ΣΥΡΙΖΑ: Υπό το βάρος του λουκέτου στην Αυγή και της αναδιάρθρωσης στο «Κόκκινο» συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Μαζική άρνηση στήριξης στον Κασσελάκη - Η δεινή οικονομική κατάσταση του κόμματος δεν συνεπάγεται με την αποδοχή του σχεδίου Κασσελάκη για εξορθολογισμό των μίντια του κόμματος

Με τρεις εφοριακούς στην νέα Οικονομική Επιτροπή της Κουμουνδούρου επιχειρεί να λύσει το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομματικών ΜΜΕ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, έχοντας συγκαλέσει συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, για σήμερα το πρωί.

Σε συνέχεια των όσων ειπώθηκαν από πλευράς του στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Κασσελάκης αναμένεται να επιμείνει στην αναδιάρθρωση των κομματικών ΜΜΕ, δηλαδή στο λουκέτο της ημερήσιας «Αυγής», αλλά και στην μετατροπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» σε μουσικό ραδιόφωνο μετά το μεσημέρι, εξέλιξη που θα οδηγήσει, κατά πληροφορίες, στην απομάκρυνση τουλάχιστον τεσσάρων από τους εργαζόμενους.

«Και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός, η εφημερίδα έβγαινε»

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η δεινή οικονομική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν συνεπάγεται την αποδοχή του σχεδίου Κασσελάκη για εξορθολογισμό των μίντια του κόμματος, καθώς νέες αντιδράσεις σημειώθηκαν και χθες. «Παρεμβάσεις σημαντικές γίνονται σε όλα τα media σε όλο τον κόσμο αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι επιλογή να κρατηθούν τα media του χώρου όρθια. Θέλω να συμφωνήσω με αυτό που είπε ο κ. Τεμπονέρας και να πάω ακόμα πιο πίσω, και όταν ήταν εκτός Βουλής ο Συνασπισμός η εφημερίδα έβγαινε» ανέφερε στα Παραπολιτικά Fm ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προσυπογράφοντας τα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα χθες ο Διονύσης Τεμπονέρας (που αποχώρησε από τα κομματικά όργανα προ ημερών», δηλαδή ότι «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι ο Συνασπισμός ή ΣΥΡΙΖΑ του 3% μπορούσε να υποστηρίξει το καθημερινό φύλλο της ΑΥΓΗ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 17,8% ή του 15% δεν μπορεί να υποστηρίξει μια αντίστοιχη διαδικασία».

Η πάγια μηναία εντολή, πριν το «κραχ»

Σε αυτό το κλίμα, η ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει πυροδοτήσει νέες εστίες εσωστρέφειας, καθώς αρκετοί βουλευτές και στελέχη εκτιμούν πως δεν υπήρξαν συντονισμένες προσπάθειες αποτροπής του οικονομικού «κραχ» του κόμματος τους τελευταίους μήνες, αλλά ούτε και πρόνοιες τα προηγούμενα χρόνια ιδίως από μέρους κορυφαίων στελεχών, ούτως ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μην περιέλθει σε «καθεστώς χρεοκοπίας».

Για παράδειγμα, δεν υπήρξαν, κατά πληροφορίες, όλοι οι βουλευτές συνεπείς απέναντι στην τακτική καταβολή της πάγιας μηνιαίας εντολής προς τον ΣΥΡΙΖΑ (δηλαδή της παρακράτησης του 20% επί της αποζημίωσής τους) το 2019, οπότε το κόμμα πέρασε στην αντιπολίτευση και μοιραία οι οικονομικές ανάγκες πολλαπλασιάστηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους βουλευτές που αμελούσαν κατά καιρούς την καταβολή της πάγιας μηνιαίας εντολής φέρονται και οι Παύλος Πολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ με επιστολές του ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης καλούσε ήδη από τα πρώτα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιωματική αντιπολίτευση τα κοινοβουλευτικά του στελέχη να μην παραμελούν τις κομματικές τους υποχρεώσεις.

Πάντως, αμηχανία κυριάρχησε χθες σε ένα μεγάλο κόμματι του κόμματος, όταν ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός, Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή της Κουμουνδούρου, σχολίασε στα Παραπολιτικά Fm ότι «και το ΚΚΕ όταν είχε δυσχέρειες πούλησε τον 902 σε ιδιώτη. Λεφτά δεν υπάρχουν», συμπληρώνοντας πως «έχουμε πολλά ενοίκια. Υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες, ρυθμίσεις που πρέπει να πληρωθούν στις 30 του μήνα. Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις γιατί δεν υπάρχει χρόνος».

Damage control και δεδουλευμένα

Πλην των εργαζομένων στην «Αυγή», τα δεδουλευμένα του στην Αμερική εξακολουθεί να διεκδικεί και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, με το Διευθυντή του Γραφείου του, Μανώλη Καπνισάκη να διευκρινίζει χθες με αφορμή ανάρτηση του Σπύρου Καρανικόλα ότι «εν προκειμένω παραπέμπεται η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στο Ανώτατο Πολιτειακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Πρόκειται δηλαδή για (προδικαστική) απόφαση σχετικά με την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων (jurisdiction βλ. Συνημ.1)» με αφορμή αγωγή που έχει καταθέσει εναντίον της πρώην εργοδότριας εταιρίας του ο κ. Κασσελάκης.

«Προς πλήρη ενημέρωση, διευκρινίζεται ότι αμέσως μετά την έκδοση της άνω απόφασης (και συγκεκριμένα στις 3/7/2024, βλ. Συνημ.2) η αγωγή επανακατατέθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο όπου και πλέον εκκρεμεί η εκδίκασή της επί της ουσίας» συνέχισε ο κ. Καπνισάκης, ενώ κάλεσε τον κ. Καρανικόλα να ζητήσει συγγνώμη. Διαφορετικά, «είναι σαφές ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε περιπτώσεις συκοφαντικής δυσφήμησης», κατέληξε ο Διευθυντής του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Βροντερό «όχι» από τους συντονιστές και … λουκέτα

Εκτός από τον πονοκέφαλο στα οικονομικά, πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες και η μαζική, κατά πληροφορίες, άρνηση των Γραμματέων των Νομαρχιακών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συνυπογράφουν κείμενο στήριξης του Προέδρου του κόμματος, Στέφανου Κασσελάκη, αφού στο κάλεσμα της ηγεσίας φέρονται να ανταποκρίθηκαν μόνο 9 από τους συνολικά 70 Συντονιστές, τις ημέρες της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Αυτός υπήρξε, κατά ορισμένα στελέχη, και ένας από τους λόγους που ο κ. Κασσελάκης πάτησε το κουμπί της κατάργησης της υφιστάμενης οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καθώς σε επίπεδο μεσαίων στελεχών διαγράφηκε ακόμη πιο έντονα η απόσταση που χωρίζει την ηγετική ομάδα από τα τοπικά και περιφερειακά κομματικά όργανα που λειτουργούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας πιο κοντά το λουκέτο στις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις.

Στην προοπτική αυτή, ο κ. Κασσελάκης μοιάζει αποφασισμένος να υπερκεράσει και στην πράξη την επίσημη οργανωτική δομή της Κουμουνδούρου, εγκαινιάζοντας σήμερα το απόγευμα την «Ώρα του πολίτη», δηλαδή την αδιαμεσολάβητη επαφή του με απλούς πολίτες που επιθυμούν να συνομιλήσουν μαζί του. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η ανταπόκριση στο κάλεσμα του κ. Κασσελάκη υπήρξε εξαιρετικά μεγάλη, ενώ «αναδεικνύεται έτσι η αγωνία των πολιτών να μιλήσουν «σε πρώτο πρόσωπο» για τα ζητήματα που τους απασχολούν» όπως μετέδιδαν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας πως «είναι το πρώτο από μια σειρά παρόμοιων συναντήσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον».


Ειδήσεις σήμερα:

Με buzzer beater του Γουότκινς στον τελικό η Αγγλία, 2-1 την Ολλανδία - Δείτε τα γκολ

Θρήνος στη Βρετανία για τις τρεις γυναίκες που δολοφονήθηκαν με βαλλίστρα - Ψάχνουν τι όπλισε το χέρι του δράστη

Ήρεμα νερά και νέα συνάντηση τον Σεπτέμβριο για Μητσοτάκη και Ερντογάν - Επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό ζήτησε ο πρωθυπουργός
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr