες του κόμματος σε μια δύσκολη περίοδο; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο πρόεδρος και η Κεντρική μας Επιτροπή.

Τι αποκομίζει ο θεατής, όταν ο πρόεδρος δηλώνει «δεν νομίζω» ότι υπήρχαν μαύρα χρήματα, αλλά προσθέτει «ρωτήστε τον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή»;

Ε, λοιπόν, ο πρώην οικονομικός διευθυντής, με δεκαετίες θητείας στην Αριστερά, απαντά πρόεδρε: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την εποχή του Αλέξη Τσίπρα τα οικονομικά του με ΚΑΘΑΡΑ ΧΕΡΙΑ. Με λιτότητα, με σεβασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ, με προσωπική και κομματική εντιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε και οι πιο ορκισμένοι εχθροί του κόμματος δεν τόλμησαν ποτέ να μας αμφισβητήσουν σ’ αυτό το πεδίο. Φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει σε μια εποχή που άλλοι παινεύονται για τα πλούτη τους.

Τι όμως σημαίνει, τι πρέπει να σκεφτούμε, πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όταν η ηγεσία του κόμματος, για τους δικούς της λόγους, εισάγει στο δημόσιο διάλογο τέτοιο ζήτημα; Όταν φορτώνει στο κόμμα, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μένα προσωπικά ως υπεύθυνο, μια τέτοιου είδους «ρετσινιά»;

To επεισόδιο ανάμεσα σε Κασσελάκη-Σπίρτζη 

Να τον αποκαλεί «Πρόεδρο» αντί «Στέφανο» ζήτησε ο κ. Κασσελάκης, διακόπτωντας την ομιλία του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «πότε θα πούμε μια αλήθεια ναι στην άμεση δημοκρατία ή εναντίον των δημοψηφισμάτων;».

«Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι Πρόεδρος από την πρώτη μέρα. Μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει» δήλωσε στο μεταξύ ο πρώην υπουργός.

Κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής της παράταξης εισηγήθηκε ο Κασσελάκης

Στη δική του, εναρκτήρια τοποθέτηση, το γάντι των «87» μελών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κείμενο συμβολής ασκώντας του κριτική εφ’ όλης της ύλης σήκωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ενώ πρότεινε την κατάργηση όλης της οργανωτικής δομής του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, φτάνοντας μέχρι τα καθοδηγητικά όργανά του. Παράλληλα, άφησε αρκετές αιχμές για τον προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και τα στελέχη που έχουν τοποθετηθεί κριτικά το τελευταίο διάστημα, επιμένοντας παράλληλα στην πρωτοκαθεδρία του στις κινήσεις της Κεντροαριστεράς.

«Δεν περίμενα, για να τα λέμε όλα, ότι θα δεχτώ κριτική γιατί μετά την μεγάλη αναταραχή του Φεβρουαρίου, η οποία ομόφωνα κατέληξε σε πολιτική απόφαση μέσα από το συνέδριό μας και ενόσω ήμουν στρατιώτης, υπηρετώντας την πατρίδα μου, να εγκαλούμαι ότι δεν συνεδρίασα τα όργανα … Και τι έγινε άραγε όταν τον Απρίλιο ήμουν ξανά στην πρώτη γραμμή ως πολίτης;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, «γιατί μπορεί να έχω κάνει λάθη, αλλά υποκριτής δεν είμαι. Και το ίδιο απαιτώ κι από τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μου» τόνισε ο κ. Κασσελάκης και συνέχισε, λέγοντας πως «στη δική μου «βάρδια» στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν την έκλεψα με πραξικόπημα, αλλά μου την έδωσε ο λαός στην κάλπη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ ΕΛΑΒΕ ΤΕΛΟΣ».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d2ibmchb25tt)


«Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και είναι»

Σε υψηλούς τόνους, «ακούστε προσεκτικά! Δεν έχω κανέναν μυστικό κύκλο. Δεν έχω περιφρονήσει κανένα όργανο. Δεν θέλω δίπλα μου κόλακες. Και δεν έχω δώσει σε κανέναν και καμία το δικαίωμα να μιλά εξ ονόματός μου» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα και η τοξικότητα δεν με εκπροσωπεί, δεν την θέλω» είπε, συμπληρώνοντας πως «δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου» «φωτογραφίζοντας» με ένα λογοπαίγνιο την κριτική του Θανάση Καρτερού, ενώ «δεν δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου. Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον», σημείωσε.

«Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν οποιαδήποτε προσπάθεια ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ», απαντώντας στα στελέχη του κόμματος που προτάσσουν τη δυναμική συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

«Η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να ζεις, να βιοπορίζεσαι δηλαδή. Και όσο εγώ είμαι πρόεδρος αυτό θα τηρηθεί απαρέγκλιτα» συνέχισε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας λόγο για «θέσπιση ασυμβίβαστων, ώστε να τελειώσει ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής των θολών διαχωριστικών γραμμών και των ισορροπιών. Χωρίς φράξιες και επετηρίδες» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, σχολιάζοντας εμμέσως την εποχή Τσίπρα.

Ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος


Κατάργηση Οργάνων και Οργανώσεων

Ως προς τις Καταστατικές αλλαγές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρότεινε να καταργηθεί όλη η υφιστάμενη οργανωτική δομή του κόμματος, ενώ στα πρότυπα της ιδιωτικής οικονομίας έθεσε ζήτημα στοχοθεσίας και «ετήσιου πλάνου».

«Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:

τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.

τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και

τις Προκριματικές Εκλογές.

Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.

Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:

Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα :

Ιανουάριος: Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).

Ιούλιος: Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.

Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.

Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.

Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.

Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:

τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.

Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων

Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης.

Αυτά πρέπει να συζητήσουμε. Σε αυτά πρέπει να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε από τώρα μέχρι το Καταστατικό μας Συνέδριο, το οποίο προτείνω να γίνει το πρώτο σ/κ του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο μπορούν να εγκριθούν αλλαγές στο ισχύον καταστικό, και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.

Για την Κεντροαριστερά, «να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου» τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Πρόεδρος του κόμματος, λέγοντας ότι «σοβαρή πολιτική δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ο κατάλογος των επιθυμιών μας. Είναι πάντα πιο πολύπλοκο».

Ο τράγος, η έλαφος και ο… τραγέλαφος

Ο ίδιος έκανε λόγο για συμφέροντα «που κινούν τις ηγεσίες- μαριονέττες», αλλά και για «τραγέλαφο» αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά. Όπως είπε, «κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων». Την ίδια ώρα, «το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο», τόνισε.

«Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο «τραγέλαφος», αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης, λέγοντας ακόμη πως «είδατε τα Ελληνικά μου πόσο έχουν βελτιωθεί».

«Για να κλείσει λοιπόν αυτό το κεφάλαιο θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί επιμένω τόσο στην σταδιακή και «από κάτω προς τα πάνω» σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Διότι πρώτον, ενώσεις δια της απλής συγκολλήσεως δεν κέρδισαν ποτέ ένα κόμμα που κυβερνά, όσο διεφθαρμένο κι αν ήταν» επισήμανε, προσθέτοντας πως «ούτε αντιμετώπισαν ποτέ αποτελεσματικά τους κινδύνους που έρχονται από την ακροδεξιά». «Ακόμη και στην Γαλλία ο αριστερός συνασπισμός αφαίρεσε από τον Μακρόν κι όχι από την Λεπέν, η οποία πήρε 33%» πρόσθεσε.

Στην ίδια κατεύθυνση, «τέτοια εγχειρήματα έχουν ως προαπαιτούμενο την επίτευξη μέγιστης ψυχικής και πολιτικής ενότητας σε επίπεδο μελών, ψηφοφόρων, εκπροσώπων σε συλλογικούς φορείς και βουλευτών. Είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι στην ελληνική Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χειροκροτούν πια συχνά τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τούμπαλιν» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ενώ παρατήρησε ότι «πρέπει πρώτα να έχει σχηματιστεί και δοκιμαστεί μια κρίσιμη πολιτική μάζα ακηδεμόνευτη, που δεν την κρατά κανείς από πουθενά».

«Δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας»

«Θα πείτε ναι, αλλά έτσι πάει πολύ μακριά η βαλίτσα; Πράγματι, αλλά αν δεν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε θα καταλήξουμε σε μια πασαρέλα προσώπων, άνευ νοήματος» δήλωσε, για να συμπληρώσει πως «δεν έχει υπάρξει στην Ελλάδα ιστορικό προηγούμενο που οι ψεύτες κέρδισαν για τρίτη φορά την κοινωνία, ιδίως όταν απέναντί τους συνάντησαν μία αξιόπιστη πρόταση που κατοχυρώνει τα συμφέροντα των πολλών και περιστέλλει την αντικοινωνική δράση των κάθε λογής συμφερόντων που κινούν τις ηγεσίες- μαριονέττες». Ακόμη, έκανε λόγο για μια τεράστια προπαγάνδα, «διογκώνοντας τα όποια μου λάθη και φυσικά αποσιωπώντας τα όποια καλά έχω καταφέρει να προσφέρω ή προσπαθώ να προσφέρω», όπως είπε, για να απευθυνθεί προς το σώμα, λέγοντας πως «θα σας στεναχωρήσω, αλλά δεν είμαστε ένα κανονικό κόμμα εξουσίας».

Για τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2023, «είχαμε τεράστια φθορά, επειδή ακριβώς η κομματική νομενκλατούρα έδινε καθημερινά μάχες χαρακωμάτων για τη δική της επιβίωση, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων την απαίτηση να τα ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ» περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, ενώ «πυροβόλησε» τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, σημειώνοντας ότι «φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις βουλευτικές τους έδρες, -τις δικές σας έδρες- ωστόσο πλέον έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση. Όχι μόνο ηθική, αλλά και πολιτική».

Την ίδια ώρα, «οι άνθρωποι που μας ψηφίζουν -πιστέψτε με- το μόνο που περιμένουν από εμάς, είναι να δουν την ψήφο τους να πιάνει τόπο με θετικές πρωτοβουλίες. Δεν νοιάζονται για την ατομική ατζέντα κανενός μας» είπε με το βλέμμα στραμμένο στην εσωκομματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άνοιξε την ατζέντα της σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και κατέθεσε πρώτος τον οδικό χάρτη για να έχει επιτυχία και για να αποδώσει καρπούς μια μεγάλη προσπάθεια».

Για την επόμενη φάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σημείωσε ότι στόχος είναι μια γνήσια προοδευτική κυβέρνηση, «η οποία δεν θα έχει εμμονές ούτε θα θεωρεί ταξικούς αντιπάλους 1.000.000 ελευθεροεπαγγελματίες, εμπόρους και μικρομεσαίους» αφήνοντας αιχμές για τις επιλογές του παρελθόντος, περιγράφοντας μια «μεγάλη κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων Ελλήνων που το δίκιο τους έμεινε μισό. Και μέσα σε αυτή την συμμαχία μιλώ και για έναν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος θα εκπέμπει με ειλικρίνεια το μήνυμα ότι η Αριστερά είναι τρόπος ζωής και όχι τρόπος για να βιοπορίζεσαι», «φωτογραφίζοντας» το κομματικό παρελθόν.

Εξι προκλήσεις

Ταυτόχρονα, «έχουμε μπροστά μας 6 μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες πρέπει να δώσουμε άμεσα πειστικές απαντήσεις, ρεαλιστικές προτάσεις και κοστολογημένες λύσεις», τόνισε ο κ. Κασσελάκης, σταχυολογώντας:

· Την πλήρη μεταρρύθμιση και θεσμική θωράκιση ενός κράτους δικαίου αντάξιου προηγμένης ευρωπαϊκής χώρας και όχι χώρας έρμαιου παρεών και διαπλεκόμενων συμφερόντων.

· Τις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας,

· Την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης.

· Την περιβαλλοντική πρόκληση.

· την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα. Αίσθηση προκάλεσε, ακόμη, το γεγονός ότι ο κ. Κασσελάκης ενέταξε και τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν πολιτικό κύκλο που έχει προκαλέσει κόπωση στους πολίτες, αναφέροντας πως «από το «λεφτά υπάρχουν» και την χρεωκοπία, μέχρι τα μνημόνια και το δημοψήφισμα, αλλά και μετά την έξοδο από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και κυρίως μετά από τα ψέματα και τις συγκαλύψεις της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, ο μέσος πολίτης της χώρας μας αισθάνεται μια απέραντη κόπωση και διακατέχεται από ένα τεράστιο έλλειμμα εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα».

· Τη θέση μας στον κόσμο και η προστασία των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

«Έχουμε στα Ανατολικά μας έναν κατά τεκμήριο καλό λαό, που όμως διοικείται από ένα καθεστώς με αναθεωρητικές βλέψεις» ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «με δυνατό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα συμφέροντα που θέλουν να κάνουν την Ελλάδα, το Αιγαίο, την Κύπρο, την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο μία ενιαία ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης αδυνάμων θα προσκρούσουν σε τοίχο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην Ι.Χ. εξωτερική πολιτική του κου. Μητσοτάκη».

Αναγνωρίζοντας ότι «δεν επιτύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Κι απλά διατηρήσαμε τη δεσπόζουσα θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υποστήριξε ότι αυτό συνέβη, «διότι εκλογές χωρίς χρήματα σημαίνει εκλογές με μικρότερες πιθανότητες επιτυχίας», προχωρώντας σε μια ανάλυση των οικονομικών του κόμματος.

Όπως είπε ο κ. Κασσελάκης, «την τετραετία 2015-2018 με διπλές εθνικές εκλογές και δημοψήφισμα, και συνέδριο, είχαμε κρατική χρηματοδότηση 22,7 εκ. από τα οποία τα 7,4 δόθηκαν για την εξόφληση Δανείου. Δηλαδή την τετραετία 15-18 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 15,3 εκ. Την τετραετία 2019-2022 με διπλές εκλογές εθνικές και ευρωεκλογές, και συνέδριο με εκλογή προέδρου και ΚΕ: Είχαμε κρατική χρηματοδότηση 35 εκ από τα οποία τα 4,1 δόθηκαν για την ολική εξόφληση του δανείου. Δηλαδή την τετραετία 19-22 η καθαρή χρηματοδότηση που είχαμε διαθέσιμη ήταν 30,9 εκ, διπλάσια δηλαδή από την προηγούμενη τετραετία. Το 2023 με διπλές εθνικές εκλογές και Αυτοδιοικητικές, και με εσωκομματικές εκλογές, η κρατική χρηματοδότηση που λάβαμε ανήλθε στα 11,5 εκ. Για το 2024, η τακτική χρηματοδότηση θα ανέλθει στα 4,5 εκ».

Ταυτόχρονα «προσπαθούμε να στηρίξουμε την Αυγή και το Κόκκινο», όπως δήλωσε, αναφέροντας πως για το 2015, η δαπάνη του ΣΥΡΙΖΑ για τα δύο μέσα ήταν 969,000 ευρώ, ενώ «το 2019, σκαρφάλωσε στα 3,1 εκ. Το 2021, στα 3,6 εκ. Και φέτος, προβλέπεται να ανέλθει στα 4,1 εκ». Στο πλαίσιο αυτό, «έχει έρθει η ώρα τα όργανα του κόμματος να πάρουν μεγάλες αποφάσεις για τα ιστορικά αυτά μέσα του κόμματος. Και γι’ αυτό θα συγκαλέσω εκ νέου ξεχωριστή Πολιτική Γραμματεία την ερχόμενη εβδομάδα. Να παρθούν οι αποφάσεις που πρέπει επιτέλους να παρθούν» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας να αναλάβει την ευθύνη μαζί με τα μέλη των κομματικών οργάνων.

Ηθικά δεν ήταν λάθος το Πόθεν Έσχες

Επιστρέφοντας στα αίτια της ήττας, «είχα απέναντί μου όλο το σύστημα προπαγάνδας Μητσοτάκη που κάθε μέρα, επινοούσε έναν νέο τρόπο να δολοφονήσει την αξιοπιστία μου, την προσωπικότητά μου και την αξία του λόγου μου» σημείωσε ο κ. Κασσελάκης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «έκανα όμως και λάθη», καθώς «ερχόμενος από μια άλλη χώρα, όπου η μόνη σου πιθανότητα να νικήσεις είναι να λες την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, γιατί αν πεις ένα ψέμα, την επόμενη μέρα θα πρέπει να έχεις παραιτηθεί, έλεγα και παρουσίαζα τα πράγματα με τον τρόπο που ήξερα: με την αλήθεια μου», όπως σημείωσε.

«Κι αποδείχτηκε ότι αυτό, δηλαδή να μην αφήνω τίποτα αναπάντητο και να μην κρύβω ούτε καν την ιδιωτικότητά μου, δεν εκλήφθηκε ως απόλυτη διαφάνεια από πλευράς μου, αλλά ως προσπάθεια υπερπροβολής» συνέχισε, απαντώντας στις αιτιάσεις και εσωκομματικών του συμμάχων, ενώ «ήταν άραγε λάθος μου ότι δημοσίευσα το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για να μην αφήσω να σέρνεται το ψέμα αναπάντητο; Εκλογικά ίσως ήταν. Ηθικά όμως δεν ήταν. Κι ίσως μακροπρόθεσμα να αναδειχθεί και ως υπόδειγμα μίμησης για άλλους».

«Καλώ από αυτό το βήμα τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του να δημοσιοποιήσουμε τις δηλώσεις μας. Είπαν ότι τις κατέθεσαν κι αυτοί. Ας τις δημοσιοποιήσουμε λοιπόν όλοι μαζί. Αύριο! Όχι το 2025 μετά τον έλεγχο από την Επιτροπή Πόθεν Έσχες» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σταχυολογώντας ακόμη στα αίτια της ήττας πως «δεν είχαμε τον χρόνο και δεν είχαμε, αν θέλετε, την λειτουργική ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε με τους υπάρχοντες ανθρώπινους πόρους μια τόσο σύνθετη πρόκληση όπως οι εκλογές σε όλη την Επικράτεια».

«Παρότι τρέξαμε, παρότι αξιοποιήθηκαν όλα τα στελέχη της πρώτης γραμμής σε όλες τις περιφέρειες, εντούτοις είχαμε ευδιάκριτες και μη αποδεκτές για κόμμα εξουσίας οργανωτικές αδυναμίες. Κι αυτό είναι εύκολο να το ρίξουμε σε πρόσωπα. Αλλά θα ήταν άδικο» παρατήρησε ο κ. Κασσελάκης, διαπιστώντας πως «συνολικά το κόμμα μας πάσχει». «Και χρειάζεται εξορθολογισμό και ανανέωση. Χρειάζεται ενδυνάμωση, αλλά και εκσυγχρονισμό στη οργανωτική του λειτουργία» πρόσθεσε.

Οι τοποθετήσεις στην ΚΕ

Πολάκης: Η λογική να ενωθούμε με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή

Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο έθεσε ως προϋπόθεση για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ο Βουλευτής Χανίων, Παύλος Πολάκης, τοποθετούμενος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Όπως είπε ο κ. Πολάκης, «για να υπάρξει εναλλακτικός πόλος διακυβέρνησης και να μην ξανακερδίσει ο Μητσοτάκης πρέπει καταρχήν να πείσουμε το 1.000.000 ψηφοφόρους του αριστερού δημοκρατικού στρατοπέδου που χάσαμε προς την αποχή, να επανέλθουν στην ενεργό πολιτική δράση και να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογες».

«Για να γίνει αυτό πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπέμψει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο  σύγκρουση με τη διαπλοκή, με αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας με βαθιές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ που πρέπει να εκπεμφθεί και από το Καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου» πρόσθεσε.

Επιπλέον, «με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία». «Αλλιώς, η λογικη να ενωθούμε όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή» κατέληξε.

Γεροβασίλη: Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής

«⁠Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών ήταν η αποχή» εκτίμησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής η αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη.

«Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλιάδες» σημείωσε η κυρία Γεροβασίλη, λέγοντας ότι «είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ».

«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση» ξεκαθάρισε η αντιπρόεδρος της Βουλής, σημειώνοντας ακόμη πως «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε».

«Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής» εξήγησε από πλευράς της η κυρία Γεροβασίλη, παρατηρώντας ακόμη πως «όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση».

«Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται» κατέληξε.

Παππάς: Η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες

«Να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων» αιτήθηκε, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο Τομεάρχης Οικονομικών και πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς.

Ο ίδιος σημείωσε πως «αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων», ενώ «δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας», περιέγραψε.

Επιπλέον, «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο» σημείωσε ο κ. Παππάς, καταλήγοντας ότι «η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».

Ραγκούσης: Η πιο διάφανη διαδικασία για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το δημοψήφισμα

«Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, για τις ευθύνες κλπ ισχύουν όσα συνυπέγραψα με άλλα μέλη της ΚΕ» τόνισε στην τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ο Γιάννης Ραγκούσης.

«Επιπροσθέτως, σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: «θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;», ή με άλλα λόγια «θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως «το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα».

«Πως; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση» υπενθύμισε, συμπληρώνοντας πως «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα».

«Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει» σημείωσε ακόμη ο Γιάννης Ραγκούσης, επισημαίνοντας πως «αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».

Στο ίδιο πλαίσιο, «ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης και κατέληξε πως «το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα : «ποιος φταίει;». Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».

Επίθεση Θεοχαρόπουλου σε Κασσελάκη: Πάνω του οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος 

«Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου. Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό» ανέφερε, κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ο ίδιος περιέγραψε πως «συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το Συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου». «Συνεπώς αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται» τόνισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, εξηγώντας παράλληλα ότι «καταθέσαμε ένα κείμενο συμβολής δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και για αυτό το αποτέλεσμα και για τις ευθύνες και τις αιτίες του αποτελέσματος».

«Κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ»

«Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι» περιέγραψε, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο έναν μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου». «Το θέλει η κοινωνία και η βάση γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;» διερωτήθηκε.

Επιπλέον, «μίλησε ο πρόεδρος για συμφωνία σε κλειστές πόρτες και είπε δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο. Μα είναι δυνατόν; Ενώ χαιρετίσαμε το γαλλικό λαϊκό μέτωπο. Τόση ανασφάλεια;» σημείωσε, ζητώντας «όχι αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση».

Στην ίδια κατεύθυνση, «είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσαμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία» σχολίασε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Και πρόσθεσε: «Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρά; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος», όπως σημείωσε.

Τέλος, «και κάτι προσωπικό, καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε είχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του Ειδικού Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή. Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματισθήκαμε οι 153 βουλευτές για την συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελακη για την αυτοκάθαρση που κάνει, εννοώντας όσα κάνει απέναντι μας για τις πολιτικές μας απόψεις!» δήλωσε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κλείνω με το να σας καλέσω να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη Προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ» κατέληξε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Καλπάκης: Υποκρισία να μην λέει τίποτα ο Μπενίσης για το ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω-κάτω ένα ολόκληρο κόμμα

Υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος τάχθηκε, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέργιος Καλπάκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο». «Να τελειώνει η υποκρισία. Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» ανέφερε ο ίδιος.

«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος» σημείωσε, στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Καλπάκης.

Ακόμη, είναι «υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας (σ.σ. ο Γιάννης Μπενίσης) ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω - κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού», κατέληξε.

Μπουλέκος: Αναλάβαμε από την προηγούμενη γενιά μια μεγάλη παράταξη δεν θα παραδώσουμε κόμμα ΙΧ

«Σε ένα κόμμα ρευστοποιημένο γιατί αυτές οι προτάσεις ρευστοποιουν το κόμμα και όχι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Γιάννης Μπουλέκος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να αφήσουμε το κόμμα της αριστεράς να μετατραπεί σε κόμμα ιδιωτική χρήσης».

Αναλυτικά, η τοποθέτηση:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν γίνεται σε ένα κενό χρόνου αλλά σε μια ζωτική σημασίας στιγμή τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για το σύνολο των προοδευτικών πολιτών της χώρας

Η πρόσφατη εκλογική διαδικασία και τα αποτελέσματα αυτής σε συνδυασμό με την πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα απόχη έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη έναρξης ενός σοβαρού διαλόγου με κοινωνικούς όρος για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης.

Η απόχη πλέον δεν είναι μία απολίτικη πράξη αλλά στην συγκεκριμένη συγκύρια ο Λαός έδειξε την αποστροφή του προς το πολιτικό σύστημα της χώρας. Οι κομματικές περιχαρακώσεις, οι αλαζονικές συμπεριφορές, το θολό πολιτικό μήνυμα, ο κατακερματισμός και πάνω από όλα η έλλειψη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από πλευράς των προοδευτικών κόμματων οδήγησε του ψηφοφόρους στην αποχή.

Οι πολίτες αποδοκίμασαν εμφανώς την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, όπου έχασε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους, και την ίδια ώρα δεν ενέκριναν τις κεντρικές πολιτικές γραμμές των κομμάτων του προοδευτικού χώρου με αποτέλεσμά ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τριακόσιους πενήντα χιλιάδες ψηφοφόρους, το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρει να ανακάμψει και τα υπόλοιπα κόμματα να μην πιάσουν το όριο του 3% για να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως το μεγαλύτερο κόμμα του Προοδευτικού Τόξου της χώρας μας και ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να είναι πρωταγωνιστής του εγχειρήματος.

Με όρους κοινωνίας και με τον λόγο να περνά στα μέλη και φίλους του κόμματος πρέπει να παρθούν αποφάσεις ώστε με όρους κοινωνίας και όχι με κομματικούς, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ανασύνθεσης και ανασύνταξης στον κατακερματισμένο και πολυδιασπασμένο προοδευτικό χώρο, μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες πολιτικής και κοινωνικής ώσμωσης, μακριά από ηγεμονισμούς, περιχαρακώσεις και εσωκομματικές καταγραφές, καταθέτοντας παράλληλα ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο, που θα δώσει κυβερνητική προοπτική και διέξοδο.

Η ανάγκη της σύνθεσης και της υπέρβασης των αντιθέσεων του χθες είναι τώρα, όχι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον!

Η συγκυρία επιβάλλει στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και όχι μόνο να ανοίξουν τώρα τον πολιτικό διάλογο ώστε με διαφάνεια, και με όρους κοινωνίας να διαμορφώσουν από κοινού το πολιτικό πλαίσιο σχέδιο λειτουργίας και δράσης, που θα στοχεύει στην ανατροπή των δεξιών, αντιλαϊκών πολιτικών και στη δημιουργία ενός κοινωνικού, δίκαιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού κράτους των πολιτών, πρόγραμμα που ο κάθε πολίτης θα βλέπει τον εαυτό του μέσα σ’ αυτό.

Ένα πρόγραμμα να μιλάει με σαφέστατο τρόπο για τις νέες εργασιακές συνθήκες, το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, να δίνει σοβαρές λύσεις με προοπτική ανάπτυξης στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια ώστε να πάψουν τα Ελληνικά νοικοκυριά να βλέπουν το διαθέσιμο εισόδημα τους να συρρικνώνεται καθημερινά, ένα πρόγραμμα να δίνει λύση στο στεγαστικό, ένα πρόγραμμα που επιτέλους να δώσει βιώσιμη λύση στην καθημερινή διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Εν κατακλείδι ένα πρόγραμμα που να επιφέρει κοινωνική δικαιοσύνη και να εκλείψει τις κοινωνικές-ταξικές ανισότητες.

Ο κόσμος ζητά οραματική πρόταση διακυβέρνησης που να απαντά στα σοβαρά επίδικά της εποχής

ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΙΟΙ;

Υ.Γ. Για τις προτάσεις του προέδρου για την αλλαγή του μοντέλου του κόμματος έχω να κάνω ένα και μόνο σχόλιο δεν πρέπει να αφήσουμε το κόμμα της αριστεράς να μετατραπεί σε κόμμα ιδιωτική χρήσης.

Σ ένα κόμμα ρευστοποιημένο γιατί αυτές οι προτάσεις ρευστοποιουν το κόμμα και όχι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου.

Συντρόφισσες και σύντροφοι αναλάβαμε από την προηγούμενη γενιά μια μεγάλη παράταξη δεν θα παραδώσουμε κόμμα ΙΧ.

Ειδήσεις σήμερα:

Αντώνης Ρέμος: Ο «πόλεμος» με την Αρχή για το ξέπλυμα, τα χρέη του Ηρακλή και η αγχωμένη δήλωση

Ντιμπέιτ Κασσελάκη - «87» στην Κεντρική Επιτροπή: Μάχη για τους συσχετισμούς και τις εντυπώσεις

Εκλογές στη Βρετανία: Πώς η συντριβή των Συντηρητικών οδήγησε στην αλλαγή των Εργατικών

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης