Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους

Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους

Οι αναθεωρητικές απόψεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει αλλά έχουν γίνει θετικά βήματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Council of Foreign Relations

Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους
Μια πρόγευση των τοποθετήσεων που θα κάνει στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τα μείζονα εθνικά ζητήματα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Τρίτης στο Council of Foreign Relations με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες για την ονομασία είναι erga omnes (σ.σ. ισχύει έναντι όλων). «Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν αναφέρονται σε Μακεδονία μου προκαλεί ανησυχία. Πρόκειται για μια στάση η οποία δεν είναι εποικοδομητική και δεν συμβάλει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας» σημείωσε με έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Το πρόβλημα με τα Βαλκάνια είναι ότι πολύ συχνά το φάντασμα του εθνικισμού αναδύεται όταν κανείς δεν το περιμένει απαραίτητα. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΝΑΤΟ σήμερα γιατί η Ελλάδα ήρε το βέτο της μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη και επικυρώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που υποχρεώνει τη χώρα. Το σεβαστήκαμε και το σέβομαι. Ένα από τα θεμελιώδη, αν όχι τα πιο θεμελιώδη δόγματα, πτυχές αυτής της συμφωνίας είχε να κάνει με το όνομα Βόρεια Μακεδονία που χρησιμοποιείται erga omnes. Και αυτό είναι κάτι που είναι πολύ ξεκάθαρο και δεν είναι διαπραγματεύσιμο για την Ελλάδα. Όταν ακούω ότι η νέα κυβέρνηση αναφέρεται στη χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας εντός της χώρας, έχω σοβαρές ανησυχίες. Και αυτό είναι ένα θέμα που σκοπεύω να θίξω. Δεν είναι εποικοδομητικό και δεν βοηθά τον ευρωπαϊκό δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας».

Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη θετική ατζέντα που αποφάσισαν να προωθήσουν οι ηγεσίες των δύο χωρών.«Όταν ανέλαβα κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τον επιθετικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αφού υπογράμμισε ότι οι θεμελιώδεις θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει σημείωσε ότι ότι έχουν γίνει μικρά θετικά βηματα όσον αφορά τις υπερπτήσεις και το μεταναστευτικό.

«Περάσαμε τρία χρόνια δύσκολες στιγμές με την Τουρκία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σημαντικά και πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε ότι ορισμένες από τις θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις όσον αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει ριζικά. Αλλά το γεγονός ότι είχαμε δεκαέξι μήνες ησυχίας, όσον αφορά στο να μην έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι συνεργαζόμαστε καλύτερα σε θέματα μετανάστευσης, ότι στην πραγματικότητα έχουμε κάνει μια συμφωνία που επιτρέπει στους Τούρκους πολίτες να ταξιδεύουν στην νησιά του Αιγαίου και να πάρουν τη βίζα τους πολύ γρήγορα, όλα αυτά είναι μερικά θετικά βήματα. Και σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις εντός του ΝΑΤΟ, αυτό είναι κάτι που κινεί τη βελόνα προς μια θετική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους


Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης εκτενείς αναφορές για το Κυπριακό λέγοντας ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα κατεχομενη σημείωσε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας την ανάγκη επίτευξης λύσης επί τη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα εξαρχής τοποθετείται ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους της και προσέφερε πλήρη υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Και αυτό δεν ήταν δεδομένο για μια χώρα που είχε ιστορικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τη Ρωσία», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Κάναμε ξεκάθαρη τη θέση μας. Την έχουμε αποδώσει από άποψη πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης και η θέση μας δεν πρόκειται να αλλάξει».

Επισήμανε, παράλληλα, ότι η ΕΕ ήταν εντυπωσιακά ενωμένη. «Έχουμε επιβάλει πολυάριθμες ισχυρές δράσεις και στην πραγματικότητα ήμασταν αυτοί που παραδώσαμε ένα σημαντικό πακέτο δημοσιονομικής στήριξης», ανέφερε.

Σχετικά με την προοπτικής ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ επισήμανε πως «περάσαμε αυτή τη γέφυρα και αυτή η μακρά πορεία έχει ξεκινήσει».

Και πρόσθεσε: «Επομένως, δεν βλέπω σημάδια της ευρωπαϊκής δέσμευσης να αμφιταλαντευτεί. Ναι, μπορεί να έχουμε προβλήματα με μία ή δύο χώρες. Ένας από αυτούς τυγχάνει να ηγείται του Συμβουλίου της ΕΕ τη στιγμή που μιλάμε. Αλλά συνολικά η ευρωπαϊκή υποστήριξη ήταν πολύ συνεπής και ισχυρή».

Κλείσιμο
Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οργάνωση της ευρωπαϊκής ασφαλείας και στη δυνατότητα να λειτουργεί συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

Επ΄αυτού μίλησε για την πρόταση που έχει κάνει με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. «Για μια ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλία που είναι ουσιαστικά μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας για την ενίσχυση των υπαρχουσών αμυντικών μας δυνατοτήτων δεσμεύοντας περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους σε αυτό το έργο, πάντα πλήρως ενσωματωμένο στις δομές του ΝΑΤΟ», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Ασπίδες» εναντίον των Χούτι στην Ερυθρά θάλασσα αλλά και στην ενεργειακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια με την αύξηση των ΑΠΕ αλλά και τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Πελοπονήσου και της Κρήτης.

Όσον αφορά στην εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα σημείωσε ότι η κυβέρνησή της ΝΔ έχει ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, έχει μπροστά της τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές και προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που μπορεί να μην είναι δημοφιλείς αλλά είναι σημαντικές για την πορεία της χώρας.

Οι συναντήσεις με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ και με τον Γερουσιαστή Κρις Κουνς 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, καθώς και με τον Γερουσιαστή Κρις Κουνς.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Συζητήθηκαν ακόμα οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Δείτε βίντεο

Συνάντηση Κ. Μητσοτάκη με τους Γερουσιαστές  Chris Coons και Chuck Schumer



Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων - Ο on camera διάλογός τους

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το εξαιρετικό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο απολαμβάνει διακομματικής αναγνώρισης στις ΗΠΑ. Ακόμα, έγινε αναφορά στο ισχυρό αποτύπωμα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας στην αμερικανική κοινωνία και στην προώθηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ενώ συζήτησαν και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Βίντεο από τη συνάντησή τους:

Συνάντηση Μητσοτάκη με πρόεδρο Βουλής Αντιπροσώπων ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον


Επίσης, όπως φαίνεται σε διάλογο που είχαν μεταξύ τους στην κάμερα, αναφέρθηκαν και στον τουρισμό στην Ελλάδα, με τον Μάικ Τζόνσον να δηλώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως η μεγαλύτερή του κόρη ήρθε για δύο εβδομάδες για διακοπές στη χώρα μας και μόλις επέστρεψε. Ο πρωθυπουργός μάλιστα, τον ρώτησε πώς πέρασε και πού πήγε. Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, πέρασε εξαιρετικά με την παρέα της και πήγε στην Κρήτη.

Σε εκείνο το σημείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε «έχουμε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε 10 απευθείας πτήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχει γίνει ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τις αμερικανικές επιχειρήσεις».

Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους
Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους
Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους
Μητσοτάκης: Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη Βόρεια Μακεδονία, μη εποικοδομητική η στάση τους


Ολόκληρος ο διάλογος:

Τζόνσον: Και η μεγαλύτερη κόρη μου πήγε για δύο εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα και μόλις επέστρεψε.

Μητσοτάκης: Πολύ καλή επιλογή. Πέρασε καλά;

Τζόνσον: Πέρασαν εξαιρετικά. Πήγαν παντού, στην Ελλάδα, στην Κρήτη. Θέλουν πολύ να ξαναέρθουν.

Μητσοτάκης: Έχουμε έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα. Έχουμε 10 απευθείας πτήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Έχει γίνει ένας εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τις αμερικανικές επιχειρήσεις.

Σειρά επαφών Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον

Εν τω μεταξύ, σειρά σημαντικών συναντήσεων σε Βουλή και γερουσία έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι ο Κρις Κουνς, Γερουσιαστής Ντελαγουερ των Δημοκρατικών, και ο Τσακ Σούμερ, Πρόεδρος, πλειοψηφίας Δημοκρατικών της Γερουσίας.

Αύριο θα συζητήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Mετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί την Τετάρτη (10/7) στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η συνάντηση στην Ουάσιγκτον θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, σύντομης διάρκειας καθώς μια τέτοια επαφή- αρχικά- δεν ήταν στο πρόγραμμα των δύο ηγετών και τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα. Αντικείμενο της συνάντησης κυρίως η επισκόπηση όσων έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωμάτης Μαρία Μπούρα ενώ από την πλευρά Ερντογάν, μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το βράδυ (ώρα Ελλάδος).


Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: Αύριο η συνάντηση με Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Δούκας: Να μας πει ο Ανδρουλάκης αν μπορώ ως δήμαρχος να είμαι και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Εκβιασμοί - ΠΑΣΟΚ: Ανεστάλη η κομματική ιδιότητα δύο μελών που εμπλέκονται στο κύκλωμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης