Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Η φτωχή Ελλάδα στον προθάλαμο της ΕΟΚ

Η σειρά του protothema.gr από τους Παντελή Καψή και Πάνο Λουκάκο, με ιστορίες της Μεταπολίτευσης, που γίνεται 50 ετών

Παρότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διέθετε μία τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 220 εδρών από τις εκλογές του 1974, δεν εξάντλησε την τετραετία, αλλά πήγε σε εκλογές το Νοέμβριο του 1977.

Κέρδισε και πάλι, αλλά με απώλειες άνω των 500.000 ψήφων και 49 βουλευτών. Με 171 βουλευτές πια, χρειαζόταν 9 για να μπορέσει να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας - και έτσι ξεκίνησε την επιχείρηση της διεύρυνσης της ΝΔ.

Είχε φτάσει η στιγμή να ξεχαστούν τα πάθη με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίον είχε εξαπατήσει στις εκλογές του 1974, αλλά και να βάλει νερό στο κρασί του με αρκετούς της «Εθνικής Παράταξης», το πρώτο ακροδεξιό (και φιλοχουντικό και φιλοβασιλικό, παραδόξως) κόμμα που απέκτησε κοινοβουλευτική παρουσία μετά τη χούντα.

Παράλληλα, ο Καραμανλής ενέτεινε τις προσπάθειες για ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ - κάτι που έγινε πραγματικότητα το 1980, με την υπογραφή του, στο Ζάππειο.Είχε προηγηθεί η επιτυχία του Καραμανλή να πείσει τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ για την ένταξη της Ελλάδας - οι Γερμανοί πέρασαν από το κοφτό «όχι» στο ένθερμο «ναι».

Οι εκλογές του 1977 ήταν όμως και ο προάγγελος της αλλαγής που θα ερχόταν στις εκλογές του 1981, καθώς το ΠΑΣΟΚ διπλασίασε τα ποσοστά του και από το 13% πήγε στο 25%.

Δείτε το 6ο επεισόδιο της σειράς: 



Όλα τα επεισόδια της σειράς «Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης»

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr