Μητσοτάκης για Σκόπια: Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Μητσοτάκης για Σκόπια: Η παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός απάντησε στην πρόκληση του Σκοπιανού πρωθυπουργού που έκανε λόγο για «Μακεδονία» και «μακεδονική κυβέρνηση» - Τι είπε στην πρώτη συνεδρία μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσινγκτον

mitsotakis-m
Αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στην πρώτη συνεδρία των Συμμάχων στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, κατά πληροφορίες, η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμφωνιών.
mitsotakis-nato-01
Ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ - Από αριστερά, Αλεξάντερ Στουμπ, πρόεδρος της Φινλανδίας, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που υπογράμμισε τη σημασία των Δυτικών Βαλκανίων για την ασφάλεια της Συμμαχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία, όπως είπε, επέτρεψε τη διεύρυνση της Συμμαχίας με την προσχώρηση της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα.

mitsotakis-nato-04
Ο πρωθυπουργός συνομιλεί πριν την οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών του ΝΑΤΟ με Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν - Στο καρέ και ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Κρίστιαν Μιτσκόσκι


Η παραβίαση ή η επιλεκτική εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέχισε, θα υποβαθμίσει την αξιοπιστία όλων των προσπαθειών για διευθέτηση λοιπών εκκρεμών ζητημάτων στα Δυτικά Βαλκάνια και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. «Pacta sunt servanda. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε όλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

mitsotakis-nato-02
mitsotakis-nato-03


Μιτσκόσκι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Μίλησε για «Μακεδονία» και «μακεδονική» κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, τη Συμφωνία των Πρεσπών παραβίασε για μια ακόμη φορά κατάφωρα ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Κρίστιαν Μιτσκόσκι, αφού στις δηλώσεις που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στη χώρα του αποκαλώντας τη «Μακεδονία», ενώ μίλησε και για «μακεδονική κυβέρνηση» αλλά και για «μακεδονικό λαό».

Ο Μιτσκόσκι, αγνοώντας τόσο τις ελληνικές όσο και τις συμμαχικές προειδοποιήσεις απανέλαβε τις προκλήσεις που τόσο ο ίδιος όσο και η πρόεδρος της γειτονικής χώρας τείνουν να επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, ο Μιτσκόσκι είπε: Ως μικρό έθνος, θέλουμε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να πάρουμε τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της ανθρωπότητας τις επόμενες δεκαετίες τις ημέρες που θα συζητήσουμε σημαντικά θέματα εδώ. Και θα κάνουμε τη συμβολή μας, η «Μακεδονία» ως χώρα σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί και να προάγει τις αξίες με αυτόν τον τρόπο. Ως κυβέρνηση της «Μακεδονίας», θέλουμε να είμαστε δίπλα-δίπλα με τους συμμάχους μας και να επιβεβαιώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του μακεδονικού λαού και των πολιτών της «Μακεδονίας».

Ειδήσεις σήμερα:

Δολοφονία στο Ψυχικό: Στα 100.000 ευρώ εκτιμάται το συμβόλαιο θανάτου για τον Παναγιώτη Στάθη

Νίκος Γκατζογιάννης: 40 χρόνια μετά την «Ελένη» κι ακόμα περιμένουμε μία συγγνώμη για τον Εμφύλιο

Βουλή: Εγκρίθηκε η παραμονή Βουρλιώτη στην Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης