Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Το Σύνταγμα του ’75 και η «σοσιαλμανία» του Καραμανλή

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Το Σύνταγμα του 1975 ήταν πολύ διαφορετικό από το σημερινό, μιας και μετράμε ήδη 4 αναθεωρήσεις του. Ψηφίστηκε αποκλειστικά από την θηριώδη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διέθετε τότε η ΝΔ με 220 έδρες από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 1974, χωρίς την αντιπολίτευση και προέβλεπε έναν πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματικό «ρυθμιστή του πολιτεύματος», που είχε ως και το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής, σε περίπτωση που διαπίστωνε δυσαρμονία της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με το λαϊκό αίσθημα.

Παράλληλα, εισήγαγε τον τρόπο εκλογής προέδρου Δημοκρατίας που ίσχυσε ως την αναθεώρηση του 2019 - που έδινε στην αντιπολίτευση την δυνατότητα να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές, σε περίπτωση που δεν βρίσκονταν 180 βουλευτικές ψήφοι ώστε να επιτευχθεί η εκλογή.

Έφτιαξε ο Καραμανλής εκείνο το Σύνταγμα στα μέτρα του, έχοντας από τότε αποφασίσει το επόμενο βήμα του, που έγινε το 1980, όταν έδωσε στον Γεώργιο Ράλλη την πρωθυπουργία και μετακόμισε στο Προεδρικό Μέγαρο; Ναι, σε μεγάλο βαθμό, απαντά ο Πάνος Λουκάκος, ο οποίος ήταν μεταξύ των στενών συνομιλητών του - αλλά ενδιαφέρον ως προς αυτό έχει το τι πίστευε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δείτε το 5o επεισόδιο της σειράς:




Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr