ΣΥΡΙΖΑ: «Ναι» στις διαγραφές, «όχι» στην προσφυγή στη βάση από τον Κασσελάκη

Στο Καταστατικό Συνέδριο, στις 4-6 Οκτωβρίου, η επόμενη «μάχη» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ με την εσωκομματική αντιπολίτευση - Τις σκέψεις του για τον «δικό του ΣΥΡΙΖΑ» παρουσίασε χθες ο Κασσελάκης σοκάροντας πολλούς από τους παριστάμενους στην Κεντρική Επιτροπή

Με εκατέρωθεν αιφνιδιασμούς, αλλά και οξύνοντας το χάσμα που χωρίζει την πλευρά της ηγεσίας με την εσωκομματική αντιπολίτευση ολοκληρώθηκε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη «μάχη» στο Καταστατικό Συνέδριο, στις 4-6 Οκτωβρίου.

Χτίζοντας το «δικό του ΣΥΡΙΖΑ»

Προτείνοντας την κατάργηση όλης της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την εισήγηση ενός νέου τρόπου λειτουργίας του κόμματος, ο κ. Κασσελάκης ήρθε χθες ένα βήμα πιο κοντά στο «δικό του ΣΥΡΙΖΑ», αν και όλα όσα περιέγραψε -σοκάροντας πολλούς από τους παριστάμενους- αφορούν «ιδέες» και όχι τελικές προτάσεις, όπως διευκρίνισε στη συνέχεια. Μολονότι δεν αποδέχθηκε τα περισσότερα από τα «λάθη» που του επισημάνθηκαν διατασικά αναφορικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, λέγοντας μάλιστα ότι ήταν «ηθικό» να παρουσιάσει προεκλογικά το Πόθεν Έσχες του, χαρακτήρισε, ωστόσο, «καλοπροαίρετη» την κριτική που δέχτηκε, δείχνοντας ταυτόχρονα το δρόμο της εξόδου προς τους διαφωνούντες.



Επικαλούμενος την ιστορική φράση του Ηλία Ηλιού, «θα σας ταράξω στη συλλογικότητα» είπε στα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου ο κ. Κασσελάκης, αφήνοντας όμως ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο διαγραφών όσων διαφοροποιούνται στο εξής από την κομματική γραμμή. Όπως είπε, «μέσα στα όργανα όντως μπορείτε να πείτε ό, τι θέλετε. Αν όμως, την επόμενη μέρα είστε σε μια δημόσια πλατφόρμα και αντιφάσκει με το πνεύμα και τις αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων, χωρίς να τηρούμε το καταστατικό, το καταστατικό που διαχωρίζει προσωπική θέση από την κομματική θέση τότε προφανώς θα πρέπει τα μέλη των οργάνων και ο πρόεδρός του να πάρουν θέση», προετοιμάζοντας το έδαφος, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι φωνές κριτικής για τα πεπραγμένα του.

Σε επίπεδο διαδικασίας, η εισήγηση της πλειοψηφίας (την οποία εισηγήθηκε η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου) εγκρίθηκε με πλειοψηφία 75-25 κατά την πλευρά Κασσελάκη (και 60-40 κατά τους «87»), ενώ ο κ. Κασσελάκης είχε απορρίψει την πρόταση για δύο εσωκομματικά δημοψηφίσματα, τα οποία κατέθεσε η πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να τοποθετηθεί η βάση του κόμματος για τις καταστατικές αλλαγές, αλλά και την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις διεργασίες για την ευρύτερη Κεντροαριστερά.



«Αγνοεί τη βάση του κόμματος»

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο Στέφανος Κασσελάκης «παρά τις εξαγγελίες αγνοεί τη βάση του κόμματος, τα μέλη και τους φίλους του κόμματος» σχολίασε ο Χρήστος Σπίρτζης, λέγοντας για την πλειοψηφία πως «αρνούνται να ψηφίσουν αποφάσεις τόσο για τις καταστατικές αλλαγές, όσο και για την συνεργασία του κόμματος με τις προοδευτικές δυνάμεις». Για τα περισσότερα στελέχη, άλλωστε, που διαφώνησαν με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης κά, η απόρριψη των εσωκομματικών δημοψηφισμάτων συγκρούεται μετωπικά με τις διακηρύξεις του κ. Κασσελάκη πως «ακούει τη βάση του κόμματος», αλλά και το αμεσοδημοκρατικό μοντέλο οργάνωσης του κόμματος, «το οποίο φαίνεται να μην εννοεί στην πράξη», όπως τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας.

«Τραγέλαφος» και Κεντροαριστερά

Παράλληλα, ως «αντιφατική» περιγράφουν την απόφαση του Προέδρου να «ρευστοποιήσει το κόμμα εν λειτουργία», ακυρώνοντας όλη την οργανωτική του δομή, τη στιγμή που ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης τάχθηκε κατά της «ρευστοποίησης του κόμματος», καταγγέλλοντας ως … «τραγέλαφο» την «οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα» αναφορικά με τις συνεργασίες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς. Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ οι συγκλίσεις θα έρθουν με την αξιωματική αντιπολίτευση ως «ηγέτιδα δύναμη» και «από τα κάτω», με την πρωτοκαθεδρία των κινήσεων να περνά μέσα από την Κουμουνδούρου. Στην προοπτική αυτή, «χρειάζεται άμεση νομοθετική ρύθμιση και για τις δύο προτάσεις και για το ιδιωτικό χρέος και για τις τράπεζες θα πάρω τηλέφωνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όποτε είναι αυτές οι προτάσεις έτοιμες και όποια κι αν είναι αυτή η ηγεσία και θα τους προσκαλέσω να συνεργαστούμε στην επεξεργασία τους» γνωστοποίησε ο κ. Κασσελάκης, συμπληρώνοντας πως «επειδή είναι αντικείμενο το οποίο το γνωρίζω προσωπικά καλά θα συνεργαστώ με τους βουλευτές μας, τους δικούς τους βουλευτές και τους δικούς τους ειδικούς, εφόσον το επιθυμούν».

Κυνηγώντας τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Παρά τη διάθεση συνεργασίας με τη Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο, το γεγονός ότι η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του Καταστατικού Συνεδρίου της στις 4-6 Οκτωβρίου, κατά τον πρώτο γύρο δηλαδή των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ, μαρτυρά κατά πολλούς από τους μετέχοντες στην Κεντρική Επιτροπή μια «ισχυρή ένδειξη αγωνίας να μπει στο κάδρο των προοδευτικών εξελίξεων», όπως επισήμαναν στα χθεσινά πηγαδάκια. Ο κ. Κασσελάκης είχε δείξει, άλλωστε, την σπουδή του να προλάβει το… ΠΑΣΟΚ και κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου είχε τοποθετήσει στο τραπέζι της συζήτησης το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί το Συνέδριο, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η συνεδριακή διαδικασία, όμως, προϋποθέτει την συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), κείμενα θέσεων, προσυνεδριακό διάλογο κτλ, βήματα που απαιτούν αντικειμενικά περισσότερο χρόνο από αυτόν του καλοκαιριού.

Αμήχανες στιγμές και… ασημικά

Την ίδια στιγμή, η τήρηση του οδικού χάρτη που έχει θέσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα εξαρτηθεί και από την πρόσληψη της χθεσινής του τοποθέτησης για τις καταστατικές αλλαγές, καθώς η κατάργηση των κομματικών οργάνων, όπως οι Νομαρχιακές οργανώσεις και οι Οργανώσεις μελών (πέρα από τα καθοδηγητικά όργανα) δημιούργησε ένα αρχικό μούδιασμα στους διαδρόμους και σε ορισμένα στελέχη της πλειοψηφίας. Επίσης, στα όσα σχολιάστηκαν εντός και εκτός της αίθουσας ήταν τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας μάλιστα και ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον πρώην Οικονομικό Διευθυντή του κόμματος, Θύμιο Γεωργόπουλο, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο τελευταίος ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για το περιεχόμενο της τοποθέτησής του προκαλώντας την αντίδραση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, την στιγμή που ο Παύλος Πολάκης την είχε αναρτήσει ολόκληρη στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενη και από το σχετικό βίντεο.

Ωστόσο, το γεγονός ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ γίνονται αντικείμενο ευρείας συζήτησης, αρχής γενομένης από τα κομματικά μίντια, για τα οποία έχει προταθεί η είσοδος ιδιώτη επενδυτή, έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα αμοιβαίας καχυποψίας ιδίως στην πλευρά των «87», καθώς η διάψευση της πώλησης του κτιρίου της Κουμουνδούρου από τη Γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου αποτιμήθηκε ως «χλιαρή», από αρκετά μέλη του καθοδηγητικού οργάνου.



Ειδήσεις σήμερα:

Πέντε -συν μια- συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού - Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα


Σήμερα ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία με ανοιχτό ενδεχόμενο να έχει η άκρα δεξιά την κοινοβουλευτική
πλειοψηφία


Επίθεση του Παντελή Καναράκη στη Ναταλία Γερμανού: Έβριζε τη Μενεγάκη πίσω από την πλάτη της - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr