Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στο ΝΑΤΟ

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας ούτε με τον πρόεδρο Ερντογάν, χωρίς να αποκλείει ωστόσο να υπάρξει κάποια διμερή επαφή στο περιθώριο της συνόδου

Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει εκεί, ξεκίνησε ην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας» είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας στη συνέχεια τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτήν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό» όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός, έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, επιβεβαίωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της τήρησης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βόρεια Μακεδονία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα» της Συμφωνίας, περιέγραψε στη συνέχεια.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Πάυλος Μαρινάκης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Δεν αποκλείεται να υπάρχει κάποια διμερή συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στη Σύνοδο Κορυφής». Το ίδιο απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης και για ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. 

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας πως η χώρα μας έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο, κάτι που αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. «Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο και για την άνοδο που όπως είπε, σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. «Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα» είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα των πυρκαγιών λέγοντας πως είναι περισσότερες από 140 οι φωτιές που έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα, με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

«Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες. Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000».

Και ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας πως «όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφερόμενος στην υπόθεση της δολοφονίας του τοπογράφου στο Ψυχικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «Πριν απ’ όλα να πούμε ότι είναι μία εν εξελίξει, υπό διερεύνηση, πολύ σοβαρή υπόθεση. Μια υπόθεση δολοφονίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλιο πάνω σε μία τέτοια υπόθεση. Απλά ήθελα να επισημάνω δύο επιμέρους σημεία που έχουν αξία επί τη ευκαιρία της ερωτήσής σας. Το πρώτο έχει να κάνει με όλο αυτό το οποίο λέμε «νομιμότητα παντού» και η αλήθεια είναι ότι για πολλά χρόνια κούρασε τους πολίτες. Θεωρώ ότι χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες. Η μια έχει να κάνει με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών, αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται επιτέλους στα γήπεδα, αυτά τα οποία βλέπουμε να γίνονται επιτέλους τα πανεπιστήμια και σήμερα είχαμε μία ακόμα εκκένωση κατάληψης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Βλέπουμε επιτέλους πολλή περισσότερή τροχαία στους δρόμους, όταν υπάρχουν παραβάσεις αυτές να εντοπίζονται και να καταλογίζονται, μπαίνει μία τάξη στο χάος που είχε επικρατήσει στις στις παραλίες. Είναι μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών και η αλήθεια είναι ότι για πάρα πολλά χρόνια είχε χαθεί η ελπίδα. Δικαίως θα πω εγώ. Έχουμε πάρα πολύ δρόμο ακόμα να να διανύσουμε υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία αυτή του ευρύτερου συνθήματος «νομιμότητα παντού» που για μας είναι ένα ιερό καθήκον που έχει να κάνει με το βαρύ έγκλημα. Σίγουρα ένα μέρος του εγκλήματος είναι όλη αυτή η κατηγορία της ενδοοικογενειακής βίας που έχουμε δεκάδες συλλήψεις την ημέρα, χρήση του panic button.

Είναι μία επιχείρηση η οποία κάθε μέρα παίρνει και πολύ πιο έντονα χαρακτηριστικά μηδενικής ανοχής, αλλά βαρύ έγκλημα είναι αυτό το οποίο είδαμε να αντιμετωπίζεται στην ΔΟΥ Χαλκίδας, αυτό που αντιμετωπίστηκε στις φυλακές των Ιωαννίνων, μια νέα υπόθεση με δημοτικούς υπαλλήλους και βέβαια τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας στην τυχερή δολοφονία στο στο Ν. Ψυχικό. Αυτές οι επιτυχίες δεν είναι επιτυχίες που προέκυψαν ως διά μαγείας. Δείχνουν ότι υπάρχει ένα σχέδιο στην ΕΛΑΣ και ότι οι γυναίκες και οι άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας δουλεύουνε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουν. Υπάρχει σίγουρα και η πολιτική βούληση να μην έχουμε την παραμικρή εξαίρεση σε αυτή την λογική. Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Συνελήφθη και απ’ ό,τι φαίνεται ταυτοποιείται, εν πάση περιπτώσει αυτό θα προκύψει από την διαδικασία, ένας ύποπτος πλέον -ακόμα όχι δράστης, προσέχω τα λόγια μου και ως νομικός- για μια στυγερή δολοφονία. Αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν, ενδεχομένως και με το ίδιο πρόσωπο. Αλλά εφαρμόστηκαν μια σειρά από διατάξεις που είχαν ψηφιστεί την τετραετία 2015-2019 που θα σωζόταν κι η Ελλάδα και θα έσωζε μαζί και την Ευρώπη, που ήταν η χαρά των εγκληματιών. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές, εγώ δεν κρύβω τα λόγια μου. Αυτό το οποίο συνέβη στις ελληνικές φυλακές με μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προηγούμενο. Και βλέπουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων είναι ορατά μέχρι και σήμερα γιατί είναι η επιεικέστερη διάταξη που εφαρμόζεται. 

Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι, εφόσον αποφασίσει για τον συγκεκριμένο φερόμενο ως δράστη η δικαιοσύνη, ότι είναι ένοχος πλέον δεν θα έχει τη δυνατότητα της χρήσης όλων αυτών των διατάξεων, θα έχει έναν πολύ πιο αυστηρό ποινικό κώδικα με πολύ πιο αυστηρές ποινές και βέβαια μια εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της έκτισης της ποινής. Γιατί  αυτό το οποίο κληθήκαμε να διορθώσουμε είναι διπλό. Αφενός μεν, μια σειρά από ποινές οι οποίες είχαν μειωθεί, στην ανθρωποκτονία ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και είπε «ισόβια», που ήταν μέχρι πρότινος, «ή μέχρι 15 χρόνια». Εμείς αυτό το «ή μέχρι 15 χρόνια» το βγάλαμε. Επαναφέραμε μόνο τα ισόβια. Και το δεύτερο που κάναμε είναι μια σειρά από «παραθυράκια», διεξόδους που δίνονταν ως δυνατότητες στους δικαστές να μην υπάρχουν πλέον, να έχουν εν πάση περιπτώσει μειωθεί πάρα πολύ, άρα αυτό που ακούγεται σαν ποινή στο δικαστήριο να συμβαδίζει στη συνέχεια ως έκτιση. Αυτό μπορεί να κάνει το κράτος, αυτό μπορεί να κάνει η εκτελεστική εξουσία και όχι να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Στο τέλος της ημέρας η Δικαιοσύνη θα αποφασίσει για κάθε τέτοια υπόθεση».



Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Παύλου Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι και καλή εβδομάδα,

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.
Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.
O Πρωθυπουργός, μάλιστα έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.
Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.
Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.
----

Σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αναγνώρισε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Άνοδο σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα.
-----

Περισσότερες από 140 πυρκαγιές έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες.

Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000.

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ειδήσεις σήμερα:

Η επόμενη μέρα της Γαλλίας μετά τη μεγάλη ανατροπή - Τα 4 σενάρια για τη νέα κυβέρνηση

Οδηγός για το Μηχανογραφικό: Οι περιζήτητες σχολές, τα κρυφά διαμάντια και τα τμήματα που εξισώνονται με τα Πολυτεχνεία

Το πρώτο μήνυμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά την πρόκριση στο Παρίσι: Δεν μπορούσα ποτέ να κρυφτώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr