ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτό ακόμη το «κάδρο» των υποψηφίων, αλλά τα επιτελεία τους έχουν πάρει φωτιά

ΠΑΣΟΚ: Ανοιχτό ακόμη το «κάδρο» των υποψηφίων, αλλά τα επιτελεία τους έχουν πάρει φωτιά

Σε θέσεις μάχης οι επτά υποψήφιοι για την ηγεσία - Ανοιχτή την πόρτα της υποψηφιότητας κρατά η Διαμαντοπούλου - Δεν αποκλείονται «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής  

pasok12
Με τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών να παίρνουν «φωτιά» από την ένταση της προεκλογικής στόχευσης – αν και βρίσκονται στην αφετηρία της μάχης- εξελίσσεται η κορυφαία εσωκομματική αναμέτρηση στο ΠΑΣΟΚ.

Το «κάδρο» πάντως με τις υποψηφιότητες δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς η Άννα Διαμαντοπούλου κρατά ανοιχτή την ημερομηνία της επίσημης ανακοίνωσης, ενώ δεν αποκλείονται «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής. Αυτή η «στιγμή» ενδέχεται να φτάσει Σεπτέμβριο, εκτός και αν η ΕΔΕΚΑΠ – η αρμόδια Επιτροπή για τις εκλογές- ορίσει νωρίτερα την πρώτη συνεδρίαση, όπως και τις προθεσμίες για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι υποψήφιοι αρχηγοί αναμένουν τις αποφάσεις της Επιτροπής- μέχρι τότε όμως σπεύδουν να προγραμματίσουν δράσεις και πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας ότι στην «καρδιά» του καλοκαιριού το ενδιαφέρον των μελών και των φίλων του κόμματος είναι σαφώς περιορισμένο.

Ο Χάρης Δούκας έχει ήδη περιοδεύσει σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Λάρισα και Τρίκαλα- χθες μίλησε σε συνάντηση φίλων του στην Ελευσίνα ενώ σήμερα συνεχίζει τις επαφές στο λεκανοπέδιο με δεύτερο σταθμό το Βύρωνα. Ο Δήμαρχος Αθηναίων ποντάρει στην απευθείας επικοινωνία με τον κόσμο και γι’ αυτό έχει προγραμματίσει να καλύψει απόσταση πολλών «χιλιομέτρων» και μέσα στο καλοκαίρι. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει επίσης καταρτίσει πυκνό πρόγραμμα περιοδειών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης που το περασμένο Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε τη Λέσβο, θα συναντηθεί σήμερα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό. Οι κυρίες Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη, όπως και ο Μιχάλης Κατρίνης πυκνώνουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους και ταυτόχρονα την επικοινωνία τους με στελέχη και μέλη του κόμματος, που αρχίζουν να παίρνουν θέση εν’ όψει του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στις 6 Οκτωβρίου. «Είναι πολύ νωρίς, αλλά για να μην είναι αργά, πρέπει από την αρχή να «τρέξουμε» και να οργώσουμε τα «δίκτυα» επαφών ανά την Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά άνθρωπος με ρόλο-κλειδί στο επιτελείο υποψήφιου αρχηγού, ο οποίος έχει γνώση από εσωκομματικές αναμετρήσεις στο ΠΑΣΟΚ και την ευθύνη να συντονίσει την εκστρατεία των τριών μηνών.

Με γρήγορους ρυθμούς προσπαθεί να λειτουργήσει το επιτελείο του Χάρη Δούκα, οποίος φαίνεται ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις περιοδείες στην περιφέρεια και μέσα στον Αύγουστο. Το πρόγραμμά του θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και από τις αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, η οποία έλαβε χθες επιστολή του με μια σειρά προτάσεων για τα βήματα της προεκλογικής περιόδου. «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι το να προσέλθει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός μελών και φίλων μας στις κάλπες, ώστε να γίνει πράξη η αναγκαία επανεκκίνηση του πολιτικού μας χώρου και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη νίκη μας στις εθνικές εκλογές», τονίζει μέσω της επιστολής του ο κ. Δούκας προτείνοντας στην ΕΔΕΚΑΠ να οργανώσει μια συνάντηση με όλους τους υποψήφιους αρχηγούς για να συζητήσουν όλες τις σχετικές εισηγήσεις και στη συνέχεια «μονομαχίες» μεταξύ των υποψήφιων αρχηγών στη δημόσια τηλεόραση. Ο κ. Δούκας ζητεί από την Επιτροπή Δεοντολογίας να συνεδριάσει άμεσα, ώστε να καταλήξει στις ημερομηνίες για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και για να περιγράψει τον «οδικό χάρτη». «Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει συνιστώσα αν παραμείνει μικρό κόμμα», λέει εν τω μεταξύ σπεύδοντας να εξηγήσει στο ακροατήριό του ότι το εγχείρημα που πρέπει να απασχολεί το ΠΑΣΟΚ είναι η αναζήτηση των προϋποθέσεων για να δυναμώσει και να κυβερνήσει.

Κλείσιμο
Ο Παύλος Γερουλάνος επιμένει στην ανάδειξη των προτάσεων για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων και προσπαθεί να εμφανίσει σαφές σχέδιο για την «επόμενη μέρα». «Το αποτύπωμα είναι ένα: Ότι η διαδικασία που ξεκινήσαμε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχει αξία, μόνο αν μας οδηγήσει να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις ανάγκες της κοινωνίας. Ποια είναι η πρώτη ανάγκη που έχουμε σήμερα, ως κοινωνία;», λέει ο κ. Γερουλάνος και απαντά ότι είναι: «Να αντιμετωπίσουμε, συλλογικά, τις τεράστιες ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, που βλέπουμε να γιγαντώνονται στην Ελλάδα. Γιατί είναι, αυτή, η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας; Διότι, όσο η εξουσία και ο πλούτος συγκεντρώνονται στα χέρια λίγων, τόσο θα νιώθει ο πολίτης ότι αυτή η κοινωνία δεν τον αφορά». Ο κ. Γερουλάνος σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει το πλαίσιο των αναγκαίων κοινωνικών πολιτικών- «φυσικά και πρέπει να εστιάσουμε στην ουσία, που είναι η πολιτική και ανάγκη να υπάρχουν πολιτικές για την κοινωνία, πολιτικές για τον άνθρωπο, πολιτικές οι οποίες θα καταπολεμήσουν πράγματι την ακρίβεια, θα υπερασπιστούν το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό εγχείρημα», δηλώνει δια του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Θανάση Γλαβίνα, ο κ. Ανδρουλάκης ο οποίος ετοιμάζει επικαιροποιημένη «πλατφόρμα» θέσεων για την ομιλία του στη επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη.

«Στρατιώτης της παράταξης» δηλώνει ο υποψήφιος αρχηγός, Μιχάλης Κατρίνης, προσθέτοντας ότι «είμαι όμως και ένα πολιτικό στέλεχος που λαμβάνοντας το μήνυμα της ελληνικής κοινωνίας, είμαι υποχρεωμένος να προτάξω το δέον γενέσθαι». Δεν προετοίμαζα – υποστηρίζει- καμία υποψηφιότητα, όμως δεν μπορώ να παραβλέψω ότι η κοινωνική πλειοψηφία ψάχνει κάτι εναλλακτικό στο ΠΑΣΟΚ. «Θέλουμε πρόσωπα άφθαρτα και κυρίως, προοπτική κυβερνησιμότητας με καθαρές κουβέντες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης στον ΣΚΑΪ, όπου σημείωσε ότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος που θα παλεύει για τη δεύτερη ή τρίτη θέση». «Ετοιμοπόλεμη» δηλώνει και η Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία αναφερόμενη στα όσα ειπώθηκαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά και με το ΠΑΣΟΚ επεσήμανε: «Το αν κάποιοι θυμήθηκαν τώρα να κάνουν δημοψήφισμα για να πάνε με το ΠΑΣΟΚ, συγγνώμη αλλά το ΠΑΣΟΚ το ρώτησαν; Γίνεται μια κουβέντα σε θεωρητικό επίπεδο πάνω σε ποια προγραμματική σύγκλιση; Πάνω σε ποιες προγραμματικές θέσεις;».

Θέμα χρόνου είναι, όπως φαίνεται, να ανακοινώσει την κάθοδό της και η Άννα Διαμαντοπούλου- κάτι που θα ανακατέψει εκ νέου την εσωκομματική τράπουλα και θα επηρεάσει τους έτσι κι αλλιώς υπό διαμόρφωση «πράσινους» συσχετισμούς δυνάμεων. Η πρώην υπουργός και Επίτροπος που είναι επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση δηλώνει ότι θα είναι «παρούσα» στις εσωκομματικές διαδικασίες κι ότι σκοπεύει σε άμεσο χρόνο να ανακοινώσει τις προσωπικές της αποφάσεις. Κάνει λόγο για τάσεις ρευστοποίησης του πολιτικού σκηνικού, αναλύει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, μετά και τις βρετανικές και γαλλικές εκλογές, διαπιστώνει ότι «φαίνεται ότι κλείνει για τη Νέα Δημοκρατία ο πενταετής κύκλος σταθεροποίησης της χώρας, που είχε σε σημαντικό βαθμό και επικοινωνιακά χαρακτηριστικά». «Βλέπουμε μια σοβαρή πίεση από δυνάμεις της να πάει πιο δεξιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε βέρτιγκο. Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κουλτούρα συναίνεσης. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει μπροστά και να καλέσει τον κόσμο να στηρίξει το εγχείρημα παρουσιάζοντας ένα συγκεκριμένο αφήγημα», είπε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η συντηρητική κυριαρχία δεν αντιμετωπίζεται μόνο από ένα πρόσωπο. Πρέπει να έχει συμμάχους. Χρειάζεται να μιλήσουμε για τα προβλήματα μιας πολύ μεγάλης τάξης, που δουλεύει, αγωνίζεται, τα «κουτσοβολεύει», αλλά ενώ το ’80 έβλεπαν να αλλάζουν οι οικογένειές τους επίπεδο, τώρα βλέπουν τα παιδιά τους ότι θα πάνε χειρότερα από αυτούς», επισημαίνει η κυρία Διαμαντοπούλου και επιχειρεί να εξηγήσει ότι για να απαντήσει κανείς σε όλα αυτά δεν χρειάζεται να πάρει την ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και να απαντήσει σε ένα-ένα σημείο, αλλά να έχεις σαφές αφήγημα και προτάσεις, στη βάση του νέου σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου και μέσα από την αυτοκριτική.

Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Άγριο ξύλο με πρωταγωνιστές τους Κροάτες Σάριτς και Ζούμπατς σε κλαμπ της παραλιακής

Δεν έχουμε πληρωθεί ακόμη και δεν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις Κασσελάκη, λένε οι εργαζόμενοι στην «Αυγή»

Στα προημιτελικά του Wimbledon ο Τζόκοβιτς, 3-0 τον Ρούνε - Δείτε πώς απάντησε στις αποδοκιμασίες του κοινού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης