Ποια αυτοκίνητα διάλεξαν πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές - SUV, υβριδικά αλλά και diesel
VOULEFTIKA_AYTOKINHTA2

Ποια αυτοκίνητα διάλεξαν πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές - SUV, υβριδικά αλλά και diesel

Ποια αυτοκίνητα έχουν τις περισσότερες προτιμήσεις - Το 37% επέλεξε, πάντως, πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο, δίνοντας περισσότερη σημασία στο κόστος καυσίμου και λιγότερη στο περιβάλλον

Σε σαρωτική ανανέωση του τετράτροχου στόλου προχώρησε το Κοινοβούλιο και πλέον οι 300 της Βουλής κυκλοφορούν με τα νέα, αστραφτερά και δωρεάν αυτοκίνητα. Σχεδόν το σύνολο των δικαιούχων προσάρμοσε την τελική επιλογή με βάση το κόστος καυσίμου, τις περιβαλλοντικές τάσεις της εποχής αλλά και την αξιοπιστία της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά των αρμόδιων υπηρεσιών, το 37% των βουλευτών επέλεξε πετρελαιοκίνητο δείχνοντας ιδιαίτερη προτίμηση στα Mercedes GLA, Peugeot 3008, BMW X1 και 116d, DS4 κ.ά. To 22% διάλεξε ηλεκτρικό όπως Mercedes EQA 250, Audi Q3, VW ID.4, Skoda Enyaq, Peugeot e-2008, το 18% πήγε σε υβριδικό μοντέλο όπως DS7, BMW X1, Audi Q4, Citroen C5 κ.ά., μόλις το 6% σε βενζινοκίνητο, ενώ 55 διάλεξαν τύπου SUV και οι υπόλοιποι sedan ή μεσαίου μεγέθους.

Τι οδηγούν οι αρχηγοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτίμησε το PHEV (επαναφορτιζόμενο υβριδικό) XC60 της Volvo, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος παρήγγειλε το SUV Austral της Renault. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης πήρε το Q4 της Audi, ενώ το θηριώδες Q5 σε diesel έκδοση παρήγγειλε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ιδιο αυτοκίνητο, το υβριδικό Q3 της Audi, επέλεξαν οι τρεις αρχηγοί των δεξιότερων κομμάτων Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών και Δημήτρης Νατσιός της Νίκης, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου το DS 7. Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας οδηγεί το ηλεκτρικό ID.4 της VW, ενώ οι αντιπρόεδροι του Κοινοβουλίου Γιάννης Πλακιωτάκης και Γιώργος Γεωργαντάς BMW X1 και Mercedes GLA250 αντίστοιχα.


Από τους βουλευτές παρήγγειλαν οι: Τάσος Χατζηβασιλείου (Ν.Δ.) Mercedes EQA, Δημήτρης Κούβελας (Ν.Δ.) BMW X1, Θανάσης Δαβάκης (Ν.Δ.) και Παύλος Γερουλάνος (ΠΑΣΟΚ) Skoda Enyaq, Ρένα Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) ηλεκτρικό Volvo XC40, Ευάγγελος Αποστολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), Ολγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Θάνος Πλεύρης (Ν.Δ.) Audi Q3.

Το προνόμιο που δίχασε

Η παροχή οχημάτων αποτελεί ένα από τα αρκετά προνόμια που απολαμβάνουν τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, αλλά ίσως είναι το μόνο που έχει διχάσει κατά το παρελθόν ακόμα και τους ίδιους τους βουλευτές. Ηταν η εποχή των μνημονίων, της σφοδρής υποτίμησης και των ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων. Η Βουλή, τα προνόμιά της και καθετί που συμβόλιζε ευμάρεια μετατράπηκαν σε στόχο των Αγανακτισμένων που θεώρησαν τις βουλευτικές λιμουζίνες υπεύθυνες για τη χρεοκοπία της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα ορισμένοι βουλευτές έσπευσαν να γνωστοποιήσουν ότι αποποιούνται το Ι.Χ. που τους πρόσφερε η Βουλή προκαλώντας τον εκνευρισμό συναδέλφων τους που ίσως να μην είχαν την οικονομική δυνατότητα να λειτουργήσουν αξιοπρεπώς ή έβλεπαν πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση μια εκ του ασφαλούς απόπειρα προβολής.

Σε παρόμοιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι πρώτες προγραμματικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού το 2015, όταν καλούσε τους βουλευτές να μετακινούνται με δικά τους έξοδα. Τελικά διαπίστωσε ότι από τα 149 μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ μόλις τρία αρνήθηκαν να παραλάβουν το βουλευτικό τους Ι.Χ. Τελικά, η παροχή οχημάτων διατηρήθηκε με το σχετικό κονδύλι, ωστόσο περιορίστηκε αρκετά. Πλέον οι βουλευτές οδηγούν πιο συμβατικά οχήματα σε σχέση με τις θηριώδεις Lexus και τις... λιμουζινάτες Mercedes της προ μνημονίου εποχής.

Ιστορικό

Να σημειωθεί ότι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80 τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας αγόραζαν μόνοι τους το μέσο που θα χρησιμοποιήσουν, απαλλαγμένο από φόρο. Στη συνέχεια τους δόθηκε η δυνατότητα να προμηθεύονται κατασχεμένα Ι.Χ. σε προνομιακές τιμές από τον ΟΔΔΥ. Λίγο πριν από το 2000, επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη, αποφασίστηκε η λύση του leasing με χρονομίσθωση τριών ετών ώστε να ανανεώνεται τακτικά ο αυτοκινούμενος στόλος.

Εκτοτε η Βουλή προμηθευόταν 300 Ι.Χ. διαφόρων εταιρειών και τα διέθετε μέσω κλήρωσης στους βουλευτές. Τα τελευταία χρόνια δόθηκε η δυνατότητα στους βουλευτές να επικοινωνούν απευθείας με τις συνεργαζόμενες εταιρείες leasing και να επιλέγουν μόνοι τους το αυτοκίνητο που επιθυμούν, αρκεί βέβαια το μηνιαίο μίσθωμα και ο κυβισμός να είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου.

Σε αυτό το πλαίσιο οι 300 της Βουλής ήδη από τον περασμένο Μάιο έλαβαν το ενημερωτικό υλικό με τα ποσά που δικαιούνται, τις συνεργαζόμενες εταιρείες μίσθωσης οχημάτων και προσπέκτους με τα προτεινόμενα αυτοκίνητα που μπορούν να τους διατεθούν άμεσα (fast delivery).

Οι κατηγορίες κυβισμού και το ύψος του μισθώματος των οχημάτων βάσει της εκλογικής περιφέρειας των βουλευτών έχουν ως εξής:

α) Εως 1.600 cc στους βουλευτές Α’ και Β’ Αθήνας, Α’ και Β’ Πειραιά με μηνιαίο μίσθωμα έως 470 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
β) Εως 2.000 cc στους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στους βουλευτές Επικρατείας και στους βουλευτές των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας με μηνιαίο μίσθωμα έως 800 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Παράλληλα, το σύνολο των βουλευτών, ανεξαρτήτως της εκλογικής τους περιφέρειας, έχει τη δυνατότητα μίσθωσης αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου με ανώτατο μηνιαίο μίσθωμα τα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο μίσθωσης, το πακέτο παροχών περιλαμβάνει, εκτός από το όχημα, μεικτή ασφάλεια, απεριόριστα χιλιόμετρα, αλλαγή ελαστικών ανά 40.000 χλμ., τέλη κυκλοφορίας, κάλυψη βλαβών και παροχή οχημάτων αντικατάστασης.


Εξοδα κίνησης

Εκτός αυτών η Βουλή παρέχει μηνιαίως σε όλους τους βουλευτές ποσό για την κάλυψη των εξόδων κίνησης, ενώ τους καλύπτει και το κόστος διέλευσης διοδίων. Οι βουλευτές Επικρατείας και Λεκανοπεδίου Αττικής καθώς και οι βουλευτές περιφερειών που διαθέτουν αεροδρόμιο λαμβάνουν κάθε μήνα έξτρα ποσό ύψους 291 ευρώ για την κάλυψη των καυσίμων.

Για όσους προέρχονται από τις Περιφέρειες Αργολίδας, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας και Β’ Θεσσαλονίκης προβλέπεται ποσό 389 ευρώ. Για τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λακωνίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Λευκάδας και Μεσσηνίας παρέχεται ποσό 486 ευρώ, ενώ για τους βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου 648 ευρώ.



Ειδήσεις σήμερα:

Επίθεση Politico στον Μακρόν: Μοναχικός και παράξενος, θέλει να αποπλανεί τους πάντες, έφερε το χάος στη Γαλλία

Φωτογραφίες-ντοκουμέντα από τις συναλλαγές των μελών της οργάνωσης εκβιαστών του Δήμου Αθηναίων

Συγκροτήθηκε η ομάδα του Όρμπαν - Πρόεδρος ο Μπαρντελά, συμμετέχει και η Λατινοπούλου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης