Δούκας και Ανδρουλάκης: Δύο ξένοι στο πάρτι του Χρηστίδη

Εσωκομματική ανάφλεξη για τα προσεχώς μύριζε στο πάρτι - Η Άννα Διαμαντοπούλου πήρε τις «ευλογίες» για την κάθοδό της από τις «ρίζες» της στην Κοζάνη

Ξένοι στο ίδιο πάρτι αποδείχθηκαν χθες το βράδυ ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Δούκας, οι οποίοι αν και παρέστησαν στη συνάντηση φίλων του Παύλου Χρηστίδη με αφορμή την ονομαστική του γιορτή, δεν «κατάφεραν» να συνομιλήσουν ούτε για ένα …λεπτό.

Ο νυν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ πήγε νωρίς στο καφέ-μπαρ της Δάφνης- ο Δήμαρχος Αθηναίων που διεκδικεί επίσης την ηγεσία του κόμματος έφτασε εκεί, έχοντας μιλήσει προηγουμένως σε συνάντηση κομματικών του φίλων στο Βύρωνα. Και στο φινάλε της βραδιάς εμφανίστηκε ο σύζυγος της Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννης Σαβαλάνος ο οποίος πρωτοστατεί στις εσωκομματικές «ζυμώσεις» του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στο πολύχρονο διάστημα που η πρώην υπουργός και Επίτροπος επέλεξε ως επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τα δρώμενα.

Παύλος Χρηστίδης και Νίκος Ανδρουλάκης


Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι χθες το βράδυ στο πάρτι του Χρηστίδη, μύριζε εσωκομματική ανάφλεξη για τα προσεχώς, παρότι αρχικά γέμισαν το χώρο κυρίως οι «προεδρικοί». Ήταν εκεί από νωρίς, μεταξύ άλλων οι βουλευτές, Δημήτρης Μάντζος, Παναγιώτης Δουδωνής, Τάσος ΝικολαΊδης, Γιώργος Μουλκιώτης, Κατερίνα Σπυριδάκη, Ελένη Βατσινά, η υποψήφια για την ηγεσία, Μιλένα Αποστολάκη, οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λευτέρης Καρχιμάκης και Κώστας Τσουκαλάς, στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ο Μανώλης Όθωνας και άλλοι. Ο Χάρης Δούκας όταν έφτασε αργότερα στο χώρο κατευθύνθηκε σε σημείο του μαγαζιού, που ήταν αδύνατο να βγει φωτογραφία μαζί με το Νίκο Ανδρουλάκη. Στα «πηγαδάκια» όμως έδιναν και έπαιρναν οι συζητήσεις για το καταστατικό και τη «μετάφραση» της παραγράφου που κάνει η νυν ηγεσία για το αν ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Δούκας έχει κώλυμα ή όχι να κατέβει ως υποψήφιος αρχηγός στην εσωκομματική αρένα.

«Όσα μέλη του φορέα κατέχουν, κατόπιν διορισμού ή εκλογής, έμμισθη θέση πολιτικού χαρακτήρα στο κράτος ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, δεν μπορούν να είναι υποψήφια σε μονοπρόσωπα όργανα», λέει το άρθρο 36 του καταστατικού, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Δούκα, «δείχνει» και τους βουλευτές του κόμματος, εκτός από τον ίδιο. Ο κ. Δούκας θυμίζει ότι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του στην πρόσφατη Κεντρική Επιτροπή, παρουσία του Προέδρου, ενώ υποστηρίζει ότι στις εκλογές θα κριθούν οι ιδέες και η πολιτική και όχι τα καταστατικά. Καλεί μάλιστα τον κ. Ανδρουλάκη να πάρει θέση, πριν από την αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα συνεδριάσει την άλλη εβδομάδα. Στελέχη του κόμματος εξακολουθούν να επικαλούνται το καταστατικό, ωστόσο ο κ. Ανδρουλάκης φαίνεται ότι και με τη σημερινή συνέντευξή του στο Mega θα προσπαθήσει να προσπεράσει τις «φωνές» για τον αποκλεισμό του κ. Δούκα από την κούρσα, με αφορμή το περιβόητο άρθρο του καταστατικού. «Μένουμε στην πολιτική και όχι στα διαδικαστικά», έλεγε χθες το βράδυ από το Action 24 και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας μεταφέροντας το κλίμα Ανδρουλάκη.

Η «περιπέτεια» με τα ασυμβίβαστα στο ΠΑΣΟΚ κρατάει χρόνια. Στο Συνέδριο του 2013 (επί Ευάγγελου Βενιζέλου) ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζητούν να αποκλειστούν από την Κεντρική Επιτροπή όσοι κατείχαν θέσεις στο κράτος. Η τότε ρύθμιση, που θεωρήθηκε «φωτογραφική διάταξη» από αρκετούς για να αποκλειστεί από την Κεντρική Επιτροπή ο νυν Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης πέρασε από την πλειοψηφία του Συνεδρίου. Μειοψήφησαν ο τότε υπεύθυνος για το καταστατικό Χρήστος Πρωτόπαπας και άλλοι. Το 2019 επί Γεννηματά, ο υπεύθυνος Καταστατικού, Βασίλης Κεγκέρογλου αλλάζει την διάταξη και αφήνει ασυμβίβαστα για τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Στο Συνέδριο του 2022, επί Ανδρουλάκη, αλλάζει πάλι «φωτογραφικά» όπως ακουγόταν η διάταξη ,ώστε να μην έχει θέμα για την ευρωβουλή ο Ανδρέας Σπυρόπουλος που προοριζόταν για γραμματέας του κόμματος. Έγινε δηλαδή, μερικώς άρση του ασυμβίβαστου.

Σε όσους θέτουν πρακτικά ζητήματα, με φόντο το ενδεχόμενο ο Δήμαρχος Αθηναίων να εκλεγεί και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος απαντά με σκωπτικό ύφος ότι: «Το Δημαρχείο είναι πιο κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη από ό,τι οι Βρυξέλλες». Παραπέμπει έτσι στις δύο θητείες του Νίκου Ανδρουλάκη στην ευρωβουλή, όπου ήταν αρχικά Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και μετά αρχηγό

«Πρέπει να πάμε τη συζήτηση μπροστά, εγώ κατέθεσα την υποψηφιότητά μου στα όργανα, παρουσία του προέδρου, και νομίζω έγιναν όλα αποδεκτά. Δεν έγινε κάποια ερώτηση. Ήξερα μέχρι τώρα ότι τέτοιου τύπου θέματα τίθενται από την κυβέρνηση, από τον κύριο Μαρινάκη, από τον κύριο Βορίδη. Το άκουσα και από βουλευτές όπως τον κύριο Πολάκη, από άλλα κόμματα όπως τον κύριο Βελόπουλο. Υπάρχει κάποιος που το θέτει στα αλήθεια στο ΠΑΣΟΚ; Αν υπάρχει, πρέπει να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», δήλωσε χθες χαρακτηριστικά από το Action24 ο κ. Δούκας ο οποίος αναφερόμενος στο ρόλο της ΕΔΕΚΑΠ επεσήμανε για άλλη μια φορά: «Είμαι ξεκάθαρος. Έχω καταθέσει την υποψηφιότητά μου και προχωράμε. Από κει και πέρα ας αποφασίσει η Επιτροπή και ο πρόεδρος. Εδώ είναι οι ιδέες και η πολιτική, δεν είναι θέματα καταστατικά. Γι' αυτά πρέπει να συζητήσουμε, οτιδήποτε άλλο πάει πίσω την κουβέντα, το ΠΑΣΟΚ».

Για τις επιθέσεις που έχει, όπως είπε, δεχθεί, υπογράμμισε πως δεν έλαβε τη στήριξη που είχε ζητήσει από τους συνυποψηφίους του. «Δεν έχει υπάρξει στήριξη και δεν πρέπει να υπάρχουν ξένες δυνάμεις σε μία εσωκομματική διαδικασία. Να λύσουμε τα εσωτερικά μας προβλήματα με ενότητα, με συνεργασία. Να καταδικάσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης από άλλα κόμματα», πρόσθεσε και ανέφερε το όνομα του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος αναρωτήθηκε πως «είναι δυνατόν να είναι δήμαρχος όλων των Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ». Συνεχίζοντας ανέφερε: «Μα καλά, ο κύριος Μητσοτάκης δεν είναι πρωθυπουργός όλης της χώρας και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει να παραιτηθεί δηλαδή; Όταν ακούω με πάθος τον Βορίδη και τον Πλεύρη να λένε ότι "αυτά δεν γίνονται", όταν ακούω τον Βελόπουλο, να λέει "να κάτσει εκεί που είναι", όλοι καταλαβαίνουν γιατί με πολεμάνε».

Στη συνέχεια και σε άλλο σημείο της τηλεοπτικής του συνέντευξης, ο Δήμαρχος Αθηναίων χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» την υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου, είπε «όχι, στην ενός ανδρός αρχή στο κόμμα» και έκανε λόγο για την ανάγκη συλλογικής ηγεσίας. Αρνήθηκε τη συζήτηση για το αν είναι ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ή κάποιος άλλος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, εφόσον κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική αναπαραγωγή σεναρίων απομακρύνει ψηφοφόρους τους από την κάλπη, καθώς δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Η Άννα Διαμαντοπούλου πάντως, λίγα 24ωρα πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά της επέλεξε να βρεθεί στον κόσμο στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα για να πάρει τις «ευλογίες» από τις «ρίζες» της (την άλλοτε εκλογική της περιφέρεια) για το επόμενο βήμα. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα παρουσιάσει μαζί με την απόφασή της να διεκδικήσει την ηγεσία και ένα προγραμματικό πλάνο για την εξασφάλιση κυβερνητικής προοπτικής για το ΠΑΣΟΚ. «Για μένα είναι αδιανόητο, πρόσωπα που τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν φυσιολογικό να φλερτάρουν με τις επιλογές του κ. Μητσοτάκη ή να τις υπηρετούν. Εγώ είμαι απέναντι σε αυτές τις λογικές και αντιλήψεις. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο με ποιους είμαστε και κυρίως με ποιους δεν είμαστε», ισχυρίζεται ο Μιχάλης Κατρίνης αφήνοντας αιχμές εναντίον της Άννας Διαμαντοπούλου, την οποία «σφάζουν» κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ με το επιχείρημα ότι αφενός απείχε πάνω από 12 χρόνια από την ενεργό δράση στο ΠΑΣΟΚ και αφετέρου ότι «φλέρταρε» με την κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019.

Ο Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει εν τω μεταξύ τον κύκλο επαφών με στελέχη και μέλη, ενώ το επιτελείο του ετοιμάζεται να «σκανάρει» το πλάνο με τις υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητάς του από στελέχη του κόμματος. Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιλένα Αποστολάκη δίνουν βάρος στην οργάνωση καθημερινών παρεμβάσεων για τα μείζονα θέματα, ενώ η ΕΔΕΚΑΠ (κλίματος Ανδρουλάκη) αναζητεί τον κατάλληλο χρόνο για να εξετάσει τις προτάσεις και να περιγράψει τον «οδικό χάρτη» προς τις κάλπες για την ανάδειξη ηγεσίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Καίγονται δύο εργοστάσια χαρτικών και πλαστικών από την πυρκαγιά στις Αχαρνές - Μήνυμα του 112, βίντεο και φωτογραφίες

Στον τελικό με φοβερή ανατροπή και υπογραφή του 16χρονου Γιαμάλ η Ισπανία, 2-1 την Γαλλία - Δείτε τα γκολ

Τουλάχιστον 29 νεκροί σε νέο βομβαρδισμό σχολείου στη Γάζα την ώρα που στο προαύλιο του έπαιζαν ποδόσφαιρο - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr